ZVEZDA PREGAZILA ŠAMPIONA EVROPE! Efes pao u grotlu Pionira: Crveno-beli epizodisti preuzeli glavne uloge

Novosti online

08. 03. 2023. u 22:22

KOŠARKAŠI Crvene zvezde savladali su u 27. kolu Evrolige akutelnog evropskog prvaka Anadolu Efes. Nakon spektakularne partije crveno-belih konačan rezultat bio je 94:75.

ЗВЕЗДА ПРЕГАЗИЛА ШАМПИОНА ЕВРОПЕ! Ефес пао у гротлу Пионира: Црвено-бели епизодисти преузели главне улоге

FOTO: Tanjug / Sava Radovanović

Hala Pionir danas je svedočila fenomenalnoj košarkaškaoj predstavi.

FOTO: Tanjug / Sava Radovanović

Crveno-beli prosto nisu  ličili na sebe u prvoj četvrtini koju su završili sa  5 poena zaostatatka, a Ognjen Dobrić praktično je igrao sam i sa 12 poena u prvih 10 minuta uspevao da drži rezultatski priključak.

Efes je u jednom trenutku došao i do maksimalnih +8, a jedan tajm-aut Duška Ivanovića bio je dovoljan da se potpuno preokrenu dešavanja na parketu.

FOTO: Tanjug / Sava Radovanović

 

Usledila je rafalna paljba sa spoljnih linija crveno-bele čete, a Nemanja Nedović  i Fakundo Kampaco pucali su iz svih oružja, zatrpavali koš rivala i već do poluvremena deficit od 8 poena, pretvorili u suficit od 4. Na semaforu 49:45,  a na parketu lude scene u Pioniru.

Cela hala je brutalno vređala čuvenog Egina Atamana, trener gostujućeg sastava, koji je tražio čelendž nakon sudijske odluke koja je već bila pregledana, zaista nešto nesvakidašnje.

FOTO: Tanjug / Sava Radovanović

Potom je Kampaco bio fauliran prilikom šutu za tri, a usledilo je žestoko negodovanje temperamentnog Atamana, tehnička greška, i još žešća reakcija sa tribina, koje nisu skrivale netrpeljivost ka trofejnom turskom stručnjaku.

FOTO: Tanjug / Sava Radovanović

Treća četvrtina bila je spektakularna, pregršt prelepih poteza, monstruoznih zakucavanja i igra bez garda, za oko, za publiku, za evroligašku slavu.

Nakon trećeg kvartala Zvezda je imala +2 i to poenima Filiša Petruševa na samom isteku, a delovalo je da sledi dramatična završnica.

FOTO: Tanjug / Sava Radovanović

 

Ipak, od dramatične završnice "ni D", usledila je bazična timska košarka, poeni su se rasporedili, Mitrović, Kuzmić, Vildoza, Lazarević i Bentil koji su do tog trenutka bili neprimetni maksimalno su iskoristili poverenje Duška Ivanovića.

Epozodisti su preuzeli glavne uloge, a Zvezda uz huk "delija" sa tribina gradi ogromnih +17 na dva minuta do kraja.   

Tada je bilo jasno kome će pripasti ova pobeda, a veoma je važno da su košarkaši Crvene zvezde pobedili Efes sa više od 13 poena razlike, pa će u slučaju da dele poziciju na kraju regularnog dela imati prednost u odnosu na šampiona Evrope.

EVROLIGA TABELA

CRVENA ZVEZDA - ANADOLU EFES 94:75

HALA: "Aleksandar Nikolić"

 

ČETVRTA ČETVRTINA

KRAJ MEČA!

38. minut - Lazarević za tri! Zvezda ima +17, eksplodirao je Pionir.

37. minut - Pogađa Bubua za dva, Efes prilazi na jednocifrenu predost, sve do poena Luke Mitrovića i to uz faul. Mitrović pogađa i dodatni penal, Zvezda ima ogromnih +14.

36. minut - Ataman ide u svlačionicu! Druga tehnička greška za turskog stručnjaka koji sada prema pravilima mora da napusti parket. Delije ga ispraćaju ka hodnicima Pionira uz salvu uvreda.

35. minut - Zvezda na +10! Strašan prodor Fakunda Kampaca.

34. minut - Fakundo Kampaco je neverovatan! Čudesan prodor Argentinca, polaganje sa visokim lukom, na sve to i faul. Trese se Pionir, 73:70. Kampaco pogađa i dodatni penal, a potom i u narednom posedu napada reket, polaže majstorski na obruč, Zveda ima 76:70.

33. minut - Marković za tri! Njegovi prvi poeni na meču, ali kako samo važni, Zvezda ima minimalnu prednost.

32. minut - Efes ponovo vodi! Ilajdža Brajant pogađa za tri nakon nervoznog starta obeju ekipa u ofanzivnom segmentu igre, 68:70.

TREĆA ČETVRTINA

30. minut - Ponovo taj Mbaje, nestvarna trojka, a zatim monstruozno zakucavanje Petruševa, pa trojka Bubua! Zvezda gubi posed, a Ilajdža Brajnta pogađa i pravo niotkuda šampion Evrope dolazi do prednosti, 66:67. Kakav meč, kakav meč! Crveno-beli imaju poslednji posed, a Filip Petrušev pogađa uz zvuk sirene, 68:67 ima tim sa Malog Kalemegdana.

27. minut - Ante Žižić sjajan, Efes na -3, ali Luka Vildoza trojkom  diže delije na noge, potom i Petrušev pogađa.

26. minut - Ponovo Mbaj za tri, 59:54, a Nedović gubi loptu na drugoj strani, Efes ima posed.

25. minut - Zvezda ponovo na +8! Ben Bentil pronalazi dno mrežice nakon ofanzivnog skoka.

23. minut - Vraća Efes odmah!  Bubua pogađa van linije 6,75, a potom Mbaje takođe za tri, 57:51. Bentil gubi posed, turski tim ima priliku da ponovo priđe domaćinu.

22. minut - Zvezda ima +10! Kuzmić pogađa uz faul, a potom i trojka Ognjena Dobića!

21. minut - Ataman šou! Turski trener je sada ponovo koštao svoj tim, još jedna tehnička, međutim Fakundo Kampaco na veliko iznenađenje promašuje oba penala.

DRUGA ČETVRTINA

20. minut - Fakundo Kampaco kao brzi voz! Strašan potez Argentinaca, pre toga potpuno lude scene u Pioniru. Cela hala je brutalno vređala čuvenog Atamana, trener gostujućeg sastava, koji je tražio čelendž nakon sudijske odluke koja je već bila pregledana, zaista nešto nesvakidašnje. Potom Kampaco Fauliran prilikom šutu za tri pri rezultatu 45:45, usledilo je žestoko negodovanje Atamana, tehnička greška i još žešća reakcija sa tribina Pionira. Kampaco pogađa sva četiri penala, a Zvezda sa +4 ide na veliki odmor, 49:45. 

19. minut - Ben Bentil iz okreta! Kakva leđna tehnika i sjajan poluhorog Amerikanca. Zvezda ponovo ima +1 protiv šampiona Evrope.

18. minut. Ante Žižić nastavlja sa sjajnim izdanjem u Beogradu, njegova mini-serija 4:0 začinjena zakucavanjem, ponovo je nerešeno, fenomenalan meč u Pioniru.

17. minut - Nedović! Ponovo trojka u padu, potpuno van balansa, iz izlazne kretnje, Zvezda ima +4, a ubrzo i posed lopte. Nedović je napao ovoga puta reket, međutim njegov pokušaj izlazi iz obruča.

16. minut - Rafalna paljba! Fakundo Kampaco sada za tri, Zvezda ima +2. Žižić polovičan sa linije penala za Turke, a Filip Petrušev napada reket i tom prilikom je fauliran. Momak koji je bio na širem spisku selektora Svetislava Pešića takođe koristi jedan od dva penala, 37:35.

15. minut - Delirijum u Pioniru! Mitrović poentira pod faulom, ali potom propušta prililiku da donese izjednačenje timu sa Malog Kalemegdana.

14. minut - Nemanja Nedović, trojka kao kap! Kakav potez Nedovića i nestvaran pogodak u padu iz izlazne kretnje, njegova serija 5:0, Ivanovićevi izabranici na -5.

13. minut - Danston pogađa nakon ofanzivnog skoka, a Zvezda je prokockala dva naredna napada. Petrušev i Nedović su promašili praktično otovrene trojke, a Vil Klajburn nastavlja da demonstrirao fenomenalnu leđnu tehniku i sposobnost da uputi šuteva van balansa, Efes ponovo na maksimalnih +8.

12. minut - Ide trojka! Kampaco pogađa van linije 6,75, pre toga je Vil Klajburn poentirao za Efes, Zvezda dolazi na -4, a potom Kampaco pogađa još jednu, crveno-beli na -1. 

PRVA ČETVRTINA

10. minut - Hasan Martin pogađa uz zvuk sirene! Važni poeni, Zvezda drži priključak, 25:20 na kraju prve četvrtine.

9. minut - Vil Klajburn za tri, Zvezda ne liči na sebe, samo je Ognjen Dobrić raspoložen i upravo njegovim poenima crveno-beli dolaze na -5. Dobrić ima već 12 poena, a još nije ni kraj prve četvrtine.

8. minut - Nastavlja Dobrić, fenomenalan prodor i polaganje o tablu, ali ponovo ekspresno uzvraćaju šampioni Evrope, 21:16 ima Efes.

7. minut - Dobrić za tri! Kakva rola Ognjen Dobrića koji sam nosi na svojim plećima tim sa Malog Kalemegdana., 19:14.

6. minut - Ognjen Dobrić pogađa uz faul, ali potom promašuje dodatno slobodno bacanje, srećom Žižić promašuje zicer.

5. minut - Ante Žižić do poena iz reketa, a potom i sjajna rampa hrvatskog košarkaša. Tajm-aut Ivanović, turski tim odličan u uvertiri, Zvezda i ofanzivno i defanzivno neprepoznatljiva.

4. minut - Ognjen Dobrić preko ruke! Kakva trojka Dobrića, Pionir na nogama, ali Tundžer ekspresno vraća istom merom na drugoj strani. Efes na 13:7, sve do poena Luke Vildoze.

2. minut - Bubua za tri! Efes ima 5:0,

1. minut - Meč je počeo! Zvezda kreće u jednu od odlučujućih bitaka za TOP 8 Evrolige.

 

UOČI MEČA

Nakon pobede nad Megom i osvajanja Kupa Koraća u crveno-belom taboru stvari ne stoje najbolje.

Vezali su izabranici Duška Ivanovića tri poraza, najpre su poraženi od Albe i Bajerna, da bi kasnije doživeli i pravi šok u regionalnom šampionatu. Bolja od njih bila je Cibona rezultatom 85:81.

Protiv "bavaraca" je sve išlo u pravom smeru 35 minuta, međutim, u finišu utakmice crveno-beli su uspeli da "prokockaju" devet poena prednosti i izgube izuzetno bitne bodove.

Tog dana je nekako i ugašena poslednja nada kod navijača i sada su retki oni koji veruju da će se njihov klub naći među najboljih osam ekipa.

Sa druge strane u Zagrebu smo videli verovatno i najlošiju partiju ove sezone. Igra je jednostavno bila ispod svakog nivoa, a ono što najviše bode oči je to što su igrači Crvene zvezde imali 41 šut iza linije 6,75.

Mišljenja navijača su podeljena, jedni tvrde kako je došlo do "zamora materijala", dok su oni drugi mišljenja da se predugo čekao Fakundo Kampaco i da je ekipa tu nekako izgubila ritam.

Argentinac je na evroligaškom debiju protiv Bajerna imao učinak od 16 poena i 7 asistencija, njegov sunarodnik Luka Vildoza je ubacio 18, dok se Nemanja Nedović zaustavio na 15.

Danas na megdan dolazi aktuelni šampion. Vasilije Micić je doživeo povredu i kako stvari stoje, pitanje je hoćemo li ga videti na terenu do kraja sezone.

Glavne uzdanice Ergina Atamana su sada Vil Klajburn i Šejn Larkin koji će morati da stvore neku novu hemiju kako bi pre svega obezbedili plej-of.

Očekuje nas interesantna utakmica, šef stručnog štaba crveno-belih je izjavio da će njegov tim nastaviti da se bori, bez obzira na sve.

BONUS VIDEO: Igor Duljaj posle derbija: Naterali smo Zvezdu da igra sa petoricom pozadi

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)