"UBIO SAM IH U POJAM!" Svetislav Pešić posle meča Srbija - Finska opet imao konferenciju za pamćenje

D. N.

05. 09. 2022. u 23:19

KOŠARKAŠKA reprezentacija Srbije je nastavila sa pobedama na Evrobasketu, a nastavio je sa zanimljivim obraćanjima javnosti i selektor "orlova", Svetislav Pešić.

УБИО САМ ИХ У ПОЈАМ! Светислав Пешић после меча Србија - Финска опет имао конференцију за памћење

FOTO: FIBA.Basketball

Podsetimo, Srbija je u trećem kolu Evropskog prvenstva pobedila u Pragu reprezentaciju Finske sa 30 razlike, posle čega je Pešić na sledeći način "otvorio" konferenciju za štampu:

- Prvo moram da čestitam svim igračima, ne samo na pobedi, već pre svega zbog veoma ozbiljnog pristupa meču, od samog početka. Izvrsna koncentracija je bila, naročito u tranzicionoj odbrani. Znali smo da Finska najbolja ekipa u igri iz tranzicije, ovde u Pragu, pa zbog toga insistiram na tome da pohvale zaslužuju igrači. Primera radi, Finska je dala 21 poen iz kontri protiv Izraela, 31 Poljacima, a 13 nama. Ako to kontrolišete, onda možete da kontrolište i šut spolja, a nama su Finci dali samo devet trojki, uz svega 27% uspešnosti šuta, što je daleko, daleko manje nego na njihovom prošlom nastupu, protiv Poljske. Svi igrači su bili veoma koncentrisani, a meč Finska - Poljska nam je mnogo pomogao u pripremi ove utakmice.

Tome je Pešić dodao i sledeće, kada je upitan o opštem utisku:

- Bila je ovo izazovna utakmica. Mnogo pričamo i radimo na tome, svaki dan... Već sam ih ubio u pojam pričom o tome koliko je važna odbrana u tranziciji, Kalinić mi je svedok da jesam! (smeh) Pogotovo protiv ovakvih ekipa kao što je Finska, ili kada igramo protiv nekog za koga smo, sa pravom ili ne, proglašeni za favorite, pa onda oni igraju na kontre. A nas to najviše zanima. Ne mislim da ne treba ostale stvari da radimo, da razgovaramo s igračima, ali baza cele odbrane je upravo tranziciona defanziva. Sve ostalo... znate i sami, iskusni su to igrači, znaju da pročitaju unapred šta protivnik želi, a kada i dobiju dobar skauting, onda je to još lakše. Ali, najvažnije je ono što smo večeras pokazali. Apsolutni pristup kakav treba da bude. Ne postoji Berlin (gde se igra nokaut faza Evrobasketa), samo postoji sledeća utakmica i drago mi je da smo to pokazali. Za svaku utakmicu se pripremamo punom snagom, kao da nam je poslednja. To je jako važno, iz dva razloga. Prvo, da se pobedi, naravno, a drugo, samo ako daš maksimum onda moći i da popraviš svoju individualnu formu, a i timsku formu da podižeš - istakao je Svetislav Pešić.

Osvrnuo se potom i na neke pojedince:

- Zaboravio sam da kažem da nam je utakmica dala puno dobrih stvari, osim pobede i ovoga što smo uradili s aspekta igre. Recimo, videli ste da je Nedović dobio minute da odigra. To nam je bilo važno. Jedno je trening, drugo su utakmice... Nedović je nama važan igrač, drago mi je da je ušao punom snagom u meč, a poslužio ga je i šut. Dobijamo još jednog igrača više, što je jako važno za turnir, da ne kažem sada i Kuridžu, ili ove najvažnije igrače... Ali, Kuridža je, stvarno, odigrao ono što se od njega traži. A jedna velika ekipa koja preferira da se dalje razvija i pobeđuje, mora da ima potporu igrača koji ulaze s klupe. I, to je bilo onako, za mene, veliko zadovoljstvo. Što se Vanje (Marinkovića) tiče, ima stomačne probleme, nadam se da će to sutra da ga prođe, uzeo je lekove. A Milutinov... Moramo da budemo strpljivi, treniraće sutra, biće to njegov prvi trening s ekipom posle duže pauze. Da li će odmah igrati, videćemo, ali imamo dan pauze potom, pa će on moći da poveća fond treninga. Naravno, on nam je važan igrač. 

"Selektore, slobodan dan!"

U priču se tada, na konferenciji za štampu, uključio i Nikola Kalinić:

- Selektore, ako dobijemo sutra Izrael, mi svi slobodan dan, a neka Milutinov trenira, rekao je naš reprezentativac.

- Sve zavisi... kako ćemo se dogovoriti (smeh). Ako pobedimo... 

- Slobodno?, prekinuo je Kalinić selektora.

- Ajde da vidimo, nemoj da prerano donosimo odluke!, uz smeh je zaključio Svetislav Pešić.

Evropsko prvenstvo u košarci - Evrobasket 2022

Raspored mečeva Srbije


Evropsko prvenstvo se održava od 1. do 18. septembra, a naš nacionalni tim se nalazi u grupi D sa reprezentacijama Češke, Poljske, Finske, Izraela i Holandije.

Pešićevi "orlovi" su odigrali tri prva meča, protiv Holandije, Češke i sada Finske, a već u utorak od 21 sat igraju protiv Izraela.

Nakon kraće pauze, u poslednjem kolu prve faze Srbija će odmeriti snage sa Poljskom, takođe od devet uveče, i to u četvrtak 8. septembra.

Sistem takmičenja

Po četiri najbolje ekipe iz svake od četiri grupe nastaviće takmičenje u nokaut fazi Evropskog prvenstva, a "orlovi" će se, ako opravdaju očekivanja i prođu dalje, "ukrstiti" u osmini finala s jednom od ekipa iz grupe C koju čine Grčka, Italija, Hrvatska, Ukrajina, Velika Britanija i Estonija.

BONUS VIDEO: Trening Pešićevih "orlova" tokom Evropskog prvenstva u košarci

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega