"SVI NJEGA ČEKAJU!" Nikola Jokić ovo nije očekivao, trener Denvera ga "prozivao" na prvoj konferenciji za štampu pred novu NBA sezonu

Novosti online

26. 09. 2022. u 18:46

NIKOLA Jokić je bio i ostao vođa Denver nagetsa, a kako se bliži nova NBA sezona, ponovo je u centru pažnje.

СВИ ЊЕГА ЧЕКАЈУ! Никола Јокић ово није очекивао, тренер Денвера га прозивао на првој конференцији за штампу пред нову НБА сезону

FOTO: Tanjug/AP

Sa pravom.

Dvostruki uzastopni MVP NBA lige je ovo leto proveo sa reprezentacijom Srbije, pomažući joj najpre da ostane u trci za plasman na Svetsko prvenstvo, a potom je bio i njen glavni igrač na Evrobasketu. Ali, iako je briljirao i u dresu "orlova", baš kao što je to činio u najjačoj ligi sveta, njegov klupski trener, Majkl Meloun, zahteva da Jokić bude - još bolji.

O tome je, pored ostalog, govorio na prvoj predsezonskoj konferenciji za štampu Nagetsa:

- Naš cilj je da budemo među pet najboljih odbrana u NBA ligi, a da bismo to ostvarili, Nikola mora da bude još bolji - počeo je Meloun.

Nagetsi su bili 15. prošle sezone po defanzivnom učinku, a trener se nije zaustvaio na pomenutoj "prozivci" srpskog asa:

- Postoji direktna veza između odbrane i pobeda. Ne možemo više da budemo 24. (u ligi od 30 klubova) po odbrani u reketu!

Upitan da pojasni malo priču o Jokićevoj defanzivi, on je istakao da "Nikola može da više priča, da bolje štiti obruč", da prosto podigne sve oko sebe na viši nivo i na toj strani terena (a ne samo u napadu):

- Svi njega čekaju da nešto kaže. A kada on nešto izgovori, to ima veliki odjek kod ostalih. Želim da bude glasniji u svlačionici, želim od njega da bude glasniji i tokom okupljanja saigrača na parketu - ne ostavlja dilemu Meloun.

Majkl Meloun izvodi Nikolu Jokića s NBA parketa / Foto: Tanjug/AP

Naravno, nije bilo u njegovom obraćanju nikakve zle misli prema dvostrukom uzastopnom dobitniku nagrade za najboljeg igrača lige.

Naprotiv.

- Javno ga izazivam da se pridruži Leriju Birdu i Bilu Raselu kao dosad jedinim igračima koji su triput u nizu bili MVP! - uz osmeh je rekao Majkl Meloun.

Tome je dodao da Nikola Jokić i od teške povrede oporavljeni Džamal Marej "svakako neće igrati svih pet predsezonskih utakmica", a da će se u utorak napraviti tačan plan kada će njih dvojica, a kada i oporavljeni Majkl Porter junior, igrati tokom kontrolnih mečeva.

Pojačanja Denvera za NBA titulu?

Podsetimo, Denver je prilično aktivan između dve sezone: iz kluba su u Vašington otišli dosadašnji plejmejker Nagetsa Monte Moris i iskusni bek Vil Barton, a iz suprotnog smera došli su odlični "dvosmerni" igrač Kentavius Koldvel-Poup - popularni "KCP", i veteran na poziciji organizatora igre Iš Smit.

To nije sve, jer je potom angažovan i novi centar (istina, ne baš na veliko oduševljenje u taboru navijača Denvera, ali svakako - veliko NBA ime).

A onda je objavljeno da je naredno pojačanje Nagetsa - Brus Braun.

Ovaj 25-godišnjak, koji igra na pozicijama beka šutera i niskog krila, bio je 42. pik 2018. godine, a važi za prilično svestranog igrača, kome je odbrana jedna od glavnih karakteristika.

NBA karijeru je počeo u Detroitu, potom od 2020. do sada bio u Bruklinu, u kome je rekord karijere ostvario u februaru 2021. ubacivši 29 poena Sakramentu. Međutim, posebno se istakao u nedavnom plej-ofu. Na početku doigravanja, ubacio je Boston Seltiksima 26 poena i bio najefikasniji u ekipi koju predvodi Kevin Durant (koji je danas izazvao najveći NBA potres), a u drugoj i trećoj utakmici sa "keltima" Braun je ubacio bar po 23 poena, iako je više od 20 dao samo na četiri meča u ligaškom delu sezone.

Ova četiri pojačanja, uz povratak druge istinske zvezde Denvera, godinu dana odsutnog zbog povrede Džamala Mareja, ali i sjajnog šutera Majkla Portera Juniora, te zanimljiv izbor na nedavnom NBA draftu (bek Kristijan Braun, koji je bio triput srednjoškolski šampion, a jednom i NCAA prvaka tokom svojih koledž dana, te bek/krilo (a odličan defanzivac) Pejton Votson, kao i zanimljivo centarsko rešenje, Francuz Ismael Kamagate) - nisu sve.

Angažovan je i Australijanac Džeka Vajta koji je u Letnjoj ligi prosečno postizao osam poena i imao 6,5 skokova, uz šut od 70% iz igre u prve četiri utakmice za ekipu Denvera, u koji je stigao iz Melburn junajteda...

... a poslednji je doveden Džastin Tilman, član idealne petorke Razvojne NBA lige iz prošle sezone (krilni košarkaš je igrao za Koledž park Skajhokse, koji su filijala Atlante, i na 26 utakmica ostvarivao je proseke od 23,5 poena i 11,6 skokova. Pritom je šutirao sa 59,6% uspešnosti iz igre)


Visok je 203 centimetara, težak 99 kilograma, ali bez nekih većih poteškoća uspeva da se nadigrava sa većima od sebe.

Sve ovo - trebalo bi da pojasni ostatku konkurencije da Denver kreće u pohod na titulu. 

Tome bi, svakako, trebalo dodati i da je uprava kluba iz Kolorada dosadašnjem "igraču koji je sedeo na dve stolice" (pravo igranja i u Razvojnoj ligi, ali ne u NBA plej-ofu) Devonu Ridu ponudila "normalan", dvogodišnji ugovor. Imajući u vidu njegov doprinos na parketu u sezoni za nama, i ne čudi što je i on uvršten u sastav ekipe za šampionat koji predstoji...

Suma sumarum...


Kentavius Koldvel-Poup, Iš Smit i Brus Braun su bili uvodni trio pojačanja, dolazak zlatnog centra američke reprezentacije uvećao je broj novajlija na četiri, tu su i tri momka s drafta, osmo pojačanje je pomenuti Australijanac iz Melburna, a deveto član  idealne petorke Razvojne lige, Tilman. 

Na kraju, možda Denver nema baš najjači tim u ligi, ali jedan od najzanimljivijih - ima svakako. Uostalom, predvodi ga dvostruki uzastopni MVP, a vraćaju se dva ključna "šrafa", Marej i Porter Junior. Uz pomenuta pojačanja, ali i igrače kao što su Aron Gordon i "Bizi" Bouns, biće to izuzetno interesantna ekipa u sezoni koja predstoji.

Nova NBA sezona počinje 18. oktobra, i to utakmicom Golden Stejt Voriors - Los Anđeles Lejkers.

Nikola Jokić - NBA statistika u sezoni 2021/2022.

Nikola Jokić je i ove sezone imao fantastičnu statistiku u NBA ligi, do plej-ofa: prosečno je postizao 27,1 poen po meču, imao čak 13,8 skokova po utakmici, uz 7,9 asistencija po takmičarskom nastupu.

A kada je o aktuelnom plej-ofu reč, završio ga je sa prosecima od 31 poen po meču, 13,2 skoka, 5,8 asistencija, 1,6 "krađa" i blokadom po utakmici, sve to uz realizaciju šuta iz igre od 57,5% uspešnosti.

BONUS VIDEO Kako je Jokić postao najbolji košarkaš kada se tome ama baš niko nije nadao?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)