AMERIČKI NOVINARI NISU MOGLI DA VERUJU: Nikola Jokić pred NBA finale održao konferenciju za štampu kakvu mediji nisu očekivali

Novosti online

27. 05. 2023. u 21:14

NIKOLA Jokić i van parketa privlači ogromnu pažnju, o čemu svedoči konferencija za štampu koju je Denver nagets organizovao pred prvo učešće u NBA finalu u klupskoj istoriji.

АМЕРИЧКИ НОВИНАРИ НИСУ МОГЛИ ДА ВЕРУЈУ: Никола Јокић пред НБА финале одржао конференцију за штампу какву медији нису очекивали

Jutjub / Denver nagets

 "Novosti" vam donose najzanimljivije detalje sa obraćanje srpskog asa, tokom kog je bilo mnogih pitanja, a i mnogo smeha. Tema jeste bila ozbiljna, borba za titulu prvaka, ali... 

Jokić ne bi bio Jokić - da nije sve "okrenuo" u mnogo šaljivije tonove.

Sve je počelo i pre prvog novinarskog pitanja jer se srpski as, čim je seo pred mikrofon, našalio sa prisutnima odglumivši da je u pitanju konferencija posle utakmice. Pitao je, naime:

- Je l' stigla statistika?

Nikola Jokić traži statistiku pred NBA finale / Jutjub / Denver nagets

Američki novinari su se tada glasno nasmejali, ali šou je bio tek na početku.

Na pitanje kako je slavio eliminaciju Lejkersa u konferencijom polufinalu, odgovorio je kratko:

- Lepa je bila pobeda, ali već posle pola sata sve se vratilo u uobičajene okvire. Ja nisam slavio. Samo sam uživao, odmarao...

Potom je upitan koliko se trener Majkl Meloun promenio otkako su njih dvojica počeli da sarađuju sada već davne 2015:

- Pa, počeo je da mi daje loptu malo više! (smeh) To je što se košarke tiče. Ali, ovako, kao ličnost, i dalje je isti, tu je i dalje ista strast koju ima prema ovoj igri.

Na red je došao Džamal Marej, odnosno šta je Jokića najviše impresioniralo kod saigrača iz Kanade koji se vratio posle skoro dvogodišnjeg odsustva zbog teške povrede kolena:

- On zaslužuje pažnju koju sada ima, jer ostvaruje prosek od oko 30 poena, što uopšte nije lako. Ali, nije samo prosek važan, već energija koju donosi. On je naš najbolji igrač od prvog kola plej-ofa, on se stvarno ističe, pa čak i kada ne ubacuje koševe, ta njegova energija je izvrsna. To je najbolji osećaj koji izaziva u ekipi, jer iako znamo da on može da postiže koševe, a može i do 50 poena da dogura, znamo da čak i kada mu ne idu šutevi, on se i dalje bori i to je najbolja stvar vezana za njega. 

O Mareju još upitan da li se seća početka saradnje s njim i da li je tada bilo naznaka da će njihovo "partnerstvo na terenu" biti tako dobro kao sada:

- Imao sam prvih godina stvarno dobru saradnju s Gerijem Herisom, ako se sećate. Potom se to postepeno razvijalo sa Džamalom. Ali, Marej je uvek imao taj žar u sebi, uvek je želeo da bude nešto više nego što je u tom času bio. Po tome se sećam početka njegove NBA karijere, po toj gladi koju je imao za napretkom.

Kratko se osvrnuo na važno pojačanje Denvera u ovoj sezoni, Kantaviusa Koldvel Poupa:

- KCP je čovek na koga možete da se oslonite jer on stalno zna šta treba da radi, bilo da je prva utakmica u sezoni, bilo da je sedma utakmica plej-ofa i to ga najbolje opisuje.

Zatim su se novinari na konferenciji u Denveru iznova smejali. Najpre u manjim dozama, kada je Jokić upitan koliko mu je porodica bila važna tokom uvodnih sedam godina u NBA ligi.

- Ceo moj život su oni uz mene! Osim, naravno, moje žene koja je sa mnom deset godina (smeh). Uvek su me majka i otac podržavali. Tata naročito, on je uvek verovao da mogu da budem nešto više nego tada... eto, kao Džamal (smeh). A kada sam otišao u drugi grad, onda je tu bio moj brat (Strahinja) da me podržava. Potom je usledio odlazak u NBA, pa je tu i drugi brat, Nemanja, pomogao, jer je on ovde i ranije živeo. Iskreno, kada sam dolazio u SAD mnogo sam se radovao jer sam znao da ću biti s njima. Kao kada ste mali, pa stalno želite da budete sa starijom braćom. Iskreno, mogao bih da kažem da mi je bilo draže što ću biti s njima, nego što ću biti u NBA!

Nikola Jokić na konferenciji za medije u Denveru pred NBA finale / Jutjub / Denver nagets

Na pitanje "Postao si tata, da li te je to na neki način učinilo boljim igračem?" odgovorio je kao iz topa:

- Ne! (smeh) Znao sam ja i pre toga da mi košarka neće biti najvažnija stvar u životu, jer sam bio svestan da kod kuće imam nešto mnogo bitnije. To sam znao i ranije, ali mi je roditeljstvo upravo i dokazalo istinitost te tvrdnje. 

Američke novinare je zanimalo da li je dvostruki MVP NBA lige ranije gledao finala najjačeg prvenstva na svetu:

- Pa... ne. Znam da su Peđa i Divac igrali finale (zapravo, finale Zapadne konferencije, kao članovi Sakramenta, protiv Lejkersa, prim. aut), ali ne, bio sam mnogo mali.

Pitanje koje je usledilo bilo je iz Srbije, da li bi više voleo da mu rivali u borbu za titulu budu Horford i Vilijams iz Bostona, ili ili Adebajo iz Majamija:

- A koju kameru treba da gledam? - upitao je Jokić i izavao smeh u sali. Tome je dodao i sledeće: - Što se tiče finala.. Pa, nisam baš neko ko sad prati (završnicu doigravanja u Istočnoj konferenciji). Nisam gledao ni četvrtu, ni petu utakmicu (Majamija i Bostona). Kako da kažem, oni koji nam dođu, tako ćemo se spremati. Jedni i drugi imaju da ponude svašta. Boston može da stavi igrače od 1 do 5 na mene, može i visoke i male na Džamala, dakle mogu da se baš poigraju sa rotacijama, dok je Majami dosta agresivniji, svaka utakmica s njima je na krv i nož, ima tu dosta guranja, dosta kontakta, pa mislim da i jedni i drugi mogu da iznande.

Iz Slovenije mu je stiglo pitanje o tome kako mu se čini Vlatko Čančar i koliko mu sada znače dve MVP nagrade koje je dobio:

- Kad god je Vlatko dobio priliku, uvek ju je iskoristio na pravi način. Sa njm smo na terenu bili bolji, a meni je to važno. Prosto, dokazao da može da igra ovde. A o MVP nagradama... one mi ne znače mnogo, možda će mi više značiti kad jednog dana završim karijeru. 

Na pitanje da li se promenio kako bi postao MVP lige, ili možda posle dobijenih nagrada, priznao je da se smejao kada mu je kondicioni trener prvi rekao da bi mogao da dobije to priznanje.

- U kolima mi je Felipe to rekao, a ja sam se samo smejao. Inače, mislim da se nisam promenio, igram isto kao i pre... Možda sam malo unapredio igru, ali mislim da je, zapravo, u konstantnosti ključ.

Pretposlednja je pitanje postavila američka novinarka koju je zanimala da li će 6. meč finala "istoka" u Denveru svi gledati kao ekipa, ili će možda Jokić to učiniti sa porodicom:

- Vidite, ja uopšte nisam gledao petu utakmicu. Šetao sam sa ćerkicom. Lažem, gledao sam prvu čevrtinu. A šesta utakmica... Možda će neko gledati sa saigračima, a ja ću gledati sa porodicom. Ili neću (smeh u sali)

Nasmejani Nikola Jokić / Jutjub / Denver nagets

Smeha je bilo i na kraju, kada je Jokić odgovorio na pitanje "Kako to da se nisi promenio ni najmanje posle dolaska u ovu zemlju, kako to da uopšte nisi poleteo?"

- A možda i nisam isti. Možda se tako samo o meni priča. O tome da li sam se promenio treba da pitate moju porodicu i najbliže prijatelje. Ja mislim da se nisam promenio, jer i dalje imam iste prijatelje, ista mi je porodica, volim da posećujem ista mesta, nastavljam da radim iste stvari. Možda treba da pitate moju porodicu i prijatelje. Ali, oni vam neće odgovoriti! - zaključio je Jokić i izazvao i na kraju svog obraćanja smeh u sali.

NBA plej-of, raspored - kada igraju Jokić i Denver nagetsi?

Nikola Jokić i Denver su u finalu Zapadne konferencije sa 4:0 eliminisali Lejkerse i čekaju rivala u velikom, NBA finalu. To će biti šampion "istoka", a tamo Majami, kao osmi nosilac, nije iskoristio dve "meč lopte", jer je posle senzacionalnih 3:0 protiv favorizovanog Bostona izgubio četvrtu i petu utakmicu. Finale NBA lige trebalo bi da počne prvog dana juna.

Pratite i dalje sve o košarci, pa i NBA ligi na sportskim stranicama portala "Novosti". Na sasvim ste dobrom mestu.

NBA plej-of 2022/2023, rezultati

Finala konferencija

Zapadna konferencija

Denver (1. nosilac) - LA lejkers (7)  4:0 u seriji

Prvi meč: pobeda Denvera kod kuće 132:126 (1-0)

Drugi meč: pobeda Denvera kod kuće 108:103 (2-0)

Treći meč: pobeda Denvera u gostima 108:119 (3-0)

Četvrti meč: pobeda Denvera u gostima 111:113 (4-0)

Istočna konferencija

Boston (2. nosilac) - Majami (8) 2:3 u seriji

Prvi meč: pobeda Majamija u gostima 116:123 (0-1)

Drugi meč: pobeda Majamija u gostima  105:11 (0-2)

Treći meč: pobeda Majamija kod kuće 128:102 (0-3)

Četvrti meč: pobeda Bostona u gostima 99:116 (1-3)

Peti meč: pobeda Bostona kod kuće 119:97 (2-3)

Domaćin 6. utakmice: Majami (nedelja, 02.30)

Polufinale konferencija

Zapadna konferencija

Denver (1. nosilac) - Finiks (4. nosilac) 4:2

Prvi meč: Pobeda Denvera kod kuće 125:107 (1-0)

Drugi meč: Pobeda Denvera kod kuće 97:87 (2-0)

Treći meč: Pobeda Finiksa kod kuće 121:114 (2-1)

Četvrti meč: Pobeda Finiksa kod kuće 129:124 (2-2)

Peti meč: Pobeda Denvera kod kuće 118:102 (3-2)

Šesti meč: Pobeda Denvera u gostima 100:125 (4-2)

Golden Stejt (6) - Los Anđeles lejkers (7) 2:4

Prvi meč: Pobeda Lejkersa u gostima 112:117 (0-1)

Drugi meč: Pobeda Golden Stejta kod kuće 127:100 (1-1)

Treći meč: Pobeda Lejkersa kod kuće 127:97 (1-2)

Četvrti meč: Pobeda Lejkersa kod kuće 104:101 (1-3)

Peti meč: Pobeda Golden Stejta kod kuće 121:106 (2-3)

Šesti meč: Pobeda Lejkersa kod kuće 122:101 (2-4)

Istočna konferencija

Boston (2. nosilac) - Filadelfija (3) 4-2

Prvi meč: Pobeda Filadelfije u gostima 115:119 (0-1)

Drugi meč: Pobeda Bostona kod kuće 121:87 (1-1)

Treći meč: Pobeda Botona u gostima 102:114 (1-2)

Četvrti meč: Pobeda Filadelfije kod kuće 116:115 (2-2)

Peti meč: Pobeda Filadelfije u gostima 103:115 (2-3)

Šesti meč: Pobeda Bostona u gostima 86:95 (3-3)

Sedmi meč: Pobeda Bostona kod kuće 112:88 (4-3)

Njujork (5) - Majami (8) 2-4

Prvi meč: Pobeda Majamija u gostima 101:108 (0-1)

Drugi meč: Pobeda Njujorka kod kuće 110:105 (1-1)

Treći meč: Pobeda Majamija kod kuće 105:86 (1-2)

Četvrti meč: Pobeda Majamija kod kuće 109:101 (1-3)

Peti meč: Pobeda Njujorka kod kuće 112:103 (2-3)

Šesti meč: Pobeda Majamija kod kuće 96:92 (2-4)

Prvo kolo plej-ofa:

Zapadna konferencija:

Denver (1. nosilac) - Minesota (8. nosilac) 4-1 u seriji

Prvi meč: Pobeda Denvera kod kuće 109:89 (1-0 u seriji)

Drugi meč: Pobeda Denvera kod kuće 122:113 (2-0)

Treći meč: Pobeda Denvera u gostima 11:120 (3-0)

Četvrti meč: Pobeda Minesote kod kuće 114:108 posle produžetka (3-1)

Peti meč: Pobeda Denvera kod kuće 112:109 (4-1)

Feniks (4. nosilac) - LA klipers (5. nosilac) 4-1 u seriji

Prvi meč: Pobeda Klipersa u gostima 110:115 (0-1)

Drugi meč: Pobeda Finiksa kod kuće 123:109 (1-1)

Treći meč: Pobeda Finiksa u gostima 124:129 (2-1)

Četvrti meč: Pobeda Finiksa u gostima 100:112 (3-1)

Peti meč: Pobeda Finiksa kod kuće 136:130 (4-1)

Sakramento (3) - Golden Stejt (6) 3-4 u seriji

Prvi meč: Pobeda Sakramenta kod kuće 126:123 (1-0)

Drugi meč: Pobeda Sakramenta kod kuće 114:106 (2-0)

Treći meč: Pobeda Golden Stejta kod kuće 114:97 (2-1)

Četvrti meč: Pobeda Golden Stejta kod kuće 126:125 (2-2)

Peti meč: Pobeda Golden Stejta u gostima 116:123 (2-3)

Šesti meč: Pobeda Sakramenta u gostima 99:118 (3-3)

Sedmi meč: Pobeda Golden stejta u gostima 100:120 (3-4)

Memfis (2) - LA lejkers (7) 2-4 u seriji

Prvi meč: Pobeda Lejkersa u gostima 112:128 (0-1)

Drugi meč: Pobeda Memfisa kod kuće 103:93 (1-1)

Treći meč: Pobeda Lejkersa kod kuće 111:101 (1-2)

Četvrti meč: Pobeda Lejkersa kod kuće 117:111 (1-3)

Peti meč: Pobeda Memfisa kod kuće 116:99 (2-3)

Šesti meč: Pobeda Lejkersa kod kuće 125:85 (2-4)

Ne propustite: Najbolje NBA asistencije Nikole Jokića

Istočna konferencija

Milvoki (1. nosilac) - Majami (8) 1-4 u seriji

Prvi meč: Pobeda Majamija u gostima 117:130 (0-1)

Drugi meč: Pobeda Milvokija kod kuće 138:122 (1-1)

Treći meč: Pobeda Majamija kod kuće 121:99 (1-2)

Četvrti meč: Pobeda Majmija kod kuće 119:114 (1-3)

Peti meč: Pobeda Majamija u gostima 126:128 (1-4)

Klivlend (4) - Njujork (5) 1-4 u seriji

Prvi meč: Pobeda Njujorka u gostima 97:101 (0-1)

Drugi meč: Pobeda Klivlenda kod kuće 107:90 (1-1)

Treći meč: Pobeda Njujorka kod kuće 99:79 (1-2)

Četvrti meč: Pobeda Njujorka kod kuće 102:93 (1-3)

Peti meč: Pobeda Njujorka u gostima 95:106 (1-4)

Filadelfija (3) - Bruklin (6) 4-0 u seriji

Prvi meč: Pobeda Filadelfije kod kuće 121:101 (1-0)

Drugi meč: Pobeda Filadelfije kod kuće 96:84 (2-0)

Treći meč: Pobeda Filadelfije u gostima 97:102 (3-0)

Četvrti meč: Pobeda Filadelfije u gostima 88:96 (4-0)

Boston (2) - Atlanta (7) 4-2 u seriji

Prvi meč: Pobeda Bostona kod kuće 112:99 (1-0)

Drugi meč: Pobeda Bostona kod kuće 119:06 (2-0)

Treći meč: Pobeda Atlante kod kuće 130:122 (2-1)

Četvrti meč: Pobeda Bostona u gostima 121:129 (3-1)

Peti meč: Pobeda Atlante u gostima 117:119 (3-2)

Šesti meč: Pobeda Bostona u gostima 120:128 (4-2)

BONUS VIDEO: Nikola Jokić i govor saigračima iz reprezentacije Srbije koji će se pamtiti

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!