"MOLIM SE ZA MOJE" Srpski košarkaški as Bogdan Bogdanović duboko potresen onime što je zemljotres uradio Turskoj

Novosti online

06. 02. 2023. u 20:40

BOGDAN Bogdanović, reprezentativac Srbije u košarci, nije mogao ni da zamisli kakva vest će ga zateći po buđenju u Americi, gde nastupa u NBA: Turska, zemlja iz koje se i otisnuo u najjaču ligu na svetu, prolazi kroz strašne momente nakon snažnog zemljotresa na jugoistoku Anadolije, koji je razorne posledice ostavio i u susednioj Siriji.

МОЛИМ СЕ ЗА МОЈЕ Српски кошаркашки ас Богдан Богдановић дубоко потресен ониме што је земљотрес урадио Турској

Foto: AP

Prema poslednjim podacima, u dva jača zemljotresa, od kojih je jedan bi 7,8, a drugi 7,5 stepeni, poginulo je više od 2.900 ljudi.

Samo u Turskoj, prema informacijama od 21.30 po našem, srednjoevropskom vremenu, poginilo je 2.316 osoba, a povređeno 13.293, dok je oštećeno 5.606 kuća i zgrada. U Siriji je broj poginulih dostigao 656, prema informacijama tamošnjeg Ministarstva zdravlja.

 

Bogdanović je emotivno veoma vezan za Tursku, jer je u njoj igrao po odlasku iz KK Partizan. U Fenerbahčeu je bio od 2014. do 2017. (kada se preselio u Sakramento Kingse, a iz njih 2020.) u Atlantu. Tokom boravka u "Feneru", Srbin je postao ljubimac navijača čuvenog kluba, a i ne čudi - u prvoj sezoni je (drugi put u karijeri) dobio priznanje za "Evroliginu zvezdu u usponu", u drugoj je bio MVP kupa i osvajač prvensta, a u trećoj je osvojio Evroligu, a i šampionat Turske, u kome je bio MVP finalsne serije protiv Bešiktaša. 

Tamo je izgradio brojna prijateljstva i još brojnija poznanstva, pa i ne čudi što je, kada je video vesti iz pomenute zemlje, poručio na društvenim mrežama:

- Molim se za moje ljude u Turskoj.

Kada se već radi o sportu i pomenutom zemljotresu, podsetimo da je turski ministar omladine i sporta Mehmet Muharem Kasapoglu objavio je da su sva nacionalna sportska takmičenja odložena, a to se prvo odnosi na tri preostala susreta fudbalske Superlige.

Većina turskih klubova je preko društvenih mreža poslala poruke saučešća i podrške žrtvama nesreće, među kojima ima i fudbalskih poslenika.

 

Najavljene su i konkretne akcije, od prikupljanja krvi, do prikupljanja hrane, opreme, odeće i higijenskih potrepština za područja pogođena zemljtresom. Klub Antalijaspor objavio je da će isporučiti 10 kamiona raznih potrepština za stradale.

U Turskoj je objavljena sedmodnevna nacionalna žalost, a lokalni seizmološki zavod je upozorio na moguće nove potrese (preko 50 manjih od dva najjača već su se desili tokom ovog dana), usled novh pokreta ivica tektonskih ploča.

Tektonske ploče - Turska

Turska je seizmički aktivna oblast unutar kompleksne zone sudara između Evroazijske tektonske ploče i Afričke i Arapske ploče. Veći deo turske teritorije leži na Anadolskoj ploči, manjoj po veličini, a omeđenoj dvema velikim zonama raseda, Severnoanadolskim rasedom i Istočnoanadolskim rasedom, na kome se i desila pomenuta seizmička aktivnost koja je dovela do ovih katastrofalnih posledica (epicentar je bio najbliže gradu Kahramanmaraš).

Tektonske ploče u Turskoj / Wikipedia / Mikenorton

Zapadni deo zemlje takođe je zahvaćen zonom veće tektonske aktivnosti u Egejskom moru izazvanom pomeranjem tzv. Helenskog luka ka jugu. Najistočniji deo Turske leži na zapadnom kraju "Zagrosovog nabora" i potisnog pojasa, kojim dominira tektonski potisak, što takođe može da izazve zemljotrese ozbiljnije jačine.

Bonus video: KATASTROFA UŽIVO - Zgrade u Elbistanu se ruše tokom izveštavanja reportera lokalne televizije

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)