"DA SE JA PITAM, DENI BI IGRAO ZA SRBIJU": Oglasio se otac NBA zvezde i otkrio razlog zbog čega je njegov sin odbio "orlove"

Novosti online

09. 09. 2022. u 10:44

Košarkaška reprezentacija Izraela nije uspela da se plasira u osminu finala Evrobasketa, pošto je u odlučujućoj utakmici za plasman izgubila od domaćina Češke (88:77).

ДА СЕ ЈА ПИТАМ, ДЕНИ БИ ИГРАО ЗА СРБИЈУ: Огласио се отац НБА звезде и открио разлог због чега је његов син одбио орлове

FIBA. Basketball

Deni Avdija, mladi košarkaš Vašingtona, predvodio je Izraelce tokom celog turnira, bio ubedljivo najbolji igrač, ali definitivno nije imao sa kim da igra. Skromna reprezentacija Izraela je primorala Avdiju juniora da pre vremena ode kući i ne vidi Berlin.

A da je slušao oca Zufera Avdiju, nekada proslavljenog košarkaša Crvene zvezde, sada bi se Deni borio za medalju u dresu Srbije sa Nikolom Jokićem, Vasilijem Micićem i drugovima. 

Zufer Avdija je u intervjuu za "Sport klub" tokom Evrobasketa poručio da je njegova preporuka sinu Deniju, koji je 2001. godine rođen u Beit Zeri, bila da nastupa za reprezentaciju Srbije.

- Da sam se ja pitao, preporučio bih mu da igra za našu reprezentaciju. Rekao sam mu: Imaš ovo i imaš ono. Ovde ti je Svetsko prvenstvo, gde uvek možeš biti u kombinaciji, imaš Evropsko gde uvek možeš biti u kombinaciji, Olimpijske igre, teško da ćeš ikada sa Izraelom igrati OI. Ali Deni je rođen tamo, odmalena je igrao sa svojim drugarima. On je rastao tamo, tu je i vojska koju bi trebalo da odsluži - rekao je Zufer Avdija i dotakao se glavnog razloga za odbijanje Srbije.

Foto: Privatna arhiva

 

- Igranje za reprezentaciju mu je omogućilo da skrati vojni rok. Inače, morao bi da služi tri godine, pa ne bi mogao ni da se odazove reprezentaciji Srbije. Ali on je u startu odlučio, imao je 17 godina kada je doneo odluku. Ja sam lično bio za jedno, ali on za drugo.

Deveti pik sa NBA drafta 2020. godine ponosan je na svoje srpske korene i pokazao je "trobojku" kada ga je izabrao Vašington, mada ističe da ne priča najbolje srpski jezik...

- U krvi ima mnogo više našeg, i motivaciju, ludilo, nervozu, to je strašno! Ima tu i jevrejskih stvari, ali više je pokupio od mene nego od majke. Ponašanje, priča, hodanje, vožnja automobila, odmah vidiš da je naš. Hrana, psovke, tu ima mnogo više balkanskog. Ne vidim šta je dobio odrastanjem u Tel Avivu, čak i muziku našu sluša - zaključio je Zufer Avdija.

BONUS VIDEO: Trening Pešićevih "orlova" tokom Evropskog prvenstva u košarci

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri