VEČNA DEBATA NBA LIGE: Ko je najbolji igrač (GOAT)? Lebron ili DŽordan

V. Preradović

09. 02. 2023. u 13:33 >> 13:33

KOŠ Lebrona Džejmsa iz "fejdevej" kretnje za obaranje rekorda Karima Abdul-Džabara u ukupnom broju poena u NBA istoriji, momentalno je rasplamsao tinjajuću debatu ko je najveći u istoriji košarke - popularni G.O.A.T. (greatest of all time). Da li je ovo divljenja vredno dostignuće dovoljno samoproklamovanom "kralju" da skloni sa pijedestala "letećeg" Majkla Džordana?

ВЕЧНА ДЕБАТА НБА ЛИГЕ: Ко је најбољи играч (ГОАТ)? Леброн или Џордан

FOTO: Tanjug/AP

Za mlađe fanove, do emitovanja ESPN serijala "Last dance" uverene da je Džordan lik koji prodaje patike, takva dilema je nepostojeća. Za one starije takođe, jer je "crni Isus", božanstvo isplaženog jezika u obrušavanju na obruč, jednostavno nedodirljivo. Uz pomoć najrelevatnijih statističkih poređenja, "Novosti" pomažu i jednima i drugima da ostanu prvi svom uverenju ili pređu u drugi tabor.

Najrelevantnija je broj osvojenih titula, u čemu prednjači Džordan sa šest naspram Džejmsove četiri. Majkovi sledbenici u zadnjem džepu nose još jedan jak argument - u finalima ima savršen skor 6-0 i nikad mu nije bila potrebna sedma utakmica u tim serijama. Lebron je izgubio onoliko finala koliko je Džordan dobio, ali je brojka od deset nastupa u borbi za šampionski prsten zaista impresivna. Jednu čitavu dekadu kontrolisao je Istočnu konferenciju sa Klivlendom i Majamijem.

Ne postoji znak jednakosti između igrača sa najvećim brojem poena u istoriji i najboljeg strelca. Lebronov rekord proističe iz njegove dugovečnosti, spartanske posvećenosti igri i svom telu. Skorerska kruna mora da krasi glavu onog ko ima najbolje proseke, u ovom slučaju Majklovu (deset puta najbolji strelac lige). Da je odigrao još pet sezona i po tome se izjednačio sa Džejmsom, pod pretpostavkom da postiže 30 poena (prosek u karijeri), imao bi preko 44.000 bez plej-of mečeva. Daleko više od Lebronovog rekorda - 38.390. Neki od igrača iz Džordanove ere samouvereno tvrde da bi u današnjoj NBA, sa često zaista smehotresnim odbranama, ubacivao 50 poena po meču!

Tanjug/AP

Lebron Džejms

Poznata je deviza da napad dobija utakmice, a odbrana donosi titule. U ovoj debati, odbrana je argument koji pravi drastičnu razliku između dvojice velikana. Čak i stariji nekad smetnu sa uma da Džordan ima i jednu nagradu za najboljeg defanzivca lige, a čak devet puta je biran za člana najbolje odbrambene petorke. I Džejms je u svojim mlađim godinama važio za elitnog defanzivca, u pet navrata našao se u izboru idealnog tima u toj kategoriji. Međutim, odavno je izgubio tu oštrinu i sada u tom filmu uglavnom igra statist. Ti instinkti mogu da se probide ako nanjuši miris titule, kao što je to bio slučaj u kovid sezoni završenoj u "mehuru" u Orlandu.

Poklonici sa obe strane linije razdvajanja saglasni su da je plej-of nešto sasvim drugačije od regularne sezone. Plej-of Džordan je bio jedinstvena zverka, nemilosrdni predator i kada pobeđuje i kada gubi. I Džejms je u postsezoni uvećavao svoje statističke brojke, ali je imao i trenutke nedopustive slabosti za nekog ko pretenduje na status najvećeg svih vremena. Najočigledniji primer je finale 2011. godine, kada je kao deo Majamijevog supertima neočekivano poražen od autsajdera Dalasa. U toj seriji prosečno je beležio 17,8 poena, u četvrtom meču postigao je osam, uz samo 11 šuteva iz igre. Jedan od njegovih dežurnih "hejtera", analitičar Skip Bejlis, jedva je dočekao da Lebronovu mantru iz školskih dana "the chosen one" (izabrani) preimenuje u "the frozen one" (zaleđeni). Džordan nikad nije imao tu tačku smrzavanja. U NBA finalima je prosečno postizao 33,6 poena, najmanje 1996. protiv Sijetla (27,3), najviše 1993. protiv Finiksa (41).

Kada se raspreda o tome ko je G.O.A.T. (na engleskom se identično piše reč koza), ljudi često mešaju pojmove "najbolji" i "najveći". Taj status predstavlja veličinu, a veličinu određuje sposobnost pobeđivanja. U ovom merenju veličine, zaključak se može izvesti našom starom izrekom: ako koza laže, rog ne laže. Sorry, Lebron.

BROJ SEZONA

Lebron Džejms 20

Majkl Džordan 15

TITULE

Lebron Džejms 4

Majkl Džordan 6

MVP SEZONE

Lebron Džejms 4

Majkl Džordan 5

MVP FINALA

Lebron Džejms 4

Majkl Džordan 6

PRVA PETORKA

Lebron Džejms 13

Majkl Džordan 10

ODBRAMB. IGRAČ

Lebron Džejms 0

Majkl Džordan 1

PRVI STRELAC

Lebron Džejms 1

Majkl Džordan 10

PRVI ASISTENT

Lebron Džejms 1

Majkl Džordan 0

PRVI KRADLjIVAC

Lebron Džejms 0

Majkl Džordan 3

POENI PROSEK

Lebron Džejms 27,2

Majkl Džordan 30,1

POENI PLEJ-OF

Lebron Džejms 28,7

Majkl Džordan 33,4

POENI UKUPNO

Lebron Džejms 38.390

Majkl Džordan 32.292

SKOKOVI

Lebron Džejms 7,5

Majkl Džordan 6,2

ASISTENCIJE

Lebron Džejms 7,3

Majkl Džordan 5,3

UKR. LOPTE

Lebron Džejms 1,5

Majkl Džordan 2,3

BONUS VIDEO: TAJNA NAJVEĆEG FUDBALSKOG STADIONA NA SVETU: Ovo je lista TOP 10 „hramova fudbala“

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni