KRAH ZVEZDE U MONAKU! Nakon fudbalera, i crveno-beli košarkaši položili oružje u Kneževini

Novosti online

04. 11. 2022. u 23:04

NAKON što su prethodne noći fudbaleri Crvene zvezde gostovali u Monaku, danas je to isto učinila i košarkaška sekcija beogradskog kluba. Tim iz Kneževine bio je rival beogradksim crveno-belima u okviru šestog kola Evrolige i odneo je pobedu na svom parketu rezultatom 85:77.

КРАХ ЗВЕЗДЕ У МОНАКУ! Након фудбалера, и црвено-бели кошаркаши положили оружје у Кнежевини

FOTO: ABA liga

Najvatrenije pristalice beogradskih crveno-belih napravile su nestvaran ambijent u Kneževini. Bilo je ovo gostovanje na kome se tim sa Malog Kalemegdana osećao kao da igra na svom parketu. 

Na krilima sjajne podrške "delija" izabranici Vladimira Jovanovića kompaktnom odbranom i dobrim rešenjima u napadu igrali su rezultatsku klackalicu protiv velikog favorita više od četvrtine i po. 

Dve agresivne defanzive, svaki napad je bio na ivica faula a srpski predstavnik dobro je plivao u takvom razvoju situacije na parketu. Nedović i Bentil su preuzeli ulogu lidera u napadu, ali je samo dekoncentracija sa linije penala odlučila da Zvezda u tom periodu ne stvori osetniju prednost.

Na tri minuta pre kraja prvog poluvremena Zvezda je imala mizernih 7/13 sa slobodnih bacanjima, a onda je stigla kazna. Raspucani trio koji su činili dva Amerikanca, Lojd i Džejms, kao i Litvanac Montejunas dodao je gas u finišu i pokazao svoj kvalitet.

Zvezdi je ponestalo rešenja u napadu, opali su procenti šuta, posebno za tri (4/14 na poluvremenu) pa je Monako u svlačionicu otišao sa plus sedam. 

FOTO: ABA liga j.t.d. / Dragana Stjepanović

Bentil i Nedović ponovo su povukli svoje saigrače i već u ranoj vazi treće deonice doneli izjednačenje. Međutim nisu imali podršku svojih saigrača. Onaj od koga se najviše očekivalo Luka Vildoza je bio neprepoznatiljiv. Argentinski plej gotovo da se nije video ove večeri.  

Prednost domaćina je rasla iz minuta u minut, a u poslednjih pet minuta utakmice Monako je ušao sa plus 14. Bilo je jasno da nema više povratka za tim sa Malog Kalemegdana.

Pored slabih procenata šuta sa penala (16/24), osnovni problem Zvezde je bio broj izgubljenih lopti. Imali su čak 10, što je nedopustivo ako žele da se nadmeću sa najboljim timovima Evrope.

Međutim, ono što može da raduje trenera Zvezde je sve bolja igra Filipa Petruševa, koji je večeras zabeležio dabl-dabl učinak sa 16 poena i 12 skokova. On je uz Bena Bentila (14) bio najefikasniji u taboru Beograđana, dok su se na drugoj strani istakli Majk Džejms sa 21 poenom i Džordan Lojd koji je dodao jedan manje.

FOTO: Printskrin/ Sofa score

ČETVRTA ČETVRTINA

39. minut - Nova trojka Džejmsa, ponovo Monako ide na plus 11. 

38. minut - Lazarević je obezbedio još jedan ekstra posed svom timu. Potom je Holand fauliran pri šutu. Amerikanac smanjuje na 74:65. Džejms poentira, potom Holand pogađa trojku za Zvezdu. Sada je ponovo jednocifrena prednost, 76:68.

36- minut - Petrušev koristi jedno slobodno bacanje i stiže do dabl-dabl učinka, 10 poena i isto toliko skokova. Džejms pokušava sa prek 10 metara, promašuje. Nedović neprcizan na drugoj strani, ali važan ofanzivni skok Lazarevića, 74:63.

35. minut - Tajm-aut Jovanović. Velikuh plus 14 imaju izabranici Saše Obradovića. Zanimljivo da su danas na tribinama mnoga teniska imena. Tu je Marin Čilić, kao i Aleksandar Zverev. A tu je i čovek koji je juče uništio fudbalsku sekciju beogradskih crveno-belih, Kevin Voland.

33. minut - Nema predaje! Nedović pogađa trojku, 65:58. Domaćin potom pogađa oba penala, a Okobo lupa rampu Bentilu i oduzima mu loptu.

32. minut - Okobo ponovo iz igre 1 na 1 do poena, Stefan Marković neprecizan a potom Montejunas poentira, Zvezda ponovo u problemu. Francuzi opet imaju dvocifrenu prednost, 65:55.

TREĆA ČETVRTINA, Monako - Crvena zvezda 59:53

30. minut - Nedović pogađa, potom Francuzi ne koriste svoj posed. Dobrić promašuje zicer, ali ofanzivni skok Lazarevića i lagano polaganje. Monako ponovo promašuje, Stefan Marković iza ugla pogađa trojku. Međutim Džejms uz zvuk sirene za kraj trećeg kvartala i 59:53 za Monako. Kakva luda završnica ove četvrtine.

28. minut - Na sve probleme sada i Bentil pravi nesportski faul nakon nepropisnog građenja reketa koje je usledilo posle promašaja Monaka. Montejuns promašuje prvi penal, pogađa drugi. Lopta sa strane za Monako. Loj sada promašuje za tri, a potom je Nedović fauliran. 

27. minut - Poeni Lazarevića za dva, ali potom Okobo pokađa van linije 6,75. Isti igrač krade loptu, a Džejms pasom bez gledanja sjajno asistira Montejunasu. Raste prednost Monaka koji izgleda zaista sjajno na parketu, 56:46. Sa druge strane potpuno bezidejni puleni Vlade Jovanovića u napadu. 

26. minut - Sada Vildoza pogađa važnu trojku iz naskoka! Domaćin ne koristi svoj napad, ali Lojd dolazi do ofanzivnog skoka i poena uz faul. Ponovo tim iz Kneževine ide na plus 7, 51:44.

25. minut - Serija izgubljenih lopti Zvezde. Lojd sve to kažnjava, Monako ponovo pravi razliku, 48:41.

24. minut - Serija 4:0 Monaka, Vildoza potom naskače ali neprecizan šut Argentinca koji se ne vidi danas. Lojd promašuje na identičan način, a Petrušev dalekometnom trojkom ponovo vaća svoj tim u život, 42:41 za Francuze.  

22. minut - Kako igra Ben Bentil! Njegov 14 poen, trojka iz ugla. Zvezda je ponovo izjednačila! Sada je 38:38. 

21. minut - Bentil pogađa ispod koša, sjajna leđna tehnika centra Zvezde. Džejms na drugoj strani promašuje zicer, a potom je Bentil i fauliran, ali nastavlja svoje katastrofalno veče sa penala (2/5), pogađa jedno i smanjuje na 38:35.

DRUGA ČETVRTINA, Monako - Crvena zvezda 38:31.

20. minut - Petrušev precizan oba puta, 32:31. Vildoza je odigrao žestoku odbranu na Džejmsu, ali Amerikanac pogađa preko ruke Argentinca iz preteške pozicije, 34:31 vodi domaćin. A onda i Donte Hol precizan iz teške situacije i donosi Monaku "plus 5" – 36:31. Jovanović zove tajm-aut pola minuta pre poluvremena. Dogovor sa klupe nije urodio plodom, a Džejm naskače i sa vrha kapice pogađa uz zvuk sirene.

Kraj prvog poluvremena! Zvezda nakon rezultatske klackalice u problemu i odlazi sa deficitom od sedam poena prednosti na odmor.

18. minut - Lojd promašuje dva slobodna bacanja, a isto čini i Ben Bentil. Još jednom poeni Hol, a Džon Holand ispaljuje tvrd šut i promašuje za tri. Monako sada promašuje trojku, pa je nakon toga načinjen faul nad Petruševim koji će na liniju penala.

17. minut - Lojd pogađa za Monako, pa potom i Montejunas ponovo za mini-seriju domaćina od 6:0. Ben Bentil je srećom po šampiona Srbije sam rešio naredna dva napada i održava rezultatski priključak - 30:29.

15. minut - Crveno-beli sada imaju problem da odbrane svoj reket, Montejunas, pa Dialo do lakih poena ispod obruča. Nastavak rezultatske klackalice, Monako ponovo vodi 26:24.

13. minut - Ponovo je nerešeno, Nikola Ivanović pogađa sa poludistance, 22:22. Zvezda zatim gubi loptu, Francuzi promašuju za tri, a Ben Bentil snažno probija reket i donosi novo vođstvo svom timu, 22:24. 

12. minut - Ide trojka za Monako, a potom Lazarević promašuje van linije 6,75. Kneževi vode 22:20, ali pesma delija i dalje odzvanja halom. 

11. minut - Stefan Lazarević oštro fauliran prilikom prodora. Izdanak Zvezdine škole koristi jedno od dva slobodna bacanja. Potom Montijunas pogađa nakon ofanzivnog skoka, pa er bol Nemanje Nedovića koji je preambiciozno pokušao, i promašio ceo obruč.

PRVA ČETVRTINA, Monako - Crvena zvezda 17:19

10. minut - Dialo je pogodio za domaćina, a onda trojka u poslednjoj sekundi prve četvrtine Stefana Markovića! Lopta se nećkala, odskakala po obruču, ali je potom prošla kroz mrežicu. Ide Zvezda na 19:17!

9. minut - Kompakta odbrana šampiona Jadrana zaustavlja pokušaj Monaka da ugura loptu u reket, potom je Nedović fauliran, a miljenik pristalica Zvezde koristi oba slobodna bacanja za 16:15 u korist srpkog predstavnika. Neverovatan ambijent prave delije u Francuskoj, kao da se igra u Beogradu! 

8. minut - Monako postiže ponovo lake poene, a potom Stefan Marković promašuje otvorenu trojku. 

7. minut - Jovanović je reagovao tajm-autom. Usledila je sjajna odbrana njegovih izabranika u narednom napadu, a potom i trojka iz naskoka Nemanje Nedovića, Zvezda ponovo vodi, 14:13! Sjajna podrška delija na gostovanju u Kneževini. Ova trojka ih je podigla na noge! 

6. minut - Monako potom izjednačuje, ali Ognjen Dobrić pogađa sjajnu trojku. Potom Hol ponovo poentira, pa Dobrić ne uspeva da pogodi iz prodora, a potom Džejms pogađa van linije 6,75. Tim iz Kneževine sada preuzima prednost, 13:11.

4. minut - Hol je probio odbranu Zvezde, ali na drugoj strani Petrušev uzvraća. Potom sjajna blokada Ognjena Dobrića, a Ben Bentil poentira uz faul, ali i promašuje dodatno slobodno bacanje. Zvezda vodi 8:6.

2. minut - Uspavana odbrana Zvezde na početku. Francuzi stižu do četiri laka poena iz reketa. Ni u ofanzivi nije dobro krenulo za Zvezdu. Prvo izgubljena lopta, pa Petrušev promašuje otvorenu trojku. Srećom Branko Lazić poentira iz ekstra poseda, a potom i Luka Vildoza konvertuje dva slobodna bacanja, 4:4. 

Izabranici Vladimira Jovanovića su na parketu. 

UOČI MEČA

Crveno-beli ne stoje baš najbolje u najelitnijem evropskom takmičenju, trenutno zauzimaju 16. poziciju sa skorom 1-4, međutim, raduje podatak da su poslednji duel ipak rešili u svoju korist.

Prošlog petka u srpsku prestonicu je stigao Bajern, ujedno, u tom trenutku jedini tim uz Crvenu zvezdu koji još uvek nije upisao bodove.

Tri dana nakon toga izabranici Vladimira Jovanovića su upisali pobedu i u okviru regionalne lige. Bolji su bili od Igokee rezultatom 70-76.

FOTO: ABA liga j.t.d. / Dragana Stjepanović

Sa druge strane, "kneževi" su na evrosceni upisali samo jedan poraz. Savladali su Virtus Bolonju, Anadolu Efes, Panatinaikos i Olimpijakos, dok jedino Makabiju nisu uspeli da naprave štetu.

Protiv pirejskih crveno-belih u poslednjem kolu puleni Saše Obradovića su igrali sjajnu košarku, a pobeda je sigurno još slađa ako se uzme u obzir da je prekinut protivnikov niz od 21 uzastopne pobede.

Šef stručnog štaba crveno-belih neće moći da računa na Luku Mitrovića i to je veliki deficit za ekipu. Pored njega pojavila se i informacija da u Francusku nisu otputovali ni Miroslav Raduljica, Džejlen Adams i Nikola Topić. Igrači na koje će sigurno moći da se osloni Vladimir Jovanović su Ben Bentil, Ognjen Dobrić, Stefan Lazarević, Stefan Marković, Džon Holand, Nikola Ivanović, Hasan Martin, Nemanja Nedović, Filip Petrušev i Luka Vidoza.

Sa druge strane, Saša Obradović će moći da računa na sve košarkaše - Majk Džejms, Džon Braun, Džeron Blosimgejm, Džordan Lojd, Donatas Motejunas, Alfa Dijalo, Dontej Hol, Joan Makundu, Adrija Moerman, Ilja Okobi, Jakuba Uatara i Metju Straze.

FOTO: ABA liga/Koper Primorska/Aleksander Golob

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna