PARTIZAN UNIŠTEN U MILANU, A "PAKAO" TEK SLEDI: Armani razmontirao "parni valjak" pred seriju mečeva sa košarkaškim gigantima

Novosti online

09. 03. 2023. u 22:35

KOŠARKAŠI Partizana poraženi su u 28. kolu Evrolige u Milanu od ekipe Armanija, a konačan rezultat bio je 76:62 u korist italijanskog tima.

ПАРТИЗАН УНИШТЕН У МИЛАНУ, А ПАКАО ТЕК СЛЕДИ: Армани размонтирао парни ваљак пред серију мечева са кошаркашким гигантима

FOTO: EPA

Od sjaja do očaja, tako bi se ukratko mogle opisati prve dve deonice koje su crno-beli odigrali na ekstremno važnom gostovanju u gradu mode.

Start je bio kao iz snova. Nestvarna atmosfera, huk sa tribina hiljada grobara u Palakanestru dao je krila izabranicima Željka Obradovića.

Sve je prolazilo kroz obruč u uvodnim minutima, delovalo je da će Armani biti pregažen već u prvom poluvremenu.

Panter je dirigovao u napadu, prednost je u ranoj fazi meča već je otišla na 8 poena u korist srpskog predstavnika, ali onda je usledio potpuni povratak popularnih manekena.

Samo što je krenula druga deonica Pengos je povukao Armani, uneo novu energiju i prodirao kroz zonsku odbranu Partizana kao kroz puter. Domaćin za tili čas hvata rezultatski priključak, u finišu prvog poluvremena dolazi i do vođstva, a na veliki odmor odlazi sa poenom prednosti.

Predstava koja je viđena u prvom poluvremenu nije bila ni nalik onoj koja je obično viđena kada Željko Obradović predvodi svoje momke u evroligaškim dvobojima.

FOTO: EPA

Kada su statistički parametri u pitanju, oba tima imala su veliki broj izgubljenih lopti (Armani 8, Partizan čak 10). Crno-beli imali su 11/21 u šutu za dva i mizernih 1/6 van linije 6,75. Sa druge strane Armani je za dva šutirao 8/14,a za tri katastrofalnih 3/16.

Nastavak je doneo sličan scenario. Rezultatska klackalica, mali broj poena, veliki broj grešaka, ali zaista nestvarna borba na parketu. Nedostajalo je lepršavosti, nedostajalo je da se opusti ruka današnjih aktera, ali zato je viđen pravi košarkaški rat u Palakanestru.

Borba za svaku loptu, ogromna strast i borbenost obeju ekipa, za košarkaške sladokusce koji vole čvršću kontakt igru bila je ovo prava poslastica.

Igralo se u egalu sve do same završnice treće četvrtine, a onda, samo jedan pad u igri parnog valjka rival maksimalno koristi. Usledila je brutalna serija 15:0 u korist domaćih i za tili čas, sve ono što su gradili crno-beli raspalo se kao kula od karata.

U poslednjih pet minuta meča Partizan nije uspeo da spusti razliku ispod 10 poena, a Armani bez mnogo muke završava ovaj meč.

ARMANI - PARTIZAN

LISTA STRELACA

ARMANI: Dejvis 12 (3as), Tomas, Luvavu, Pengos 10 (7as, 5sk), Tonut 4, Meli 9 (8sk), Beron 14 (3sk), Nejpijer 10 (4as), Riči 4, Šilds, Hajns 4, Vojtman 7 (4sk)

PARTIZAN: Vukčević, Ledej 7 (4sk), Avramović 4, Panter 15 (5sk, 3as), Smailagić 2, Papapetru 3, Egzum 10 (4 izg.l, 3 as), Naneli 10 (4 izg.l, 3sk), Lesor 11 (6sk), Trifunović, Anđušić, Madar

Podsetimo, crno-belima sada sledi paklen raspored u Evroligi, prvo gostovanje evropskom šampionu, Efesu, pa potom u Beograd dolazi lider Evrolige, Olimpijakos, a potom i Barselona i Real Madrid. Sledi paklena borba za TOP 8.

 

TABELA EVROLIGE

ČETVRTA ČETVRTINA

37. minut - Tračak nade za crno-bele, Džejms Naneli pogađa za tri i smanjuje na 69:57, nešto više od tri minuta do kraja utakmice.

35. minut - Bili Beron za tri ponovo, a potom i Dejvis pogađa iz reketa, Armani na +14, tajm-aut Obradović.

34. minut - Ide trojka, Dante Egzum! Australijanac sada vezuje pet poena, evo crno-belih ponovo na jednocifrenoj razlici, 60:51.

33. minut - Bili Beron cepa mrežicu! Kakva trojka bivšeg košarkaša Crvene zvezde, Armani sada na +12, pa potom novi poeni, serija 15:0, sve što su igrači Partizana gradili raspalo se sada u svega 3,4 minuta kao "kula od karata".

32. minut - Raspad sistema! Crno-beli ne znaju šta ih je snašlo u ovim momentima. Milano odlazi na +9, razlika koja je u ovakvim mečevima na mali broj poena ogromna. Obradović reaguje tajm-autom.

31. minut - Armani na +7, Egzum i Panter ponovo na parketu, nema više šale, Obradović vraća svoje najjače adute. Velika serija 8:0 Italijana.

TREĆA ČETVRTINA

 

30. minut - Loše! Šabaz Nejpri pogađa uz zvuk sirene van linije 6,75, Armani ima 49:46 pred poslednji kvartal.

28. minut - Kevin Panter pogađa iz driblinga, ali Kevin Pengos pogađa trojku iz jako teške pozicije, Panter promašuje preko Tonuta, 43:43 na dva minuta pre kraja trećeg kvartala.

27. minut - Partizan ponovo vodi! Zek Ledej je utrčao iz takozvanog sekundarnog kontra-napada, odlično ga je uočio Jam Madar, a Ledej pogađa uz faul i potom koristi i dodatni penal, 38:41. Na drugoj strani Stefano Tonuto do lakih poena, Obradović reaguje i traži tajm-aut.

26. minut - Ponovo Bili Beron pogađa uz faul, međutim promašuje Amerikanac dodatno slobodno bacanje, ostaje 38:38.

25. minut - Naneli, kakvi poeni iz driblinga! Delovalo je da je Naneli pogodio za tri, međutim sudije pokazuju da je gazio liniju, tajm-aut Armani. Zaista nestvarna borba na parketu, nedostaje lepršavosti, nedostaje da se opusti ruka današnjih aktera, ali zato pravi košarkaški rat u Palakanestru. Borba za svaku loptu, ogromna strast i borbenost obeju ekipa, za košarkaške sladokusce koji vole čvršću kontakt igru prava poslastica.

24. minut - Niz izgubljenih lopti na obe strane, Egzum je sada načionio faul u napadu. jako loš kvalitet košarke ove večeri, ali uzbuđenja svakako ne nedostaje, dva rivala na posed razlika u uzavreloj atmosferi košarkaškog zdanja u Milanu.

23. minut - Vogtman ponovo pogađa, njegova mini-serija 4:0, ali zatim Kevin Panter fauliran pri šutu. Amerikanac pogađa oba, crno-beli vodi 36:35.

22. minut - Ide trojka, Dante Egzum! Partizan ponovo do egala, 32:32, pre toga su košarkaši Armanija ponovo nakon ofanzivnog skoka poentirali, nastavlja se loše građenje reketa crno-belih.

DRUGA ČETVRTINA

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

STATISTIKA NA POLUVREMENU

ARMANI: Dejvis 2, Tomas, Luvavu, Pengos 2 (4as), Tonut, Meli 7 (5sk), Beron 5 (1/4 za tri), Nejpijer 5, Riči 3, Šilds, Hajns 4

PARTIZAN: Vukčević 3, Ledej 4 (2sk), Avramović 2, Panter 11, Smailagić, Papapetru 2, Egzum, Naneli 3 (3 izg.l), Lesor 7 (4sk), Trifunović, Anđušić, Madar

Kada su statistički parametri u pitanju, oba tima imaju ogroman broj izgubljenih lopti (Armani 8, Partizan 10). Kada je šut u pitanju, Partizan bolje šutira za dva (11/21) nego za tri (1/6), ima 16 skokova i 3 asistencije. Sa druge strane Armani za dva šutira 8/14 i za tri 3/16, uz 17 skokova.

20. minut - Bili Beron pogađa za tri, nastavljaju se minuti praznog hoda crno-belih. Potom i Ledej promašuje otvoren šut, srećom po Partizan Lesor kupi ofanzivni skok i zakucava, 30:29.

16. minut - Kakav pad crno-belih sada! Pengos je pogodio za dva, a potom promašio otvoren šut za vođstvo. Madar takođe promašuje iz situacije u kojoj je bio sam kao duh. Armani ima priliku da povede prvi put na meču. Usledio je faul i dva konvertovana penala, sada je 25:25. Neverovatno šta se desilo, od starta iz snova, nestvarnu atmosferu, huk sa tribina, sve je prolazilo kroz obruč, delovalo je da će Armani biti pregažen već u prvom poluvremenu, ali popularni manakeni ponovo u igri.

EVO DELIĆA ATMOSFERE IZ PALAKANESTRA:

15. minut - Sjajni Kajl Hajns pravi velike muke Alenu Smailagiću, novi lagani poeni iz reketa bivšeg igrača Olimpijakosa i osvajača Evrolige. Obradović odmah reaguje i izvodi Smailagića, Lesor ponovo na parketu.

14. minut - Pogađa Janis Papapetru, ali vraća Armani sa brza dva poena i to nakon ofanzivnog skoka. Već četvrti put za manje od 15 minuta Italijane dolaze do ekstra poseda. Ipak ni nadmoć u skoku nije neutralisala mizernih 33.3 procenta u šutu iz igre Armanija, pa Obradovićev četa ima 25:19.

13. minut - Crno-beli u problemu! Kevin Pengos je prvo iznudio drugi faul u napadu Kevina Pantera, njegov drugi, a Pengos potom i pogađa u narednom napadu domaćina i smanjuje na 17:23, Željko Obradović traži tajm-aut.

12. minut - Zek Ledej odlično poentira na drugi obruč, na drugoj strani iskusni Hajns takođe napada reket i uzvraća istom merom. Crno-beli ne koriste naredni napad, međutim i Dejvis promašuje na drugoj strani, ostaje šest poena deficita za srpskog predstavnika i posed lopte. Kevin Panter potom pronalazi Zeka Ledeja koji je ostao bez čuvara na poludistanci, a njegov pokušaj pronalazi dno mrežice, 15:23. 

PRVA ČETVRTINA

10 minut - Paolo Riči pogađa za tri, Armani dolazi na -4, ali Kevin Panter nastavlja sa sjajnom večeri i praktično u poslednjoj sekundi prve deonice buši odbranu Milana sjajnim prodorom za 13:19 na kraju prvog kvartala.

SNIMCI KOJI SU PRETHODILI POČETKU UTAKMICE:

8. minut - Prokockali su još jedan napad košarkaši Milana, a Matijas Lesor nakon fenomenalne pik-en-rol akcije dolazi do koša iz reketa. Bili Beron zatim fauliran u posedu domaćih, crno-beli su iskoristili bonus, a bivši košarkaš Crvene zvezde koristi oba penala i smanjuje na 8:14.

7. minut - Šabaz Nejpir pogađa za tri, na drugoj strani Matijas Lesor poentira, a potom strašna blokada Alekse Avramovića na Biliju Beronu, ostaje 12:6 i posed za domaćina.

5. minut - Ne znaju šta ih je snašlo Milanezi! Samo dva poena za prvih pet minuta, a Aleksa Avramović prolazi kroz odbranu Armanija kao kroz puter, lagano polaže na obruč za 10:2 i usijanje atmosfere u Palakanestru.

4. minut - Kakvo otvaranje Kevina Panter! Plej crno-belih već do 7. poena protiv bivšeg kluba, Armani je prethodno poenima iz odbojke Botmana stigao do prvih poena na meču.

3. minut - Kevin Panter uz faul! Crno-bele imaju početnih 3:0, američki plej je u svom stilu naskočio blizu vrha kapice, pocepao mrežicu, a potom iskoristio i dodatni penal. Italijani ne koriste naredni napad, a potom Kevin Panter ponovo za dva, za delirijum na tribinama.

2. minut - Spor početak obeju ekipa, Armani već 2 minuta bez poena na semaforu, tri promašene trojke, poslednju je promašio Bili Beron.

1. minut - Meč je počeo! Nestvarna atmosfera u "gradu mode", "grobari" u enormno velikom broju, kao da se igra u Beograda zvuči huk sa tribina Palakanestra.

UOČI MEČA

Još jedan korak je napravljen, euforija raste, ekipa puca od samopouzdanja a Partizan je sve bliže plej-ofu.

U prošlom kolu savladan je Virtus usred Bolonje, pred velikim brojem navijača u crno-belim bojama Partizan je slavio rezultatom 79:88 i tako stigao do 15 pobede u takmičenju.

Dante Egzum je prikazao zaista briljantnu partiju, Skariolovi puleni nisu imali rešenja za sjajnog Australijanca koji je meč završio sa 17 poena, 7 skokova i 7 asistencija.

Kevin Panter je takođe meč završio sa 17 pogodaka, dok je Džejms Naneli ubacio poen više.

Jedini dvocifreni bio je još izraelski internacionalac Jam Madar koji je brojao do 11.

FOTO: M. Vukadinović

U listu strelaca upisali su se još Alen Smailagić (9), Zek Ledej (8), Matijas Lesor (5), Janis Papapetru (3).

Izabranici Željka Obradovića su u ritmu, sada ih je jako teško zaustaviti. Danas će sa druge strane parketa biti "manekeni" koji su u prošlom kolu po prvi put od starta sezone bili kompletni.

Ševon Šilds se vratio na teren a njegov tim je slavio u Valensiji rezultatom 84:88.

"Slepe miševe" je srušio Šabaz Nejpir lično. Amerikanac je bio centralna figura meča sa 28 poena i 5 asistencija.

Italijanski prestavnik sada ima skor od 11 pobeda i 15 poraza, njihova nada za plej-of nije u potpunosti ugašena, međutim, moralo bi zaista čudo da se desi da ih vidimo u nokaut fazi.

Kada su se ovi rivali sastali u 3. kolu Milano je slavio u "Štark" areni rezultatom 75:80.

REČ TRENERA

 ŽELjKO OBRADOVIĆ PRED ARMANI: Moramo što pre da zaboravimo Bolonju

- Moramo što pre da zaboravimo ovo što je bilo u Bolonji i da se okrenemo utakmici u Milanu. Oni su ekipa koja je u ovom trenutku verovatno u najboljoj formi od svih timova u Evroligi i za tu utakmicu moramo da se pripremimo na najbolji mogući način - istakao je Obradović, preneo je zvanični sajt kluba.

TABELA EVROLIGE

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)