"ODBIO SAM ŽOCA, MRZELI ME KAO NEMCA, SPREMALI SMO SE NA SPLAVOVIMA": Milan Gurović otvorio dušu - anegdote koje će iznenaditi Srbiju

Novosti online

06. 10. 2022. u 16:36

NEKADAŠNJI reprezentativac Srbije, legendarni Milan Gurović nakon mnogo godina otkrio je zanimljivi anegdote koji se tiču njegove bogate karijere, kao i dešavanja u redovima naše nacionalne selekcije dok je on bio njen član.

ОДБИО САМ ЖОЦА, МРЗЕЛИ МЕ КАО НЕМЦА, СПРЕМАЛИ СМО СЕ НА СПЛАВОВИМА: Милан Гуровић отворио душу - анегдоте које ће изненадити Србију

FOTO: Printskrin

Bivši igrač Crvene zvezde i Partizana evocirao je uspomene u košarkaškom podkastu "Jao Mile", i prisetio se vremena kada je nosio dres Barselone, i dobio ponudu da se priključi Željku Obradoviću u Atini i postane deo šampionske generacija Panatanaikosa.

- Imao sam i grešaka u životu. Veliku ulogu igra menadžer koji mora da ti kaže istinu kada treba da potpišeš. Posle dve godine u Barsi, pričam o 2000. godini. Željko me zove u PAO, mada tad nije menadžer bio kriv već ja, nudi vrhunski ugovor sa Bodirogom u paru da igram. Ja sam čoveka odbio, mislim da sam jedini koji ga je tada odbio - započeo je Gurović.

Olimpijske igre 2000. godine u Sidneju imale su veliki uticaj na njegovu odluku da ne krene putem grčke prestonice, a tada je Gurović izostavljen sa reprezentativnog spiska putnika za Australiju.

- Imao sam 25 godina, bio sam ljut i revoltiran što nisam prošao na Olimpijske igre. On je doneo odluku, mislim da nije bila njegova, ali ne bih o tome. Smatrao sam da je bilo mesta za mene. Neka viša sila je odlučila da ne odem. Bio sam revoltiran time, razočaran, odbio sam čoveka, napravio sam veliku grešku i kajem se zbog toga. Izvinio sam mu se kada smo pričali kasnije, objasnio sam mu da mi je krivo, jer je čast igrati za takvog čoveka. Rekao mi je 'Milanče, svi mi grešimo, pa i ja.' Ja sam imao dve ili tri kardinalne greške u karijeri, mada je moglo da bude i gore.

FOTO: Arhiva novosti

Svaki put kada Gurović govori o svojoj karijeri nezaobilazna tema naravno je i čuveno zlato na Evrobasketu u Istanbulu 2001. godine, kao i još čuveniji Indijanapolis 2002. i rušenje američkog "drim tima" za naslov planetarnih šampiona. 

- Bilo je toga i prve i druge. Peđa Stojaković je lepo rekao da se zahvaljuje splavovima što su nas pripremali. Jednom, sećam se, Bodiroga, Peđa, Tomašević, bili smo do osam ujutru na jednom splavu. Mislim da je splav malo upao u Savu koliko je bio pretrpan. Imali smo trening u pola 10. Malo dopingovani, pod gasom, ali odradimo trening. Isparavalo je na sve strane, plave usne, pa onda ručak, odspavaš. Naravno da je Pešić provalio sve. Bio je 'namazan' i iskusan, znao je da progleda kroz prste - smeje se Gurović.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

A, onda se Gurović nije pojavio na vreme za jedan trening i napravio je haos ekipi. Pešić je želeo da im da slobodan dan, Milan je pogrešno čuo i napravio je problem.

- Nisam ga dobro razumeo, rekao je u tom momentu, spavanje u hotelu i sutra posle treninga dan i po slobodno. Ne znam šta mi je bilo, razumeo sam drugačije, razumeo sam slobodno. Izašao sam u grad sa društvom. Dolazim ujutru na doručak, svi u papučama. Seo sam onako u odelu da jedem, Pešić ustao, gleda me. 'A ti, sad iz grada?', objašnjavam da nisam sad, već da sam pre 20 minuta došao. Onda on saopšti da niko ne dobija slobodno vreme. Svi su onda bili besni na mene, psovali su me, vređali, pet dana su me mrzeli kao Nemca. Bilo je svašta. Ekipa je bila super. Družili smo se, izlazili, tukli se. Znaš u Železniku kako je bilo, nije nikome dozvoljavao da uđe u halu. Tu se trening nikad nije završavao.

Priča ga je kasnije odvela i u 2005. i veliki debakl reprezentacije na Evrobasketu, i to u našoj zemlji. Tada je zauzeto tek deveto mesto i bolno su raspršeni snovi nacije o zlatu u Beogradu.

- Pokazala se ta sujeta u Novom Sadu, sve je tada isplivalo, sav taj 'prljav veš'. Bio sam deo tog tima. Među retkima koga je Željko Obradović tada pohvalio. Onda su novinari izvrnuli, kao da sam ja kolovođa bio. Doživljavaju me kao negativca nekog. Ja sam surovi profesionalac bio, jesam na terenu bio bezobrazan, preterivao, ali što se profesionalizma tiče, uvek prvi. Video je to i Željko, rekao je javno. Neće Bodirogu sigurno da razvlače - zaključio je Gurović. 

BONUS VIDEO: Nikola Jokić i govor saigračima iz reprezentacije Srbije koji će se pamtiti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PORODILA SE NATAŠA KOVAČEVIĆ: Lepe vesti u domu košarkašice, beba dobila moćno ime (FOTO)