PA, GDE SRBE DA PROVOCIRATE U KOŠARCI... "Orlovi" nokautirali Fince na Evrobasketu

D. N.

05. 09. 2022. u 22:42 >> 22:42

REPREZENTACIJA Srbije nastavila je sa pobedama na Evropskom prvenstvu u košarci, na kome je u trećem nastupu stigla do svog trećeg trijumfa.

ПА, ГДЕ СРБЕ ДА ПРОВОЦИРАТЕ У КОШАРЦИ... Орлови нокаутирали Финце на Евробаскету

FOTO: FIBA.Basketball

Srbija je savladala Finsku sa 100:70, a iako se takav ili sličan epilog mogao očekivati, jedan detalj je obeležio ovaj meč - i pre nego što je megdan počeo.


Naime, finski navijači su na tribini hale u Pragu podigli poruku na engleskom jeziku, "Nikola - who?!" (Koji Nikola?), pokušavajući da ponize Jokića, dvostrukog uzastopnog dobitnika nagrade za najkorisnijeg igrača najjače košarkaške lige na svetu, NBA.


I, ta provokacija nije im se isplatila.


Uopšte.


Jesu Finci pripretili i dalekometnom paljbom na početku meča, i uvođenjem četiri "niska" igrača, uz Markanena koji je po prvobitnom planu trebalo da parira Jokiću, ali...

Sve što su uspeli da urade bilo je da povedu sa 15:10, da malo grubljom igrom u defanzivi probaju da isproviciraju suparnike, a i da na tribinama onim transparentom privuku pažnju.


Privukli su i rešenost Srba da im pokažu ko to dolazi iz "zemlje košarke".


A tako rešene "orlove" nije lako imati naspram sebe za rivala.


Fantastično motivisani, izuzetno pokretljivi, a na sve to - beskrajno požrtovani, srpski košarkaši su zaigrali kao u transu. I ne samo da su za tri minuta napravili seriju 14:0, već su pokazali još nešto.


Iako su igrali i bez Nikole Milutinova (tek priključenog ekipi, posle naknadnog dolaska iz Beograda usled zdravstvenih tegoba), do 38. minuta bez Dušana Ristića, ali i bez uobičajenog startera Vanje Marinkovića, koji je posle 14,5 poena po meču u prva dva kola sada ostao u hotelu usled stomačnih propblema, "orlovi" su pokazali - zube.

Ristić i Miliutinov slave jedan od dobrih poteza saigrača na meču Srbija - Finska / FOTO: FIBA.Basketball


Na agresivnu odbranu suparnika odgovorili su još agresivnijom, naravno - u skladu sa košarkaškim propisima, a to je onda otvaralo silne mogućnosti u kontranapadu, pa ni egzibcije nisu izostajale.


Već na poluvremenu, bilo je maltene 30 razlike, koliko su Finci pre dva dana pobedili Poljsku, pa je i pre odlaska na veliki predah bilo uveliko jasno kome će pripasti ceo plen sa ove utakmice.


I dobro je što je tako, jer već koliko u utorak, takođe od 21 sat po srednjeevropskom vremenu, ekipu Svetislava Pešića čeka novi izazov, meč sa Izraelom, koji je posle dve uvodne pobede danas neočekivano poklekao.

Evropsko prvenstvo u košarci 2022. - treće kolo

Srbija - Finska 100:70 (33:22, 29:12, 14:14, 24:22)

Srbija: Davidovac 6, Gudurić 11p, 3as, 2sk, 2os, Jagodić Kuridža 7p, 4sk, 2as, Jaramaz 8, Jokić 13p, 14sk, 7as, 1os, Kalinić 13p, 5as, 4sk, 3os, Lučić 12, Micić 14p, 7as, 3sk, Milutinov nije igrao, Nedović 14, Ristić 2

Finska: Haf 6, Jantunen 4, Kantonen 3, Koponen, Litl, Madsen 2, Markanen 18p, 7sk, Madžuni 10, Palmi 4, Salin 6, Sepala 7, Valtonen 10

Srbija - Finska 100:70

39' - Jaramaz krade loptu rivalima i, na oduševljenje srpskih navijača, donosi stoti poen za "orlove" - 100:66! Koji sekund ranije Pešiću se nije svidelo opuštanje u odbrani naše nacionalne selekcije...

38' - Pogaa sada i Dušan Ristić. Svi naši igrači koji su ulazili u igru (nisu Milutinov, te odsutni Marinković) su se upisali u strelce. Trenutno je 98:84

38' - Dobro je što se i Nedović raspucao (14 poena je postigao, ovaj poslednji - iz naskoka, posle ubacivanja lopte u igru od strane Jaramaza), jer je Nedović, podsetimo, propustio dobar deo prethodnog zajedničkog rada s ekipom, zbog povrede na pripremama.

37' -  Jaramaz nesebično, iako je ostao na trenutak sam usled dobre akcije "orlova" - vraća loptu Nedoviću, a ovaj popravlja svoj dalekometni učinak na 2/5. Srbija vodi 94:58.

36' - Posle skoro dva puna minuta bez pogodaka, Madsen smanjuje prednost Srbije na 91:58. Prethodno je Jokić promašio još jednu trojku (0/3 na ovom meču. Ali, neka, sad može da promašuje, neka "čuva" pogotke za važnije utakmice, ova je po svemu viđenom - odavno rešena).

Vasilije Vasa Micić na meču Srbija - Finska na Evropskom prvenstvu u košarci / FOTO: FIBA.Basketball

34' - Naši navijači pevaju "Ja te volim Srbijo", nakon što su se dovikivali s tribine na tribinu "Jagodić! Kuridža!", a onda malo i provocirali Finsku povicima "Danska! Danska!".

33' - Gudurić stiže do 11. poena, posle druge uzastopne trojke - 91:56.

33' - Jaramaz pogađa trojku, a onda, posle greške Finske, Jokić proigrava u polu-kontri Gudurića, koji takođe postiže koš s distance - 88:54. Najveća razlika za sada.

32' - Malo se previše potrudio u odbrani Jagodić Kuridža, pa mu je dosuđena nesportska lična greška, jer je tako i zaustavio brzu akciju rivala. Finska posle slobodnih bacanja, pa Markanenovog skok-šuta posle promašaja saigrača - prilazi na 82:54.

32' - Jagodić Kuridža se razgoropadio. Sada daje i trojku - 82:50 za Srbiju.

31' - Nema šale sa našima, čak i kada imaju veliko vođstvo. Jagodić Kuridža probija odbranu rivala, vraća loptu ka Davidovcu - trojka za 79:48. Jaramaz, Jokić i Gudurić su sa njima u petorci Srbije.

Kraj treće četvrtine, Srbija vodi 76:48. Četiri naša igrača su došla do dvocifrenog košgeterskog učinka - Micić ima 14 poena, po 13 su dali Jokić i Kalinić, a 12 Lučić. Nedović je ubacio devet, Gudurić pet, Jagodić Kuridža četiri, a po tri su dali Davidovac i Jaramaz.  Ristić i Milutinov nisu ulazili u igru.

Radost naših na klupi, tokom utakmice Evrobasketa Srbija - Finska / FOTO: FIBA.Basketball

29' - Kakvu odbranu igraju "orlovi", ovo je fantazija. Jeste Finska van one evropske elite koja će se pitati oko medalja, ali nije naivna selckcija. Ali, sada su kao osice naši košarkaši napadali svakog ko je imao loptu u napadu rivala, a na kraju su čak trojica došli do Sepale koji se prepao i izgubio posed sekund pre isteka vremena za tu akciju. Sjajna odbrana, sjajna...

27' - Micić pogađa sa linije penala, a posle prilično smušene akcije napada Finske, Srbija je prokockala dva svoja napada, no Jagodić Kuridža se oba puta izborio da dođe do lopte, pa je onda Gudurić s leve strane pogodio trojku za 76:45. Čak 31 razlike...

Vasilije Micić na meču Srbija - Finska / FOTO: FIBA.Basketball

26' - Malo promašaja i jednih i drugih u ovim trenucima, a posle dalekometnog (i prilično velikog) promašaja Nedovića, Haf postiže koš - 71:45. Kraj one serije od 6:0 za "orlove".

25' - Jokić je blokiran (s leđa), ali u novoj akciji ORlova Lučić pogađa - 61:43. To je serija Srbije od 6:0.

24' - Jokić je prilično grubo fauliran, morao je da odgurne svog čuvara koji ga je obgrlio na ivici reketa. Novi napad za Srbiju, Micić proigrava MVP-a NBA lige, Jokić ne pogađa iz prvog puta, ali pogađa iz drugog - 13 poena, 11 asistencija za Nikolu Jokića do sada, semafor pokazuje 69:43. 

23' - Pada prednost Srbije, 65:43 ... 9:3 je za Finsku u ovoj četvrtini, posle trojke opasnog Markanea

22' - Kalinić kažnjava optimističnu odbranu Finaca da iz ugla postigne trojku (i to izgleda - od tablu?) - 65:38. Finci greše, a Pešić se potom malo ljuti što je Jokić hteo da preko celog terena proigra Kalinića, pa pogrešio.

21' - Počelo je drugo poluvreme, Markanen pogađa koš Srbije, Nikola Jokić - ne pogađa koš Finskke - 62:36. I, potom Markanen još jednom poentira, fauliran - posle slobodnog bacanja ostaje 62:38.

22.02 - U prvom poluvremenu Srbija je šutirala za dva poena sa nestvarnih 86% uspešnosti (rival 57%), a za tri 40% (Finci 22%). U skokovima je bilo 17:12 za orlove, u poenima iz kontri 18:7, a u poenima iz reketa 34:10. Micić je najefikasniji u našem državnom timu sa 12 poena, po 10 su postigli Kalinić i Lučić, a devet Jokić, koji je imao i sedam skokova, te četiri asistencije. 

Nikola Jokić na meču Srbija - Finska / FOTO: FIBA.Basketball

21.52 - Ako ste propustili... a ne bi valjalo da propustite, zaista: SRPSKI KOŠARKAŠKI ŠOU: Kada je Jaramaz ovo izveo protiv Finske, cela hala je ustala na noge (VIDEO)

Kraj poluvremena, čak 62:34 za Srbiju, posle neobične, a pomalo i srećno okončane akcije "orlova" (Davidovac je skok-šut izveo precizno). Nema šta, impresivno izdanje naše nacionalne selekcije. Dosad nisu bili ovako ubedljivi ni na pripremama, ni u kvalifikacijama za Mundobasket, a ni na ovom Evrobasketu. A podsetimo, pre dva dana ova ista Finska je sa 30 razlike deklasirala Poljsku...

20' - Sudaraju se finski košarkaši, usled ofanzivnog nesporazuma. A iako Srbija vodi sa 60:34, pet sekundi pre kraja poluvremena Svetislav Pešić traži tajmaut.

20' - Ređaju se dobri potezi "orlova". Nedović pogađa za dva poena, Lučić sa linije penala, pa u sledećem napadu zakucava na Micićevu asistenciju... 60:34.

18' - Jokić izlazi da predahne, 23 razlike je - 54:31. Nikola je dosad ostvario devet poena, sedam skokova, četiri asistencije i osvojenu loptu.

18' - Kakva odbrana Srbije, Kalinić u tome prednjači... Raste prednost "orlova", Lučić zakucava - 54:29!

17' - Pokušao je Jokić da, posle primljenog koša, "odbojkaški" proigra Lučića, prejako je to uradio (ili je kapiten prekasno krenuo da utrčava), tek - lopta z aFince, koji su dosad osam put izgubili loptu, a Srbi dvostruko manje.

16' - Finci su počeli da igraju presing na celom terenu, ali to im ne pomaže. Čak ni kada Srbi promaše ceo koš, kao sad Lučić - jer Jokić hvata loptu i pogađa - 48:27.

16' - Greše "orlovi", Lučić loše dodaje loptu ka Jokiću, "krade" to Markanen, a Salin daje trojku - 46:27, traži Svetislav Pešić tajmaut.

Svetislav Pešić na meču Srbija - Finska / FOTO: FIBA.Basketball

15' - Posle pregledanja snimka, Markanenu je "oduzet" jedan poen, a i Finskoj. Nije ono bila trojka. A i rezultat je brzo promenjen, Lučić i Kalinić odlično sarađuju, 46:24.

14' - Jokićevo "tačdaun" dodavanje - Kalinić zakucava loptu u koš rivala, a Markanen sa šest metara uzvrata svojim pogotkom - 44:25?! Sudije su pokazale da je trojka, ali uopšte nije bila trojka...

14' - Dva "prazna" minuta i jedne i druge ekipe. Finci greše, Srbi promašuju (Jokić dve trojke) ... Ali, dvadeset razlike je i dalje "na snazi".

12' - Jokić je zamenio Marka Jagodića Kuridžu posle finskog tajmauta, fauliran , pogodio je jedno bacanje - 42:22.

11' - Šou srpske reprezentacije! Kalinić u "Jokićevom stilu" dodaje loptu u ugao Jaramzu za trojku, a Ognjen Jaramaz onda briljira dodatno - krade loptu, pa kroz noge baca loptu unazad, Jagodić Kuridža poentira - 41:22!

11' - Nesportska greška Finaca zbog načina na koji su zaustavili Davidovca u kontri, nakon što je on ukrao loptu rivalima. Kola kreću nizbrdo za finsku reprezentaciju...

Detalj sa meča Srbija - Finska / FOTO: FIBA.Basketball

11' - Kako nesebično igraju naši košarkaši... Sjajno! Kalinić, iz reketa, pronalazi Jagodića Kuridžu u levom uglu - usledila je trojka za 35:22.

Kraj prve četvrtine, koju je Srbija dobila sa 33:22. Poslednji napad "orlova" Gudurić je završio šutem sa osam metara, nije bio precizan. Dobra, dobra deonica u napadačkom smislu za "orlove", čijoj je odbrani trebalo malo vremena da "pohvata" ko šta radi u finskim ofanzivnim akcijama. 

9' - Finci su promašili dve trojke u jednom napadu (imali su dva šuta usled prilično srećno dobijenog ofanzivnog skoka), a onda su napravili prekršaj. Ne ide im u završnici četvrtine onako kako su počeli. A počeli su izvrsno, podsetimo. Vodili sa 15:10, pre nego što su "naljutili" rivale - Srbija je potom dala 14 poena u nizu, a nije primila nijedan.

9' - Davidovac i Jaramaz menjaju Kalinića i Micića (koji je slobodnim bacanjima doneo prednost od 31:20, a stigao do deset poena na ovom meču).

8'  - Kalinić stiže do osam poena, trojkom donosi Srbiji 29:18, no Valtonen potom koristi nesporazum u srpskoj odbrani i postiže koš za 29:20.

8' - Jokić odlazi da odmori posle šest poena, tri skoka, dve asistencije, ali i dva slobodna bacanja Vasilije Micića koji je doneo 26:18 Srbiji.

8' - Kaliniću je dosuđen prekršaj prilikom finskog šuta sa distance. Imaće rival Srbije priliku da sa linije penala prekine seriju "orlova" od 14:0. A to je i iskoristio da priđe na 24:18.

7' - Moraju Finci da traže tajmaut, jer su iznova promašili šut usled vrlo agresivne odbrane "orlova" a Kalinić je potom produžio seriju Srbije na 14:0 - semafor pokazuje 24:15.

7' - Nastavlja se nalet Srbije - 12 poena u nizu, Kalinićeva trojka donosi 20:15, a onda u kontri Micić proigrava Lučića sa 22:15!

6' - Dobar nalet "orlova". Micić pogađa iako je fauliran, a iako nije iskoristio slobodno bacanje, Jokić je uhvatio loptu i pogodio. I, to nije sve. Finci su promašili svoj brzi šut, da bi Lučić novim odličnim blokom omogućio koš Srbije, ovoga puta je iz levog ugla Nedović pogodio trojku. Gubili su "orlovi" sa 10:15, sada vode 17:15!

5' - Finci igraju sada sa četiri "niska" igrača, njihovu odbranu lepo probija Micić (uz odlične blokove saigrača, a završni je "pružio" Lučić" - 10:12, ali odmah potom Makshuni biva fauliran prilikom pokušaja da postigne trojku. Prosek na ovom šampionatu Evrope mu je 9,5 poena po meču, a on je to nadmašio za četiri i po minuta - već je dao deset poena Srbiji - 10:15. I, ne samo da Finci vode, već prilično "biju" po rukama naše igrače koji dođu ka reketu. Sudije nekako ... "gledaju kroz prste" na ta dešavanja.

4' - Markanen ofanzivnim skokom omogućava Makshuniju da trojkom donese svojoj ekipi prednost od 9:8, posle čega Jokić pravi ofanzivni prekršaj, a Lauri Markanen pogađa sa distance - 8:12. 

3' - Okliznuo se Vasilije Micić pose odlične Nedovićeve odbrane i kontre koju je Micić završio pogotkom za 6:8. Proklizala mu je noga na nedovoljno dobro obrisan parket. Nadamo se da će moći da igra i dalje. Ustao je, vraća se polako u odbranu. Meč će biti nastavljen.

3' - Nedović promašuje s distance, Makhuni pogađa za dva, a onda i Jokić - 6:6. Baš dosta koševa na početku...

2' - Posle burnog početka i četiri iskorišćena napada, sada su oba tima prokockala po jedan. Jokiću je pobegla lopta, a Markanen promašio šut. 

1' - Finci su iskoristili "dremanje" Micića u odbrani, poveli su sa 0:2, ali su Micić - Jokić - Nedović (utrčavanjem s levog krila) doneli izjednačenje. Privremeno, jer najopasniji igrač Finske, Markanen - pogađa sa šest metara - 2:4, a odgovara mu Jokić pogotkom ispod Markanenove ruke - 4:4.

1' - Počeo je meč!

20.59 - Vanja Marinković je u prva dva meča Srbije na Evrobasketu prosečno postizao 14,5 poena...

20.57 - Peh za "orlove". Vanja Marinković nije došao s ekipom u dvoranu, usled stomačnog virusa. Nedostajaće starter srpskoj selekciji, nema šta... A početnu petorku večeras čine: Micić, Nedović (umesto Marinkovića), Lučić, Kalinić, Jokić.

20.54 - Himne su došle na red, a "Bože pravde", kao i na prethodne dve utakmice "orlova" - prilično grmi u praškoj areni.

20.44 - Izlazak reprezentacije Srbije na parket, uz najavu "voditelja programa" u hali u Pragu i gromoglasan pozdrav srpskih navijača:

20.09 - Zagrevanje je počelo:

20.00 - Zanimljiva situacija... POZNATI SRPSKI NOVINAR POSTAVIO PITANjE SELEKTORU: Ono što mu je Pešić odgovorio - ostavilo je sve bez teksta

Uoči meča

Naši "orlovi" su ostvarili dve pobede, najpre protiv Holandije, a onda su u Pragu savladali i domaću, reprezentaciju Češke, pa svakako važe za favorite i u trećem kolu. Ali...

Finska je, zapravo, na vrlo visokom nivou "otvorila" ovaj šampionat Evrope. Prvo je tek posle produžetka poklekla od trenutnog lidera grupe, Finske, a onda su Finci priredili spektakularnu lekciju Poljacima, nokautiravši ih sa čak 30 poena razlike.

Evropsko prvenstvo u košarci - Evrobasket 2022

Raspored mečeva Srbije


Evropsko prvenstvo se održava od 1. do 18. septembra, a naš nacionalni tim se nalazi u grupi D sa reprezentacijama Češke, Poljske, Finske, Izraela i Holandije.

Pešićevi "orlovi" već su odigrali mečeve sa Holandijom i Česima, a posle prvog dana odmora slede nova dva meča u kratkom razmaku - najpre ovaj današnji sa Finskom, pa u utorak u istom terminu protiv Izraela.

Nakon kraće pauze, u poslednjem kolu prve faze Srbija igra protiv Poljske, u četvrtak 8. septembra od 21 čas.

Sistem takmičenja

Po četiri najbolje ekipe iz svake od četiri grupe nastaviće takmičenje u nokaut fazi Evropskog prvenstva, a "orlovi" će se, ako opravdaju očekivanja i prođu dalje, "ukrstiti" u osmini finala s jednom od ekipa iz grupe C koju čine Grčka, Italija, Hrvatska, Ukrajina, Velika Britanija i Estonija.

BONUS VIDEO: Ovako se Pešićevi "orlovi" spremaju za Mundobasket

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba