SPEKTAKULARAN VEČITI DERBI! Crvena zvezda i Partizan podarili Evroligi još jedan meč za pamćenje

Novosti online

27. 01. 2023. u 21:06 >> 18:48

KOŠARKAŠI Crvene zvezde i Partizana odmerili su snage u 21. kolu Evrolige. Utakmica koja se odigrala u dvorani „Aleksandar Nikolić“ donela je još jedan spektakularan okršaj večitih rivala koji su još jednom Evroligi podarili meč za pamćenje. Krajnji rezultat bio je 78:79 u korist crno-belih.

СПЕКТАКУЛАРАН ВЕЧИТИ ДЕРБИ! Црвена звезда и Партизан подарили Евролиги још један меч за памћење

Foto: M. Vukadinović

Fenomenalna košarka u "Pioniru"! Večiti derbi je opravdao sva očekivanja, strast, borba, pregršt spektakularnih poteza i naravno, nestvarna atmosfera. Sve je prštalo u prestonici Srbije ove noći, a dva velikana magične igre pod obručima podarila su još jedan sjajan meč ljubiteljima košarke.

Foto: M. Vukadinović

 

Uvertira utakmice pripala je crveno-belima, ali je imao Partizan i sedam poena prednosti u jednom trenutku u prvoj četvrtini. 

Sve zahvaljujući inspirisanom Danteu Egzumu i Matijasu Lesoru. Australijanac i Francuz izgradili su kapital koji je dao krila gostujućem sastavu. Ipak, pogocima sa linije penala, pa trojkom Luke Vildoze u poslednjoj sekundi prvog perioda, Crvena zvezda je prišla na samo dva poena zaostatka.

Nedović je potom povukao, i pokazao da je istinski lider ovoga tima. Čovek koji preuzima odgovornost kada se sve ruši do kraja prvog poluvremena već je stigao do 14 poena na svom kontu, ali nije uspevao da sam parira triju Lesor-Madar-Panter, koji je za dve deonice doneo +8 "parnom valju", na semaforu je stajalo, 37:45. 

Foto: M. Vukadinović

Imala je Zvezda bolje procene šuta, odnela bitku pod obručima, ali je 10 izgubljenih lopti, naspram 4 večitog rivala, skupo koštalo tim sa Malog Kalemegdana. 

I onda, neka potpuno drugačija košarkaška filozofija Duška Ivanovića u odnosu na prva dva kvartala. Granitina odbrana, igra na granici faula, lopta se kretala sporije u napadu, ali je broj izgubljenih lopti značajno redukovan. 

Crno-beli blizu četiri minuta bez poena, Pionir je proključao, Zvezda je istopila prednost rivala na samo jedan poen prednosti, i u nekoliko navrata imala priliku da napadom dođe i do prednosti.

Foto: M. Vukadinović

I baš u tim momentima stegla se ruka momaka sa malog Kalemegdana, nekoliko nerezonskih šuteva, a Obradovićeva četa uspeva da odoli pred svim naletima motivisanog rivala, koji je bio nošen hukom "delija' u grotlu hale "Aleksandar Nikolić".

Zvezda je zaigrala timski, za razliku od prvog poluvremena daleko bolje raspoređeni poeni, ipak, na drugoj strani Zek Ledej je igrao čudesno.

Čovek koji se gotovo nije video u prvom poluvremenu na svojim plećima nosio je čitav tim, na pet mintua do kraja imao je 4/5 za tri i 20 poena. Čak ni Luka Vildoza, koji je još jednom plesao "tango" po parketu nije bio dovoljan da se dođe do vođstva protiv "parnog valjka".

Foto: M. Vukadinović

Lavovska borba viđena je i u nastavku, a večite je na ulasku u poslednji minut razdvajao samo jedan poen prednosti, na semaforu je pisalo 70:71 u korist Partizana.

Na 17 sekundi do kraja Partizan je uvećao prednost za jedan poen, a Dante Egzum bio je fauliran. Australijanac miran sa linije penala, za +4, dva poseda prednosti, kada je bilo jasno da nema povratka za četu Duška Ivanovića.

Najefikasniji akter susreta bio je Luka Vildoza sa 26 poena. Nemanja Nedović je ubacio 23, a u redovima pobedničke ekipe prednjačili su Zek Ledej i Dante Egzum sa po 20 poena.

Ne propustite

Crvena zvezda - Partizan 78:79

CRVENA ZVEZDA: Holand, Vildoza 26, Lazarević 2, Mitrović 2, Lazić 2, Dobrić 13, Ivanović 2, Nedović 23, Marković, Kuzmić, Petrušev 8, Bentil 2

PARTIZAN: Ledej 20, Avramović 3, Panter 6, Smailagić 7, Papapetru , Egzum 20, Brodžijanski, Naneli 3, Lesor 13, Trifunović, Anđušić 2, Madar 5

 

KRAJ MEČA!

40. minut - Branko Lazić čini faul, Panter na liniji penala, Amerikanac pod pritiskom pogađa oba puta, 71:74. Nedović gubi loptu, novi posed za crno-bele, tajm-aut Ivanović. Posle toga će Egzum na liniju penala, Partizan ima veliku šansu da ostvari trijumf u ovom meču. Još samo 17 sekundi do kraja meča. Egzum je fauliran, Australijanac na liniji penala, se je sada u njegovim rukama i mirnoći. Ukoliko pogodio oba tim sa Malog Kalemegdana biće dva poseda prednosti u zaostatku. Egzum pogađa oba penala, Nedović šutira u poslednjoj sekundi, pogađa za tri, ali nedovoljno za produžetak! Partizan je pobedio s jednim poenom razlike!

39. minut - Sjajan prodor Nemanje Nedovića, 69:72. Trifunović potom promašuje zicer, i čini faul u želji da se dokopa ofanzivnog skoka. Ogljen Dobrić potom prodira, ali je fauliran. Dobrić na liniji penala, pogađa oba puta, kakav meč, 71:72, minut do kraja, tiler završnica!

38. minut - Faul Vildoze sada nad Lesorom. Francuski centar pogađa oba penala, a parni valjak ima +5 na dva minuta do kraja.

37. minut - Vildoza za triii! Kakav pogodak Argentinca nakon serije Ledeja od 7 poena, ponovo jedan posed prednosti za Partizan, 67:70.

35. minut - Zek Ledej je neverovatan! Njegova nova trojka, on sada nosi Partizan u nastavku, njegova već četvrta trojka. Zvezda vezuje 4 poena pogotkom Lazarevića, ali ponovo neverovatni Zek Ledej, van balansa, pored dva čuvara na isteku napada, 64:68.

34. minut - Puna dva minuta večiti rivali bez poena u poslednjem kvartalu. Ali be obzira na to uživanje je gledati ovakvu košarku. Granitna odbrana dveju ekipa, igra se na život i smrt. Spektakularn derbi beogradskih klubova. Već je jasno da ćemo i ovde imati dramatičnu završnicu. 

32. minut - Crveno-beli nisu iskoristili prvi napad, ali zato jeste Zek Ledej. Potom Ledej i krade loptu, a Alen Smailagić dlazi do 4 vezana poena. Partizan na +6, ali kako važna trojka samo Ogljena Dobrića, 60:63.

TREĆA ČETVRTINA, CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 54:57

30. minut - Uspeli su crno-beli da odole pod svim naletima motivisan rivala nošenog hukom delija sa tribina dupke pune hale Aleksandar Nikolić. Trojka Alekse Avramovića u finišu treće deonice prave razliku pred dramu u poslednjih 10 minuta meča. 

27. minut - Nemanja Nedović fauliran na zemlji, Zvezda u bonusu, Nedović na liniji slobodnih bacanja, pogađa oba puta, 50:51. Zvezda diše za vratom večitom rivalu.

Foto: M. Vukadinović

 

26. minut - Dante Egzuuuum! Pogađa inspirisani Austalijanac sada sa polu-distance, ali brzo vraća Nedović nakon sjajnog prodora, stiže do svog 16 poena, i smanjuje na -2 ponovo. Avramović u igri kod crno-belih, koji ne koriste naredni napad, a Nikola Ivanović promašuje otvorenu trojku kojom je Zvezda mogla do vođstva. Smailagić je krenuo da zakuca preko Petruševa, nije pogodio, ali je Petrušev načinio faul. Smailagić na liniji penala, prvo pogađa, drugo ne, 48:51. 

25. minut - Vildozaaa za tri! I to uz faul! Argentinac diže delije na noge, Zvezda diše za vratom rivalu, ponovo je samo -2.

24. minut - Trojka kao kap! Dante Egzum nastavlja svoje sjajno veče, gotovo četiri minuta crno-beli bili su bez poena, sve do ove trojke Australijanca, 42:48 u korist Partizana.

Foto: M. Vukadinović

23. minut - Poeni Luke Mitrovića na početku treće deonice, pa trojka Ognjena Dobrića nakon što ga je Mitrović pronašao usamljenog u hali i Željko Obradović traži tajm-aut. Partizan nije postigao poene za malo više od dva minuta igre, a Crvena zvezda je rezultatski prišla - rezultat je 42:45!

21. minut - Za Partizan su na terenu Egzum, Panter, Naneli, Ledej i Lesor, dok kod Crvene zvezde treću deonicu počinju Vildoza, Dobrić, Lazić, Mitrović i Petrušev.

DRUGA ČETVRTINA, CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 37:45

20. minut - Crveno-beli do tri vezana poena sa linije penala, prvo Vildoza polovičan, a potom Petrušev koristi oba. Zatim monstruozno zakucavanje Matijasa Lesora, 37:42. Potom i poeni Zeka Ledeja, 37:44.

Kraj sjajnog prvog poluvremena, fenomenalna košarka u Pioniru! Večiti derbi je opravdao sva očekivanja, strast, borba, pregršt spektakularnih poteza i naravno, nestvarna atmosfera. Matijas Lesor obeležio je prvo poluvreme monsruoznom partijom.

18. minut - Strašna partija Nemanje Nedovića! Odigrao je savršenu odbranu Egzum, ali je Nedović rešio gotovo pa nemoguću situaciju njegovim novim poenima, 14. ukupno. 

Vraća Jam Madar! Kakva trojka Izraelca, sjajan evroligaški derbi, 34:40

17. minut - Trojka Kevin Panter! Pre toga je Jam Madar realizovao dva penala, i Partizan za tili čas do novih +6. Ivanovićeva četa koristi naredni posed lopte i dolazi do dva poena, međutim Kevin Panter je fauliran Zvezda je izašla iz bonusa, a Amerikanc pogađa oba puta. 

16. minut - Kakav prodor Nemanje Nedovića i poeni flouterom. Imala je lopta veliki luk i preletela je jendog od najboljih blokera Evrolige - Matijasa Lesora, 30:31.

15. minut - Nedović od tablu za dva, Anđušić potom promašuje još jendu trojku, pa čini i faul, i to pri šutu Ben Bentila, a lopta je prošla kroz obruč. Bentil promašuje slobodno bacanje, Obradović nervozno reaguje i šalje Anđušića na klupu. Napad za crno-bele, Lesor gospodari reketom, sada nije pogodio, ali je zaustavljen snažnim faulom, Francuz na liniji penala, prvo pogađa, ali drugo ne, 28:31. 

14. minut - Kakva trojka Dantea Egzuma! Inspirisan je ove večeri Australijanac. Nakon što je Zvezda priša na samo tri poena zaostatka, Egzum u poslednjoj sekundi napada pogađa sa preko 10 metara. Zvezda gubi loptu, a Egzum i Anđušić potom promašuju dve otvorene trojke. Potom nakon ofanzivnog skoka i Alen Smailagić ne koristi zicer. 

11. minut - Naneli otvara drugu četvrtinu trojkom. Na parketu po prvi put Alen Smailagić u Partizanu, Lazarević u redovima Crvene zvezde. I odmah krade Smailagić loptu i silovito zakucava u kontri, 18:25. Ognjen Dobrić fauliran pri šutu, pogađa oba puta, ponovo je +5 za Partizan.

 

PRVA ČETVRTINA, CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN 18:20

10. minut - Filip Petrušev je fauliran i ide na liniju slobodnih bacanja. Pogađa oba puta, Papapetru promašuje zicer, a Luka Vildoza uz zvuk sirene za 18:20. Proključao je Pionir, sjajna prva četvrtina, Partizan ima 20:18. Lesor sa 8 poena najefikasniji igrač susreta za sada. Francuz bez promašaja iz igre tokom prvih 10 minuta. Lavovska borba" večitih, drama u najavi već nakon prvih 10 minuta.

9. minut - Važni poeni Luke Vildoze, Argentinac je sjajno napao reket i polaganjem u visokom luku smanjio prednost večitog rivala na šest poena prednosti. Anđušić promašuje trojku, ali Filip Petrušev čini ofanzivni faul, arbitri pokazuju nesportski faul. Dante Egzum na liniji penala, pogađa prvo slobodno bacanje, a sada i lopta sa strane za crno-bele.

8. minut - Zek Ledej pogađa oba penala, a Obradovićeva četa ide na +3. Petrušev u igri, i odmah faul Kevina Pantera, i to drugi, ovo je veliki problem za Partizan. Prvi plej i zvezda parnog valjka mora na klupu. Crveno-beli gube loptu, a Dante Egzum sjajno prodire i polaže loptu na obruč za svoj šesti poen i 9:14. Zvezda potom promašuje dve trojke i zicer u napadu, ali ofanzivni skokovi donose poene Ivanoviću, ponovo je jedan posed razlike. Sve do trojke Zeka Ledeja, Partizan na +6. Anđušić krade loptu, a potom munjevita kontra i novi poeni Matijasa Lesora, njegov već osmi.

Pogledajte delić atmosferere pre početka večitog derbija. Delije su sjajnom koreografijom uveličale svetkovinu srpske košarke.

5. minut - Nedović pogađa uz faul, i konvertuje i dodatno slobodno bacanje. Zvezda do +3, samo za kratko, jer Dante Egzum napada obruč za 9:8. Nedović promašuje za tri u Zvezdinom posedu, ali se iskupljuje odličnom blokadom nad Zekom Ledejom. Lopta ponovo u posedu crno-belih, a Matijas Lesor nastavlja da teroriše Ivanovićevu odbranu novim poenima iz reketa. Partizan prvi put vodi na meču, 9:10.

4. minut - Trojka Branko Lazić! Ali ekspresan odgovor Partizana, Matijas Lesor odličan u reketu za prve poene, i 6:4, a potom ponovo Lesor pod obručem do lakih poena, 6:6.

2. minut - Nedović nastavlja tamo gde je i stao, u prethodnom derbiju. Odmah trojka za miljenika Delija, na drugoj strani Kevin Panter promašuje otvorenu trojku, ali potom Ben Bentil gubi loptu. Crno-beli u napadu, Kuzmić pravi prvi faul na meču. Papapetru potom promašuje van linije 6,75, Lesor hvata ofanzivni skok, ali gazi aut liniju, novi napad za Zvezdu, loptu krade Dante Egzum i zakucava u kontri, 3:2, a Nedović promašuje polaganje na drugoj strani.

1. minut - Meč je počeo! Jedan od najvećih večitih derbija u istoriji dva košarkaška velika iz Srbije. Sve je spremno za spektakl.

Crvena zvezda - Partizan, utakmica počinje u 19 časova

18:50 - Gori "Pionir" a meč nije ni počeo! Čudesna atmosfera u hali "Aleksandar Nikolić".

18.45 - "SRAMOTA..." Ovo je na stolici zatekao svaki navijač Crvene zvezde koji je danas došao na derbi u košarci, a tiče se Siniše Mihajlovića

18.40 - A U CRVENO-BELOJ HALI... Ovoliko je "grobara" došlo na derbi Crvena zvezda - Partizan (FOTO)

UOČI MEČA

Prvi večiti derbi u istoriji na evrosceni pripao je crveno-belima. Navijači oba kluba su bili puni očekivanja pred taj duel, a igrači su uspeli to da opravdaju i na terenu.

Bilo je to 8. decembra prošle godine, utakmica se igrala u „Štark“ areni, a crno-beli su u tom trenutku važili za blagog favorita.

Utakmica je počela izuzetno agresivno, a gostujući sastav u prvoj četvrtini nije imao rešenja za Matijasa Lesora koji je bio dominantan pod obručima.

Kako je meč odmicao izabranici Duška Ivanovičća su zaigrali bolje, bilo je dosta preokreta, a pobednika je rešila trojka Nemanje Nedovića dve sekunde pre kraja.

Upravo je momak iz Nove Varoši bio najefikasniji pojedinac na terenu sa 20 poena, a pratio ga Luka Vildoza koji je dao veliki doprinos u samoj završnici. Argentinac je meč završio sa 14 pogodaka.

U poraženom taboru istakli su se Kevin Panter i Jam Madar sa 15, odnosno 14 poena, dok se Janis Papapetru zaustavio na 13.

Crvena zvezda trenutno zauzima desetu poziciju na tabeli sa skorom od 10 pobeda i isto toliko poraza. Nakon pobede nad Monakom u 19. kolu Filip Petrušev i saigrači su nesrećno izgubili od Žalgirisa u Litvaniji.

Sa druge strane puleni Željka Obradovića su prosto počistili sa terena Baskoniju, međutim, nedelju dana kasnije poraženi su u Valensiji od istoimenog kluba.

Očekuje nas interesantan duel, utakmica je od krucijalnog značaja za oba tima. Pobednik će povećati svoje šanse za nokaut fazu.

FOTO: Printskrin/Sofa score

REČ TRENERA

"POHVALIO SAM 'GROBARE'...": Duško Ivanović pred Zvezda - Partizan postavio zadatak za "delije"

 

Trener košarkaša Crvene zvezde Duško Ivanović izneo je očekivanja pred drugi evroligaški večiti derbi koji se igra od 19 sati u dvorani "Aleksandar Nikolić".

On je istakao da se na ovaj meč gleda kao na svaki drugi u elitnom takmičenju.

- Za nas je svaka utakmica velika utakmica pred našom veličanstvenom publikom. Želimo da uživamo - rekao je Ivanović na konferenciji za novinare.

FOTO: Evroliga

Naveo je da su svi igrači spremni osim Hasana Martina. Od ranije je poznato da za crveno-bele u Evroligi od marta ne može da igra Fakundo Kampaco.

- Sigurno je da će biti nekih iznenađenja. Verovatno će biti promena na obe strane. Biće nekih iznenađenja, ali danas su toliko ekipe spremne da to iznenađenje može da traje jedan ili dva napada. Posle toga se ekipa odmah prilagodi. Mi razmišljamo o toj utakmici kao o još jednom meču Evrolige. Želimo da pobedimo, želim da moji igrači uživaju.

Za kraj je imao poruku za navijače:

- Posle utakmice u Areni sam pohvalio navijače Partizana. Mislim da su navijači Zvezde bolji i to bi sutra trebalo da pokažu - istakao je Ivanović.

ŽELjKO OBRADOVIĆ ISHVALIO "DELIJE" PRED DERBI: Ambijent je super, uvek, navijači Zvezde prave fenomenalnu atmosferu

 

Zna trofejni stručnjak šta njegovi izabranici moraju da urade kako bi pobedili na terenu večitog rivala.

- Da popravimo stvari koje nisu valjale u prvoj utakmici u Evroligi koju smo igrali ovde i koja je završena šutem u poslednjoj sekundi. Znači da smo neke stvari radili dobro, ali nije bilo dovoljno i u tom smislu smo se i pripremali. Pokušaćemo da u odnosu ono što je igra Crvene zvezde da se prilagodimo i da probamo da odigramo dobru utakmicu. Svi igrači su zdravi, nadam se da će sve biti kao što je bilo u prvoj utakmici ovde, fer i korektno i neka pobedi bolji. Treba da odigramo kompletnu utakmicu 40 minuta ako mislimo da pobedimo - rekao je Obradović.

FOTO: M. Vukadinović

Trener "parnog valjka" se dotakao i navijača.

– Atmosfera je super, uvek, navijači Zvezde prave fenomenalnu atmosferu kao i naši, to je nešto najlepše verovatno što može da se vidi. Bilo je lepo što su bili navijači Zvezde ovde na derbiju u Areni, ne znam koliko će biti naših, ali sigurno da to daje posebnu draž derbiju, nadam se da će sve biti korektno kao u prvoj utakmici.

Krilni centar Partizana Zek Ledej je istakao da on i saigrači moraju da igraju snažno od početka meča.

BONUS VIDEO: Spektakl u Areni, košarkaši Partizana i Zvezde izašli na parket

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade