TIM SRBIJE KREĆE U POHOD NA OLIMPIJSKU SLAVU: Basketaška zlatna groznica, "orlovi" prvi favoriti

V. P.

22. 07. 2021. u 20:43

GLAVNI favorit basketaškog turnira u Tokiju, u subotu u 5.00 po našem vremenu, igraće istorijski prvi meč na Olimpijskim igrama.

ТИМ СРБИЈЕ КРЕЋЕ У ПОХОД НА ОЛИМПИЈСКУ СЛАВУ: Баскеташка златна грозница, орлови први фаворити

Foto: Nebojsa Parausic

Srpski tim 3x3, u sastavu Dušan Domović Bulut, Dejan Majstorović, Aleksandar Ratkov i Mihailo Vasić, započinje pohod na zlato duelom sa Kinom. Istog dana, od 8.25, protivnik je selekcija Holandije.

Na turniru basketaša, koji su za samo sedam godina sa ulice stigli do olimpijskog statusa, učestvuje osam reprezentacija (Poljska, Letonija, Kina, Srbija, Belgija, Japan, Holandija i Rusija, koja nastupa pod imenom nacionalnog komiteta i zastavom MOK).

Takmičenje se odvija po jednokružnom bod sistemu "svako sa svakim". Posle preliminarne faze, u kojoj će svaki tim odigrati sedam mečeva, dve najbolja ostvaruju direktan plasman u polufinale, dok rangirani od trećeg do šestog mesta razigravaju za preostala dva mesta u polufinalu.

Imajući u vidu da je Srbija osvojila četiri od dosadašnjih šest svetskih prvenstava, pretpostavka je da je većina naše javnosti upoznata sa osnovnim pravilima basketa 3x3. Za one koji će prvi put pratiti takmičenje u ovom sportu, mečevi traju deset minuta ili dok jedan tim ne postigne 21 poen. Ukoliko je rezultat izjednačen nakon desetominutnog perioda, pobednik je tim koji u produžetku prvi postigne dva poena.

Ne postoji pauza posle koša ili faula, kako bi se dobilo na ritmu, što je i suština basketa. Pogodak van linije za tri poena vredi dva, kod promene poseda lopta se iznosi van trojkaške granice i tim ima 12 sekundi za napad. Trener je udaljen tokom meča, tako da igrači na terenu sami prave strategiju.

Nadamo se da će tim Srbije, predvođen Bulutom kao zvanično najboljim basketašem sveta, odigrati poslednju utakmicu u prelepom kompleksu "Aomi urban sport parka", 28. jula od 15.25.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŽELIM DA KAŽEM ŠTA MI JE NA SRCU: Igor Duljaj emotivno govorio o sinu Dejana Stankovića