"NAŽALOST! NAŽALOST!" Svetislav Pešić o pehu dva srpska asa pred Evropsko prvenstvo u košarci, ali i mnogo toga još uoči prvog meča "orlova"

Novosti online

01. 09. 2022. u 22:02

SELEKTOR košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić održao je i te kako zanimljivu konferenciju 24 sata pred prvi meč "orlova" na Evropskom prvenstvu, u petak u devet uveče protiv Holandije.

НАЖАЛОСТ! НАЖАЛОСТ! Светислав Пешић о пеху два српска аса пред Европско првенство у кошарци, али и много тога још уочи првог меча орлова

FOTO: FIBA.Basketball

Prva dva pitanja bila su na engleskom jeziku, a odgovor na uvodno (šta misli o Fincu Peteriju Kopononu, kog je trenirao, a koji završava karijeru na ovom turniru) je izazvao i smeh u sali:

- Imam veoma pozitivna sećanja na njega. Sjajan igrač. Ali, imamo i jedno negativno sećanje: polomio mi je rame! Bio je to pravi hokejaški bodiček na treningu Barselone (smeh). Veoma dobra osoba, mnogo ga volim, legenda je to košarke, ne samo nacionalne, već i evropske.

Istakavši da su Holanđani veoma dobri u tranziciji, ali i snažnoj individualnoj odbrani, te da često umeju i da menjaju način svojih defanzivnih postavki, Pešić je potom počeo da odgovara na pitanja srpskih novinara u Pragu.

Prvo se odnosilo na to da li će, zbog velikog "trošenja" igrača u nedavnim kvalifikacionim mečevima za Mundobasket protiv Grčke i Turske gledati da im smanji minutažu, ako se za to ukaže prilika.

Svetislav Pešić je to pitanje iskoristio da kaže i šta mu smeta u srpskoj košarkaškoj javnosti.

- Videćemo, sve opcije su u igri, započeo je selektor Srbije, dodavši: - Ne mogu ništa da kažem. Postoji plan utakmice, vodimo računa i o potrošnji igrača, ali pre svega respektujemo samu utakmicu, kao i skromnost. Mi cenimo svoje mogućnosti, ali treba da budemo i skromni. Nas okružuje masa navijača, a i vi (novinari) koji "palite" narod u Srbiji, bez ikakvog razloga, i proglašavate... Ja mogu da razumem da imate svoj stav, i treba da ga imate, to je vaše pravo, ali ne bih voleo da se moje reči okreću, koriste u neke druge svrhe. Ja nigde nisam rekao... Samo sam rekao da je naš prvi cilj ovde u Pragu da nastavimo proces, da popravljamo našu igru, naravno, i da se kvalifikujemo za Berlin. Nigde nisam rekao da ovde želim da budemo prvi i tamo da budemo prvi. Ne, naravno da želim, i vi to želite, ali nigde nisam ja odredio cilj. Ja ih i ne određujem, ciljeve ste davno vi odredili, još kada sam prošle godine došao (na mesto selektora Srbije). Razumem da vi imate ciljeve, mi imamo ciljeve, imamo ih zajedničke, ali bih vas zamolio da ne izvrćete moje reči. Imamo lepu saradnju, a to (izvrtanje reči) ekipi nije potrebno. Već sam 40 godina trener, više me ništa ne može iznenaditi i spreman sam da sarađujemo na ovom turniru, ali vas molim da se moje reči ne izmišljaju. Da budemo skromni i korektni, pre svega prema timu koji vodim. Da ih podržimo tako.

Pešić je potom upitan za stanje Nikole Milutinova, koji nije s ekipom doputovao u Prag:

- Sinoć smo odredili ekipu, nisam imao priliku tada da vam to ovako kažem, ali... Imali smo dosta povreda, svega je tu po malu bilo. Sezona je bila takva da su mnogi morali da propuste šampionat, ne samo kod nas, nego i u drugim ekipama. Svi ti reprezentativci su najbolji u svojim ekipama, i onda igraju najduže, do kraja klupskih sezona. Ogromni su napori i sve te stvari koje se dešavaju u smislu zdravlja, povreda, ne dolaze kao iznenađenje. Mi o tome vodimo računa. Videli ste da smo sinoć, da sam u dogovoru s direktorom reprezentacije, Tarlaćem, ali stručnim štabom i medicinskim delom ekipe, tek sinoć doneli odluku o timu. Ne zato što smo želeli da tako nešto tada radimo, nego zato što su se dešavale pomenute stvari. Bjelica, nažalost, nije mogao da se priključi na način na koji smo mi to zacrtali, očekivali. Meni je strašno žao jer sam uvek u glavi imao da ću opet biti s njim i on sa mnom, ali, šta da radimo? To je deo sporta. Bogdanović je imao tu tešku povredu, morao je na operaciju, i s njim sam planirao isto, da će on biti jedan od nosećih igrača, ali tako se desilo, nažalost... Želeo bih tu jednu stvar posebno da istaknem, pošto imam iskustvo s radom u reprezentaciji, i nemačkoj, srpskoj, a i jugoslovenskoj, kako hoćete. Igrači kojima smo se zahvalili, njih nismo precrtali, niti ih kaznili. Jednostavno smo donosili odluke. Igrači kojima smo se sinoć zahvalili su igrači koji su ostali do poslednjeg treninga. Već sam to rekao, moram da izrazim veliku zahvalnost tim momcima koji su pokazali jaku želju da ostanu u ovom procesu, da budu članovi reprezentacije. Na njih stvarno računam, kao i na ova dva igrača koja su već iskusna i, po kvalitetu, značajna i za budućnost reprezentacije. Što se Nikole (Milutinova) tiče, on je sada mnogo bolje. Profesor je doneo odluku da Milutinov zbog virusa ostane u Beogradu, pa će nam se pridružiti, možda već sutra. Videćemo.

Na kraju, selektor Srbije je zamoljen da odgovori kako se oseća oporavljeni Nemanja Nedović i da li oseća pritisak, kao kada je, recimo, osećao pritisak pre 20 godina, uoči Mundobasketa u Indijanapolisu:

- Nedović je trenirao izvanredno. Došao je pripremljen, trenirao izvanredno do tog pada na kuk, kada se stvorio veliki hematom. Međutim, to je prošlost, on je to sanirao 100 odsto. Odradio je tri treninga uzastopce, odradio sve testove, spreman je. Naravno, bio bi još spremniji da nije doživeo to što je doživeo protiv Slovenije. Polako ćemo i njega da ubacujemo u tim, njegovo iskustvo, mogućnost da igra na više pozicija, nama otvara mnogo opcija i radujem se što je tu. Ja sam s njim već dvaput radio, i to dok je bio samo Nemanja, sada je već Nedović. Drago mi je da se oporavio. A što se tiče pritiska... Ja ne bih stigao dovde da sam osećao pritisak. Odgovornost, da. I prema sebi, i prema igračima. Ja volim tu odgovornost. Na kraju krajeva, ja sam trener. Prva karakteristika trenera je da zna da odabere igrača, a druga da donosi odluke. Možda kada sam počinjao da se bavim ovim mi je to (velika odgoviornost) smetala, ali ovde se radi pre svega o interesu ekipe. Ne o meni. Ja sam svoju karijeru ispisao. Ovde sam da ovim mladim momcima pokažem pravi put, da vratimo srpsku košarku tamo gde svi želimo. Ja ne osećam nikakv pritisak, ali osećam veliku odgovornost, zato što sam odgovoran čovek. Želim da pomognem, ne samo za ovu sledeću utakmicu, protiv Holandije, već ukupno, ja želim (da bude uspešan) kompletan paket. Gledam veliku sliku. Ne pričam samo o reprezentaciji, ona jeste važna, možda i najvažnija, ja bih bar voleo da jeste, ali ja gledam košarku u Srbiji kao jedan veliki paket i njemu ja želim da dam doprinos. Zato sam i došao, zaključio je Svetislav Pešić.

Spisak košarkaša Srbije za Evrobasket 2022

Podsetimo, Pešić je odabrao sledećih 12 košarkaša:

Dejan Davidovac

Vanja Marinković
Nikola Kalinić
Vladimir Lučić
Dušan Ristić
Nikola Jokić
Nemanja Nedović
Marko Jagodić-Kuridža
Vasilije Micić
Marko Gudurić
Ognjen Jaramaz
Nikola Milutinov


Sa početnog spiska za pripreme, kada se podvukla crta, otpali su, svako iz posebnog razloga: Miloš Teodosić, Aleksej Pokuševski, Nikola Jović, Nemanja Bjelica, Ognjen Dobrić, Vanja Marinković, Aleksa Avramović, Filip Petrušev i Alen Smailagić, Boriša Simanić i Balša Koprivica.

Evropsko prvenstvo u košarci - Eurobasket 2022

Raspored mečeva Srbije


Evropsko prvenstvo se održava od 1. do 18. septembra, a naš nacionalni tim se nalazi u grupi D sa reprezentacijama Češke, Poljske, Finske, Izraela i Holandije.

Pešićevi "orlovi" prvo igraju u petak, 2. septembra, od 21 sat protiv Holandije, a onda odmah u subotu, od 17.30, protiv Češke. Uslediće dan odmora, pa nova dva meča u kratkom razmaku - najpre u ponedeljak, 5. septembra, od 21 sat protiv Finske, a zatim dan kasnije u istom terminu protiv Izraela.

Nakon kraće pauze, u poslednjem kolu prve faze Srbija igra protiv Poljske, u četvrtak 8. septembra od 21 čas.

Sistem takmičenja

Po četiri najbolje ekipe iz svake od četiri grupe nastaviće takmičenje u nokaut fazi Evropskog prvenstva, a "orlovi" će se, ako opravdaju očekivanja i prođu dalje, "ukrstiti" u osmini finala s jednom od ekipa iz grupe C koju čine Grčka, Italija, Hrvatska, Ukrajina, Velika Britanija i Estonija.

BONUS VIDEO: Ovako se Pešićevi "orlovi" spremaju za Mundobasket

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IDEMO KORAK PO KORAK, OČEKUJE NAS VEOMA KVALITETAN TURNIR U PARIZU: Selektorka Maljković u susret Olimpijskim igrama