ZVEZDA DOBILA PRVI DERBI: Crveno-beli u grotlu "Pionira" srušili Partizan (FOTO)

Novosti online

28. 11. 2022. u 22:49

CRVENA zvezda je odnela pobedu u prvom večitom derbiju. Crveno-beli su srušli Partizan sa 90:74 (20:18, 29:30, 21:17, 20:9) U 8. kolu ABA lige.

ЗВЕЗДА ДОБИЛА ПРВИ ДЕРБИ: Црвено-бели у гротлу Пионира срушили Партизан (ФОТО)

FOTO: M. Vukadinović

Šampion Srbije uspeo je da slavi nošen odličnom podrškom sa tribina, ali ono što ne valja kada je ovaj meč u pitanju je novi prekid koji se dogodio.

Na 37 sekundi do kraja prve četvrtine navijači su ubacivali predmete u teren i glavni sudija Damir Javor je sa svojim pomoćnicima otišao u svlačionicu. Meč je nastavljen nakon otprilike pola sata.

Prvo poluvreme je bilo sjajno na obe strane. Dobro su šutirali i jedni i drugi, pa su domaći na odmor otišli sa poenom prednost - 49:48.

Ipak, u nastavku susreta je Zvezda mnogo bolje zaigrala u odbrani, Partizan je uglavnom morao da uzima teške šuteve. Koliko su se crno-beli mučili u napadu najbolji pokazatelj je da su u drugih 20 minuta postigli samo 26 poena, a u drugoj četvrtini je ubacio 30.

Izabranici Duška Ivanovića su potpuno neutralisali glavni napadački centarski dvojac crno-belih Zeka Ledeja i Matijasa Lesora koji su zbirno postigli pet poena (svih pet Amerikanac).

Sa druge strane gosti nisu imali rešenja za pre svega Nemanju Nedovića i Luku Vildozu koji su se nametnuli kao lideri ove ekipe.

Ono što je zanimljivo u vezi Partizana je to da im je ovo najslabija napadača utakmica u sezoni, ne računajući duel sa Olimpijakosom gde su igrali bez nekoliko važnih igraća (u tom meču brojali do 58).

Navijače crno-belih može da raduje partija Joanisa Papapetrua koji je odigrao najbolji meč u sezoni. Utakmicu je završio sa 15 poena.

Najefikasniji kod pobednika bio je Luka Vildoza sa 19 poena, Nemanja Nedović je dodao 17. Na drugoj strani. Upravo je pomenuti Grk bio najbolji kod gostiju, pratio ga je Dante Egzum sa 14.

Paritzan je sada na učinku 7-1, dok su crveno-beli na 6-1, pošto imaju meč manje.

Zvezda - Partizan 90:74 (20:18, 29:30, 21:17, 20:9)

Dvorana: "Aleksandar Nikolić". Gledalaca: 7.464. Sudije: Damir Javor (Slovenija), Josip Radojković (Hrvatska), Marko Mustapić (Hrvatska).

Zvezda: Holand 5, Vildoza 19, Mitrović 7, Lazić 4, Martin 5, Dobrić 11, Ivanović 2, Nedović 17, Marković 3, Kuzmić, Petrušev 8, Bentil 9.

Partizan: Vukčević, Ledej 5, Panter 12, Smailagić 2, Papapetru 15, Egzum 14, Brodžijanski 8, Naneli 7, Lesor, Trifunović, Anđušić 2, Madar 9.

Četvrta četvrtina: Zvezda - Partizan 90:74

40' - Poslednje poene je postigao Naneli sa linije penala.

40' - Odlično se pod košem snašao Petrušev i poentirao uz faul. Potom je pogodio i slobodno bacanje - 90:72.

39' - Ukrao je Nedović loptu i postigao prve poene u drugom poluvremenu. Ostao je sam kao na poliginu i lagano poentirao iz kontre.

38' - Loše šutira Dobrić ove sezone, ali kada treba pogađa van linije 6,75. Uzeo je večeras prvi šut i pogodio iz levog kornera. Tajm-aut je pozvao Željko Obradović.

37' - Mitrović je ostao pod košem sa Anđušić i naterao ga je da napravi faul. Centar domaćeg tima je uspeo da pogodio oba puta sa crte.

37' - Promašio je dve, ali ne i treću trojku Vildoza. Partizan sada do poena dolazi sa linije penala. Ledej je bio polocičan.

FOTO: M. Vukadinović

36' - Završio je utakmicu Panter, napravio je peti faul i ovo je veliki problem za crno-bele koji će završnicu morati da odigraju bez kapitena i najboljeg napadača.

35' - Tri vezane trojke je promašila Zvezde - jednu Holand i dve Vildoza. Panter je potom iskoristio to što je rival u bonusu i pogodio je oba penala - 77:71.

34' - Nastavlja da muči crveno-bele Papapetru. Pogodio je još jednom sa poludistance i ovo je bez dileme njegova najbolja utakmica ove sezone.

34' - Lepa akcija 2 na 2 Dobrića i Mitrovića koju je centar Zvezde završio poenima na obruču.

33' - Dobra akcija iz auta za Holanda i poeni za momka iz Portorika. Na drugoj strani je uz dosta lopta prošla kroz obruč nakon šuta Ledeja - 75:67.

32' - Kakav potez Luke Vildoze. Lako je obišao rivala i naterao Pantera da ga faulira, pa je i on sa slobodnih bacanja morao da zaradio poene. Za razliku od saigrača Argentinac je oba puta bio precizan.

FOTO: M. Vukadinović

32' - Mitrović je iskoristio loše izvođenje auta Madara. Ledej da bi sprečio kontru zaustavio je centra crveno-belih nesportskim faulom. Ovaj je bio polovičan sa linije penala.

31' - Zvezda je loše odigrala prvi napad u poslednjem kvartalu. Dva brza faula pravi domaćin i to može biti veliki problem za nastavk meča.

Treća četvrtina: Zvezda - Partizan 70:65

30' - Ni Dobrić nije pogodio oba penala, kao i prethodni njegovi saigrači bio je polovičan.

30' - Ovoga puta je Zvezda došla do lakih poena posle podbacivanja iz mrtve lopte. Panter na drugoj strani poentira sa linije penala.

30' - Sada se do poena dolazi uglavnom sa linije penala, ali malo ko može da veže oba. Papapetru je promašio dva.

30' - Posle dužeg vremena je poentirao Martin, bio je polovičan sa linije penala. Ipak, do ofanzivnog skoka je došao Petrušev i on se izborio za dva penala, ali i on je pogodio samo jedno bacanje - 67:63.

FOTO: M. Vukadinović

29' - Još jedna dobra akcija domaćeg tima. Protrčao je Petrušev po čeonoj liniji i atraktivno je zakucao. Na drugoj strani je isto uradio Papapetru posle osvojene lopte nakon mrtve lopte.

28' - Dobru utamicu igra grčki košarkaš i ponovo je pogodio lepo sa poludistance i gosti su u potpunosti vratili u meč.

27' -  Opet je Egzum iskoristio to što je Zvezda u bonusu i opet je realizovao oba slobodna bacanja.

26' - Dobar napad Zvezde je završen trojkom Bentila. Na drugoj strani lepo je do poena stigao Papapetru, pogodivši sa poludistance.

26' - Fualiran je Egzum prilikom prodorda. Iako je faul bio na zemlji, Australijanac je dobio dva penala pošto su domaći u bonusu. Upravo je on inicirao seriju Partizana 5:0.

25' - Nije Nedović izašao na šut Egzuma koji je to kaznio i pogodio van linije 6,75. Konačno su izabranici Željka Obradovića odigrali i dobru odbranu, rival čak nije stigao da upiti šut ka košu.

24' - Ubrzao je plejmejker domaćeg tima, Lesor ga je zaustavio, ali nepropisno - faulom. Argentinac je uspeo da pogodi oba puta sa crte.

FOTO: M. Vukadinović

24' - Ekipu Zvezde je do dvocifrene razlike doveo Vildoza koji je iskoristio rupu u reketu gostiju. Crno-belih je do prvih poena u nastavku utakmice došao preko Papapetrua koji je bio precizan sa linije penala.

23' - Partizan opet nije realizovao napad, da bi na drugoj strani Bentil pogodio pod košem gde se izborio za dobru poziciju, pa crveno-beli imaju do sada najvećih +8 - 56:48.

22' - Prvi put je na teren kročio Džon Holand i odmah je pogodio za tri poena. Odlično je izašao iz bloka i ostao sam, pa mu nije bilo teško da pogodi. Posle nepuna dva minuta tajm-aut traži Obradovič.

21' - Drugo poluvreme počinjepoenima Branka Lazića, uz to domaći su odigrali dve neverovatne odbrane.

Druga četvrtina: Zvezda - Partizan 49:48

20' - Simultanka Nedovića. Probio je dva puta lagano odbranu Partizana, prvi put je poentirao, a drugi uposlio Bentila za lako zakucavanje. To je sve što se tiče prvog dela meča. Najbolji igrač Zvezde je za prvih 20 minuta postigao 15 poena i dodao na to četiri asistencije.

FOTO: M. Vukadinović

19' - Sjajno igra Nedović. Bentil je bio udvojen i video je samog saigrača na šutu za tri poena, dobro ga je uposlio, a ovaj je to kaznio novim pogotkom iz daljine. Opet tajm-autom reaguje Obradović.

18' - Nije mnogo oklevao kapiten gostiju i fauliran je na šutu van linije 6,75. Svako od tri bacanja je realizovao - 42:48.

FOTO: M. Vukadinović

18' - Sve pogađa Partizan. Sjajno služi šut crno-bele. Panter je pogodio sa poludistance, ali je trojkom uzvratio Vildoza.

17' - Faul od lopte je napravio Smailagić i omogućio Nedoviću da ode na liniju penala. Iskoristio je poklon najbolji igrač crveno-belih da dođe do novih poena - 39:43.

17' - Serija crno-belih 5:0 posle trojke Madara i lepe akcije koju je završio Papapetru. Sada Ivanović traži tajm-aut.

16' - Posle minuta odmora Smailagić je lepo naskočio i pogodio sa poludistance. Na drugoj strani Nedović je došao do koša i to uz prekršaj. Bio je precizan i sa linije penala.

16' - Promašio je trojku Nedović, a onda je iz ofanzivnog skoka do poena došao Dobrić. Tajm-aut je odmah pozvao Željko Obradović - 34:36.

15' - Partizan izvrsno šutira. Još jedna trojka za goste bila je delo Papapetrua. Za Zvezdu je do poena posle novog trenera došao Argentinac u redovima domaćeg tima.

14' - Brzo se igra u ovim momentima. Odbrane kao da ne postoje, na jednoj strani Brodžijanski na drugoj Vildoza poentiraju u ranim fazama napada.

FOTO: M. Vukadinović

14' - U svom stilu je poentirao Mitrović. Pod košem je izgradio poziciju i našao je način da se upiše u strelce.

13' - Marković je uvek raspoložen protiv Partizana. I sada je plejmejker Zvezde bio precizan van linije 6,75. Petu trojku zaredom na meču postigao je Madar.

12' - Prvu trojku van linije 6,75 za crveno-bele postigao je Nemanja Nedović, ali istom merom je uzvratio Kevin Panter.

12' - Nesportski faul sviran je Petruševu koji je zaustavio Anđušića u kontri. Bek crno-belih je pogodio oba bacanja. U nastavku akcije Madar je pogodio trojku - 20:25.

11' - Promašio je Anđušić polaganje, ali je to ispravio Brodžijanski i stigao je do šestog poena na utakmici.

Prva četvrtina: Zvezda - Partizan 20:18

10' - Pre prekida meča Ivanović je napravio je faul u napadu, ali nakon gledanja snimka odluka je promenjena i poeni crnogorskog reprezentativca se priznaju, a Zvezda će imati i dodatno bacanje koje je izveo i pogodio Vildoza.

20.56 - Glavni arbitar je saopštio trenerima da će sledeće ubacivanje predmeta na teren značiti kompletno pražnjenje tribina.

20.52 - Evo malo dobrih vesti. Utakmica bi uskoro trebalo da se nastavi. Sudijska trojka na čelu sa Slovencem Damirom Javorom se vratila na parket.

20.38 - Još uvek nema informacija o nastavku utakmice. Igrači oba tima se zagrevaju, a odlučeno je da navijači oslobode prvih nekoliko redova i pomere se ka vrhu tribina. Takođe, deo tribine je ispražnjen.

10' - Uh, nimalo lepe scene u "Pioniru". Ponavljaju se stvari iz finala ABA lige. Glavni sudija Damir Javor je sa pomoćnicima otišao u svlačionicu. Prekid je nastao zbog ubacivanja predmet u teren. Za Zvezdu je loša stvar i povreda Nikole Ivanovića koji je prilikom duela sa Ledejom leđima pao na koleno krilnog centra crno-belih. Sve ovo se desilo na 37 sekundi do kraja prvog kvartala.

FOTO: M. Vukadinović

9' - Dobra akcija Zvezde i poeni Petruševa iz reketa. Na drufoj strani je Ledej pogodio iz kornera, ali je gazio liniju pa umesto tri šut važi dva poena.

9' - Prvi igrač koji je za Zvezdu na liniji penala je Dobrić. No, on je realizovao jedan od dva slobodna bacanja.

FOTO: M. Vukadinović

8' - Na kratko je meč bio prekinut jer su navijači Zvezde ubacivali predmete u teren. Kapiten, Lazić je zamolio da se to ne radi i meč je brzo nastavljen.

7' - Pogodio je Lazić daleku dvojku, tačnije malo je nagazio liniju. Potom je kapiten crveno-belih napravio nesportski faul nad plejmejkerom Partizana koji za sada pravi dosta problema rivalu.

6' - Pokupio je Martin promašaj Vildoze i došao do novih poena. A, onda strašan potez Egzuma. Neverovatno je zakucao i to pod faulom, a onda je pogodio i sa crte.

5' - Isticalo je vreme za napad Partizama, ali je Naneli pogodio šut van linije 6,75. Na drugoj strani Vildoza je sjajno razdvojio odbranu Partizana i poentirao iz prodora.

4' - Drugi put uzastopno crveno-beli gube loptu, sada ju je ukrao Naneli i iznudio je dva slobodna bacanja koja je pogodio - 4:8. Nakon prvog promašenog "frloutera, Dobrić je drugi put taj šut pogodio.

4' - Izgubila je Zvezda loptu na izvođenu što je Egzum iskoristio da atraktivno zakuca. Nije Duško Ivanović zadovoljan, pa je odmah zatražio tajm-aut i to posle samo tri minuta igre.

3' - Dva vezana promašaja upisao je Dobrić, na drugoj strani Panter isto toliko puta nije bio precizan. Ipak, Slovak u redovima crno-belih za sada nalazi način da poentira.

1' - Visoki igrači za sada samo pogađaju. Martin i Bentil su bili precizni za Zvezdu, dok je za crno-bele poentirao Brodžijanski.

Petorke su na terenu. Za Zvezdu od starta meč počinju Luka Vildoza, Branko Lazić, Ognjen Dobić, Ben Bentil i Hasan Martin. Željko Obradović je na parket poslao Dantea Egzuma, Kevina Pantera, Džejmsa Nanela, Zeka Ledeja i Vladimira Brodžijanskog.

Uoči meča:

Crno-beli u ovaj meč ulaze kao lideri ABA lige i jedina neporažena ekipa u regionalnom takmičenju (7-0). Sa druge strane crveno-beli imaju jedan poraz koji je malo ko očekivao. Zadar je slavio u Beogradu.

Aktuelni šampion Srbije u poslednje vreme igra dobro. Sve se poklopilo sa dolaskom iskusnog Duška Ivanovića na klupu. Klub iz Humske takođe pruža dobre partije na oba fronta, a posebno je napad taj koji odlično funkcioniše u timu Željka Obradovića.

Ono na čemu će Zvezda graditi samopouzdanje je serija od tri vezane pobede u Evroligi, dok su se crno-beli sa španske turneje vratili sa dva poraza od Barselone i Real Madrida.

Ipak, derbi je uvek posebna utakmica u kojoj ne odlučuje mnogo forma, već inspiracija tima, a često i nekog pojedinca.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)