BOLAN POVRATAK U EVROLIGU: Partizan se vratio u elitu i odigrao neverovatan meč

Novosti online

07. 10. 2022. u 21:57 >> 22:57

KK Partizan se posle osam godina vratio u Evroligu, ali ne baš na način na koji je priželjkivao: crno-beli su u prvom kolu elitnog nadmetanja gostovali u Berlinu ekipi Albe, koja ih je savladala sa 100:84, i to posle izuzetno zanimljivog duela.

БОЛАН ПОВРАТАК У ЕВРОЛИГУ: Партизан се вратио у елиту и одиграо невероватан меч

ABA liga / Cibona / Marin Susić

Posle pet minuta igre sve je delovalo pomalo idilično za ekipu trenera Željka Obradovića: usred Nemačke, njegov tim je imao odličnih 16:16, imao i izuzetno nadahnutog igrača (Dante Eksum je za to vreme postigao 11 poena), a imao je i nestvarnu podršku, jer je petstotinak "grobara" ne tako retko nadglasavalo ostatak (bučne) hale.

Ali, onda se sve, nekako odjednom, raspalo u igri crno-belih. Toliko, da se mislilo da je sve završeno kada je semafor pokazao 46:20 za domaćine, ali... ova priča uopšte nije tada bila gotova. Naprotiv.

Da bi se pronašao pravi odgovor kako se za tili čas došlo do ogromnog vođstva Albe, trebalo je sagledati tri faktora. Jedno je psihološko iskustvo ekipe, koje je jako važno kada rival počne da igra za nijansu bolje, drugo je takmičarsko iskustvo tima, gotovo kvantitativan pokazatelj kroz koliko se "ljutih bitaka" zajedno prošlo i na koga se u kritičnim momentima najviše može računati, a treći faktor su taktička rešenja.

Ali, Željko Obradović je mogao da na tabli crta šta god poželi iz svoje riznice košarkašog znanja, jer kada je Alba "vezala" nekoliko atraktivnih pogodaka, pre svega kada se razgoropadio 20-godišnji supertalentovani Italijan Gabrijel Proćida (devet poena za samo četiri minuta, uz trojku i dva alej-up zakucavanja), sve što bi "Žoc" poručivao igračima, bilo pokraj terena, ili tokom tajmauta, bilo je kao da je govorio "u vetar".

Uled panike zbog naglog rezultatskog zaostatka, igrači Partizana su srljali iz greške u grešku, češće su svojevoljno završavali akcije, ili svojim greškama ih prekidali i pre šuta, pa su uzaludni bili i gromoglasna podrška "grobara", a i Obradovićeve reči ohrabrenja poput "Ajmo, momci, 'ajmo!", kojima je završavao minute predaha.

Nije bilo nikog ko bi Albi na terenu "rekao" da prestane da radi to što radi, pa je berlinski tim, daleko iskusniji i po sastavu ekipe koja je duže na okupu, ali i po evroligaškim bitkama kroz koje su njeni pojedinici prošli, šutirala nestvarno. Do poluvremena, u kome je čak dala 61 poen, domaća ekipa je ubacila 16 od 21 šuta za dva poena, a 7/15 za tri (naspram gostujući 13/24 i skromnih 4/9). A naročito skromna je bila odbrana crno-belih, za koju je njen trener, pred početak treće deonice rekao samo "Kakva je bila? Imali smo samo jedan prekršaj u drugoj četvrtini, eto, takva je bila".

Ali, ofanzivno "buđenje" posle 26 razlike za Albu (onih 46:20), kada je trio Anđušić, Eksum i Panter "proradio", bila je najava ne samo čuda, već da je ono možda i moguće, ako se nekako zaustavi napadačka mašinerija berlinske ekipe.

A nju je počela da zaustavlja - psihologija. Uslovno rečeno, naravno. Jer, kada je po izlasku ekipa iz svlačionica Partizan počeo da ređa pogotke, a briljirali su i Anđušić, i Eksum, Alba je počela da proživljava seriju brzopletih grešaka koja je u prvom delu meča "krasila" njenog rivala. Utišala se i domaća publika zbog tih promašaja, u trans upadali "grobari" jer se zaostatak smanjivao, pa je onih "-26" postala ružna prošlost kada je semafor već sredinom treće četvrtine pokazao samo deset razlike.

Ali, dalje od toga se nije moglo. Ne zato što je crno-belima opet češće počela da drhti ruke prilikom šuta, već zato što je Alba uspela da pronađe mir i preko svojih glavnih poluga, Proćide, Olindea i Blata (ali i 223 cm visokog Kumađea), ode na +16 pred poslednju četvrtinu. Iako je pre te mini-serije Partizan upravo za 16 poena smanjio zaostatak (sa -26 na -10), nova tolika, obimna "porcija" bila je prevelika za ekipu s ovoliko malo zajedničkog iskustva, te pojedince od kojih je većina debitovala u Evroligi baš na meču u Berlinu.

Lekcija poput ovih će, svakako biti, a kako to biva u sportu - mnogo važnije od doživljenog je šta se s tim uradi. Crno-beli imaju sasvim dobrog stručnjaka da ih povede ka učenju bitnog iz urađenog i uočenog, samo je na njima da istraju na trnovitom putu.


Evroliga, 1. kolo

Alba - Partizan 100:84 (33:18, 28:25, 16:18, 23:23)

Alba: Lo 11, Proćida 12, Smit 9, Matisek nije igrao, Šnajder 5, Šulte nije ograo, Olinde 11, Kumađe 8, Timan 8, Sikma 15, Blat 16, Zusman 5
Partizan: Vukčević, Ledej 13, Koprivica 2, Panter 13, Papapetru 1, Eksum 22, Jovanović nije igrao, Naneli 7, Lesor 9, Trifunović 3, Anđušić 14, Madar

Ostali mečevi Evrolige

Košarkaši Olimpijakosa pobedili su večeras u gostima ekipu Barselone 80:70 (13:16, 21:12, 23:21, 23:21) u meču prvog kola Evrolige.

Najefikasniji u ekipi Olimpijakosa bio je Saša Vezenkov sa 20 poena. Kod domaćih, najbolji je bio Nikolas Laprovitola sa 16 poena. Srpski košarkaš Nikola Kalinić postigao je 11 poena za 32 minuta na terenu uz jedan skok i jednu asistenciju.

Sa drue strane, Monako je savladao u Bolonji ekipu Virtusa 83:66 (18:18, 22:16, 23:11, 20:21). U pobedničkom timu najbolji je bio Majk Džejms sa 26 poena. U redovima Virtusa najefikasniji je bio Ife Lundberg sa 14 poena.

Efes je ranije večeras na svom terenu pobedio Crvenu zvezdu 72:59, dok je Alba u Berlinu savladala Partizan 100:84.

U jučerašnjim mečevima prvog kola Evrolige postignuti su sledeći rezultati: Asvel - Armani 62:69, Panatinaikos - Real 68:71, Makabi - Žalgiris 84:83, Valensija - Baskonija 71:81 i Bajern - Fenerbahče 62:74.

Mečevi drugog kola Evrolige biće odigrani 13. i 14. oktobra, a sastaće se Crvena zvezda - Panatinaikos, Monako - Efes, Virtus - Bajern, Barselona - Real, Olimpijakos - Žalgiris, Fenerbahče - Makabi, Baskonija - Partizan, Armani - Alba i Valensija - Asvel.

 

KRAJ! Alba - Partizan 100:84

38' - Još dva minuta do kraja, Alba vodi sa 97:80

37' - Ledej završava kontru zakucavanjem - 94:78, ali potom trojka domaćih "tera" veći deo nemačke publike da skače u ritmu i slavi vođstvo od 97:78.

37' - Pokušava Eksum da održi nadanja crno-belih da mogu do čuda, ali njegova 22 poena nisu dovoljna. Ne protiv ovakve Albe, koja em pogađa, em ima slobodna bacanja posle kojih osvaja loptu... vodi nemački tim sa 95:76.

35' - Alba ima čak 28 asistencija. Nestvarno... Samo četiri pogotka iz igre domaći su dali iz solo-akcija, od 32 ukupno. Partizan je imao 12 asistencija od 28 pogodaka iz igre.

35' - Odlazi Alba na 90:74, trojka Tamira Blata je za to zaslužna. Tajmaut traži Obradović

35' - Eksum sa linije penala primiče Partizan na 87:74. Još malo više od pet i po minuta do kraja.

34' - Timan daje koš sa distance, Alba povećava prednost na 87:72 

34' - Pomenuti Kumađe je iz Čada i visok je 223 centimetra. Ali, sada su neki drugi igrači u centru pažnje - Blat koji je doneo +14 Albi, te Ledej koji je primakao Partizan na 84:72.

33' - Auh, kakvo zakucavanje Dantea Eksuma! Probio se pored najvišeg igrača Evrolige, Kumađea, i zakucao loptu u koš Albe - 81:70 posle dodatnog slobodnog bacanja.

33' - Kevin Panter postiže trojku, ne da se Partizan - 79:67, posle čega Zusman promašuje. Ali, promašuje i Panter sa osam metara, te Alba uzima loptu.

32' - Taman je Lesor svojim pogotkom oduševio "grobare", gorostasnu Kumađe je zakucao baš preko Lesora i doneo Albi 79:64.

Kraj treće četvrtine, Alba vodi sa 77:61 nakon što je Anđušić promašio oba slobodna bacanja. Ogroman posao je pred crno-belima, 16 razlike deluje kao nenadoknadivo, ali... Upravo su, u jednom trenutku, za 16 poena smanjili zaostatak igrači Partizana nakon što su gubili sa 46:20, pa prišli na 64:54.

30'  - Zusman svojim pogotkom diže nemačku publiku na noge - Alba se odvaja na 77:61 (nakon što je Maodo Lo pogodio s linije penala, a Papeptru i treći put promašio šut za dva poena - 0/3 ima).

29' - Džejms Naneli opet precizan, Partizan je na -12, 73:61 posle vrlo lepe akcije crno-belih po levoj strani napada.

29' - Uzvraća Partizan: Prvi pogodak Nanelija, trojka za 73:59, a odmah potom Alba gubi loptu, ona pripada gostima.

28' - Partizan se približio na -14, ali trojku potom daje 20-godišnji Italijan Gabrijel Proćida - 73:56.

26' - Ostao je sam Naneli u levom uglu, Ledej ga idealno uposlio, ali koš nije dao. Zato je Maodo Lo ubacio trojku sa oko devet metara (maltene) i uvećao prednost Albe na 70:54. Tajmaut traži Obradović.

26' - Alba koristi nesportsku ličnu grešku da se odmakne na 67:54. Sudije su dugo pregledavale taj snimak, a sada još jedan, da bi videli ko je poslednji igrao loptom u napadu crno-belih (Panter ili njegov čuvar).

24' - Sedamnaesti poen Eksuma primiče Partizan na 64:54. Prethodno je Džejlen Smit promašio koš crno-belih, no... posle ovih -19, dosuđena je nesportska lična greška Anđušiću, zbog načina na koji je pod košem svoje ekipe zaustavio rivala. Auh, kakva utakmica!

23' - "Evropski košarkaški džin se probudio!", viče komentator koji radi za Evroliga TV, a viče sa razlogom - Eksum poentira, Partizan prilazi na samo 12 razlike (64:52), a tajmaut traži Alba koja je, podsetimo, vodila sa 26 razlike (46:20)!

22' - Ledej smanjuje zaostatak Partizana na 64:50, posle čega odbrana crno-belih tera Sikmu na grešku, lopta pripada gostima

22' - Anđušić ubacuje prvi šut u trećoj deonici (i dalje je bez promašaja, 14 poena ima), , Blat odgovara trojkom, a Panter je potom trip precizan sa linije penala - 64:48 je rezultat.

21' - Počeo je drugo poluvreme, Obradović je rešio da startnu petorku promeni, pa nju sad čine Naneli, Anđušić, Panter, Eksum, Ledej

Gabrijel Proćida je predvodio Albu, jer je na svom evroligaškom debiju ovaj 20-godišnji Italijan imao dva alej-up zakucavanja, jednu trojku, a ukupno devet poena. Kod Partizana je najefikasniji Danilo Anđušić sa 12 poena, uz savršen šut od po 2/2 sa sve tri "pozicije".

Kraj poluvremena, Partizan je primio čak 61 poen u prve dve deonice, a gubi sa 61:43. To je 18 razlike, bilo je i +26 za Albu, koja je šutirala nestvarno (16/21 za dva, 7/15 za tri poena, a gosti 13/24 za dva, a 4/9 za tri).

20' - Alba je prokockala poslednji napad, u kome je imala dva šuta. Za Partizan je ostalo manje od tri sekunde, a Eksum sa velike distance nije uspeo da postigne koš.

20' - Partizan se primakao na -16, ali je Panter potom poklekao u odbrani, te Blat donosi domaćinu 61:43. Alba šutira nestvarnih 16/20 za dva poena...

19' - Sjajna akcija Ledej - Eksum oduševila je "grobare", no 54:39 nije dugo bilo na semaforu jer je domaćin ubacio trojku, a onda je Eksum svojim 13. poenom primakao crno-bele na 57:41. Kakva utakmica... Podsetimo, bilo je 16:16 u jednom trenutku, pa čak 46:20 za Albu.

18' - Sikma se probija pokraj Anđušića, pogađa koš Partizana, ali na drugoj strani terena Lesor "priskače" posle promašaja kolege i zakucavanjem menja rezultat na 54:37.

17' - Razmenjuju sada "udarce" rivali kao bokseri, a Lesorovo zakucavanje za privremeni prilazak na 48:31 oduševilo je "grobare" kojih je oko 500 u hali. Nedugo zatim,  poentirao je i Panter, rezultat je 52:33. Definitivno je zaustavljen onaj veliki, gotovo nestvaran nalet Albe, ali je prednost nemačkog tima i dalje ogromna.

16' - Nova trojka Anđušića, njegova druga u nizu, za produžetak serije crno-belih na 9:0, pa stručnoi štab Albe traži tajmaut, rezultat je 46:29.

15'  - Vraća legendarni "Žoc" u igru Pantera, Anđušića i Eksuma. Ledej potom krade loptu Zosmenu... a na trojku Anđušića nadovezuje se i (tek sada, na sredini druge deonice) prvi pogodak iz igre kapitena gostiju, Kevina Pantera, koji uz dodatno slobodno bacanje približava Partizan na 46:26. Serija crno-belih od 6:0.

15' - Obradoivć traži tajmat. Na njemu od igrača traži da donose - normalne odluke. "Posle napada, vraćaj se u obdranu", podseća trener igrače crno-belih na obaveze, koje, ako ne ispunjavaju, rival (kao do sada) lako dolazi do poena u tranziciji.

14' - Još jedna brza greška Partizana u napadu, a mladi Italijan Proćida stiže već do svog devetog poena, za pet minuta igre. Alba vodi 46:20.

13'- Kumađe donosi 42:20 domaćinu, a gosti nastavljaju da greše i greše. I greše. Anđušić i Lesor su sada izgubili loptu, Obradović prekršta ruke na grudima, a mladi Proćida novim alej-up zakucvanjem diže halu na noge - 44:20.

12' - Odlazi Alba na +20 (38:18) jer 20-godišnji Gabrijele Proćida alej-up zakucavanjem nastavlja sjajnu seriju domaćih.

11' - Proćida ubacuje trojku, odlazi Alba na 36:18, posle čega Papapetru promašuje dva dalekometna šuta

Kraj prve četvrtine, u kojoj se Partizan držao do 16:16, a onda je usledila ogromna serija domaćih, od čak 17:2, pa otuda i rezultat 33:18. Raspala se igra crno-belih, jednom rečju.

10' - Alba šutira sa 66,7%  uspešnosti za dva poena, a Partizan sa 54,5%. Bolji su domaćini i kada se o trojkama radi (55,6% naspram 33,3%), bolji i u skokovima (10:6), i asistencijama (11:5).

10' - Ne ide crno-belima, pa ne ide. Ofanzivni faul Eksuma...

10' - Čak trideset poena primio je Partizan u prvoj deonici, koja je ušla u poslednji minut. Timanas je došao do svog 500. evroligaškog poena. U pitanju je 28-godišnji košarkaš.

9' - Na nedavnom tajmaut, Obradović je bodrio svoje igrače i na srpskom i na engleskom jeziku. "Ajmo, guys, come on, ajmo!". Ipak, posle tog preaha nije se mnogo promenila igra gostiju, koji sada gube sa deset razlike, posle slobodnih bacanja za Albu - 28:18.

8'  - Nervira se Obradović, nervira... Ne ide njegovom ekipu kako se nadao, jer su crno-beli počeli olako da primaju poene, a da u napadu i promašuju i prave prekršaje, poput Lesora sada. Domaćin vodi sa 26:18 i ima loptu.

7' - Alba se bolje snalazi posle obaveznog predaha, dolazi do 24:16 za tili čas i Željko Obradović traži tajmaut posle serije rivala od šest poena u nizu.

6' - Na TV tajmaut se odlazi uz 18:16 za Albu, ali i gromoglasno pevanje "grobara" koji su nadjačali čitavu halu punu Nemaca

5' - Kumađe odličan u odbrani Albe u ovim trenucima. Omogućava blokadom saigračima da preko Smita dođu do 16:13, nakon što je Eksum već stigao do svog 11 poena (šutirajući 4/4 iz igre)

4' - Kakva partija Dantea Eksuma. Nakon što je Sikma drugom trojkom doneo Albi 11:7, pomenuti igrač Partizana je nastavio da oduševljava prisutne "grobare" u Berlinu serijom dobrih poteza, pa je sa dva nova pogotka, a ukupno devet poena za nepuna četiri minuta igre, izjednačio na 11:11

3' - Brzo se igra u ovim trenucima. Sikma je doneo 8:2 domaćinu trojkom, ali uzvratili je sa pet poena u niz Eksumu, 8:7 je na isteku trećeg minuta.

2' - Kumađe ga je malopre nadmudrio, a sada on njega - Balša Koprivica postiže prvi koš za Partizan u Evroligi posle osam godina, rezultat je 5:2.

1' - Odličan početak domaćih. Kumađe pogađa za dva poena, pa posle dalekometnog promašaja Pantera, Olinde daje trojku za 5:0 u prvom minutu

1' - Meč je počeo, loptu najpre ima Alba

19.58 - Nekoliko stotina navijača Partizana, koji su došli u berlinsku halu, prilično glasno bodri ekipu trenera Željka Obradovića u ovom trenutku

19.56 Trifunović, Panter, Vukčević, Eksum i Koprivica čine startnu postavu Partizana.

19.55 - Predstavaljanje ekipa je u toku

Uoči meča

Crno-beli košarkaši večeras u Berlinu protiv Albe otvoraju povratničku sezonu u Evroligi i posle 2014. igrjau prvi meč u elitnom klupskom takmičenju.

Malo je reći da se uzbuđenje u vazduhu može omirisati i napipati. Jednako kod simpatizera kao i kod samih igrača od kojih će mnogima ovo biti prvi kontakt sa najkvalitetnijom košarkom u Evropi.

Za novog plejmejkera Dantea Eksuma taj ambijent nije nepoznat, pošto je lani u dresu Barselone iskusio igranje na ovom nivou, stigavši čak i do fajnal-fora u Beogradu.

- Nosim bitno iskustvo iz Barselone, iako nisam došao na početku sezone. Sada je puno bolja situacija, jer sam od prvog dana sa ekipom, prošao sam pun pripremni period, naučio akcije i upoznao se sa svima. Verujem da će mi to pomoći da imam fenomenalnu godinu, ostavim dobar pečat i uradim nešto veliko za ovaj klub - naglašava, za "Novosti", momak rodom iz Melburna i reprezentativac Australije, pred evroligašku premijeru.

Iako je nemački šampion stavljen u grupu ekipa od kojih se najmanje očekuje ove sezone, ekipa trenera Izraela Gonzalesa je već dugo na okupu, sačuvana je okosnica tima sa naturalizovanim hrvatskim reprezentativcem Džejlenom Smitom, Šveđaninom Markusom Eriksonom, Izraelcem Jovelom Zusmanom, Lukom Sikmom, domaćim plejmejkerom Maodo Loom, koji je kao "faktor iznenađenja" odabran i za Evroliginu najavu nove sezone...

- Biće zanimljivo, sastao sam se sa njima prošle godine. Za mnoge naše momke će ovo biti prvi put da igraju jedan evroligaški meč, potrebno je da uđemo sa pravim stavom u duel i pokušamo da im pokvarimo otvaranje sezone - daodaje Eksuzm.

Kao neko ko se najviše radovao igranju pred vatrenom atmosferom koju prave navijači crno-belih, Eksum je razočaran rasporedom na početku godine po kojem će Partizan odigrati prva četiri duela (dva u ABA i dva u Evroligi) na gostovanjima.

- To je frustrirajuće (smeh). Čim je izašao raspored, prvo što sam uradio jeste da sam pogledao kada nam je domaća premijera. Šta da se radi, moraću da se strpim i sačekam dve nedelje. Međutim, mislim da je dobro to što u uvodu sezone igramo nekoliko utakmica na strani, to će samo podići "hajp" i uzbuđenje kod navijača pred prvi meč u našoj areni - zaključuje četvrti Australijanac u istoriji kluba iz Humske.

BONUS VIDEO: Kad je u halu ušao vojni orkestar, "grobari" i "delije" zagrmeli kao jedan!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!