OTKRIVENA NAJVEĆA NBA MISTERIJA: Evo kako Nikola Jokić uništava odbrane rivala! Ovo će biti u udžbenicima košarke (VIDEO)

Novosti online

08. 03. 2023. u 21:23

NIKOLA Jokić je već godinama nerešivva enigma za odbrane NBA rivala, a "Novosti" vam donose jednu vrlo preciznu, a vrlo jednostavnu analizu kako to srpski centar dominira u najjačoj ligi sveta.

ОТКРИВЕНА НАЈВЕЋА НБА МИСТЕРИЈА: Ево како Никола Јокић уништава одбране ривала! Ово ће бити у уџбеницима кошарке (ВИДЕО)

Foto: Printskrin / ESPN

Dok Jokić nastavlja sa bravurama, a ostvario je novi tripl-dabl, jedna analiza najvećeg sportskog medija na svetu, ESPN-a, bacila je novu svetlost na dominaciju centra Denver nagetsa.

Gledaocima je to predstavio Tim Legler, bivši NBA košarkaš, i to ovako:

- U ligi u kojoj dominira šutiranje za tri poena, a 70-80 takvih šuteva se dešava na svakoj utakmici, Zapadnu konferenciju će odrediti ono što se dešava u reketu. A Jokić ima u svojoj igri nešto unikatno, što Denver obilato koristi, počeo je Legler.

Objasnio je svoju tvrdnju na sledeći način:

- Radi se o ranom zauzimanju pozicije, a i tome gde on to učini. Evo savršenog primera. On, umesto da trči da postavlja blok, on staje na rub reketa jer zna šta ga čeka (scena sa fotografije na vrhu ove vesti). A zna da rival pokušava da stane između njega i lopte. Visoki igrači to ne podnose, pa čim im se desi da ih neko tako sputa, oni odlaze odatle. Ali, on je rešio da svoju poziciju zadrži i evo zašto je to važno. Dvojica igrača odbrane su zbog toga usmerena na Jokića. Jedan je "na" samom Jokiću, postavlja se ispred njega, ali ono što je najvažnije, pogledajte iza, na Kavaija Lenarda.

Nikola Jokić, borba za poziciju na meču Denver - LA Klipers, dok je iza/iznad njega Kavai Lenard ( Foto: Printskrin / ESPN

- Držeći svoju poziciju, Jokić prosto "tera" Kavija Lenarda da misli o prostoru iza (u reketu). I, dok Kavai kreće ka reketu, jer Jokić ne da svoju poziciju, to otvara dodavanje u ugao, za šut za tri poena (koji se i desio). Ali, sve je to kreirao Jokić svojom spremnošću i voljom da prihvati da ima igrača ispred sebe, da drži svoju poziciju, usled vas, kao odbrambenog igrača sa "slabe" strane (tamo gde nije lopta) stavlja pod pritisak. 

Nakon što je na snimku pokazao kako pomenuto pozicioniranje srpskog asa stvara defanzivne glavobolje Klipersima, sa iste te utakmice Legler je uzeo još jedan primer.

- Možete sada da vidite kako odlična saradnja Jokića i Arona Gordona, ta "hemija" među njima, funkcioniše. A ta saradnja je veliki razlog za uspehe Nagetsa. Nikola Jokić zauzima poziciju na oko tri četvrtine dužine reketa, tu mu rival staje ispred (kako bi sprečio da Srbin dobije loptu), ali Jokić nije tu samo da bi napravio blok, pa otišao odmah ka obruču. Zna to i Kavai Lenard koji pod košem čeka, jer zna da je beku teško dobaciti tamo precizno loptu... Kavai je tu da spreči "fleš" dodavanje (ka Gordonu, koji se na levoj strani reketa udaljava od obruča).

Jokić gradi poziciju, Kavai Lenard (pod košem) zbog toga kasni da isprati Arona Gordona koji mu beži / Foto: Printskrin / ESPN

- Međutim, kako Jokić uporno drži svoju poziciju (i time ostavlja mogućnost da će možda potrčati ka košu), Kavai Lenard mora da pazi da li će Džamal Marej da ipak proigra Jokića. Zato okleva (u čuvanju Arona Gordona) i, kada Gordon izvede "fleš" istrčavanje ka vrhu reketa i bude proigran, Jokić tada napušta svoju poziciju, dobija odmah loptu od Gordona u "hi-lo" akciji i završava napad. A ja bih mogao da vam pokažem 10, 12 primera kako on to radi na jednoj utakmici, kada potpuno prihvati to pozicioniranje rivala između njega i lopte (tzv. "front"). Većina visokih igrača to ne voli, oni od toga beže na drugu stranu, jer je tu previše posla, kada se borite za loptu! Ali, Jokić "zacementira" tu poziciju, drži je, zna da će to dovesti do nečeg dobrog na drugoj strani - zaključio je Tim Legler.

Video-analizu ove Jokićeve strategije koja iziskuje ogroman trud, pogledajte u snimku pred vama:

Imajući i na ovaj način uvid koliko se i kako vođa ekipe Denvera bori za poziciju, postaje mnogo jasnije zašto Jokić ima onoliko rana po rukama.

Nikola Jokić statistika - sezona 2022/2023.

U poslednje vreme je "Nikola Jokić stats" pojam koji američki ljubitelji košarke često traže na internetu, jer je i njima nestvarno šta sve srpski as (i) ove sezone radi u NBA ligi. A on trenutno prosečno ostvaruje tripl-dabl: 24,4 poena po NBA meču, uz 11,8 skokova i 10 asistencija po odigranoj utakmici. 


Proteklu, MVP sezonu 2021/2022., završio je sa prosecima od 27,1 poena, 13,8 skokova i 7,9 asistencija, pa kada se uzme u obzir šta radi u ovom šampionatu, onda i ne čudi što je, prema istaživanju ESPN-a, Nikola Jokić postao prvi favorit da opet bude MVP

Raspored utakmica Denver nagetsa

Posle ovog preokreta, Jokićeva ekipa redom igra, po našem, srednjoevropskom vremenu: kod kuće protiv Čikaga (četvrtak, u tri sata), u gostima protiv San Antonija (subota, 2), pa bez mnogo predaha - kod kuće protiv Bruklina (nedelja, 20.30), itd.

Nikola Jokić - ugovor

Jedna od najtraženijih sportskih stvari na Guglu bila je 2022. godine i "Nikola Jokic contract" - jer je srpski as potpisao antologijski ugovor. Naime, Nikola Jokić bi trebalo da u ovoj, sezoni 2022/2023. zaradi 33.047.803 dolara.

Ugovorom je predviđeno da naredne, sezone 2023/2024. zaradi još više, 46.550.000 dolara. Ali to je samo početak rasta njegovih primanja.

U sezoni 2024/2025. plata će mu biti 50,274 miliona dolara, potom u sezoni 2025/2026. 53.998.000 dolara, a 2026. čak 57.722.000 "zelenih novčanica". Ugovorom je predviđeno da može da pristane i da igra u sezoni 2027/2028. i to za platu od 61.446.000 dolara.

Nikola Jokić - najbolje asistencije

NBA liga - tabela

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a