PREDSEDNIK BAŠ VREDAN: Tomas Bah posetio Hirošimu uoči početka Olimpijskih igara

Tanjug

16. 07. 2021. u 10:59

PREDSEDNIK Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), Nemac Tomas Bah (67), posetio je danas Hirošimu, kako bi promovisao mir u svetu uoči Olimpijskih igara u Tokiju, koje počinju naredne nedelje, uprkos protivljenju nekih preživelih stanovnika napada atomskom bombom iz 1945. godine, koji kažu da je poseta politički motivisana.

ПРЕДСЕДНИК БАШ ВРЕДАН: Tomas Bah posetio Hirošimu uoči početka Olimпијских игара

Olimpijsko selo u Tokiju Foto AP

Bahov jednodnevni put od Tokija do Hirošime, koji predstavlja globalnu kampanju za ukidanje nuklearnog naoružanja, dolazi u vreme kada je javnost u Japanu isfrustrirana zbog insistiranja MOK-a na održavanju Igara, uprkos pandemiji korona virusa, prenosi agencija Kjodo.

Bah je posetio Memorijalni park mir u Hirošimi i prisustvovao minutu ćutanja nakon što je položio venac na spomenik posvećen žrtvama atomskog bombardovanja, koje su izvele SAD u Drugom svetskom ratu.

Civilna grupa koja je pozivala na prekid Bahove posete Hirošimi, navela je u onlajn peticiji da će održavnje Olimpijade usred pandemije "zanemariti ljudsko zdravlje i živote, i pokazuje da Igre nisu festival mira".

Peticija, koja je započeta prošle nedelje, je dobila više od 70.000 potpisa do jutros.

Tokio je u četvrtak zabeležio 1.308 novih slučajeva korona virusa, što je najveća brojka još od 21. januara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna