KRAJ CRNO-BELE MAGIJE! Partizan pao u paklu Arene: Barselona zaustavila zahuktali parni valjak

Novosti online

28. 03. 2023. u 22:24

KOŠARKAŠI Barselone savladali su Partizan u 31. kolu Evrolige. Konačan rezultat u Štark Areni bio je 80:89 (45:44) za katalonskog giganta.

КРАЈ ЦРНО-БЕЛЕ МАГИЈЕ! Партизан пао у паклу Арене: Барселона зауставила захуктали парни ваљак

FOTO: M. Vukadinović

Vruć doček za Katalonce. Od trenutka kada su košarkaši Barselone kročili na parket  već dobrano ispunjene tribine zatresle su Arenu povicima  "Puta Barsa le"!  

Paklen doček imao je i Nikola Kalinić, bivšeg igrača najljućeg rivala crno-belih, Crvene zvezde. Cela Arena je gromoglasno vređala srpskog reprezentativca.

A onda, "grobarski" repertoar se promenio.  Preko 20,000 grla skandiralo je Janu Veselom, "letećem" Čehu koji će zauvek ostati u srcima svih u crno-belom - Ooooo Jane vrati se!

FOTO: M. Vukadinović

Gosti su bolje ušli u meč, stigli do početnih 8:2, a upravo Jan Veseli i večeras izuzetno raspoloženi Laprovitola povukli su svoj tim.

Željkova četa loše je branila i gradila reket, "duvala je promaja" sa svih strana, a o tome koliko je defanzivno loše izgledao Partizan govori i činjenica da je rival u prvoj deonici promašio samo dva šuta iz igre.

Barsa je nakon prvih 10 minuta igre imala 25:21, ali onda je usledio "Danteov pakao".

FOTO: M. Vukadinović

Usijala se ruka Dantea Egzuma koji je cepao mrežice i izgradio sredinom druge četvrtine maksimalnih +8.

Od tog trenutka krenuo je veliki pad u igri crno-belih, Katalonci do poluvremena deficit smanjuju na -1, a Nikola Mirotić uz sjajno šutersko veče Laprovitole odveo je Barsu na +8.

FOTO: M. Vukadinović

Egzum je od tog trenutka zaigra simultanku, onda kada se sve rušilo i kada niko prosto nije mogao da pronađe dno mrežice, Dante je bio taj koji je vratio tračak nade crno-belima.

Imao je Partizan i -1 na startu odlučujuće deonice, ali su iskustvo i kvalitet moćne Barse isplivali na videlo i prekinuli crno-belu magiju koja je očarala Evropu.

FOTO: M. Vukadinović

NA kraju, Egzum je ubacio 24, a Panter 16 poena kod crno-belih. Sa druge strane, blistao je Laprovitola sa 25, a Mirotić je dodao 19 poena.

Već u petak Partizan čeka meč protiv Reala u 32. kolu Evrolige. Ponovo će spektakl biti u Areni. Možda padne i novi rekord po broju gledalaca...

TRENUTNO STANjE NA TABELI EVROLIGE

PARTIZAN - BARSELONA 80:89

HALA: "Štark arena"

STRELCI:

PARTIZAN: Vukčević, Ledej 10 (5sk), Avramović 6, Panter 16, Smailagić 6, Papapetru 2, Egzum 24, Naneli 5, Lesor 5 (6sk), Trifunović, Anđušić, Madar 6

BARSELONA: Da Silva, Šanli 2, Veseli 14 (6sk), Kallinić 4, Satoranski 10 (5as), Laprotitola 25 (7as), Abrines 5, Higins 5, Tobi 3, Kjurik, Jokubaitis 2 (4as), Mirotić 19 (8sk)

ČETVRTA ČETVRTINA

KRAJ MEČA!

38. minut - Satoranski pogađa za tri, +10 Barsa, a zatim Lesor spušta na 73:81.

37. minut - Egzum promašuje trojku, Barsa u posedu, Panter čini faul, pa potom van linije 6,75 promašuje i Abrines, ali Papapetru neprecizan na drugoj strani. Nakon neiskorišćenog napada Barse Dante Egzum je fauliran, on pogađa jedno od dva penala, igra simultanku, 71:78.

35. minut - Dante Egzum za triiiiii! Partizan na 68:71, ali Satoranski pogađa, pa potom Dante Egzum fauliran. Kakav meč, 68:73. Australijanac pogađa oba penala 70:73, drama u najavi u Areni. Taman što se ponovo usijala atmosfera Laprovitola pogađa za tri, Barselona na +6, pa potom Mirotić pogađa iz ofanzivnog skoka, za tili čas Španci ponovo na +8.

34. minut - Faul na prodoru nad Egzumom koji pogađa oba puta, 65:71.

33. minut - Mirotić za tri sa preko 9 metara! Pocepao je mrežicu Nikola, pa Panter promašuje van linije 6,75, ali isto čini i Kori Higins, Veseli obezbeđuje ofanzivni skok, ali Higins čini faul u napadu. U posedu Partizana Aleksi Avramoviću lopta izlazi iz koša na šutu za tri. Jan Veseli potom do novih lakih poena iz reketa, 63:71, ponovo se Barsa malo odlepila.

31. minut - Aleksa Avramović krade loptu na startu odlučujuće deonice i pogađa u kontri! Šanli čini faul potom u posedu Španaca, 60:66 i napad za Partizan. Zatim Mirotić tehnička zbog prigovora, Panter pogađa penal, a Dante Egzum uz udarac sjajan na prodoru, ipak arbitri ne pokazuju faul. Egzum se drži za kuk, ali će ipak biti u mogućnosti da nastavi, 63:66.

 

TREĆA ČETVRTINA

 

30. minut - Kevin Panter za tri, 58:66! Barsa ne koristi naredni napad, ali Papapetruov er-bol na isteku napada, pa Mirotić faul u napadu i onda uzdasi u Areni. Naneli je pokušao sa pola terena, lopta se nećkala po obruču i na kraju nesrećno ispala iz njega. Kraj treće četvrtine, veliki pad crno-belih, 58:66.

29. minut - Dante Egzum fauliran, Katalonci u bonusu, Australijanac pogađa i jedno i drugo slobodno bacanje, crno-beli na -8. Barselona poenima sa linije slobodnih bacanja do +10, zatim Egzum pogađa iz ofanzivnog skoka nakon sopstvenog promašaja, a potom Nikola Mirotić sipa za tri.

28. minut - Kevin Panter smanjuje iz naskoka sa poludistance na -10, pre toga je Da Silva promašio otvorenu trojku za Barsu, a nakon toga Abrines čini faul u napadu nad Lesorom. Partizan u posedu.

26. minut - Velike tenzije u Areni nakon faul koji je sviran Aleksi Avramovuću u poslednjoj sekundi i to pri šutu za tri! Obradović žustro reaguje, veliki broj upaljača i predmeta završio je na terenu. Laprovitola pogađa dva od tri, +12, nastavlja se krah Partizana.

25. minut - Barsa na +10! Jan Veseli do novih lakih poena ove večeri, Egzum promašuje, a zatim Mirotić u tranziciji.

24. minut - Kevin Panter je nakon tajm-auta Željka Obradović napao obruč, prošetao se kroz odbranu i pogodio, ali Barsa nastavlja sa ubitačnom šuterskim periodom, Satoranski je sada pogodio van linije 6,75. U posedu Partizana Panter promašuje, pa i Ledej nakon ofanzivnog skoka. Zatim Mirotić fauliran on pogađa prvo, drugo ne, Španci na +8, sve do poena Alena Smailagić nakon ofanzivnog skoka, 49:55.

22. minut - Abrines pokazuje kakav je šuter, u posedu Partizana Džejms Naneli promašuje, Barsa ide na 45:48, a potom Abrines ponovo cepa mrežicu, Barsa na +6.

21. minut - Zek Ledej je zidao pod košem i potom promašio, Jan Veseli kuca u kontri, a potom Jam Madar sa zemlje, iz gotovo nemoguće pozicije ne pogađa ni tablu, 45:46.

DRUGA ČETVRTINA

 

20. minut - Kori Higins pogađa, a zatim fauliran Dante Egzum na prodoru. Lopta sa strane, Barsa još niej ispunila bonus, a u nastavku akcije Kevin Panter pogađa i to uz novi faul. Amerikanac pogađa i dodatni penal, 45:41, a Kori Higins pogađa i za tri, Barsa na samo -1 na poluvremenu.

Crno-beli 4/6 u šutu van linije 6,75, Barsa 5/6. Najefikasniji u redovima Partizana je Dante Egzum sa 10 poena, u redovima gostujućeg sastava prednjači Laprovitola sa 14.

18. minut - Serija Barse 7:2, Laprovitola je pogodio trojku na 1:52 do kraja prvog poluvremena. Tajm-aut Željko Obradović, 42:39.

16. minut - Parni valjak melje! Zek Ledej fenomenalno pogađa iz poluhoroga, lopta je imala veliki luk, i kao kap prošla je kroz mrežicu Barselone. Izabranici Šarunasa Jasikevičiju gube loptu, a Zek Ledej potom do novih poena, pa nova izgubljena lopta Katalonaca. Deluje da i Barsa polako podleže pritisku preko 20,000 grobara u Areni. Lesor zatim demonstrira svoju leđnu tehniku, pa i pogađa iz okreta, novi tajm-aut Jasikevičijus. Usijana atmosfera u srpskom hramu košarke!

15. minut - Dante Egzum već do 10 poena ove večeri, ponovo je Australijac pokazao svoju snalažljivost u reketu i poentira je kroz šumu ruku, +4 za "parni valjak". U posedu Barse Kalinić je nakon što je faulira iskoristio dva penala, 34:32.

14. minut - Majk Tobej za tri, Barsa na -2, pre toga je Alen Smailagić u ranoj fazi napada promašio sa poludistance šutem preko ruke čuvara. Tajm-aut Željko Obradović! 32:30. Matijas Lesor promašuje nakon pauze, ali isto čini i Higins, Partizan ima novi napad.

13. minut - Egzum za tri! Trese se Arena! Dante Egzum u delirijum nakon koša dovodi atmosferu do usijanja, 32:27!

12. minut - Tobej čini faul u napadu, Partizan u posedu nakon lične greške Slovenca. Potom i Šanli čini faul, mogli bi gosti lako da u ranoj fazi ispune bonus, a zatim Dante Egzum pogađa u reketu, parni valjak vodi!

11. minut - Egal! Alen Smailagić za tri! Potom Koboaitis fauliran na šutu, pogađa oba penala, a zatim Dante Egzum cepa mrežicu, nešereno je!

PRVA ČETVRTINA

10. minut - Sada i Nikola Kalinić lagano polaže u kontri nakon izgubljene lopte. Potom na tri sekunde pre kraja prve deonice fauliran Alen Smailagić, koji promašuju prvo, pogađa drugo i smanjuje na 21:25, što je ujedno i konačan rezultat nakon prvih 10 minuta igre. Koliko je loše defanzivno Partizan delovao govori i činjenica da su Katalonci promašili samo dva šuta iz igre za celu prvu deonicu.

9. minut - Laprovitola i dalje pleše po parketu Arene, izbacio je sjajni plej Katalonaca sa par driblinga celu odbranu, a potom je i primorao Matijasa Lesora da ga faulira na šutu. Laprovitola precizan oba puta sa penala, 20:23.

8. minut - Zek Ledej do dva poena sa linije slobodnih bacanja, a potom Šanli do novih poena iz reketa za Katalonce, 20:21.

7. minut - Džejms Naneliiiiii za triiiiii! Partizan na 16:17, ali još jednom Jan Veseli do lakih poena, neverovatno koliko "duva promaja" u reketu crno-belih na startu ovog meča.

6. minut - Kevin Panter promašuje trojku, ali još jednom sjajan na ofanzivnom skoku Matijas Lesor. Francuz potom i fauliran, dobiće Partizan dva slobodna bacanja. Lesor promašuje prvo, pa pogađa drugo, crno-beli na -2 sve do novih lakih poena Nikolasa Laprovitole koji je već na 9 poena. Na drugoj strani Zek Ledej lepo poentira iz poluhoroga, međutim ponovo je pukla odbrana Partizana, Jan Veseli silovito zakucava, 13:17.

5. minut - Jan Veseli do prvih poena ove noći, na drugoj strani Panter promašuju otvorenu trojku, potom Lesor hvala ofanzivni skok, pa Panter iz ekstra poseda i naskoka pogađa sa poludistance, 10:11, neverovatna energija dolazi sa tribina! U posedu Barse češka kombinacija donosi poeni, Veseli sjajno do Satoranskgo koji vodi goste na 10:13.

3. minut - Džejms Naneli je pogodio za dva, Laprovitola potom polovičan sa penala, a Jam Madar uzvraća lakim poenima na obruču, 6:9.

2. minut - Loše otvaranje crno-belih! Barsa dvojkom Mirotića, pa trojkom Laprovitole ide na početnih 5:0. U posedu crno-belih Jam Madar po običaju sa poludistance otvara utakmice pogotkom, tako je i sada, 2:5, ali Laprovitola potom ponovo pogađa trojku kao kap, 8:2 za Katalonce.

1. minut - Meč je počeo!

20:29 - Strašna atmosfera! Preko 20,000 grla skandira Janu Veselom, letećem Čehu koji će zauvek ostati u srcima svih u crno-belom.

- Ooooo Jane vrati se!

FOTO: M. Vukadinović

20:25 - Paklen doček za Nikolu Kalinića, bivšeg igrača najljućeg rivala crno-belih, Crvene zvezde. Cela Arena je gromoglasno skandirala.

- Kalina, Kalina, p**i k****c.

20:20 - Crno-beli heroji istrčavaju na parket "Štark Arene".

20:00 - Vruć doček za Katalonce! Već dobrano ispunjene tribine Arene dočekale su košarkaše Barselone povicima "Puta Barsa le"!

19:30 - Proslavljeni košarkaš i direktor Partizana, Zoran Savić, uručio je mali znak pažnje Nikoli Mirotiću uoči početka utakmice.

19:15 - Mnoga poznata košarkaša imena su ove večeri u beogradskom hramu košarke. Tu je trener Barselone, Šarunas Jasikevičiju, bivši igrač Crvene zvezde, Nikola Kalinić, ali i miljenik "grobara", Jan Veseli.

TABELA EVROLIGE

UOČI MEČA

"Parni valjak" se nakon višegodišnje pauze na evroscenu vratio u velikom stilu, Željko Obradović i njegovi izabranici su počeli da stvaraju neku novu priču.

Crno-beli se trenutno nalaze na deobi šestog mesta zajedno sa Makabijem, u dosadašnjem  delu sezone su upisali 17 pobeda i 13 poraza.

U prethodna dva kola ostvarili su dve jako bitne pobede, najpre su savladali Anadolu Efes usred Istanbula, da bi nedelju dana kasnije u Beogradu prosto ''oduvali'' Olimpijakos sa terena.

Jako bitnu utakmicu imao je Partizan i pre dva dana u ABA ligi protiv Cedevita Olimpije.

"Zmajčeki" su bili potencijalna mina i malo je falilo da nanesu potpunu štetu.

Jako je interesantan bio susret u "Štark" areni gde je u poslednjoj deonici akcenat bio na odbrani.

U prvom poluvremenu smo gledali revolveraški obračun i nakon 20 minuta rezultat je glasio 44:46.

Poslednjih pet minuta drugog kvartala se zaista igralo u brzom ritmu i košarkaši obe ekipe su pogađali iz svih pozicijia.

U završnoj deonici smo videli svega 19 poena, a nakon 40 minuta igre na semaforu je stajalo 76:73.

Ovo je jako bitan trijumf za crno-bele zbog prednosti domaćeg terena u eventualnom okršaju sa Crvenom zvezdom u finalu plej-ofa.

Sa druge strane, Katalonci imaju identičan skor kao i Monako i nema sumnje da Šarunas Jasikevičijus želi da uđe u nokaut fazu barem kao četvrtoplasiran na tabeli, što mu garantuje prednost domaćeg terena.

Barsa je u prošlom kolu savladala Panatinaikos u Atini, da bi dva dana kasnije bila bolja u derbiju od Huventuda u okviru domaćeg šampionata.

Kada su se ovi rivali sastali u 9. kolu španski predstavnik je slavio u "Blaugrani" rezultatom 79:68.

REČ TRENERA

OBRADOVIĆ PRED BARSELONU: Potrebna nam je pamet i energija na nivou utakmice protiv Olimpijakosa

- Znamo ih, već smo igrali protiv Barselone i znamo koji kvalitet imaju. To je ekipa napravljena da ode na 'fajnal for' i verovatno da proba da osvoji Evroligu. Igraju timski, igraju izuzetno čvrstu odbranu. Oni su tim koja je lider Evrolige po procentu uspešnosti u šutu za tri poena tako da su to neke osnovne stvari. Probali smo na njihovu igru da reagujemo sada na treningu i videćemo kako će to sutra da izgleda. Potrebna nam je pamet i energija na nivou utakmice protiv Olimpijakosa - izjavio je Obradović za klupski sajt.

Photo: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Krilo Partizana Joanis Papapetru ističe da je najbitnije da njegova ekipa bude energetski spremna.

- Uradili smo neke taktičke stvari na treningu da bi se pripremili za sutrašnji meč. Najvažnije je da se regenerišemo, ispred nas je još 24 satra do utakmice i da budemo energetski spremni. To je najvažnije. Znamo da će naši navijači biti ovde uz nas i mi moramo da i zbog njih pokažemo energiju -  zaključio je Papapetru.

BONUS VIDEO: "IZVINjAVAM SE!" Željko Obradović nikada nije bio ovakav posle derbija

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)