SPEKTAKULARNO FINALE EVROBASKETA: Španija i Francuska vodile neverovatnu borbu za zlato

Novosti online

18. 09. 2022. u 22:17 >> 22:17

KOŠARKAŠKA reprezentacija Španije novi je prvak Evrope, pošto je u spektakularnom finalu odigranom u Berlinu savladalala Francusku sa 88:76.

СПЕКТАКУЛАРНО ФИНАЛЕ ЕВРОБАСКЕТА: Шпанија и Француска водиле невероватну борбу за злато

FOTO: FIBA.Basketball

Srpski ljubitelji košarke očekivali su da nedelja, 18. septembar 2022, protekne uz praćenje borbe "orlova" za zlato, istom su se nadali u Sloveniji zbog Luke Dončića i branioca trofeja, svakako i u Grčkoj zbog Janisa Adetokumba, ali su i u te tri zemlje, a i ostalim, svi oni koji vole "igru pod obručima" mogli da uživaju u ovakvom finalu.

Jer, u njemu je bilo svega što evropsku košarku čini veličanstenom - i nadmudrivanja trenera, i savršene uigranosti ekipa, ali i individualnih majstorija.

U takve, svakako, spada i ono što je bivši saigrač Nikole Jokića iz Denver Nagetsa, Huančo Ernangomez radio u drugoj deonici. Nakon što je njegov brat Vili, sa nekadašnjim igračem Crvene zvezde Lorencom Braunom, prvi zadavao udarce za koje "trikolori" nisu imali odgovor, Huančo je izrešetao koš Francuske u drugoj četvrtini.

Tada je ubacio čak šest trojki (iz sedam pokušaja; dosadašnji Evrobasket rekord mu je bio dva dalekometna pogotka, a ovo mu je bio 18. nastup na mečevima kontinenlnih šampionata), pomogavši tako da Španija ode na ogromnih 47:26 pred kraj poluvremena.

Ali, ono je okončano samo sa deset razlike za "crvenu furiju" jer je svojim majstorijama, za dva i po minuta, Teri Tarpej razigrao ostatak Francuza koji su serijom 11:0 najavili da se ne odriču nade da mogu do zlata.

I, nisu samo na tome stali.

Francuska je uspela da na krilima Jabuselea i Ertela priđe na samo 49:46 početkom drugog poluvremena, ali povratak Lorenca Brauna i Huanča pokrenulo je "furiju". I to njihove saigrače, koji su, praćeni s manje pažnje od ovog tandema, napravili seriju od 9:0.

Ipak, iako su na momente i sudije pomagale Francuskoj, imajući i neke neverovatne propuste, poput činjenice da nisu primetile da je lopta udarila u obruč, čime se stekao uslov za novi napad Španije (a arbitri tvrdili "Nije, nije!"), "furija" je bila ta koja je izdržala sve košarkaške i one ne baš sportske udarce.

Kada "trikolori" nisu pomenuti poklon iskoristili za više od jednog slobodnog bacanja, i privremenog prilaska na 68:61, počela je prva od kazni za njihove kikseve u završnici. Sedma Huančova trojka odmakla je Španiju na dvocifrenu prednost, Ertel i Jabusele su pokušavali da nadoknade ispušteno, no vremena je osajalo sve manje, a razlika se nije drastično menjala.

Na kraju, posle spektakularne borbe, ali i previše kasnog buđenja Francuske, evropsko zlato je četvrti put pripalo Španiji,  i to četvrti put od 2009. godine do sada. Na dva šampionata od tada na kojima "furija" nije osvojila titulu, prvaci su bili Francuzi (2013.) i Slovenci (2017.). Srbija nikad pod tim imenom nije bila prvak Evrope, a poslednji put naši košarkaši su kontinentalni vladari bili pod imenom SR Jugoslavija, sada već davne 2001.

Finale Evropskog prvenstva u košarci 2022

Španija - Francuska 88:76 (23:14, 24:13, 19:20, 22:19)

Španija: Brizuela 3, Braun 14p, 11as, Diaz 8, Rudi Fernandez 7, Haime Fernandez 13, Garuba 2p, 2bl, 4as, Vilie Ernangomez 14p, 8sk, Huančo Ernangomez 27 (šut za dva 2/2, za tri 7/9), 5sk, 3as, 2os, Lopez-Arostegi, Para, Pradilja, Saiz

Francuska: Albisi 1, Fal, Furnije 23p, 3sk, 2as, Gober 6p, 6sk, 2bl, Ertel 16p, 7as, Maledon i Mbaje nisu igrali, Luvavu, Okobo 9, Porije 4, Tarpej 4p, 9sk, 2as

KRAJ! Španija - Francuska 88:76

39' - Minut i po do kraja, 15 razlike za Španiju - Diaz je ubacio trojku, 85:70!

38' - Huančo Ernangomez pogađa slobodna bacanja - 82:70 za Španiju dok mu navijači viču "MVP, MVP". Postigao je 27 poena za 24 minuta.

37' - Trojka Francuske, pa trojka Španije, pa dobar prodor "trikolore", pa isto to "furije" - 80:68, još tri minuta do kraja.

36' - Francuska ne koristi treći napad u rizu, Lorenco Braun to sankcioniše polaganjem lopte u koš "trikolora" - 75:63 za Španiju, njen rival traži tajmaut.

35' - Skariolo ubacuje i drugog Ernangomzea, Vilija, na parket. Španija vodi sa deset razlike i ima loptu, ali Brauna blokira Gober, pa Ernangomez ne uspeva iz odbojke da poentira. Ali, greši i Gober na drugoj strani igrališta...

34' - Ertel svojim 11. poenom kažnjava loš napad Španije na drugoj strani terena. Francuska je na -8, ali samo privremeno, do 25. poena stiže Huančo Ernangomez (ovoga puta iz reketa je bio precizan) - 73:63

33' - Sedma trojka Huanča, iz devet pokušaja - 71:61! Kakvo finale...

32' - Dakle, da pojasnimo, Španija je imala prestalih osam sekundi za svoj napad kada je uvela loptu u igru, desio se njen promašaj u poslednjoj sekundi te akcije, ali je lopta zakačila obruč i Španci su je se domogli. Međutim, umesto da odigraju nov napad, sudije su prekinule igru, dodelile loptu Francuskoj i sve to objasnile rečima da "lopta nije udarila obruč". A jeste. Selektor Španije je dobio tehničku grešku, a Francuzi su samo prišli za poen bliže, jer nisu iskoristili potonji poklonjeni napad (Garuba je blokirao Furnijea)

32' - Neverovatna dešavanja... Tehnička za selektora Španije, Skariola, koji sasvim opravdano tvrdi da su sudije pogrešno dosudile istek vremena za napad njegove ekipe - jer je lopta udarila u obruč. A sudije tvrde da nije. Iako su svi u hali na uspporenom snimku (i oni koji gledaju TV prenos) videli da lopta jeste udarila obruč. Arbitar objašnjava besnom selektoru Španije da, imajući u vidu kada se desio sporni momenat (osam minuta pre kraja), sudije nemaju pravo da pregledaju snimak - za ovakve probleme snimak se gleda samo u poslednjem minutu utakmice.

32' - Ne da se Francuska, Furnije trojkom približava "trikolore" na 68:60

31' - Usman Garuba donosi Španiji dvocifrenu prednost, 68:57

Kraj treće četvrtine, veteran Rudi Fernandez je u njoj postigao poslednji koš, trojku za vođstvo Španije 66:57

30' - Polako, ali sigurno - Francuska "krcka" novu veliku prednost rivala, prilaz na -6, 63:57 je u poslednjem minutu treće deonice.

28' - Malo je "ispresecana" igra sada, greše u ovim trenucima Španci za nijansu više od rivala, pa Francuska dolazi na jednocifren zaostatak, 61:52.

25' - Kakav sad odgovor Španije! Serđo Skariolo je uveo u igru i Lorenca Brauna i Huanča Ernangomeza, a oni sasvim dovoljno odvukli pažnju rivalima od saigrača, pa su Vili Ernangomez i Haime Fernandez "povukli" Crvenu furiju koja je serijom 9:0 došla do 58:46.

23'  - Potpuno se vratila Francuska u igru na krilima Jabuselea i Ertela! Rezultat je 49:46, a samo šest i po takmičarskih minuta ranije (naravno, bilo je to pre skoro 25 minuta, a u međuvremenu i poluvreme i jedan tajmaut Španije) - bilo je +21 za "furiju". 

Kraj poluvremena - i to kakvog! Španija vodi sa 47:37, ali je imala 47:26 pre serije Francuske od 11:0 na kraju ove deonice. Sve je pokrenuo Teri Tarpej, koji je odmenio Endrjua Albisija dva i po minuta pre kraja. Tada je bilo +21 za Španiju, a Tarpej je u prvoj akciji Francuske imao asistenciju, u drugoj defanzivni skok, u trećoj krađu lopte rivalima pa dva slobodna bacanja, zatim je Furnije dao trojku, pa Terpej dodao Furnijeu za zakucavanje. A mislili su mnogi (pa i mi) da je ova košarkaška priča izgleda gotova kada je Jokićev bivši saigrač iz Denvera, Hunačo Ernangomez, ubacio šest trojki iz sedam pokušaja u drugoj deonici. Ne, nije ovo finale još gotovo...

20' - Od trenutka kada je Španija povela sa 21 poen razlike (47:26) "trikolori" su se malo probudili. Malo više. Napravili su seriju od 9:0 i sada je 47:35

18'  - Huančo je stigao do 18 poena, šutirajući u drugoj četvrtini trojke 6/7.... Nestvarno

17' - Neverovatno... Šesta trojka Huanča u drugoj četvrtini - 47:26 vodi Španija! (Ovo ni Bo Kruz nije radio u filmu u kome je taj izmišljeni lik tumačio upravo Huančo Ernangomez)

16' - Kakav šou! Huančo Ernangomez daje petu trojku - 41:22!

15' - Nema kraja francuskim patnjama. Nova trojka Španaca, ovoga puta asistent je bivši Zvezdin košarkaš Lorenco Braun, a strelac Briuzela - 38:20.

15' - Rastu i tenzije na parketu sada... Huančo Ernangomez se, posle 4/5 sa distance, poneo nesportski, pa mu je nesportska lična greška i dosuđena nad Goberom. A on to koristi za jedno dobro od dva slobodna bacanja, te u novoj akciji Francuska preko trojke Okoboa pravi mini-seriju od 4:0 i približava se na 35:20.

15' - Šta radi Huančo (zvezda jednog od popularnijih sportskih filmova koji su objavljni ove godine, ali da ga ne reklamiramo sada). Četvrtu trojku daje u drugoj deonici - 35:16!

13' - Za seriju je bio zadužen bivši saigrač Nikole Jokića iz Denvera, Huančo Ernangomez, sa dve trojke u nizu.

13' - Posle serije od 6:0 na početku druge deonice, Španija je došla do više nego dvostruko više poena od rivla - 29:14 je rezultat.

12' - Nastavlja "furija" da "teroriše" Francuze - 26:14 posle sjajnog otvaranja druge deonice. 

Kraj 1. četvrtine, 23:14 za Španiju, koja je vodila sa 11 poena prednosti u osmom minutu, potom je Toma Ertel "kumovao" seriji Francuske od 5:0 (trojke i asistencija za Furnijea), da bi Španiju na malo veću udaljenost vratio Rodolfo Rudi Fernandez trojkom. Španija bolja u skoro svim elementima igre, osim u činjenici da je Francuska uspela da je prestine po procentu šuta za dva poena (75% - 56%)

8'  - Španija nastavlja da dominira. Vodi sa 20:9, ali i sa 4:1 u ukradenim loptama, 5:2 u asistencijama, 7:5 u skokovima, 50-prema-nula u šutu s distance (Španija je trojke šutirala 1/2, a Francuzi 0/4).

5' - Rapsodija Španaca na početku meča. Haime Fernandez "vezuje" pet poena, stiže do tog učinka i bivši igrač Zvezde Lorenco Braun, a na "šestici" je već, bez promašaja s linije penala (4/4) Vilie Ernangomez. Španija vodi sa 16:7 protiv tima načičkanog NBA zvezdama  (Rudi Gober, Ertel, Luvavu...)

3' - Vili Ernangomez sa četiri poena i Lorenco Braun sa tri donose Španiji vođstvo od 7:3

2' - Španija bolje otvara ovaj duel, vodi sa 5:1

20.32 - Utakmica je počela!

Uoči meča

Ranije tokom dana je u vrlo interesantnom duelu poraženih (a senzacionalnih) polufinalista, Nemačka savladala Poljsku.

Podsetimo, Srbija je doživela šokantan poraz od Italije u osmini finala.

BONUS VIDEO: Trening Pešićevih "orlova" tokom Evropskog prvenstva u košarci

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)