MEČ KAKAV AMA BAŠ NIKO NIJE OČEKIVAO! Srbija pobedila na početku Evropskog prvenstva u košarci

D. N.

02. 09. 2022. u 22:40 >> 22:40

KOŠARKAŠKA reprezentacija Srbije je Evropsko prvenstvo "otvorila" pobedom. I to kakvom.

МЕЧ КАКАВ АМА БАШ НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО! Србија победила на почетку Европског првенства у кошарци

FOTO: FIBA.Basketball

Srbija je, posle uspona i padova, savladala Holandiju sa 100:76, napravivši dobar uvod za ono što sledi. A imajući u vidu izuzetno naporan ritam koji čeka sve učesnike Evrobasketa, nema vremena za slavlje zbog uvodnog trijumfa: već ove subote, od 17.30, ekipa selektora Pešića igra protiv Češke.

Što se tiče prvog nastupa, bio je to meč kakav mnogi nisu očekivali, valjda misleći da je dovoljno imati MVP-a NBA lige i MVP-a završnog turnira Evrolige da bi se pobedio neko ko je tek drugi put učesnik kontinentalnog šampionata.


Pa opet, maštanje je jedno, realnost nešto sasvim drugo, a realnost je ovoga puta bila takva da je odigran izuzetno zanimiljiv, a pre svega - za budućnost "orlova" na ovom turniru - vrlo koristan meč.


Najpre, nema iskusnog stratega koji ne tvrdi da je prvi nastup na velikom takmničenju veoma važan. Pa, ma koliko neko bio favorit, pobeda na početku jeste bitna, a kako je upravo ona i ostvarena, to je samo početni, vrlo značajni vetar u jedra ovog novog broda na kome je Pešić kormilar.


S druge strane, iako će se reprezentacija Srbije susresti sa jačim reprezentacijama, bio je ovo izuzetno dobar test iz tri razloga: raznovrsne odbrane koju je koristio rival, uigravanje sopstvene ekipe u takmičarskoj atmosferi, te uvođenje u ritam svih raspoloživih igrača. U ovom slučaju, neuobičajenih 11 igrača, jer je Nikola Milutinov prijavljen za takmičenje, a sa ekipom nije otputovao u Prag zbog viroze, pa će se naknadno priključiti.


Da, bilo je problema na ovom meču, kao kada su Holanđani krajem prvog poluvremena smanjili prednost Srbije sa, dotad maksimalnih, 17 razlike na devet, pa je Pešić bio prinuđen da zatraži tajmaut i podseti ekipu da malo više koristi kvalitete Micića i Jokića, koji su se i pobrinuli za mirniji odlazak na velikih predah (51:38). Bilo je i još većih padova potom.


Ipak, daleko važnije od same razlike u postignutim poenima, ako se uzme u obzira da se pitanje pobednika baš i nije postavljalo, bile su tri stvari:


Kako Srbija reaguje na različite odbrane, zonsku i "čovek na čoveka", a kako na više vrsta presinga?


Kako će ekipa, kao celina, ponašati u svom prvom takmičarskom meču na napornom turniru?


Kako će se svi izabranici selektora Pešića - prilagoditi podeljenim ulogama?


Onaj prvi zadatak rešavan je majstorski, jer su zaista u najvećem broju slučajeva "orlovi" igrali "školski" na postavljene odbrane - ako bi se ona "skupila", lopta bi išla na spoljne pozicije i pogađala se trojka, ako bi se otvarao prostor posle pik-en-rola, usledio bi nesebični potez, i tako redom. Zato je razlika i rasla na početku, do jedne faze opuštanja. A ozbiljnost bi se vraćala i kada su rivali prišli velikom serijom na samo "-5" početkom drugog poluvremena. 


Drugi zadatak je delovao kao izvrsno obavljen, do naglog opuštanja posle +17. Jer, dozvoljavanje iskusnom Vortiju de Jongu da se šuterski razgoropadi samo je unosilo nervozu, i u odbrani u napadu, pa je tek sredinom treće deonice "Srbima puk'o (košarkaški) film", te su zaigrali onako kako to znaju i kako vole.


Onaj treći segment bio je za pohvalu. Jer, Pešić je, postalo je to jasno već na prvom meču, stvorio - tim. U kome nije važno da li ste na klupi ili na terenu, svi su svim srcem uz ekipu, proslavlja se svaki dobar potez, pomaže se onaj koji poklekne. Zato je i Nedović, koji nije igrao od povrede na pripremama, briljirao iako je sebe "sveo" na defanzivnog maga, a u pitanju je jedan od najboljih košgetera Evrope. Zato je Kalinić blistao na obe strane terena, Marinković "vezivao" trojke ili se bacao za već izgubljenom loptom, kapiten Lučić bio nekako uvek na pravom mestu, a već u 31. minutu svi "orlovi" upisali su se u strelce....


Neki će, možda, pamtiti s ovog meča kako je Nikola Jokić pobesneo na sudije, posle čega su Holanđani prišli na 56:51, a potom "orlovi" raširili krila i serijom 14:3 rešili pitanje pobednika. Neki će se možda pitati kako se to "zemlji košarke" desi da povede i drugi put sa 16 razlike, pa se dopusti autsajderu da priđe na -8. Pa, može da se desi, jer potom usledi serija od 15:3 za tri i po minuta, jer je i to "zemlja košarke".


Ali, sve to, i bes zbog sudijske odluke, i dobre serije, i psihološki padovi, sastavni su deo sazrevanja košarkaške ekipe. A kada neko odrasta, onda je važno da ima dobrog vaspitača, koji zna i da ohrabri, i da prene, i da usmeri. Proces je to, a on se nastavlja. I to vrlo brzo. Svetislav Pešić i njegova ekipa imaju drugo iskušenje na pomenutom putu - već ove subote. 
Evropko prvenstvo u košarci 2022 - prvo kolo


Srbija - Holandija 100:76 (31:21, 20:17, 24:23, 25:15)


Srbija: Davidovac 1, Gudurić 5, Jagodić-Kuridža 4p, 5sk, Jaramaz 9 (trojke 3/(6), Jokić 19p (šut za dva 7/9, za tri 1/4), 6sk, 4as, Kalinić 10p, 3sk, 3as, Lučić 6, Marinković 18 (šut za dva 1/1, za tri 5/8), Micić 15p (šut za dva 3/5, za tri 2/5), 12as, Nedović 2, Ristić 11p, 6sk
Holandija: De Jong 28 (trojke 6/8), Edvards 2, Franke i R. Šaftenar nisu igrali, Harms 8, Hamik 6, Kerazi 6, Klof 7, Kok, O. Šaftanar 2, De Vris 11, Vilijams 6

KRAJ! Srbija - Holandija 100:76

39' - Marinković nova trojka - 97:74. Publika uživa, Srbi pevaju fudbalski hit... Uskoro ćete i vi to biti u prilici da vidite na sajtu "Novosti".

37' - Micić je fauliran, pogađa slobodna bacanja, a na to se nadovezuje sve bolja odbrana Srbije. Marinković trojkom donosi čak 20 razlike - 92:72! Podsetimo, Holandija je prišla na 77:69, a od tada je usledila serija Srbije od 15:3. Za samo četiri minuta.

35' - Marinković menja Gudurića, i to nakon prilično grubog prekršaja "lala" nad Dušanom Ristićem. Rezultat je 84:72 za Srbiju, tajmaut traže Holanđani posle dva Ristićeva uzastopna pogotka.

33' - Auh... Holandija prilazi na -8, ali Jaramaz odmah odgovara, i to trojkom (iz ne baš izgrađenog napada Srbije) - rezultat je 80:69. Jaramaz odlazi na klupu, Micić je na parketu.

32' - De Jong nastavlja da "teroriše" odbranu Srbije, šestom trojkom (iz sedam pokušaja) primakao je "lale" na 77:64. A nakon što je Jaramaz požrtvovano probao da spase loptu (i - nije uspeo) Vilijams je svojim dalekometnim pogotkom smanjio prednost Srbije na 77:67, pa je Pešić zatražio tajmaut.

Kraj treće deonice, Srbija je uvećala prednost na +14 (imala i 16 razlike), i to nakon prilaska "lala" na samo pet razlike. Odličan odgovor "orlova", pre svega Micića, Jokića, ali i Kalinića, Lučića... Zaista, cela ekipa se trgla i zaigrala izvrsno. Rezultat je 75:61.

29' - Kalinić je stigao do deset poena posle odlične akcije Lučića, Jokića i Gudurića, ali i posle sopstvene odlične odbrane - blokiranog šuta rivala u uglu. Srbija vodi sa 72:57 na minuti po do kraja treće deonice.

28' - Ovako je izgledao onaj trenutak, kada je Nikola Jokić pobesneo:

27' - Micić nastavlja svoj šou, pogodak za 70:54.

26' - Novi pogodak Srbije (za 65:51) i to kada je Lučić bioprecizan iz reketa posle nove asistencije Micića. A nakon De Jongove trojke - njemu uzvraća Jokić istom merom 68:54. Otkako se Jokić razbesneo zbog tehničke, "orlovi" su napravili seriju od 12:3.

26' - Odličan je Micić! "Krade" loptu, pa je šalje o zemlju za Lučića - deseta asistencija i to za pogodak kapitena - 63:51!

25' - Posle prilaska "lala" na 56:51, skupila se odbrana na Jokiću, on pronašao Marinkovića u uglu - trojkom se uvećala prednost, a posle promašaja De Jonga, Micić devetom asistencijom proigrava Jokića iz pik-en-rola: zakucavanje MVP-a NBA lige donosi 61:51 Srbiji!

25' - Posle sjajnog prodora Micića, pa prilaska "lala" na 56:50, Jokić je opet snažno fauliran, ali arbitri nisu to "svirali". Pobunio se srpski as, i to veoma - pa je dobio tehničku grešku...

23' - Sudije su "svirale" ofanzivni faul Jokiću (drugi za Srbiju u poslednja tri napada). Hteo je da se svađa naš as, ali odmah digao ruke od toga, shvativši da mu to neće doneti ništa dobro. 

Nikola Jokić na meču Srbija - Holandija na Evropskom prvenstvu u košarci / FOTO: FIBA.Basketball

23' - Micić trojkom prekida nalet "lala" - 54:45, ali De Vris uzvraća istom merom, drugom svojom trojkom donosi 54:48.

22' - Vorti de Jong nastavlja svoj šou. Nova trojka ovog veterana, koji napušta košarku i seli se u basket 3-na-3 posle Evropskog prvenstva. Stigao je do 18 poena, pa onda posle faula u napadu naših, pogađa za dva poena - Holandija pravi seriju 7:0 i prilazi na 51:45.

21' - Počela je treća deonica

Kraj poluvremena. "Orlovi" su ga dobili sa 51:38, ali.. Srbija jeste igrala odlično na početku, a onda dozvolila sebi jedan pad, usled kog je Svetislav Pešić zatražio tajmaut kada je Holandija prišla na devet poena razlike. Od tog trenutka daleko veću odgovornost preuzeli su Jokić i Micić, dva srpska MVP-a, jedan iz NBA drugi iz Evrolige, pa je prednost uvećana u završnici druge deonice. Jokić je dogurao do 11 poena, četiri skoka i tri asistencije, Micić ima čak osam asistencija, uz pet poena, Marinković je postigao devet, Kalinić osam, Jaramaz šest, a Gudurić pet poena.

Detalj sa meča Srbija - Holandija / FOTO: FIBA.Basketball

20' - Nakon pet uzastopnih poena rivala, Micić se probija kroz odbranu rivala, vrlo je fizički zahtevan  bio taj njegov slalom, a pogodkom je doneo 49:38. A kako su "lale" pogrešile, Jokić je proigrao Nedovića koji je postigao poene (ne i fizčki probacio loptu kroz koš, u silaznoj putanji dirali su je Holanđani, pa je Srbija ipak povela sa 51:38).

19' - Na početku 19. minuta, posle lošeg šuta "lala", Micić lukavo proigrava Jokića ("navukao" je na sebe dvojicu rivala) - Srbija je povela sa 47:33, rivali traže tajmaut. Lakše se diše sa ovih +14, nego malopređašnjih +9.

18' - Promašuje trojku Jokić, isto to je uradio i Klof, a na drugoj strani terena pogađa dalekometni koš Micić (na dodavanje Jokića pored 221 cm visokog rivala) - 45:33.

17' - Opustili su se malo naši, i u napadu (akcija je delovala kao da akcije nema), a onda i u odbrani. I, kada se nešto slično desilo još jednom, a Holandia prišla na 42:33, Svetislav Pešić je zatražio tajmaut. 

16' - Jokić je lepo proigrao Gudurića koji je utrčao, pogodio uz prekršaj nad njimm, pa uvećao prednost na 42:28.  Holanđani prilično grubi u odbrani, nema šta...

15' - Nedović se odlično kreće (što može samo da raduje!), iznudio je prekršaj rivala u napadu, a Jokić se vraća na parket, menja Jagodića Kuridžu. I dalje je 38:26. Jokić je, inače, igrao oko šest i po minuta i dao devet poena do sada.

14' - Bune se Holanđani kod sudija što im nije dozvoljeno da u odbrani koriste baš sve što im padne na pamet. Nastave li ovako, mogli bi i tehničku grešku da dobiju... U svakom slučaju, 38:26 je rezultat, a Nemanja Nedović po prvi put u igri od onog pada na pripremama i meču sa Slovenijom.

12' - "Skupila" se odbrana Holandije, a Srbija to rutinski "sankcioniše" - Jaramaz pogađa trojku, ali De Vris uzvraća istom metom - 38:24.

12'- Gudurić se lepo snalazi u suparničkom reketu - 35:21 za "orlove".

11' - Počela je druga deonica.

Kraj prve četvrtine, Srbija ju je dobila sa 31:21 petom trojkom "orlova" (Jaramaz iz levog ugla), a potom je Pešić malo zakoračio na teren, ali nasmejan - pitajući sudije kako to da u poslednjem sekundi uvodne deonice nije "sviran" prekršaj za našu reprezentaciju, koja je nepropisno zaustavljena u kontranapadu. No, bilo kako bilo - sjajno izdanje Srbije protiv vrlo dinamične, često i "kombinovane" odbrane rivala. 

10' - Prilaze "lale" na -7, pa se bune što je lopta nedugo zatim u jednoj spornoj situaciji pripala Srbiji. Rezultat je 28:21, još pola minuta do kraja prve deonice.

9' - Nova asistencija Micića, sedma i to posle prodora, pa "povratne" lopte za trojku Kalinića - 28:18. 

8' - Prišli su Holanđani na 25:18 i prešli na presing po celom terenu

7' - Mini-serija Holandije od 3:1, uz novi promašaj naših (Gudurić) i priliku da "lale" daju tri poena jer je Gudurić faulirao Klofa prilikom dalekometnog šuta. Srbija vodi sa 25:16.

6' - Fantastičan momenat. Srbija vodi protiv, realno posmatrano, autsajdera na ovom prvenstvu, tim rival kreće u napad - a Vanja Marinković se baca, požrtvovano, na parket i iako ne uspeva da dođe do lopte, tom požrtvovanošću je (uz dosuđen prekršaj) je sprečio kontru rivala. A nedugo zatim Vasa Micić nastavlja svoj šou - već šesta asistencija, i to za trojku Kalinića, pa Marinkovićeva "krađa" i poentiranje, te nova kontra, Jokićev pogodak za 24:13. Kako igraju naši...

5' - Edvards (član univerzitetske ekipe Sirakjuza) skače "preko" Jokića, hvata loptu i poentira, a posle koša Lučića, opet "lale" precizne iz srpskog reketa - 17:11

4'  - Ne pomaže isprva tajmaut "lalama", greške, što Micić koristi za asistenciju Kaliniću koji se "uvukao" pod koš i poentirao. A nakon što je De Jong pogodio trojku, Jokić je u svom stilu, prodorom kroz reket, doneo 15:7 Srbiji.

3' - Micić gubi loptu, De Jong smanjuje prednost Srbije na +1, ali Marinković trojkom odmah to uvećava na 8:4, pa posle kiksa rivala i Micićeve asistencije s desne na levu stranu napada - novim dalekometnim pogotkom donosi 11:4. Holanđani traže tajmaut.

2' - Ovako su Srbi pevali "Bože pravde" pred početak prvog meča na Evropskom prvenstvu u košarci:

1' - Posle prvog neiskorišćenog napada "lala", Jokić sam rešava sve protiv odbrane rivala, pogađa posle "rolinga", fauliran je, i sa penala donosi 5:2. Srbi u hali viču "MVP! MVP!"

1' - Utakmica je počela! I to brzom akcijom Holanđana, koji zakucavanjem njihovog opasnog igrača, De Jonga, za pet sekundi dolaze do prednosti. Odmah uzvraća Jokić - 2:2

21.00 - Holanđani prilično optimističnmo deluju prilikom pozdrava pred izlazak na parket. Ovo im je prvo učešće na Evrobasketu od 1989. A tada su debitovali.

20.58 - Startna postava Srbije: Micić, Marinković, Lučić, Kalinić, Jokić

Košarkaška reprezentacija Srbije na Evrobasketu 2022 / FOTO: FIBA.Basketball

20.55 - U toku je intoniranje himni, još malo pa počinje!

20.45 - Kada su naši košarkaši istrčali na parket, pravi šou su napravili Srbi na tribinama hale u Pragu. Ovacije, aplauzi, povici... Imaće "orlovi" finu podršku, nema šta!

20.25 - Bliži se početak utakmice...

19.34 - A u našoj grupi... MILIČIĆ RAZBIO ČEŠKU KAO ZVEČKU: Poljska se razgoropadila usred Praga i poslala poruku "orlovima"

19.12 - Ovo je bilo zanimljivo... GRCI SLAVILI KAO DA SU SRBI: Hrvatska doživela bolan poraz na startu Evrobasketa, ovo će joj baš teško pasti

18.50 - E, tako se to radi: IZ DENVERA, S LjUBAVLjU: Nagetsi su tako poželeli sreću Nikoli Jokiću na Evrobasketu da su oduševili celu Srbiju

18.37 - Vesti iz naše grupe: "IZGUBIO SAM NEKOLIKO GODINA ŽIVOTA!" Deni Avdija: Bilo je dosta emocija i besa

18.07 - Protiv koga to igraju "orlovi"? HOLANDIJA SA "LUDIM PROFESOROM" NAPADA SRBIJU: Umalo ga je ubila struja, a tu je i igrač koga je Galinari pesničio (VIDEO)

17.30 - Okončan je prvi meč u grupi u kojoj je Srbija: SIN ZVEZDINE LEGENDE ZABLISTAO NA EVROBASKETU: Dosad najluđu utakmicu prvenstva odigrali su Izrael i Finska

Uoči meča

Nema više čekanja, došao je taj dugo iščekivani dan - dan u kome "orlovi" kreću u svoj let kroz Evropsko prvenstvo u košarci. Grupa u kojoj su naši košarkaši odvija se u Pragu, uz Srbe i Holanđane - tu su još Česi, Izraelci, Finci i Poljaci, a za četiri najuspešnije ekipe sledi selidba u Nemačku, gde će se odvijati nokaut faza šampionata "Starog kontinenta".

Neposredno uoči ovog meča, prvog za naš državni tim na ovom nadmetanju, selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić održao je izuzetno zanimljivu konferenciju za štampu u Pragu.

Spisak košarkaša Srbije za Evrobasket 2022

Podsetimo, Pešić je odabrao sledećih 12 košarkaša:

Dejan Davidovac

Vanja Marinković
Nikola Kalinić
Vladimir Lučić
Dušan Ristić
Nikola Jokić
Nemanja Nedović
Marko Jagodić-Kuridža
Vasilije Micić
Marko Gudurić
Ognjen Jaramaz
Nikola Milutinov


Sa početnog spiska za pripreme, kada se podvukla crta, otpali su, svako iz posebnog razloga: Miloš Teodosić, Aleksej Pokuševski, Nikola Jović, Nemanja Bjelica, Ognjen Dobrić, Vanja Marinković, Aleksa Avramović, Filip Petrušev i Alen Smailagić, Boriša Simanić i Balša Koprivica.

Evropsko prvenstvo u košarci - Evrobasket 2022

Raspored mečeva Srbije


Evropsko prvenstvo se održava od 1. do 18. septembra, a naš nacionalni tim se nalazi u grupi D sa reprezentacijama Češke, Poljske, Finske, Izraela i Holandije.

Pešićevi "orlovi" prvo igraju protiv Holandije, a onda odmah u subotu, od 17.30, protiv Češke. Uslediće dan odmora, pa nova dva meča u kratkom razmaku - najpre u ponedeljak, 5. septembra, od 21 sat protiv Finske, a zatim dan kasnije u istom terminu protiv Izraela.

Nakon kraće pauze, u poslednjem kolu prve faze Srbija igra protiv Poljske, u četvrtak 8. septembra od 21 čas.

Sistem takmičenja

Po četiri najbolje ekipe iz svake od četiri grupe nastaviće takmičenje u nokaut fazi Evropskog prvenstva, a "orlovi" će se, ako opravdaju očekivanja i prođu dalje, "ukrstiti" u osmini finala s jednom od ekipa iz grupe C koju čine Grčka, Italija, Hrvatska, Ukrajina, Velika Britanija i Estonija.

BONUS VIDEO: Ovako se Pešićevi "orlovi" spremaju za Mundobasket

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)