VEČITA TRKA, ZVEZDA ILI PARTIZAN: Startuje 21. sezona regionalne košarkaške ABA lige, dva najveća srpska kluba favoriti za titulu

Grujica KELIĆ

30. 09. 2022. u 08:44

UTAKMICOM između Zadra i podgoričkog SC Derbija, u petak, 30. septembra (18.00) zavesu će u svom 21. izdanju u istoriji podići košarkaška regionalna ABA liga. Najboljih 14 ekipa bivše Jugoslavije će se ponovo naći u borbi za šampionski prsten i zvanje prvaka Jadrana.

ВЕЧИТА ТРКА, ЗВЕЗДА ИЛИ ПАРТИЗАН: Стартује 21. сезона регионалне кошаркашке АБА лиге, два највећа српска клуба фаворити за титулу

FOTO: M. Vukadinović

Za razliku od prethodnih sezona, ova 2022/2023. nam donosi samo dva izgledna favorita za tron - branioca trofeja Crvenu zvezdu i njenog večitog rivala Partizan.

Čini se da će to biti trka udvoje, jer je kvalitet igračkog kadra koji su dva beogradska velikana okupili u timu, barem na papiru, daleko ispred konkurencije. Očekivano, pošto će i jedni i drugi biti predstavnici regiona u evroligaškom karavanu u sezoni pred nama.

Prvi večiti derbi 28. novembra

CRVENA zvezda i Partizan će prvi regionalni večiti derbi odigrati 28. novembra na terenu crveno-belih, dok će "valjak" gostoprimstvo uzvratiti sredinom marta naredne godine (tačan termin tek treba da se odredi).

Crveno-beli već skoro deceniju drže strahovladu sa šest osvojenih titula u poslednjih osam godina. Jednom se samo drznula da ih nakratko na tronu smeni podgorička Budućnost, dok je drugi put pandemija virusa korona zaustavila takmičenje. Lani su u posebno uzbudljivom finalu, posle pet utakmica, uspeli da se odbrane od naleta crno-belih, koji su se sada vratili sa još jačim adutima i željni revanša.

Tiha patnja "valjka" traje od 2013. godine kada su poslednji put podigli pehar namenjen pobedniku. Prošle sezone su bili bliže nego ikada, međutim iako su na kraju ostali praznih šaka, uspeli su da se na konto suspenzije ruskih ekipa vrate u Evroligu, što je bio jedan od ciljeva prilikom povratka Željka Obradovića na klupu tima.

(Ne)planirani ulazak u elitno društvo dodatno je povećao apetite svih u i oko kluba. Okosnica tima je ostala skoro netaknuta, sa Kevinom Panterom, Zekom Ledejem i Matijasom Lesorom, kao prošlogodišnji udarničkim triom, dok je roster "apgrejdovan" proverenim snagama, poput povratnika Danila Anđušića, doskorašnjeg igrača Barselone i nekadašnjeg 5. pika sa NBA drafta Dantea Eksuma, evroligaškog veterana Džejmsa Nanelija i bivšeg kapitena Panatinaikosa Joanisa Papapetrua. Oni će sa ostankom mladalačkog korpusa, koji čine Tristan Vukčević, Alen Smailagić, Jam Madar, Balša Koprivica i Uroš Trifunović, uz Aleksu Avramovića, pokušati da ljutom rivalu napokon skinu krunu.


Aktuelni branilac je, pak, doživeo mnogo veću kadrovsku transformaciju. Najznačajnija promena dogodila se na klupi, pošto je sinonim za Zvezdinu dominaciju Dejan Radonjić odlučio da prihvati ponudu atinskih "zelenih", pa je tako na njegovo mesto došao perspektivni Vladimir Jovanović.

Biće nadolazeća sezona veliki ispit za mladog stručnjaka koji je do sada u karijeri vodio samo FMP i zagrebačku Cibonu. Ipak, kao nekadašnji strateg "pantera" dobro je upoznat sa sistemom rada kakav se gaji na Malom Kalemegdanu. Uprava kluba je uradila sve u njenoj moći da mu oformu respektabilan sastav, pun iskusnih i dokazanih igrača. Posle devet godina u inostranstvu vraćen je reprezentativni bek Nemanja Nedović, koji bi trebalo da bude lider ekipe. Od stranih akvizicija su došli Džon Holand iz Burse, Ben Bentil iz Armanija, Olimpijakosov Hasan Martin i MVP australijske lige Džejlen Adams. Paraf na saradnju stavili su i talentovani Dalibor Ilić, koji je stigao iz Igokee, dok se u domaću košarku posle neuspešne epizode u Efesu vratio Filip Petrušev. Uz ostanak Luke Mitrovića, Ognjena Dobrića, Stefana Markovića, Nikole Ivanovića, Ognjena Kuzmića, Stefana Lazarevića i kapitena Branka Lazića navijači sa pravom mogu da veruju u nastavak dominacije na regionalnim terenima.


Ostatak konkurencije ne uliva bog zna kakvo poverenje da bi mogla da se umeša u diskusiju za najviši plasman. Podgorička Budućnost i Cedevita Olimpija ne deluju kao spremni da doguraju dalje od polufinala, kao što je bio slučaj i lani. Pogotovo, jer crnogorski šampion u novu takmičarsku godinu ulazi sa nešto skromnijim sastavom nego ranijih godina. Aleksandra Džikića je na mestu prvog trenera zamenio Vlade Jovanović, do skoro strateg Mege. Od starosedelaca su ostali samo Petar Popović, Suad Šehović, Marko Jagodić Kuridža i Edin Atić. Pristigla su nova lica poput Kamerona Rejnlodsa, Tre Bel-Hajnsa, Alfe Kabe, Fil Buta, Kenan Kamenjaša, Aleksandara Lazića i Erona Vajta, koji je došao iz redova Crvene zvezde. Ekipa su koja u sebi nosi mnogo nepoznanica, a malo iskustva.


Upravo zbog toga bolju startnu poziciju imaju "zmajčeki". Jurica Golemac je pred početak ove sezone sebi za primarni zadatak postavio produžetak saradnje sa nosiocima igre Jogijem Ferelom, Zoranom Dragićem, Edom Murićem i Alenom Omićem. Novopridošla akvizicija je dobro poznati Džoš Adams, nekada član Anadaolu Efesa i bolonjskog Virtusa, zatim sjajni Eron Herison koji iza sebe ima staž u Olimpijakosu, Galatasaraju i Turk Telekomu, kao i Virtusov učenik Amar Alibegović, koji bi mogao da predstavlja posebno osveženje ove sezone. Međutim, kao i Budućnosti, tako i Olimpiji nedostaje veća širina rostera, kako bi mogla da se upusti u značajniju trku sa "večitima".


Kao takvi, oni su jedino koliko-toliko blizu kvaliteta "večitih", svi ostali svetlosnim godinama iza. Aleksandrovačka Igokea i njen "tvorac" Dragan Bajić su ponovo okupili zanimljivu ekipu, spremnu da pokaže zube svima, ali ništa više od toga. Barski Mornar je napravio zaokret u strategiji i umesto dovođenja mnoštva američkih košarkaša sumnjivog kvaliteta, opredelio se za domaću kupovinu, slično kao i SC Derbi.

PRVACI 

2001/2002. - Olimpija

2002/2003. - Zadar
2003/2004. - FMP
2004/2005. - Hemofarm
2005/2006. - FMP
2006/2007. - Partizan
2007/2008. - Partizan
2008/2009. - Partizan
2009/2010. - Partizan
2010/2011. - Partizan
2011/2012. - Makabi
2012/2013. - Partizan
2013/2014. - Cibona
2014/2015. - C. zvezda
2015/2016. - C. zvezda
2016/2017. - C. zvezda
2017/2018. - Budućnost
2018/2019. - C. zvezda
2019/2020. - /
2020/2021. - C. zvezda
2021/2022. - C. zvezda

Što se tiče preostalih srpskih predstavnika, Mega nastavlja sa idejom afirmacije mladih talenata (ponovo ubedljivo najmlađi tim u ligi sa 21 godinom u proseku) u kojem će ulogu prve zvezde i novog projekta posle Nikole Jovića otići u ruke njegovog imenjaka Đurišića. Za očekivati je da se sve vrti oko njega kako bi na leto bio sledeći Megin adut na NBA draftu. Takođe, zanimljivo će biti ispratiti napredak Mihaila Mušikića, Danka Brankovića, Mateje Rudana, Andrije Grbovića i Malkoma Kazalona.


FMP u sezonu ulazi u najboljem takmičarskom ritmu, pošto je igrao kvalifikacioni turnir za FIBA Ligu šampiona. Nažalost, nije uspeo da je se domogne, ali je i pored toga pokazao evropske ambicije i želju za daljim organizacionim rastom u budućnosti. Solidnu ekipu je okupio mladi trener Nenad Stefanović, sa legendom Crvene zvezde Čarslom Dženkinsem, robusnim centrom Ebuke Izundom, eksplozivnim plejmejkerom Trentom Frejzerom i litvanskim šuterom Pauliusom Valiuskasom. Ne bi bilo iznenađenje ni kada bi se "panteri" dokopali mesta među četiri najbolja tima, pošto materijala za tako nešto svakako imaju.


Novi-stari član elitne divizije je skopski MZT, koji je tu ušao umesto Krke i od njega se ne bi trebalo očekivati velike stvari, osim one da ostane u društvu najboljih i dogodine. Kao i od čačanskog Borca, koji će ponovo voditi grčevitu borbu za opstanak, što i predstavlja ekvivalent uspeha u njihovom slučaju.


Hrvatski trio Zadar, Cibona, Split je posebna tragedija godinama unazad. Usled loše finansijske slike (Cibona bila pred gašenjem, u sezonu ulazi sa dosta muka i osmoricom igrača u rosteru), gotovo svake sezone služe kao "džak za udaranje", što ne krije ni tamošnji Savez koji je letos ponudio svojim klubovima izlaz iz ABA društva i učešće u "Alpe Adrija kupu", u kojem se takmiče slovački, austrijski, poljski i češki predstavnici. Takav predlog su oberučke odbili, iako sa igračkim kadarom koji imaju na raspolaganju, pre pripadaju tom rangu.


Pojedini analitičari su u svojim tekstovima pred početak klupskih dešavanja regionalnu ABA ligu stavili na šestu poziciju najboljih evropskih košarkaških liga, odmah iza francuske, italijanske, nemačke, turske i španske. Prosek u toj oceni najviše vade Partizan i Zvezda sa kvalitetom nekoliko pedalja ispred ostalih. Realno je da upravo za njih tamo negde početkom juna, na kraju takmičarske godine budu rezervisana prva dva mesta. A ostali neka se poređaju kako im je volja.

PRVO KOLO

Petak, 30. 9. 2022.

Zadar - SC Derbi 18.00

Subota, 1. oktobar

Igokea - Mornar 16.00
C. zvezda - MZT Skoplje 
20.00

Nedelja, 2. oktobar

Cibona - Partizan 17.00
Budućnost - Split 19.00
Cedevita O. - Borac 21.00

Ponedeljak, 3. oktobar

FMP - Mega (18.00)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024