ZVEZDA RAZBIJENA U "PARAMPARČAD": Crveno-beli od praga senzacije do katastrofe! Real na bosanskim krilima do pobede u grotlu "Pionira"

Novosti online

10. 01. 2023. u 20:48

KOŠARKAŠI Crvene zvezde doživeli su ubedljiv poraz od Real Madrida u okviru 15. kola Evrolige. Uprkos tome što je delovalo da bi crveno-beli mogli do nove senzacije, "kraljevići" su odneli ceo plen iz Beograda, rezultatom 79:59.

ЗВЕЗДА РАЗБИЈЕНА У ПАРАМПАРЧАД: Црвено-бели од прага сензације до катастрофе! Реал на босанским крилима до победе у гротлу Пионира

FOTO: EPA

Meč prepun naboja, sve je prštalo od energije i htenja na parketu hale "Aleksandar Nikolić", kako je uostalom i na svakom meču crveno-belih, od kako je na njihovu klupu seo Duško Ivanović. Bitka za svaku loptu, ultra-agresiva odbrane, presing po čitavom terenu njegove čete. A onda, takav pristup i igra na granici faula terao je rivala  da odgovori čvrstinom i ogromnim žarom, i tako je bilo skoro svih 40 minuta.

Uvertira utakmice protekla je u potpunosti u znaku gostiju. Gorostasni Tavares je zatrpavao koš srpskog tima i odnosio bitku pod obručima. Njemu se potom priključuje i Džanan Musa. Bosanski as još jednom je pokazivao svoj kvalitet i uz nekoliko bljeskova prekaljenih Serhija Ljulja i Rodrigeza, Real gradi kapital od velikih 14 poena prednosti.

Bilo je to na početku druge deonice, delovalo je da je Zvezda već otpisana, da će košarkaški gigant prepun asova samleti srpski tim.

Ali, ponovo su momci sa Malog Kalemegdan pokazali od čega su satkani. Usledila je još kompaktinija igra u odbrani, Nemanja Nedović liderski je povukao svoj tim. Uzeo loptu u ruke kada se sve raspadalo. Iz napada u napad pronalazio je dno mrežice, pogađao i van balansa, i preko ruku čuvara koji su ga udvajali.

Miljenik "delija" stigao je do 4 od 4 van linije 6,75, a Filip Petrušev se razbudio u finišu prvog poluvremena.

Zvezda sa njegovih pet vezanih poena na odmor odlazi sa samo "-4". Neposredni nastavak je doneo gotovo isti scenario iz završnice druge četvrtine. Granitna odbrana beogradskog tima zatvorila je sve puteve ka košu, je bio puna četiri minuta bez poena.

Nedović i Petrušev nastavili su tamo gde su i stali u finišu druge četvrtine, i na njihovim krilima, Zvezda je od pomenutih -14 došla do velikih +6. Pionir je podrhtavao, tim sa Malog Kalemegdana igrao je sa nestvarnim samopouzdanjem, i delovalo je da bi mogao da skine skalp još jednog velikana u grotlu hrama košarke.

A onda, drugi deo treće četvrtine doneo je neshvatljiv pad. Minut po minut praznog hoda, ništa nije moglo da prođe kroz obruč, a na drugoj strani parketa Tavares je bio nerešiva enigma.

Gorostasni centar gospodario je reketom, kupio ofanzivne skokove, a iz ekstra-poseda koje je on obezbeđivao Real je otišao za tili čas do +15 na sedam minuta pre poslednjeg zvuka sirene

Od tog trenutka pitanje pobednika više se nije postavljalo.

Najbolji pojedinac kod Zvezde bio je Nedović sa 18 poena, dok su Musa sa 19 i Tavares sa 17 poena i 12 skokova bili najbolji kod pobedničke ekipe.

Standings provided by Sofascore

ČETVRTA ČETVRTINA, CRVENA ZVEZDA REAL MADRID 59:79

KRAJ MEČA!

37. minut - Raspad sistema... Abalde sada pogađa, raste prednost Madriđana, sada +18. Ugašena je i poslednja nada da bi Zvezda mogla ponovo do velikog povratka. 

36. minut - Nakon novih poena Džanana Muse, Ognjen Dobrić prekida ovu ogromnu seriju rivala, 69:53 u korist Reala.

35. minut - Veliki problemi, neshvatljiv pad, potpuno uništena Zvezda, za tili čas Real Madrid do ogromnih +15, još uvek tekuća serija kraljevića je 9:0. 

33. minut - Loša organizacija igre Crvene zvezde na startu druge četvrtine zbog čega je morao da reaguje Ivanović. Odmah je na parket poslao Nedovića od koga se očekuje velika odgovornost - i odmah je oprobao šut, ali i promašio. Nakon novih poena Tavaresa (14 poena), morao je trener Zvezde da zove tajm-aut, +10 za goste.

TREĆA ČETVRTINA, CRVENA ZVEZDA - REAL MADRID 49:57

30. minut - Dobrić do važnih poena u poslednjoj sekundi treće deonice, +6 za Real pred odlučujućih 10 minuta. 

29. minut - Nema rešenja Ivanović za Tavaresa. Prvo je Musa pogodio, a u narednom napadu njegov promašeni zicer ispravlja ponovo gorostasni Tavares.Marković promašuje za tri, a Hanga zakucava u kontri, Real za tili čas do +8. 

28. minut - Tajm-aut Duško Ivanović, Real ponovo vodi. Ofanzivni skok sada ubija srpskog predstavnika. Tavares je još jednom zagospodario reketom, obezbedio ekstra-posed, a onda silovito zakuvanje Kornelija.

27. minut - Strašan meč! Petrušev sada do 17 poena, na drugoj strani Madriđani posle velike borbe ispod obruča do novog izjednačenja. Tri ofanzivna skoka za Real, i onda Tavares na visinu i dužinu ruku poentira, 49:49.

26. minut - Serija 5:0 gostiju, prvo Džanan Musa cepa mrežicu van linije 6,75, potom i poeni Tavaresa, ponovo nerešeno. 

25. - Petrušev ponovo, njegov 15 poen! Real u napadu, Musa na prodoru, promašuje, Tavares kupi loptu, i potom fauliran Tavares pri šutu. Pogađa prvo, drugo promašuje, a na drugoj strani maestrani poeni iz pivota Ognjena Kuzmića, 47:42.

24. minut - Vilijams-Gos promašuje otvorenu trojku, Tavares kupi ofanzivni skok, ali i gazi aut liniji, novi napad za Zvezdu. Kuzmić je promašio sa polu-distance iz otvorenog šuta, Korneli na drugoj strnai pogađa za tri, Real nakon četiri minuta bez poena u nastavku konačno poentira, 42:41.

23. minut - Silovit prodor Petruševa! Nedović i Petrušev za totalni preokret, sve sada ova dva srpska košarkaša drže u svojim rukama. Sada pogađa i Dobrić, Vildoza i Kampaco i Ivanović na nogama! Tajm-aut Real, 42:38. Ludnica u Pioniru, kraljevići ne znaju šta ih je snašlo u drugom poluvremenu. 

22. minut - Nerešeno, veliki povratak Zvezde! Trese se Pionir! Nedović je pogodio prvu dvojku, pre toga je njegov promašen šut popravio Petrušev nakon ofanzivnog skoka.

DRUGA ČETVRTINA, CRVENA ZVEZDA - REAL MADRID 34:38

20. minut - Zvezda je imala poslednji napad u prvom poluvremenu i propustila priliku da dođe na samo posed zaostatka. Ovako ostaje na prvom poluvremenu 34:38, Zvezda je uspela da se vrati iz zaostatka od 14 poena prednosti. Nemanja Nedović najefikasniji u redovima šampiona Jadrana sa 14 koševa, na drugoj strani do je Džanan Musa, sa 11 poena. 

19. minut - Petrušev! Trojka kao kap! Zvezda ma -4. Džanan Musa je potom fauliran, bosanski as ponovo nepogrešiv sa linije penala. 

18. minut - Kakva asistencija sada Nedovića! Ispraznio se reket, Marković se ušunjao pod koš, Nedović ga je uočio, i maestralno proigrao nekadašnjeg saigrača iz srpske reprezentacije, 29:34.

17. minut - Nedooooviiiiiiiiić ponovo za tri! Kakvo šutersko veče, 4 od 4 van linije 6,75 za Nemanju, Ljulj je na drugoj strani promašio, Real ima 4 od 14 za sada u šutu za tri. Nedović je sam postigao isto trojki kiliko i ceo rivalski tabor, pre toga i lagani poeni Kuzmića, sada samo +7 za goste.

15. minut - Nedović za tri! Ali ekspresno vraćaju Madriđani, takođe van linije 6,75, 22:34.

13. minut - Konačno poeni za Zvezdu, Ognjen Dobrić prekida negativnu seriju svog tima, 19:41.

12. minut - Loše otvaranje ove četvrtine Petruševa. Prvo realizuje samo jedan penal, a potom promašuje čist zicer reprezentativac Srbije. Na drugoj strani prekaljeni špansi as, Serhio Rodrigez pogađa za tri, nakon ekstra-poseda posle promašaja Ljulja. Potom Holand promašuje, Ristić monstruozno izblokiran, a onda i novi poeni Džanana Muse, i to uz faul., 17:31.

PRVA ČETVRTINA, CRVENA ZVEZDA - REAL MADRID 16:25

10. minut - Kakvo zakucavanje Petruševa! Sada je 16:20, ali trojka za kraljeviće iz ugla odmah. Zvezda ne koristi poslednji napad, ali zato gosti to čine. Musa je krenuo na prodor, usledila je snažna bloka Petruševa, međutim glavni arbitar pokazuje da je lopta u silaznoj putanji.

9. minut - Faul Džona Holanda nad Džananom Musom, zvezda u bonusu, Bosanski as na liniji penala, pogađa oba, Real ide ponovo na +6.

8. minut - Silovit prodor Najdžela Vilijamsa-Gosa, +3 za Real. Na drugoj strani Ogljen Dobić fauliran. Prvo promašuje, drugo pogađa, zatim sjajna odbrana Džona Holanda, Amerikanac je ukrao loptu, proigrao Filipa Petruševa, ali njegov pokušaj za tri ne prolazi kroz obruč. Realov naredni napad završen novim poenima Vilijamsa-Gosa, 14:18.

7. minut - Nedooooooooooviiiić za tri! Prvo je Najdžel Vilijams-Gos odveo goste na +6, ali potom miljenik delije van balansa, preko ruke, gotovo iz nemoguće pozicije za 11:14. Potom i faul nad Nedović, 13:14, Zvezda se potpuno vratila. 

6. minut - Nedović sada gubi loptu, a Musa mirno polaže u kontri. Nedović potom ponovo preuzima odgovornost i pogađa za tri, 8:12.

5. minut - Ponovo Tavares, ponovo lagani poeni iz reketa za Real, na drugoj strani veliki problemi u fazi napada za izabranike Duška Ivanovića. Zvezda preko dva minuta bez poena. 

3. minut - Tavares nastavlja da pravi velike probleme u reketu srpskom timu, poeni uz faul centra Reala, 8:5 za goste.

2. minut - Sjajan početak, dve ultra-agresivne odbrane, fantastičan ambijent u Pioniru. Tavars je otvorio poenima za dva, Dobić brzo uzvratio, potom trojku pogađa i Jaubusele za Madriđane, ali odmah sledi odgovor istom merom, Marković je naskočio iz driblinga i pogodio van linije 6,75, 5:5.

Startne petorke:

CRVENA ZVEZDA: Lazić, Marković, Dobrić, Mitrović i Petrušev.

REAL MADRID: Vilijams-Gos, Kozer, Abalde, Jabusele i Tavares.

18:45 - Kakve vesti za crveno-bele! Luka Vildoza je na zagrevanju. Uprkos tome što je Ivanović rekao da su male šanse da danas zaigra, Argentinac deluje spremno da još jednom zaigra tango u Beogradu.

UOČI MEČA

Crveno-beli su neverovatni. U prošlom kolu su savladali Valensiju na gostujućem terenu rezultatom 75:77 i tako stigli do svoje devete pobede u takmičenju.

U duelu protiv španskog predstavnika Duško Ivanović nije mogao da računa na dva Argentinca. Luka Vildoza je meč morao da propusti zbog povrede, dok Fakundo Kampaco još uvek nije dobio dozvolu od strane Evrolige.

Filip Petrušev i Nemanja Nedović su bili ti koji su preuzeli odgovornost, prikazali su briljantnu košarku i kombinovano su ubacili 44 poena.

FOTO: EPA

Nakon velikog trijumfa savladana je ekipa MZT-a. Momci iz Skoplja nisu uspeli da pruže jači otpor aktuelnom šampionu regionalnog prvenstva.

Kampaco je prikazao fantastičnu partiju i pokazao navijačima šta mogu očekivati od njega u nastavku sezone. Utakmicu je završio sa 23 poena, 9 asistencija i 7 skokova. 

FOTO: ABA

Danas na megdan dolazi Real Madrid, tim koji godinama predstavlja strah i trepet na Starom kontinentu. Klub iz španske prestonice je u prvom okršaju sa beogradskim timom odneo pobedu, rezultatom 72:56, ali tada na klupi nije sedeo Duško Ivanović.

"Kraljevi" trenutno imaju 11 pobeda i 6 poraza. Isti skor imaju još Olimpijakos, Baskonija, Barselona i Monako.

Izabranici Čusa Matea su u prošlom kolu savladali Makabi rezultatom 98:65. Piter Kornelije i Džanan Musa su bili najefikasniji pojedinci, ubacili su po 18 koševa. Odmah iza njih bio je Geršon Jabusele koji brojao do 16, dok se Fabijen Kozer zaustavio na 11.

Crveno-beli su doživeli veliku nepravdu u utakmici sa Barselonom, međutim, ispostavilo se da ih je taj poraz samo ojačao.

REČ TRENERA

"MI MISLIMO DA MOŽEMO SVAKOG DA POBEDIMO" Duško Ivanović pred Crvena zvezda - Real Madrid uzda se u dve stvari

Utakmica Zvezda - Real počinje u 19 časova u hali "Aleksandar Nikolić", prenos ćete moći uživo da pratite uz portal "Novosti", baš kao i naredni evroligaški nastup crveno-belih, već u četvrtak na istom mestu i istom terminu, protiv Monaka.

Strateg domaćih se uzda u samopouzdanje i kvalitet tima koji predvodi, ali i podršku "delija":

 Mi smo ekipa koja misli da može da pobedi svakoga, iako igramo protiv verovatno najkompletnijeg tima u Evropi. Oni imaju visinu, brzinu, kvalitet, izvanredan šut, i to ne samo "mali" igrači, već i četvorke, imaju dugačku "klupu"…  Veoma je teško igrati protiv njih, ali uz pomoć naše publike koja će nas bodriti veličanstveno kao i svaki put do sada, mi ćemo pokušati kao i uvek. Kažem pre svake utakmice da mislimo da možemo da pobedimo, ništa se ne menja ni za utorak - rekao je Ivanović, a prenosi klupski sajt.

FOTO: Evroliga

U prvoj utakmici ove sezone Real je pobedio u Madridu sa 72:56, a kapiten Zvezde Branko Lazić naglašava da neće biti lako ni pred dvoranom koju će ispuniti "delije" jer je rival izuzetno kvalitetan, a crveno-beli praktično igraju svaki drugi dan:

- Nova utakmica, treća u pet dana, igramo kod kuće, imaćemo podršku i punu halu što je najbitnije! Izuzetno težak zadatak sledi, svi znamo kako Real igra, brzu košarku sa dosta kontakta, na nama je da odgovorimo na najbolji način, takođe kontaktom, i nadam se da ćemo zabeležiti pobedu. Drago mi je što imamo veliku podršku, to će nam pomoći, igramo veliki broj utakmica u kratkom vremenskom periodu, i ta podrška sa tribina jako mnogo znači - rekao je Lazić.

Kapije dvorane biće otvorene dva sata pre početka utakmice, a KK Crvena zvezda je pozvao sve koji dolaze na utakmicu da "dođu ranije kako bi se izbegle nepotrebne gužve, posebno zbog detaljnih pregleda na ulazima".

BONUS VIDEO: Navijači Olimpijakosa i Zvezde zajedno skandirali "Kosovo je Srbija"

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)