ZVANIČNO POČELE OLIMPIJSKE IGRE U TOKIJU: Plamen zapalila teniska zvezda (FOTO+VIDEO)

Novosti online

23. 07. 2021. u 12:38 >> 17:14

Olimpijske igre u Tokiju, 32. po redu, svečano su otvorene u glavnom gradu Japana.

ЗВАНИЧНО ПОЧЕЛЕ ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ У ТОКИЈУ: Пламен запалила тениска звезда (ФОТО+ВИДЕО)

FOTO: AP/Tanjug

Ceremonija otvaranja, shodno pandemiji korona virusa, nije bila spektakularna kao ranije, a tokom programa odata je počast svim žrtvama bolesti zbog koje su Igre odložene prošle godine.

Olimpijsku zastavu Japanu predao je prvi čovek Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah.

Olimpijske igre u Tokiju trebalo je da budu održane prošlog leta, ali su odložene na godinu dana zbog pandemije korona virusa. Takmičenje će trajati do 8. avgusta.

Sportisti i ostali učesnici biće redovno testirani, njihovo kretanje biće ograničeno i moraće da se pridržavaju posebnih mera, nakon što se svakodnevno u Olimpijskom selu prijave slučajevi zaraze.

Organizatori su zapretili diskvalifikacijom svakog sportiste koji se ne bude pridržavao pravila.

Za kraj sjajne ceremonije zapaljen je plamen. To je uradila japanska teniserka Naomi Osaka, a japanski car Naruhito proglasio je početak takmičenja.

FOTO: AP/Tanjug

Podsetimo, Srbiju će u Tokiju predstavljati 86 sportista, a zastavu naše zemlje na svečanom otvaranju nosili su Sonja Vasić (košarka) i Filip Filipović (vaterpolo).

TOK CEREMONIJE

JAPAN KAO DOMAĆIN POSLEDNjI IZAŠAO

Japan je domaćin Olimpijskih igara i njihovi sportisti su poslednji izašli na ceremoniju. Ipak, podršku će imati samo od kuća, jer publike u Tokiju nažalost neće biti.

CRNA GORA JE IZAŠLA

Četvrti put takmičari ove zemlje učestvuju na Olimpijskim igrama. Zastavu Crne Gore nosili su vaterpolista Draško Brugljan i rukometašcia Jovanka Radičević.

Foto: Printskrin RTS

EVO GA I OMILjENI LIK SVIH ŽENA

Ovo je sada već tradicija, predstavnik Tonge bez majice - nauljen!

Foto: Printskrin

 

POGLEDAJTE IZLAZAK SRBA

BEZ OBUĆE NA PREDSTAVLjANjU

Sportisti iz Tuvalua su bosi prodefilovali Olimpijskim stadionom u Tokiju!

IZLAZE I NEMCI

Tu je i Nemačka sa čak 425 takmičara na 26 sportova. Posle njih izašao je i Togo, Dominika, Dominikanska republika, Trinidad i Tobago, Turkmenistan, kao i Turska.

NASTAVLjA SE CEREMONIJA

Posle naših tu su i Sejnt Kits, Sent Vinsent i Grenandini, Somalija, Solomonska ostrva, Tajland, Južna Koreja, Kineski Tajpeh, Tadžikistan, Tanzanija, Čad...

SRBIJAAAAAAAAAAA

Foto: Printskrin RTS

 

Izašla je i Srbija. Zastavu nose Filip Filipović i Sonja Vasić. Novak Đoković nije bio među našom  delegacijom, ostao je u sobi kako bi odmorio za prvi meč na turniru.

SLOVAČKA, SLOVENIJA, SEJŠELI, SENEGAL....

Bliži se Srbija.

JOŠ DESET ZEMALjA, PA MI

Šveđani su prošli, jure 500. medalju na Olimpijskim igrama u istoriji, a Srbija se očekuje uskoro. Još deset zemalja, pa mi...

SONjA I FILIP SA ZASTAVOM

TZV. DRŽAVA KOSOVO, KOSTARIKA, KOLUMBIJA....

Posle Kostarike tu je i tzv. reprezentacija Kosova, a potom i Komorska ostrva i Kolumbija, kao i Kongo, i Demokratska republika Kongo. Saudijska Arabija..

HRVATA NIKADA MANjE

Sandra Perković i Josip Glasnović predvode Hrvatsku i njihovu delegaciju čini ukupno 57 sportista, što je najmanje još od prvog učešća na Olimpijskim igrama.

Foto: Printskrin RTS

 

IZLAZI I JEDNA BIVŠA JUGOSLOVENSKA REPUBLIKA

Evo i Makedonije. Bivša SFRJ republika koja od 2000. godine ima jednu medalju, a sada će u tekvondou juriti medalju. Poslali su osam takmičara u Japan. Kao i Gvineja sa pet takmičara, a potom i Gvineja Bisao sa četiri reprezentativaca.

CEREMONIJA U TOKU, ALI TRAJU I PROTESTI

Jedna grupa revoltiranih građana protestuje ispred stadiona.

URUGVAJ ČEKA MEDALjU OD 2000. GODINE

Samo 11 takmičara predstavlja Urugvaj, a na medalju čekaju još od 2000. godine! A odmanh iza njih Velika Britanija sa ogromnom delegacijom koja će se boriti za veliki broj medalja. Osvojili su 66 medalja u Brazilu u čak 15 sportova!

VATERPOLISTI SRBIJE PRED IZLAZAK NA STADION U TOKIJU

EVO IH I ITALIJANI, NEOČEKIVANO POJAČANI SA KOŠARKAŠIMA

Tu su i predstavnici Jemena, Izraela, kao i Italije koja je dobro poznata po tome što su njihovi košarkaši izbacili Srbiju. Već nekoliko decenija šalju oko 350 takmičara, a ove godine 372 sportista u 28 sportova i cilj je 30 i više medalja, a 40 bi bio najbolji učinak ikada. Posle njih izašli su i predstavnici Irana i Iraka.

EUFORIJA ARGENTINACA U TOKIJU

Već smo stigli do Argentine, koja je deseta izašla na Olimpijski stadion u Tokiju. Njihov najstariji sportista je Luis Skola kome so ovo pete Igre... Odmah su napravili atmosferu!

POČELO JE PREDSTAVLjANjE DRŽAVE

Kao  po običaju prva izlazi Grčka. Posle njih ide izbeglički tim, ukupno 29 sportista. Najviše ih je iz Sirije...Podsetimo, Srbija je 96. po redu tako da nećemo skoro!

ŽIVOT IDE DALjE

Foto: Printskrin

 

Usledilo je predstavljanje japanske kulture, pa su na podijum izašlii igrači koji predstavljaju stolare. Japanci su od Kineza u 12. veku naučili napredne tehnike stolarstva, ali su ih vremenom usavršili u veštinu po kojoj su danas poznati - spajanje deliva drveta bez lepka i eksera. Sledi kompozicija pod imenom "Život ide dalje", a gledaoci imaju priliku da uživaju u preformansu koji su Japanci smislili i od drveta izradili olimpijske krugove koje su obojili prirodnim bojama

POČAST

Minut ćutanja za sve žrtve korona virusa, ali i za olimpijce koji su preminuli a ostavili dubok trag u sportu. Organizatori su takođe podsetili na 1972. godinu i Igre u Minhenu kada su izraelski sportisti ubijeni od strane terorista

HIMNU PEVA NAJPOPULARNIJA JAPANSKA PEVAČICA

Dok se zastava Japana "penje" na jarbol himnu Japana izvodi jedna od najpopularnijih japanskih pevačica .

Foto: Printskrin

 

BOGDANOVA PODRŠKA SRPSKIM OLIMPIJCIMA

JAPAN JE PRVI PREDSTAVLjEN

Foto: Printskrin RTS

 

Gotov je uvodni performans, na kom je posebnu simboliku davao trkač na traci. Time je odata počast svima koji su trenirali u izolaciji, u svoja četiri zida, sanjajući o ovom danu. Onda je na red došlo da se na teren donese velika zastava domaćeg Japana. Zastavu Igara nose deca iz Japana koji su imali i zadatke tokom priprema turnira.

KOREOGRAFIJA SA POČETKA I OTKAZ KOBAJAŠIJU

Foto: Tanjug/AP

 

Zanimljive scene na otvaranju Olimpijskih igara, koreografija je pripremana mesecima, a ono što je interesantno je da je dan pred početak Igara direktor režije Kentaro Kobajaši dobio otkaz.Bio je komičar u prošlosti i koštala ga je jedna rečenica koju je izgovorio 1998. godine. Ismevao je Holokaust, pa je zbog toga predsednica organizacionog komiteta odlučila da ga smeni sa te pozicije, što je bilo veliko iznenađenje.

KRENULA CEREMONIJA OTVARANjA

LEPE NAGRADE ZA OSVAJAČE MEDALjA

Povećane nagrade za naše sportiste na Olimpijskim igrama! Osvajač zlatne medlaje dobiće 70.000 vera, srebrne 60.000, a bronatne 50.000 vera, otkrio je minustar Vanja Udovičić

- Vlada Srbije će nagraditi sportiste. Zlatna medalja donosi 70 hiljada evra, srebro 60 hiljada, a bronza 50 hiljada evra - otkrio je ministar sporta Vanja Udovičić na RTS.

Foto: OKS

 

DIREKTAN PRENOS OTVARANjA OI

ARSIĆEVA VEĆ OSTVARILA DOBAR REZULTAT

Da nas čekaju lepi dani u Tokiju, najavila je već Jovana Arsić, koja se pre otvaranja plasirala u četvrtfinale skifa. U subotu, pucaće Andrea Arsović i Sanja Vukašinović, od 1.30 po našem vremenu. Kako obično biva, prave se i prognoze o broju medalja, a Srbija bi mogla da premaši dvocifreni broj odličja. Samostalna Srbija je 2008. osvojila tri medalje, 2012. četiri, a 2016. osam odličja.

SRPKINjE BLISTAJU NA OTVARANjU

Foto: OKS

 

Naše devojke izgledaju prelepo. Atmosfera je odlična u Tokiju. Novak Đoković je prva zvezda takmičenja, kako prethodnih dana, tako i danas, ali nadamo se sve do kraja takmičenja kada će osvojiti zlato u Japanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)