SLAVNO PREZIME JAGODIĆ KURIDŽA: Naš reprezentativac brani boje Srbije na Evrobasketu, a njegov predak vodio je narod u borbi za slobodu

V. F.

03. 09. 2022. u 10:31

KOŠARKAŠKA reprezentacija Srbije nalazi se u Pragu gde igra Evropsko prvenstvo, a među izabranicima Svetislava Pešića nalazi se i jedno "neobično ime". Za prezime našeg reprezentativca Marka Jagodića Kuridže je "kriv" njegov predak, pop Petar Jagodić, poznati borac za socijalnu pravdu i vođa narodnog ustanka poznatijeg kao Kuridžina buna.

СЛАВНО ПРЕЗИМЕ ЈАГОДИЋ КУРИЏА: Наш репрезентативац брани боје Србије на Евробаскету, а његов предак водио је народ у борби за слободу

FOTO: FIBA

Marko je rođen 15. maja 1987. godine u Zadru, a iza njegovog prezimena krije se zanimljiva priča.


Sveštenik Petar Jagodić, po kojem cela ova porodica danas nosi ovo ponosno prezime, prozvan je Kuridža, zbog svoje izuzetne hrabrosti, odnosno "kuražnosti". Ali, postoji i druga verzije priče da je nadimak dobio po turskoj reči koja označava nevernog popa.

Petar je bio vođa ustanka srpskog naroda u Dalmaciji protiv centralne mletačke vlasti, zbog neumerenih poreza, davne 1704. godine, ali i zbog pritisaka Venecije da se pravoslavno stanovništvo prevede u katoličku veru.

Kurudžina buna je buknula u Bukovici i proširila se na Ravne Kotare. Iako je Kuridža pozivao i stanovništvo kninskog, drniškog, skradinskog i šibenskog kraja na ustanak, on se nije proširio istočno od Krke. Pobunjenici su napadali skupljače decime, sve one koji se nisu priključili buni, a zabranili su i uvoz namirnica iz zadarskog zaleđa u grad, a od naroda su skupljali novac za potrebe bune.

Kada je nakon šest meseci narodni ustanak ugašen, njegov vođa zajedno sa još nekoliko pobunjenika se sklonio u Liku, da bi se nakon što su Mleci Srbima obećali amnestiju, samo ako obaćaju da će predati oružje, vratio u Bukovicu da živi na svom imanju.


Međutim, nedugo nakon toga, zbog promene mletačkog providura, Kuridža je uhapšen 1708. i bačen u tamnicu narednih 40 godina, a zatvor je služio u samoj Veneciji. Preminuo je u Zadru 1749. ubrzo nakon puštanja, star, iznemogao i skoro slep.

Nakon 238 godina od Kuridžine smrti, u istom gradu, rođen je njegov potomak Marko, aktuelni košarkaš reprezentacije Srbije.

FOTO: FIBA

 


Pre nekoliko godina, i sam Marko je komentarisao svoje poreklo, kojim se ponosi.

- Svestan sam toga i drago mi je što je tako, što ima neko iza mene. Naša porodica je baš velika, svi imamo međusobno poštovanje i lepo je to. Lepo je i to što ja sada igram, pa će neko možda sutra reći da sam negde igrao i bio nešto. Sve što znam o pretku pročitao sam iz knjiga, video sam sve te tekstove i volim što sve to postoji zapisano - rekao je krilni centar naše zemlje.


Marko Jagodić Kuridža je u prvom meču na ovogodinjem izdanju Evrobasketa zabeležio četiri poena, pet skokova i dve asistencije u pobedi Srbije nad Holandijom. Ipak, šampionat je tek počeo, a nema sumnje da će "orlovima" trebati mnogo kuražnosti u pohodu ka vrhu Starog kontinenta.


BONUS VIDEO: Novak Đoković u društvu Željka Obradovića bodri "orlove"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)