VELIKA POBEDA SRBIJE: "Orlovi" posle neverovatne drame pobedili Tursku (FOTO)

Č. V.

14. 11. 2022. u 16:53 >> 22:16

KOŠARKAŠI Srbije ostvarili su veliku pobedu protiv Turske sa 77:76 (24:21, 13:13, 17:20, 23:22) u 10. kolu kvalifikacija za Mundobasket.

ВЕЛИКА ПОБЕДА СРБИЈЕ: Орлови после невероватне драме победили Турску (ФОТО)

FOTO: M. Vukadinović

Kakva utakmica, kakva završnica i kakav karatker "orlova" koji su zadržali koncentraciju u najvažnijim momentima, posebno je odbrana bila sjajna onda kada najviše treba. Naš nacionalni tim je nagrađen za takav pristup.

Nema dileme i da je publika koja je dobrano ispunila dvoranu "Aleksandar Nikolić" pogurala Vladimira Lučića i drugove ka važnom koraku ka plasmanu na Mundobakset.

A, koliko je utakmica bila neizvesna najbolje pokazuje činjenica da nijedna ekipa nije imala dvocifrenu prednost, najveća je bila +8 za "orlove" 37:29 sredinom druge četvrtine.

Ekipe su se uglavnom smenjivale u vođstvu i kada god je neko pokušao da se odlepi, odgovor bi bila mini serija.

Završnica viđena u "Pioniru" bila je za infarkt. Srbija je poslednji napad odigrala sjajno, Mitrović se dobro otvorio, no izgubio je loptu i Turska je imala napad za pobedu. Treba reći i da je Vilbekin pre toga promašio oba slobodna bacanja, što se veoma retko dešava.

Turci su za poslednji napad imali 12 sekundi. Ergin Ataman je nacrtao napad, ali sa druge strane stigla je neverovatna odbrana Lučića, koji je stegao Vilbekina da je ovaj uzeo težak šut i nije pogodio. Tada je počelo veliko slavlje na parketu.

"Orlove" je do pobede predvodio Marko Gudurić sa 18 poena, pratio ga je Dušan Ristić sa 16. Na drugoj strani Skoti Vilbekin je brojao do 22, dok je Onuralp Bitim postigao 18.

Srbija je sada na učinku 5-3 i zauzima drugo mesto, Grčka je na 4-3, ali uz meč manje, Turska je na 3-5 i izmiče joj Svetsko prvenstvo.

Našoj selekciji su ostale još dve utakmice do kraja. Oba susreta igraju se naredne godine, a rivali su Grčka u gostima i Velika Britanija na domaćem parketu.

 

Srbija - Turska: 77:76 (24:21, 13:13, 17:20, 23:22)

Dvorana: "Aleksandar Nikolić". Gledalaca: oko 7.000. Sudije: Joan Roso (Francuska), Saverio Lancarini (Italija), Luis Kastiljo (Španija).

Srbija: Lučić 8, Radanov 3, Dobrić 11, Ristić 16, Mitrović 10, Jagodić-Kuridža, Gudurić 18, Jović 6, Jaramaz 5, Simanić, Trifunović, Anđušić.

Turska: Birsen, Hazer 5, Vilbekin 22, Bitim 18, Sajbir 2, Mahmutoglu 2, Kabadža 2, Tunčer, Osmani 8, Sipahi 11, Koksal, Jašar 2.

Četvrta četvrtina: Srbija - Turska 77:76

40' - Uzeo je Vilbekin loptu, ali Vladimir Lučić je odigrao neverovatnu odbranu i Srbija je stigla do velike pobede.

40' - Imala je Srbija napad da stavi tačku na meč, ali Luka Mitrović je izgubi loptu, iako je signalizirao da je fauliran. Ipak, sudije su ostale imune na tu odluku, pa će Turska nakon tajm-auta imati napad za pobedu.

40' - Iznervirala se publika zbog odluke sudija da sviraju faul Gudurići, iako je udario čistu rampu Vilbekinu. Kao da je pravda izašla na videlo, pošto je najbolji igrač Turske promašio oba penala.

39' - Strpljiv napad Srbije i pametan potez Gudurića koji je iskoristio to što je rival u bonusu i oba bacanja je realizovao košarkaš Fenera.

39' - Dobar blok dobio je Vilbekin, podigao se na šut i pogodio trojku. Ništa ne čeka Pešić i odmah zove minut odmora.

Stefan Jović/FOTO: M. Vukadinović

38' - Ne predaje se Turska, izjedačenje je našem rivalu doneo Sipahi, ali Gudurić sada nosi "orlove" u napadu.

37' - Gudurić probija odbranu, povratni pas za Dobrića koji postiže trojku. To je nateralo Ataman da zatraži tajm-aut.

36' - Sjajan prodor Gudurića koji je došao do novih poena. Neverovatna utakmica u "Pioniru".

36' - Odlična utakmica Ristića. Centar "orlova" je jedini koji sada može da postigne koš za "orlove".

35' - Kakva četvrtina Dušana Ristića. Treća trojka u ovoj četvrtini za košarkaša Fuenlabrade. I taman kada je Srbija prišla na poen zaostatka, istom merom je uzvratio neverovatni Vilbekin.

34' - Lučić je postigao prve poene iz igre, ali na drugoj strani Kabadža dolazi do dobre pozicije i lako poentira. Dobrić je potom napravio nesportski faul i to potpuno bespotrebno - 63:63. Iskoristio je poklon Bitim i oba puta je bio precizan sa linije penala.

Dušan Ristić/FOTO: M. Vukadinović

33' - Rupa u odbrani Srbije i snažno zakucavanje Sajbira, ali Ristić je u neverovatnom šuterskom ritmu, pošto opet bio precizan van linije 6,75.

32' - Otvoreno trojku je promašio Anđušić, a Vilbenik je pogodio veoma tešku. Ipak, istom merom je uzvratio Ristić - 57:57.

31' - Još jedan ne baš dobar napad našeg nacionalnog tima. Jaramaz se spetljao, da bi na drugoj strani Hazer promašio trojku.

Treća četvrtina: Srbija - Turska 54:54

30' - Posle poena Vilbekina rival naše selekcije je napravio seriju 7:0. Srbija je loše odigrala poslednji napad, pa se u posldenji period ulazi izjednačenim rezultatom.

29' - "Orlovi" nikako da se odlepe. Taman je Srbija posle zakucavanja Mitrovića otišla na plus sedam, ali onda su Vilbekin i Bitim uspeli da vrate Turke na jedan posed zaostatka.

28' - Srbija ide na pet ralzike posle trojke Dobrića, a potom je Jaramaz odigrao fantastičnu odbranu.

27' - Gudurić se podigao na šut za tri poena iz levog kornera i fauliran je na šutu, a prilikom izlaska sa parketa Kabadža je zaradio tehničku grešku. Sva četiri penala realizovao je Marko.

26' - Bitim je utrčao u reket "orlova" i lako je došao do poena. On je postao prvi igrač sa dvocifrenim učinkom. Na drugoj strani Mitrović je poentirao, ali novo vođstvo Turskoj doneo je sjajni Bitim.

24' - Ostao je sam Bitim i pogodio je trojku. Važi za dobrog šutera krilni igrač Burse i dovodi svoju selekciju na poen zaostatka.

Marko Gudurić/FOTO: M. Vukadinović

23' - Iskoristio je visinu i snagu Osmani u odnosu na Radanovu i lako je došao do novih poena centar Darušafake.

22' - Lučić je navukao dva igrača, uposlio Mitrovića koji je naterao protivnika da ga faulira, a uz to postigao je i koš. Igrač Zvezde pogodio je i dodatno bacanje - 40:36.

21' - Odlična akcija Turske završana je snažnim zakucavanjem Osmanija. To je bio prvi koš u nastavku susreta, pošto je za Srbiju otvorenu trojku promašio Radanov.

Druga četvrtina: Srbija - Turska 37:34

20' - Pada odbrana "orlova" u finišu prvog dela što Turci kažnjavaju da dodatno spuste razliku Srbije - 37:34.

19' - Neverovatno težak šut je pogodio Vilbekin i to pod faulom. Slobodna bacanja su obično za njega kao ziceri i tako je bilo i sada.

19' - Lučić i Jaramaz bili su precizni sa linije penala i Srbija je prvi put otišla na nešto osetiniju prednost - 37:29.

19' - Au, kakav potez Gudurića. Probio je prvu liniju, a potom sjajno zakucao za erupciju u "Pioniru".

18' - Majstor ove igre je Vilbekin. Odlično se izborio za dobru poziviju u šutu van lnije 6,75 i bio je precizan. To je košarkašu Fenera bio prvi koš. Svetislav Pešić ništa nije želeo da prepušta slučaju i odmah je zatražio tajm-aut.

18' - Aleksa Radanov je napravio nesporski faul, ali Birsen nije prihvatio taj poklon pošto je promašio oba penala.

Aleksa Radnov/FOTO: M. Vukadinović

17' - Fantastična odbrana naše selekcije koja je naterala rivala da ne uputi šut za 24 sekunde.

15' - Opet Srbija sjajno trči. Anđušić je video usamljenog Mitrovića koji je lako poentirao, a Danilo je u narednom napadu promašio dve trojke i propustio priliku da odvede "orlove" na osetiniju prednost.

15' - Još jedna odlična odbrana "orlova" i prvi u kontri bio je Gudurić koji je zakucao. Minutom odmora je odlučio da reaguje Ataman.

13' - Odlična odbrana Dobrić i potom sjajni poeni igrača Zvezde u kontri. Ovo je bio prvi koš naše selekcije u drugoj četvrtini. Na drugoj strani Hazer je poentirao uz faul, a potom je bio precizan i sa linije penala - 26:26.

12' - Priliku za prve poene za "orlove" u drugom kvartalu imao Jagodić-Kuridža. Košarkaš Budućnosti nije uspeo da bude precizan.

11' - Dobar napad Turske koji je poenima završio Sajbir. Srbija prvi napad nije realizovala.

Prva četvrtina: Srbija - Turska 24:21

10' - Fantastična odbrana Jaramaza i zakucavanje Dobrića u kontri. Poslednji koš u prvom kvartalu bio je delo Bitima.

10' - Ne viđa se često da Mahmutoglu poentira iz prodora, ali je to sada bio slučaj. Na drugoj strani Dobrić je uspeo da se izbori za dva slobodna bacanja, a realizovao je jedno.

9' - Strašan protok lopte Srbije, napad je završen poenima Jaramaza van linije 6,75. Odmah je tajm-autom reagovao Ataman.

8' - Dobar prodor Gudurića koji je uspeo da iznudi dva slobodna bacanja. Marko je oba puta bio precizan i to su njegovi prvi poeni na utakmici - 18:17.

7' - Sjajan potez Radanova. Lepom fintom se oslobodio čuvara i potom je snažno zakucao. To je bio treći poen za igrača Peristerija.

6' - Sipahi je nakon novog pogotka van linije 6,75 došao do osmog poena i on je trenutna najveća opasnost po koš Srbije. Drugu trojku postigao je i Jović.

DUEL Sipahi i Jović/FOTO: FIBA.Basketball

5' - Kabadža je utrčao u reket, kasnili su "orlovi" u odbrani i lako je igrač Galatasaraja došao do poena. Na drugoj strani je na sličan način uzvratio Ristić.

4' - Neverovatan koš Sipahija. Isticalo je vreme za napad i on je pogodio sa jedne noge skoro sa polovine terena. Poene za Srbiju su postigli Jović i Gudurić - 9:12.

3' - Izvukao je Radanov dva penala, no bio je polovičan. Ipak, dobra stvar da je prekinuta serija rivala od 7:0.

2' - Snažan prodor Bitima i faul Marka Gudurića, uz to pogodio je igrač Burse, a realizovao je i dodatno bacanje. Naši igrači su potom izgubili loptu što je iskoristio Sipahi da se upiše u strelce.

2' - Na drugoj strani sjajan napad "orlova". Jović je uposlio Ristića koji se otvorio na šut za tri poena i bio je precizan. Prve poene rivalu "orlova" doneo je Osmani.

1' - Prvi napad na ovoj utakmici imaće Turska. Sjajno je Ristić izblokirao Sipahija koji je krenuo na prodor, u nastavku akcije koš nije pogodio ni Osmani.

Svetislav Pešić je odlučio na parket od starta da pošalje Jovića, Gudurića, Radanova, Lučića i Ristića, dok Ergin Ataman kreće u petorci Vilbekin, Sipahi, Bitim, Kabadža i Osmani.

19.51 - "Orlovi" su okončali zagrevanje i spremni su za meč sa selekcijom Ergina Atamana.

 

19.05 - Košarkaši Srbije izašli su na parket dvorane "Aleksandar Nikolić" kako bi se što bolje zafrejali pred važan duel sa Turskom.

 

Uoči meča:

Za razliku od meča sa Velikom Britanijom koji su dobili "orlovi", Svetislav Pešić ima pojačanja u vidu evroligaških igrača - Marka Gudurića i Vladimira Lučića, što sigurno olakšava posao iskusnom strategu.

Ipak, uprkos tome rival je veoma kvalitetan i eventualni trijumf u dvorani "Aleksandar Nikolić" odškrinuo bi brata Svetskog prvenstva.

Podsetimo, Srbija je u prvom meču ovih rivala slavila kao gost (72:79). Tada je Turska bila sa dosta NBA igrača u sastavu, dok tim Ergina Atamana na današnji megdan od zvučnijih imena dolazi sa Skotijem Vilbekinom i Onuralpom Bitimom.

Treba reće da je uvertira za meč bila interesantna. Vasilije Micić je trebalo da se nađe u sastavu, ali je Efes ipak odlučio da zabrani sjajnom plejmejkeru nastup.

Naša selekcija u ovaj susret ulazi sa učinkom 4-3, dok protivnik ima tri pobede i četiri poraza.

BONUS VIDEO: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba