MALA ROKADA NA VRHU: Po prognozama, Partizan za prsa ispred Zvezde u startnoj liniji ABA lige

V. PRERADOVIĆ

30. 09. 2022. u 21:19

PRED nama je 22. izdanje regionalne ABA lige, prvo posle osam godina sa dva evroligaša.

МАЛА РОКАДА НА ВРХУ: По прогнозама, Партизан за прса испред Звезде у стартној линији АБА лиге

FOTO: M. Vukadinović

U sezoni 2014/2015. sa Jadrana su u elitu uplovili Cedevita kao finalista i Zvezda kao "vajld kard" učesnik nakon odustajanja šampiona Cibone. Sada su to crveno-beli kao osvajači prstena prošle sezone i Partizan, koji je kao finalista dobio specijalnu pozivnicu usled zabrane nastupa ruskim klubovima.

Dva predstavnika u Evroligi izjednačila su ABA ligu sa prvenstvima Turske, Grčke, Italije, Francuske i Nemačke, automatski i podigla njen rejting u rangiranju nacionalnih šampionata. Upravo ta dva tima su daleko ispred ostalih u startnom bloku na početku trke za jadransku krunu.

Za razliku od prethodne sezone, u kojoj je Zvezda startovala kao blagi favorit u odnosu na Partizan, ove je tu ulogu preuzela nekadašnja vodeća sila regionalne košarke.

Druga godina druge ere crno-belih sa Željkom Obradovićem izgleda kao najbolja prilika za povratak na tron dinastije iz Humske. Poslednju titulu, osvojenu 2013. godine, verovatno ne pamte mnogi kupci pretplatničkih karata za ovu sezonu. Crno-beli su sačuvali jezgro tima koji je u incidentnom finalu odigrao maksimalnih pet utakmica sa braniocem titule. Ekipu su napustili epizodisti poput Rodionsa Kuruca, Nemanje Dangubića, Dušana Miletića, Dalasa Mura i Radeta Zagorca, dovedeni su kapitalci sposobni da daju ozbiljnu dimenziju i u evroligaškoj konkurenciji.

Dante Egzum, Džejms Naneli, Joanis Papapetru i Danilo Anđušić su cementirali pukotine kroz koje se večiti rival provukao do svoje šeste krune u poslednjih osam godina. Toliko jadranskih pehara krasi i Partizanovu trofejnu salu, tako da je ova sezona začinjena i borbom srpskih velikana za prevlast u istorijskom kontekstu regionalne lige.

Zvezda je svoju vladavinu, koju su uzurpirali samo Budućnost 2018. i pandemija 2020. godine, uspostavila upravo na trenerskom i igračkom kontinuitetu. Letos je prekinut rastankom s trenerom Dejanom Radonjićem kao simbolom trofejne ere, takođe i odlascima najboljih igrača Nikole Kalinića, Nejta Voltersa, Ostina Holinsa i Dejana Davidovca. U timu su čak osmorica novajlija: Hasan Martin, Ben Bentil, Džejlen Adams, Filip Petrušev, Miroslav Raduljica, Džon Holand, Dalibor Ilić i Nemanja Nedović, projektovan za lidera ekipe koju predvodi trener Vladimir Jovanović, perspektivni stručnjak na testu zrelosti sa kakvim se još nije suočio u karijeri.

Navijači se pribojavaju da je njegovo neiskustvo najslabija karika u odbrani trona od izuzetno kvalitetne komšijske ekipe. Sličnost sa prošlom sezonom je i drugi red kandidata za šampionski prsten, u kome nestrpljivo sede Cedevita Olimpija i Budućnost.

Utisak je da Ljubljančani nisu kompenzovali odlaske Jake Blažiča, Džejkoba Pulena, Zeka Ogasta i Melvina Edžama, dok su Podgoričani detaljno renoviranje započeli ustoličenjem doskorašnjeg trenera Mege Vladimira Jovanovića. Dovedeni su provereni ABA aduti poput Kenana Kamenjaša, Alekse Ilića, Aleksandra Lazića, takođe i Eron Vajt kao prekobrojni u timu Zvezde. Čini se da će bliska budućnost u najvećoj meri zavisiti od toga da li su pogođeni kvalitetni Amerikanci - Kameron Rejnolds, Fil But i Trej Bel Hejs.

Na ovom kvartetu završava se priča o pretendentima na jadranski presto, preostalih deset timova mogu da završe i u plej-of zoni i u zoni borbe za opstanak. Od srpske petorke, prvoj je najbliži FMP, dok su Mega i Borac negde na liniji razdvajanja. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)