ZVEZDA POKAZALA ŠAMPIONSKI GEN! Otpisana četa Duška Ivanovića zgromila Baskoniju: Partizan korak bliže TOP 8 Evrolige

Novosti online

23. 03. 2023. u 20:49

KOŠARKAŠI Crvene zvezde u 30. kolu Evrolige savladali su Baskoniju rezultatom 74:63.

ЗВЕЗДА ПОКАЗАЛА ШАМПИОНСКИ ГЕН! Отписана чета Душка Ивановића згромила Басконију: Партизан корак ближе ТОП 8 Евролиге

FOTO: M. Vukadinović

Košarkaši crvene zvezde danas su igrali za čast, kako sopstvenu, tako i srpske košarke. Ali, njihovo dobro izdanje ove večeri, barem rezultatski, bilo je neophodno njihovom najvećem rivalu - Partizanu.

FOTO: M. Vukadinović

Uvertira utakmice nije dobro počela niti za crveno-belu, niti za crno-belu stranu Beograda. Tim sa Malog kalemegdana bio je potpuno indisponiran.

Blizu četvrtine i po Ivanovićeva četa nije ličila na sebe, pre svega defanzivno. Nije bilo onog uobičajenog žara, kompaktonosti i granitne odbrane koja ne dozvoljava lake poena, kojih je nakon blizu 15 minuta igre u dvorani Aleksandar Nikolić bilo i previše.

FOTO: M. Vukadinović

 

Baskijci su otišli i na maskimalnih +12, a onda je krenuo veliki preokret. Fakundo Kampaco je uneo preko potrebnu defanzivu energiju sa agresivnim pristupom i par ukradenih lopti, a Hasan Martin i Ben Bentil zatrpavali su koš rivala iz reketa u trenucima kada  niti jedna trojka nije mogla da prođe kroz obruč.

Zvezda do poluvremena odlazi na +1, a talas sa kraja druge deonice, nastavio se i u trećoj. Bentil je nastavio tamo gde je stao, pokazao je gorostas iz Gane kakvu meku ruku poseduje. Tim sa Malog Kalemegdana već do sredine treće deonice imao je dvocifrenu prednost.

Špancima je gorelo pod nogama, pobeda je bila imperativ u borbi za TOP 8 Evrolige, međutim Zvezda je odbila sve nalete rivala koji razliku nije uspeo da spusti ispod 6 poena prednosti.

FOTO: M. Vukadinović

Igrač utakimice bio je Fakundo Kampaco iako je ubacio samo tri poena. Argentinac je sjajnom igrom u odbrani doneo ogromnu energiju Zvezdi, a sa sedam asistencija razigrao saigrače.

Najefikasniji u pobedničkoj ekipi bio je Nemanja Nedović sa 20 poena, Ben Bentil je ubacio 12, a Ognjen Dobrić poen manje.

U redovima Baskonije najbolji je bio američki bek Darijus Tompson sa 15 poena.

Jedina loša vest za crveno-bele je povreda zadnje lože Luke Vildoze.

CRVENA ZVEZDA - BASKONIJA 74:63

HALA: "Aleksandar Nikolić"

STRELCI:

Crvena zvezda: Vildosa 3, Lazarević, Kampaco 3, Mitrović 8, Martin 10, Dobrić 11, Ilić, Nedović 20, Marković 3, Kuzmić, Petrušev 4, Bentil 12

Baskonija: Hauard 3, Hajdeger 2, Raieste 3, Marinković 7, Dies, Tompson 15, Kotsar 9, Enok 2, Kostelo 6, Gedraitis 10, Homs 6, Kuruc

ČETVRTA ČETVRTINA

KRAJ MEČA!

37. minut - Nedović za tri, usijala se njegova ruka u ovim momentima, Zvezda ima 68:61.

36. minut - Strašan potez Darijusa tomsona, Baskonija na -5, ali potom Kampaco diže Pionir na noge, +8 za Zvezdz, 65:57.

35. minut - Blagi pad Zvezde, mini-serija Baskonije 4:0, Tomson je došao do lakih poena, Duško Ivanović traži tajm-aut, 62:55.

33. minut - Tomson pogađa i smanjuje deficit Španaca na -8, pre toga je Nedović promašio oba penala, ali je potom pogodio za tri, 62:51!

32. minut - Petrušev pogađa iz odbojke, 59:49. Inok promašuje iz poluhoroga, a Ognjen Dobrić potom nastavlja mučno veče za crveno-bele van linije 6,75, 6/23.

TREĆA ČETVRTINA

 

30. minut - Kraj treće četvrtine, Hauard je uputio šut uz zvuk sirene, ali nema poena za Baskoniju, ostaje 57:49 za crveno-bele.

29. minut - Vanja Marinković za tri! Sjajna utakmica u ovim momentima, sve prolazi kroz obruč, 55:49.

28. minut - Zvezda ponovo na +10! NEdović je pogodio trojku, međutim potom Homes kažnjava nešto lagodniju odbranu Beograđana trojkom, a zatim Filip Petrušev asistira Hasanu Martinu koji poentira iz reketa.

27. minut - Kampaco je pokušao sa skoro 10 metara u završnoj sekundi napada, ali njegova lopta ne dolazi ni do obruča. Argentinac potom izlazi sa parketa isrpaćen gromoglasnim aplauzima prepunog Pionira koji je očaran igrama maestralnog plejmejkera.

26. minut - Serija Baskijaca 3:0, Kotsar je bio polovičan sa linije penala, pa Baskonija prilazi na -7.

25. minut - Bentil Bentil za tri! Ponovo je gorostasni momka pokazao kakvu meku ruku poseduje, trans u Pioniru, Ivanovićeva četa na velikih +10!

24. minut - Ognjen Dobrić dodatno podgreva uzavrelu atmosferu u Pioniru, potom Tomson poentira za dva, ali zatim i Luka Mitrović odličan u reketu. Zvezda na +7!

23. minut - Period u kome se obe ekipe muče ofanzivno, punih dva minuta i jedni i drugi bez poena. Na semaforu i dalje 43:38.

21. minut - Nemanja Nedović fauliran na šutu van linije 6,75, potom miljenik delija pogađa 2 od 3 penala, a domaćin sada ide na +3 a zatim i Ben Bentil pogađa nakon ofanzivnog skoka, +5 za Zvezdu.

DRUGA ČETVRTINA

 

20. minut - Zvezda vodi! Nedović je pogodio, 37:35. Međutim Hauard cepa mrežicu šutem za tri, Baskijci imaju +1, 24 sekunde do kraja prvog poluvremena, Ivanović traži tajm-aut, potom Zvezda pogađa i odlazi na odmor sa +1 uz ovacije "delija".

19. minut - Nerešeno! Ben Bentil je propustio priliku da sa linije penala donese Zvezdi vođstvo, polovičan momak iz Gane na liniji slobodnih bacanja, 35:35. Baskonija 6 minuta bez poena.

17. minut - Hasan Martin brutalno zakucava nakon ukradene lopte Faukunda Kampaca koji mu je potom i maestralno asistirao. Vanji Marnikoviću sviran faul u napadu u posedu Baskonije, a Crveno-beli do novih poena, samo -1. Pionir ponovo podrhtava!

16. minut - Ben Bentil polaže od tablu, tajm-aut Baskonija. Hajdeger neprecizan u posedu Baskijaca, a Ben Bentil ponovo pogađa, i to uz faul! Gorostas iz Gane pogađa i dodatno slobodno bacanje i smanjeuje na 30:35.

15. minut - Strašna rampa Hasana Martina! Marinković je monsturozno izblokiran na prodoru, međutim usledio je er-bol Luke Vildoze, Argentinac je promašio ceo obruč šutem van linije 6,75. Vildoza je potom promašio još jednu trojku, došli su crveno-beli de ekstra-poseda, ali je i Stefan Marković potom promašio otvoren šut za tri.

13. minut - Nedović promašuje otvorenu trojku, a Vanja Marinković ponovo sjajan na prodoru za 23:35. Ovo ne liči na Ivanovićevu četu, pre svega defanzivno, nema onog uobičajenog žara, kompaktonosti i granitne odbrane koja ne dozvoljava lake poena, kojih je ovo večeri, već sada bilo previše.

12. minut - Inok pogađa iz teške pozicije za Baskoniju, a Mitrović promašuje i zakucavanje, pa potom i Kampaco za tri. Ipak ostaje Zvezda u posedu, potom promašuje i Ognjen Dobrić trojku, pa Vanja Marinković fantastično prodire i polaže na obruču za +10 Baskijaca.

11. minut - Filip Petrušev je pogodio uz ugla sa poludistance na asistenciju Nedovića, a potom Raieste poentira van linije 6,75, 23:29.

PRVA ČETVRTINA

 

10. minut - Stefan Marković za tri! Zvezda na -5, potom Hajdeger promašuje van linije 6,75 u posedu Španaca, ali isto čini na drugoj strani i Nemanja Nedović. Stefan Marković čini ličnu grešku, crveno-beli u bonusu, Hajdeger na liniji penala. Pogađa prvo, potom i drugo i smanjuje na 19:26, a potom je pukla odbrana Baskonije, Nedović je naskočio na poludistanci i smanjio na 21:26.

8. minut - Kotsar do novih lakih poena za Baskoniju, Mitrović potom ponovo fauliran i ponovo Mitrović nepogrešiv sa linije slobodnih bacanja, 16:19. Na parketu po prvi put Vanja Marinković, srpski reprezentativac, a potom Trojka Holmsa, ide Baskonija na 16:22, a Luka Mitrović potom promašuje.

7. minut - Gedraitis poentira u tranziciji, a u posedu Zvezde fauliran Luka Mitrović koji konvertuje oba penala i smanjuje defitic svog tima na 5 poena, a potom Ognjen Dobrić nakon sjajne odbrane zakucava u kontri i diže Pionir na noge!

6. minut - Konačno! Nakon dva minuta praznog hoda Kampaco pogađa i smanjuje na 10:15.

4. minut - Hasan Martin snažno zakucava! Prvi poeni Zvezde ove večeri, ali Gedraitis, pa potom u dva navrata Kostelo do lakih poena, međutim Hasan Martin do mini serija, pa torjka Vildoze, tim sa Malog Kalemegdana na 7:13.

2. minut - Tomson je u uveritri pogodio van linije 6,75 za Baskoniju, na drugoj strani ostao je sam Ben Bentil na trojci, međutim njegov šut ne prolazi kroz obruč. Potom najbolji estonski reprezentativac, Kotsar poentira, a Bentil potom promašuje i iz reketa, 5:0 za španski tim.

1. minut - Meč je počeo! Zvezda igra za čast, za slavlje preko 6 hiljada delija u Pioniru, ali i za Partizan, s obzirom da bi poraz Baskonije i te kako povećao šanse crno-belih za plasman u TOP 8.

TABELA EVROLIGE

 

SASTAVI

Na ove igrače će večeras moći da računaju trener Zvezde Duško Ivanović i trener Baskonije Đoan Penjaroja.

Crvena zvezda: Vildosa, Lazarević, Kampaco, Mitrović, Martin, Dobrić, Ilić, Nedović, Marković, Kuzmić, Petrušev, Bentil.

Baskonija: Hauard, Hajdeger, Raieste, Marinković, Dies, Tompson, Kotsar, Enok, Kostelo, Gedraitis, Homs, Kuruc

UOČI MEČA

Crveno-beli su izgubili bitku u najelitnijem evropskom takmičenju i do kraja regularnog dela će igrati za čast.

Delovalo je da će to biti dobra sezona za četu Duška Ivanovića, međutim, čekanje Fakunda Kampaca je nekako izbacilo iz ritma ekipu.

Porazi od Bajerna i Albe su ugasili svaku nadu kod navijača i sada će akcenat svakako biti na ABA ligi.

U prošlom kolu srpski predstavnik je poražen u "Blaugrani" od Barselone rezultatom 85:79. Najzaslužniji za trijumf Katalonaca bio je tandem Mirotić-Veseli koji je kombinovano ubacio 42 poena.

Sa druge strane u poraženom taboru najviše se istakao Fakundo Kampaco koji je imao učinak od 24 poena, Filip Petrušev je ubacio 12, dok su dvocifreni bili još Ben Bentil i Luka Mitrović sa po 12, u listu strelaca su se upisali još Luka Vildoza (7), Nikola Ivanović (6), Stefan Marković (6) i Hasan Martin (2), Stefan Lazarević za 22 minuta na perketu nije imao poenterski učinak.

Baskonija je ekipa koja se grčevito bori za plej-of i njihova bitka će trajati do samog kraja.

Izabranici Đoana Penjaroje se sa skorom 15-14 nalaze na deobi osmog mesta zajedno sa Žalgirisom.

U prošlom kolu Baskijci su poraženi od Makabija u Tel Avivu, međutim, nakon samo tri dana rane su zalečili u domaćem šampionatu kada su savladali "kraljeve" usred Madrida.

Kada su se ovi rivali sastali u prvom delu sezone, klub iz Vitorije je slavio na svom parketu rezultatom 92:75.

 

BONUS VIDEO: Aleks Koreča za Novosti o "velikoj trojci": Ono što su uradili ravno je čudu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)