ZVEZDA BLIZU ČUDA: Crveno-beli "imali u šaci" prvaka Evrope, ali poklekli na startu Evrolige

Č. V.

07. 10. 2022. u 17:41 >> 21:31

CRVENA zvezda poražena je na startu Evrolige od aktuelnoš šampiona Evrope, ekipe Efesa sa 72:59 (17:14, 18:20, 21:16, 16:9) . Dobar otpor pružili su crveno-beli, ali do senzacije nisu mogli.

ЗВЕЗДА БЛИЗУ ЧУДА: Црвено-бели имали у шаци првака Европе, али поклекли на старту Евролиге

FOTO: KK Crvena zvezda

Tri četvrtine su gosti bili ravnopravan rival sa timom iz Istanbula, ali je kvalitet i duža klupa presudila da klub sa Malog Kalemegdana porazom počne novu sezonu u elitnom evropskom takmičenju.

Treba reći da za Zvezdu na ovoj utakmici nisu ulazili Ognjen Kuzmič i Džon Holand koji je tokom meča na klupi masirao koleno. Takođe, van stroja su bili Nemanja Nedović, Ognjen Dobrić, Miroslav Raduljica i Dalibor Ilić.

Ipak, ne treba to biti alibi, ali možda bi gosti mogli do čuda da su bar Nedović i Dobrić mogli da pomognu.

Koliko je Zvezda mučila "pivare" na njegovom terenu pokazuje i to što je zaostajala na poluvremenu samo jedan razlike - 35:34.

Efes je u drugom poluvremenu, posebno u poslednjoj četvrtini zategeo odbranu i prelomio meč u svoju korist. Koliko je defanziva tima Ergina Atamana bila dobra u četvrtom kvartalu pokazuje podatak da je tim Vladimira Jovanovića postigao samo devet poena.

Domaćina je do pobede predvodio Vil Klajburn sa 19 poena, pratio ga je Vasilije Micić sa 16. Na drugoj strani najefikansiji je bio Ben Bentil koji je brojao do 13, po devet poena su postigli Nikola Ivanović i Džejlen Adams.

Crvena zvezda u drugom kolu igra u Beogradu protiv Panatinaikosa. To znači, da će Dejan Radonjić vrlo brzo nazad u prestonicu Srbije.

Efes - C. zvezda 72:59 (17:14, 18:20, 21:16, 16:9).

Dvorana: "Sinan Erdem". Gledalaca: oko 13.000. Sudije: Benjamin Himenez, Tomaš Travicki i Arturas Sukis.

Efes: Bobua 10, Brajant 4, Gazi, Klajburn 19, Arna, Tundžer, Plajs 2, Micić 16, M'Baje 6, Polonara 5, Žižić 6, Danston 4.

C. zvezda: Holand, Lazarević 6, Adams 9, Mitrović 3, Lazić 5, Martin 8, Ivanović 9, Marković, Kuzmić, Petrušev 6, Topić, Bentil 13.

 

Četvrta četvrtina: Efes - C. zvezda 72:59

40' - Pali su crveno-beli u poslednjoj deonici i doživeli poraz od šampiona Evrope. Ipak, dobar otpor pružila je Zvezda u većem delu susreta - 72:59.

37' - Dobar napad Zvezde. Ivanović je spustio loptu za Martina koji je lepom leđnom tahnikom došao do novih poena.

36' - Veliko pojačanje je Efes dobio u Klajburnu. Vezao je četiri poena i to posle prodora i došao je do 19 poean.

35' - Strpljivo su gosti gradili napad koji je trojkom završio Ivanović. Na drugoj strani Petrušev uspeva da iznudi faul u napadu.

34' - Neverovatno, drugi put uzastopno Zvezda pravi faul u napadu. Branko Lazić je zaradio tehniču i pošto je već napravio nesportsku utakmica je za njega gotova.

34' - Prvi put Efes ide na dvocifrenu razliku posle poena Danstona do kojih je došao nakon velike greške Lazića. Odmah je tajm-aut pozvao Vladimir Jovanović.

33' - Dva ne baš dobra napada gostiju. Ipak, Efes još uvek ne uspeva da se odlepi na neku osetniju prednost. Brajant pogotkom sa crte uspeva da odvede domaće na +9 - 61:52.

31' - Odlična saradnja Bentila i Martina. Centar crveno-belih je poentirao na drugi obruč. Ali, Micić... trojka sa osam metara - neverovatno.

Treća četvrtina: Efes - C. zvezda 56:50

30' - Ivanović je poentirao sa linije penala i Zvezda sa minut šest ulazi u poslednji period - 56:50.

30' - Muče se gosti u napadu i domaćin to koristi da uveća razliku. Polovičan sa linije penala je bio M'Baje.

29' - Neverovatna greška Petruševa, bacio je loptu pravo u ruke Miciću i Efes to koristi da lako poentira iz kontre. Morao je Jovanović da pozove tajm-aut.

28' - Micić je pogodio posle izgubljene lopte gostiju, a na drugoj Lazarević pogađa van linije 6,75 - 53:48.

27' - Priliku da prekine seriju od nekoliko napada bez poena za Zvezdu imaće Adams sa penala. Novajlija u crveno-belom je oba pogodio.

26' - Nesportsku ličnu grešku su svirale sudiji Laziću i to nakon gledanja snimka. Micić više ne greši sa linije slobodnih bacanja - 51:43.

26' - Žižić je pokazao odličnu centarsku tehniku i pogodio preko Lazića koji je ostao na njemu. Zvezda će imati sedam sekundi za napad, ali tek posle tajm-auta. Nisu crveno-beli iskoristili napad, pošto je Adamsu izbio loptu Klajburn.

25' - Efes je počeo da pogađa šuteve iz daljine, posle Klajburna i Bobua je bio precizan. Potom je pogodio Ivanović flouter. - 47:43.

24' - Drugo zakucavanje Petruševa na meču. Mitrović ga je primetio kako utrčava, uposlio ga je, a ovaj lako poentirao.

24' - Dugo je trajao napad crveno-belih, ali nije završen onako kako su igrači šampiona ABA lige i Srbije želeli. Na drugoj strani Micić je uspeo da iznudi faul Adamsa i to na šutu za tri poena. Sada je sva tri penala pogodio za do sada maksimalnih +5 za domaće.

23' - Nezadrživ je Klajburn. Pogodio je drugu trojku, a sa plafona je pala neka plastična mreža i palo je tačno ispred Bobue i Adamsa. Na sreću niko nije povređen.

22' - Dve trojke zaredom promašio je Adams i potom kontra domaćih koju zakucavanjem završava Žižić, ali na drugoj strani Bentil ubacuje šut van linije 6,75.

21' - Tek sada Efes prvi put na meču ide na bacanja. Micić je iznudio faul Adamsa, ali bio je polovičan - 36:36.

21' - Odličan napad crveno-belih nije završen poenima, ali jeste faulom za dva bacanja Bentila koji je uspeo da pogodio oba penala koji je sa 10 poena prvi dvocifren kod gostiju.

Druga četvrtina: Efes - C. zvezda 35:34

Odlično je prvo poluvreme odigrala je Zvezda u Istanbulu, u "Sinan Erdem" dvorani. Možda su crveno-beli mogli da vode, ali zaostatak od jedan razlike je sigurno nešto što bi u klubu svi potpisali pre početka meča.

20' - Nije Efes realizovao poslednji napad u prvom delu, Mitrović je sjajno izblokirao M'Bajea.

20' - Pogodio je Mitrović iz "odbojke", ali sudije nisu priznale koš jer je navodno isteklo vreme. Ipak, pogledaće se snimak, pa će se doneti konačna odluka. Ipak, ostali su pri prvobitnoj odluci.

19' - Nekoliko vezanih napada rešio je domaćin. Danston je sjajno zakucao, a na drugoj strani Mitrović posle savršenog dodavanja Markovića dolazi do prvih poena iz igre, nakon što je bio polovičan sa penala.

19' - Ovo nije dobro za goste. Razigrao se Micić. Ako se on uvede u prepoznatljiv ritam biće dosta teško za crveno-bele.

18' - Odlična igra leđima Bentila i novi koša. Ipak, na drugoj strani Polonara pogađa otvorenu trojku. Iskoristio je Bentil to što je Efes u bonusu da iznudi dva slobodna bacanja, koja je realizovao.

17' - Promašio je Bobua trojku, ali je Klajburn uspeo da dođe do lopte i vrati Efesu prednost - 28:27.

16' - Savršeno dodavanje Micića za Polonaru koji je umakao Petruševu i lako pogodio zicer. To su bili njegovi prvi poeni u Evroligi i novom klubu.

16' - Neverovatan šut je pogodio Micić. Digao se za tri poena sa osam metara i bio je precizan i to preko Petruševa - 24:25. Adams je fauliran na prodoru i uspeo je da realizuje oba slobodna bacanja.

15' - Odličan prodor Ivanovića i polaganje. Upisao se crnogorski košarkaš u strelce, a onda posle dobre odbrane Lazić je pogodio šut sa poludistance.

14' - Ukrao je loptu Vil Kajburn i lako poentirao u kontri. Ovo je bio njegov deveti poen. Omdah je tajm-autom reagovao Vladimir Jovanović.

13' - Nekoliko igrača pod košem Beograđana se borilo za loptu, da bi do nje stigao Klajburn i poentirao je polaganjem na drugi obruč. Nova sjajna akcija gostiju. Ivanović je uposlio Martina, a ovaj pogodio uz faul. Ipak, nije pogodio dodatni penal.

12' - Odlično je Ivanović probio i uposlio Petruševa koji je snažno zakucao u dvorani u kojoj je igrao prošle sezone - 17:19. Velika šteta što su u narednom napadu dva laka šuta promašili Ivanović i Martin.

11' - Sjajan napad Zvezde na startu drugog dela. Lazarević se namestio i pogodio šut van linije 6,75.

Prva četvrtina: Efes - C. zvezda 17:14

10' - Dobro su gosti odigrali prvi period, ali domaćin je ubacio neke šuteve iz daljine i ima prednost od tri razlike posle uvodnih 10 minuta igre.

9' - Težak šut je uzeo Bentil, no uspeo je da pogodi, a M'Baje je trojkom doneo prvu prednost Efesu na meču.

8' - Sjajan napad Zvezde i prvi poena Martina. Bacio je flouter odmah po prijemu lopte i upisao se u strelce u crveno-belom dresu - 9:12. Strašan je šuter Bobua, prvi put je bio precizan van linije 6,75.

7' - Dobio je loptu pod košem Bobua da igra protiv Adamsa i uspeo je da pogodi težak šut. Na drugoj strani Adams nije uspeo da pogodi otvoren šut za tri poena.

7' - Bentil je uspeo da natera M'Bajea da ga faulira pri šutu za tri poena, pa će krilni centar crveno-belih posle tajm-aut imati tri slobodna bacanja. To će ujedno biti prvi pokušaji sa linije penala na ovom susretu. Igrač iz Gane je realizovao dva od tri bacanja.

6' - Težak šut pogodio je Klajburn preko Mitrovića, ali Lazić na asistenciju mladog Topića postiže trojku - 4:8. Strašan igrač je Klajburn, posle dvojke postiže i trojku.

5' - Odlično deluje Zvezda u odbrani na početku susreta. Žižić i Bentil su promašili zicere, a onda je Brajant faulirao u napadu Lazića. Prve poene za Efes postigao je Žižić nakon što je promašaj Brajanta popravio hrvatski centar. Malo ko je mogao da očekuj da će šamion Evrope tek posle pet minuta doći do prvih poena.

4' - Nije se dobro uveo u meč Micić, nije uspeo da pogodi ni drugi šut van linije 6,75, a potom je napravio i prvi faul.

3' - Zvezda je napravila dva faula u jednom napadu. Najpre Adams, a potom i Ben Bentil. Ipak, može da raduje da crveno-beli nisu primili koš u prva dva minuta. Sjajno otvaranje utakmice za Adamsa, koji postiže i prvu trojku - 0:5.

2' - Micić ni drugi šut nije ubacio. Sada je probao van linije 6,75, ali neprecizno, a prve poene na utakmici upisuje Adams posle sjajne asistencije Mitrovića.

1' - Prvi napad na utakmici za Efes nije realizova. Micić je promašio šut sa poludistance, da bi potom Žižić izbacio loptu u aut. Na drugoj strani Adams je promašio otvorenu trojku.

Efes će utakmicu početi u petorci Vasilije Micić, Rodrig Bobua, Elajdža Brajant, Amat M'Baje i Ante Žižić, dok je Jovanović odlučio da na parket od starta pošalje Džejlena Adamsa, Stefana Markovića, Branka Lazića, Bena Bentila i Luku Mitrovića.

Uoči meča:

19.11 - Za Zvezdu na ovom meču osim povređenih Ognjena Dobrića i Nemanje Nedovića koji su ostali u Beogradu neće igrati ni poslednja pridošlica Miroslav Raduljica, kao i mladi Dalibor Ilić. Prvi put će se u zvaničnom meču u crveno-belom dresu naći Filip Petrušev.

Sigurno da je mogao lakši rival da dođe prvaku Srbije i ABA lige na startu elitnog nadmetanja, ali raspored je takav da mora da se krene iz dvorane "Sinan Erdem". Zanimljivo je to da klub sa Malog Kalemegdana treću godinu zaredom iz Istanbula kreće u evroligaške izazove (prethodna dva puta je gostovao Fenerbahčeu).

Zvezda sa u velikoj meri izmenjenim sastavom počinje novu sezonu. Najveća promena desila se na klupi. Umesto Dejana Radonjića koji je otišao u Panatinaikos angažovan je mladi stručnjak Vladimir Jovanović. Otišli su i neki nosioci igre, poput Nikole Kalinića, Ostina Holinsa, Dejana Davidovca, Nejta Voltersa... Tu je i dosta novih lica, tačnije osam - Nemanja Nedović, Hasan Martin, Ben Bentil, Džon Holand, Džejlen Adams, Filip Petrušev, Dalibor Ilić i Miroslav Raduljica.

Prošle sezone su ovi timovi odbranili domaći teren u međusobnom okršaju. "Pivari" su slavili u Turskoj (84:83), dok je Zvezda bila nešto ubedljivija u Beogradu (93:85).

Karta na koju bi crveno-beli mogli da igraju je tradicija. Naime, Efes od 2018. godine nije pobedio u prvom kolu Evrolige, a od 2014. čeka na trijumf na domaćem parketu u eliti.

Ipak, izabranici Vladimira Jovanovića moraju da budu na maksimumu da bi naterali tim Ergina Atamana da nastavi negativan niz.

Reči trenera:

Mladi strateg šampiona Srbije je svestan kakav rival će biti na drugoj strani parketa.

- Istovremeno najteža i najlakša utakmica za nas. Igramo protiv dvostrukog uzastopnog šampiona Evrope, da nije bilo sezone koja je prekinuta zbog korone verovatno i triput vezano bi bili prvaci... Na svoj fenomenalan sastav dodali su još i Klajburna, Žižića i Polonaru, imaju fenomenalan tim, pokriven na svim pozicijama. Samim tim i ove godine biće favoriti za najviše domete. Na nama je da odigramo mušku utakmicu, da pokažemo bolju igru i iskoristimo sve prilike koje nam se ukažu da budemo opasni - rekao je Jovanović.

Ataman sa druge strane zna recept za pobedu.

- Očekuje nas jako zahtevna utakmica. Sve utakmice u elitnom takmičenju su takve. Zvezda je promenila sastav u odnosu na prošlu sezonu, ali je formirala izuzetno jaku ekipu. Znamo kako se stiže do pobeda. Recept nećemo menjati. Odbrana mora da bude na izuzetno visokom nivou, jer iz dobre odbrane, dolaze laki poeni iz tranzicije, dolaze otvorene pozicije za šut. Očekujem veliku podršku navijača, a cilj je jasan, želimo pobedu na startu Evrolige - istakao je strateg "pivara".

BONUS VIDEO: Stefan Marković o ambicijama Zvezde u novoj sezoni

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)