EVROPSKI, A NAŠ DERBI: Večeras igraju Partizan i Crvena zvezda, a ove stvari o toj utakmici treba da znate

G. KELIĆ

08. 12. 2022. u 09:00

NAKON 287 odigranih duela i 76 godina dugog rivalstva, došao je dan da se košarkaši Partizana i Crvene zvezde prvi put u istoriji sastanu u evropskom obračunu.

ЕВРОПСКИ, А НАШ ДЕРБИ: Вечерас играју Партизан и Црвена звезда, а ове ствари о тој утакмици треба да знате

FOTO: M. Vukadinović

I to na najvišem nivou, u okviru 12. kola Evrolige, u kojem će crno-beli večeras (20.30) kao domaćini u prepunoj "Štark areni" dočekati najvećeg protivnika. U meču koji će zauvek nositi antologijsku notu, zbog čega je ulog mnogo značajniji od puke statističke pobede.

Međutim, uvertira pred današnji duel naelektrisana je najviše zbog nesportskih stvari koje se od kraja prošle sezone dešavaju van parketa i nemaju nikakve veze sa košarkom. Lani su finale regionalne lige obeležili nemiri na tribinama, i redovno pražnjenje dvorane, što je bio slučaj i na prvom ovosezonskom obračunu, koji je odigran pre desetak dana u ABA ligi i u kojem su crveno-beli kao domaćini slavili (90:74).

Zato je pre bilo kakve analize rivala, trener Željko Obradović ko zna koji put pozvao navijače da danas služe za primer, a ne osudu.

- Želim da iskoristim priliku da još jednom pozovem navijače Partizana da podrže ekipu onako kako su to radili tokom cele sezone. Zaista nas čine ponosnim. Apelujem da urade sve da utakmica prođe na najbolji mogući način i da posle nje svi pričamo samo o košarci. Želimo da ne padne nijedan papir, da sve bude fer i sportski i da se svi osećaju prijatno. Doći će mi prijatelji iz cele bivše Jugoslavije, ali i iz Turske, Španije, Italije... Zainteresovani su svi da vide ovu utakmicu, jer prepoznaju da će to biti dobra košarkaška predstava - kazao je Obradović.

Željko Obradović/FOTO: KK Partizan/ABA liga

Potom se osvrnuo i na predstojeći megdan koji nosi težinu kao nijedan prethodni.

- Izuzetno smo srećni i zadovoljni što ćemo u Beogradu moći da odigramo ovakav meč. Postoji draž prve utakmice. Igrači su spremni i svesni onoga što nas očekuje. Znamo da je Zvezda u sjajnoj seriji rezultata, pa nam samim tim neće biti nimalo lako. Naravno, verujemo u svoje mogućnosti. Ako želimo da pobedimo, moramo da damo maksimum u svakom košarkaškom smislu - dodao je strateg "valjka".

Učinak crno-belih legionara će biti u prvom planu. Među ostalima i nastup Zeka Ledeja, koji je u prvom ovosezonskom derbiju ostao na samo pet poena.

- Derbi nije kao ostale utakmice. Uvek je posebna atmosfera i zbog toga smo svi mi došli u Srbiju. Na nama je da odigramo najbolje što umemo, slušamo savete sa klupe i borimo se - jasan je jedan od trojice Partizanovih Amerikanaca.

ŽELjKO - DUŠKO 14:5

IMAJU veliki istorijat međusobnih duela Željko Obradović i Duško Ivanović. Dvojica prekaljenih stručnjaka su se do sada sastala 19 puta, a ukupan skor iznosi 14:5 u korist trenera crno-belih.

Zamenik kapitena Danilo Anđušić se, takođe, nada da će pre svega sve proći u najboljem redu.

- Još sam prošlog leta govorio da mi je veoma drago da su dva srpska tima ponovo u Evroligi, jer mislim da Beograd to zaslužuje. Verujem da ćemo se svi pokazati u pravom svetlu, pred celom Evropom. Zato i pozivam navijače da budu dostojanstveni.

Gosti pred crno-belu navijačku lavinu stižu sa serijom od sedam uzastopnih pobeda u svim takmičenjima, za koji je najzaslužniji novi strateg Duško Ivanović. Crnogorski stručnjak je seo na klupu srpskog i regionalnog šampiona 14. novembra i od tada upisao četiri trijumfa u Evroligi i tri u ABA, pritom potpuno promenivši "majndset" ekipe.

- Za nas je ovo samo još jedna utakmica sa Partizanom - ne opterećuje Zvezdinog stratega previše prefiks istorijski koji stoji u najavi današnjeg meča. - Ovo će biti potpuno drugačiji duel od prošlog, normalno je da smo i jedni i drugi izvukli neke pouke. Rekao sam i pre prve utakmice da crno-beli imaju izvanredan napad što su i dokazali protiv Valensije i Budućnosti. Imaju igrače koji igraju dobro jedan na jedan, trče odlično, tako da bez dobre odbrane nema ništa - istakao je Ivanović.

Duško Ivanović/FOTO: M. Vukadinović

Reakciju rivala očekuje i argentinski plejmejker Luka Vildoza.

- Oni će sigurno nešto promeniti i mi moramo da budemo spremni na to. Ništa drugačiju atmosferu ne očekujem ni na ovoj utakmici u odnosu na prošlu u kojoj smo mi bili domaćini. Sigurno da je pred nama dobar meč, igrao sam neke derbije u mladosti, ali sada sam ovde, uživam i znam da će biti sjajno - na vrhovima prstiju stoji Vildoza pred start istorijskog okršaja.

Zanimljivosti

- Partizan je sa 85,3 poena u proseku treći najbolji napad Evrolige.

- Crvena zvezda sa 34,5 skoka po meču je četvrta najbolja skakačka ekipa u takmičenju.
- Partizan prosečno po meču "lepi" 3,5 blokade, što ga stavlja među pet najboljih.
- Matijas Lesor (Partizan) je drugi skakač Evrolige sa prosekom od 7,8 uhvaćenih lopti, a ujedno je i najbolji ofanzivni skakač (4,2).
- Luka Vildoza (C. zvezda) sa 2,8 trojki po meču drži četvrto mesto najboljih trojkaša lige.
- Matijas Lesor (Partizan) ima indeksni rejting od 21,80 po čemu je četvrti najkorisniji igrač elitnog takmičenja.
- Poslednji put je gost pobedio u derbiju još u sezoni 2018/2019. kada su crveno-beli u ABA ligi slavili sa 77:71 (ne računajući kovid sezonu kada se igralo bez navijača).
- Sa prosečno 15 razlike je Partizan pobeđivao na prethodna tri derbija odigrana na svom parketu.

Statistika večitih derbija

UKUPNO: 287 odigranih utakmica dva naša najbolja tima

POBEDA: Partizan (149), C. zvezda (133), Nerešeno (5)
Domaća liga: Partizan (73), C. zvezda (64)
Kup: Partizan (9), C. zvezda (12)
ABA liga: Partizan (24), C. zvezda (28)
Najveća pobeda: 118:77 za Partizan (+41) (5. april 2011)
Najveći koš-količnik: 111:110 (221 postignut koš) (1984/1985)
Prvi meč u istoriji: 24:21 za Partizan (6. septembar 1946)
Najveća poseta: 9.268 (17. novembar 2019)

Prve petorke

PARTIZAN

1. Jam Madar

2. Kevin Panter
3. Joanis Papapetru
4. Zek Ledej
5. Matijas Lesor
*Povređeni: Aleksa Avramović, Balša Koprivica, Alen Smailagić

C. ZVEZDA

1. Luka Vildoza

2. Ognjen Dobrić
3: Branko Lazić
4. Ben Bentil
5. Luka Mitrović
*Povređen: Nikola Ivanović

Prvi put sude stranci

PRVI put će "večiti" derbi voditi strana sudijska trojka, što je praksa koju su mnogi želeli da vide i u fudbalu. Glavni arbitar će biti Španac Huan Karlos Garsija, dok će mu pomagati Robert Lotermoser iz Nemačke i Gitis Vilijus iz Litvanije.

Bodiroga stiže u "Štark arenu"

SPEKTAKL između crno i crveno-belih je zaokupirao pažnju celokupne košarkaške Evrope, pa tako i svih rukovodećih ljudi elitnog takmičenja. Uz prvog čoveka lige, Dejana Bodirogu, u "Areni" će se naći i direktor Evrolige Ibrahim Erkan.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)