SRBIJA JE PRVAK SVETA U BASKETU! Kakav pozdrav Amerikancima iz zemlje košarke - za istoriju! (VIDEO)

Novosti online

04. 06. 2023. u 19:05 >> 19:05

Reprezentacija Srbije osvojila je Svetsko prvenstvo u basketu 3h3!

СРБИЈА ЈЕ ПРВАК СВЕТА У БАСКЕТУ! Какав поздрав Американцима из земље кошарке - за историју!  (ВИДЕО)

FOTO: FIBA.Basketball

U finalu odigranom u Beču, "orlovi", u sastavu Dejan Majstorović, Marko Branković, Mihailo Vasić i Strahinja Stojačić, savladali su nacionalnu selekciju Sjedinjenih Američkih Država sa 21:19 i tako šesti put došli do svetskog zlata.

A gubili su naši basketaši sa 15:19, naspram sebe imali nezaustavljivog bivšeg NBA asa Džimera Fedeta, ali su uspeli ono što se činilo malo verovatnim.

Krenimo, ipak, redom, jer je finale bilo - za istoriju ovog sporta.

Amerikanci su poveli sa 2:0 prvom "trojkom" Fredeta, ali je Srbija izjednačila košem Brankovića uz dodatno slobodno bacanje. Prekršaja je bilo mnogo na početku borbenog megdana, a kada su oni ustupili mesto pogocima - počeli su problemi za "orlove": primili su dve trojke uzastopno, a Fredet se ispostavio kao nerešiva enigma. I bio je to do samog kraja, kada mu se desio najnesrećniji šut u karijeri. Ali, i do tog trenutka je bilo veoma zanimljivo.

Majstorović se sledeći razgoropadio, pa su njegova dva dalekometna pogotka donela izjednačenje, 10:10, da bi na 14:11 Amerikanci otišli uz sumnjivu odluku sudija. Rivali "orlova" nagrađeni su slobodnim bacanjima nakon što se Beri bacio kao da je fauliran, iako je to samo vešto odglumio.

"Faul" nad Amerikancem / FOTO: FIBA.Basketball

I pored toga što su Srbi uspeli da izjednače uz jedan Stojačićev lep dribling, Fredet se opet raspucao, donevši 19:15 selekciji SAD.

Činilo se da je već tada zlato "američko", ali Majstorović je potom ubacio dvojku, a onda i Stojačić za 19:19 i navijačko uživanje brojnih Srba na tribinama. 

Drama je tada dostigla vrhunac.

Fredet je probao da dalekometnim pogotkom reši meč, no lopta je tada čudesno "izašla" iz obruča, iako se činilo da će sigurno proći kroz njega:

Stojačić je zatim doneo prednost Srbiji od 20:19, ali su rivali zatražili pregledavanje snimka, zbog mogućeg isteka vremena. Uzalud, jer je sve bilo legalno, a onda su se "orlovi" pobrinuli da ovaj basket-triler dobije srećan kraj:

Čitav tim koji je bio na terenu režirao je pogodak za trijumf - najpre je Majstorović presekao dodavanje rivala, Branković uzeo loptu i asistirao Vasiću, a ovaj iz reketa pogodio, čime je basket reprezentacija Srbije došla do nove, šeste titule prvaka sveta.

Strahinja Stojačić, najbolje rangirani basket igrač na planeti, koji je bio na klupi u poslednjoj akciji, proglašen je za MVP-a šampionata sveta.

Strahinja Stojačić, MVP Svetskog prvenstva u basketu 2023 / FOTO: FIBA.Basketball

Po dobijanju zlatnih medalja, naši basketaši su otpevali sa navijačima hit narodne muzike, "Jutro je, jutro je", a onda je intonirana himna "Bože pravde". Posle nje su "orlovi" pozirali sa peharom zajedno sa Amerikankama, koje su u ženskoj konurenciji osvojile titulu pobedivši Francusku sa 16:12.

Podsetimo, osvajači medalja na Svetskom prvenstvu u Beču su izborili vize za olimpijski kvalifikacioni turnir za Igre u Parizu 2024. U pitanju su finalisti, kao i Letonci koji su sa 22:12 deklasirali Brazilce u borbi za bronzu.

Učinak Srbije na Svetskim prvenstvima u basketu "3 na 3"


2012. Šampioni sveta (pobeda nad Francuskom u finalu, 16:13)
2014. Vicešampioni sveta (poraz od Katara u finalu, 13:18)
2016. Šampioni sveta (pobeda nad SAD u finalu, 16:13)
2017. Šampioni sveta (pobeda nad Holandijom u finalu, 21:18)
2018. Šampioni sveta (pobeda nad Holandijom u finalu, 16:13)
2019. Četvrto mesto (poraz od Letonije u polufinalu, 19:22, pa od Poljske 15:18)
2022. Šampioni sveta (pobeda nad Litvanijom u finalu, 21:16)
2023. Šampioni sveta (pobeda nad SAD u finalu, 21:19)

Svetski prvaci u basketu 3 na 3, Srbija 2023 / FOTO: FIBA.Basketball

BONUS VIDEO: Nikola Jokić i govor saigračima iz reprezentacije Srbije koji će se pamtiti

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade