VELIKA ČAST ZA DŽABARA: Ova nagrada u NBA ligi ubuduće će nositi njegovo ime (VIDEO)

Novosti online

13. 05. 2021. u 18:33

NBA liga predstavila je novu individualnu nagradu koja će prvi put biti dodeljena nakon završetka ove sezone. Reč je o nagradi za društvenu pravdu, a nosiće ime po legendarnom Karimu Abdulu Džabaru.

ВЕЛИКА ЧАСТ ЗА ЏАБАРА: Ова награда у НБА лиги убудуће ће носити његово име (ВИДЕО)

FOTO: AP

Nagrada će biti dodeljena aktivnom igraču koji “je dao doprinos u borbi za društvenu pravdu i koji neguje dugogodišnje vrednosti NBA lige kao što su jednakost, poštenje i  inkluzivnost - stoji u saopštenju.

Svaka od 30 franšiza nominovaće jednog svog igrača za ovu nagradu, a o pobedniku će odlučivati bivši igrači, vodeći ljudi franšiza i osobe koje su u široj javnosti prepoznate kao borci za iste vrednosti.

- Jako sam srećan. Vrlo sam počašćen što je NBA liga odlučila da ovu nagradu nazove po meni - rekao je Karim.

- Nadam se da će ona poslužiti kao inspiracija igračima, kao podsticaj da se takmiče i u tome ko može da učini više stvari za dobrobit zajednice.

Dobitnik nagrade doniraće 100 000 dolara organizaciji po svom izboru.

Džabar je šest puta proglašavan za MVP najjače lige sveta, ima i šest šampionskih prstenova (pet sa Lejkersima i jedan sa Baksima), najbolji je strelac u istoriji sa 38,387 poena i član Kuće slavnih. Čak 19 puta je bio učesnik ol star mečeva, pa ne čudi što ga mnogi smatraju najvećim košarkašem svih vremena, uključujući legendarnog trenera Pet Rajlija, Patrika Juinga i Ajzeu Tomasa.

Tokom i nakon karijere nikada nije verovao u to da se sport može i treba odvojiti od politike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JOKIĆ I DONČIĆ SE SMEJU SVIMA: Kakve reči čuvenog NBA asa (VIDEO)