Novi detalji istrage o pogibiji Kobija Brajanta: Pilot dezorjentisan u magli

Novosti online

18. 06. 2020. u 08:30

Pilot helikoptera koji se srušio na kalifornijskom brdu usred magle 26. januara, u kom su poginuli KobiBrajant i još sedam putnika, bio je zbunjen u trenutku nesreće, jer je obavestio kontrolu letenjada je bio u usponu dok se zapravo spuštao. Ove informacije objavili su savezni istražitelji u najnovijim objaveljenim dokumentima.

Нови детаљи истраге о погибији Кобија Брајанта: Пилот дезорјентисан у магли

EPA

Pilot Ara Zobaian poslao je informaciju na zemlju da se penje na 4.000 stopa kako bi savladao oblake, a zapravo je helikopter jurio prema brdu gde se srušio severozapadno od Los Anđelesa.

Izveštaj Nacionalne komisije za bezbednost saobraćaja kaže da je Zobaian možda „pogrešno shvatio“ uglove pod kojima se spuštao i naginjao. Rekli su da se sve dogodilo kada je pilot bio dezorijentisan pod lošom vidljivosti.

"Prividni uglovi izračunati u ovom trenutku pokazuju da je pilot imaopogrešno primenjene uglove nagiba", navodi se u izveštaju.

U tekstu se dodaje da je „tokom poslednjeg spuštanja pilot izjavio da se penje na visinu od četiri hiljade stopa“.

Izveštaj od 1.700 stranica ne daju zaključak uzroka nesreće, nego još sastavljaju istragu.

Tačni uzroci nesreće biće objavljenikada budu detaljno proučene i ocenjene sve hipoteze i analizirani podaci istražitelja.

Već je utvrđeno da helihopter nije imao znakove oštećenja motora i da se rotor vrteoneposredno pre nego što je udario o tlo brzinom od oko 296 kilometara na sat.


Otprilike 45 minuta pre poletanja, Zobaian je poslao poruku grupi ljudi koja je nadgledala let rekavši da je vreme "lepo".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)