OVO JE MALO KO OČEKIVAO: Luka Dončić "spakovan u džep", a onda je provirio iz njega i uz pomoć nosa priredio spektakl na Evrobasketu (VIDEO)

Novosti online

01. 09. 2022. u 19:19

LUKA Dončić je na ne baš očekivani način pomogao da Slovenija ostvari pobedu u prvom kolu Evropskog prvenstva u košarci, i to u istinskom spektaklu sa Litvanijom, koja je u završnici imala pet razlike u svoju korist, a na kraju izgubila sa 92:85.

ОВО ЈЕ МАЛО КО ОЧЕКИВАО: Лука Дончић спакован у џеп, а онда је провирио из њега и уз помоћ носа приредио спектакл на Евробаскету (ВИДЕО)

FOTO: FIBA.Basketball

Slovenci su vodili skoro sve vreme u prvom poluvremenu, najviše sa "+6", a posle privremenog preokreta Litvanije, imali su i maksimalnih "+7". Ipak, priča se u potpunosti promenila u četvrtoj deonici. 


Dvaput.


Litvanci su, zaustavivši Luku Dončića maestralnom odbranom na samo osam poena u prve dve četvrtine, a dodatna (svega) četiri poena u narednih 16 minuta, preuzeli i inicijativu i vođstvo. Zato se i činilo da će, uz 78:73 na semaforu sredinom poslednje deonice, biti daleko bliži pobedi.


Ipak, Dončić je počeo da diriguje na malo drugačiji način od uobičajenog: za tri minuta je, uz dva skoka i blokadu, ostvario tri asistencije, što je uz trojku "begunca iz košarkaške penzije", Gorana Dragića, donelo "zmajčekima "85:81 na dva i po minuta do kraja.


Litvanci se od tog strašnog slovenačkog juriša nisu oporavili. Taman kada bi i zatražili tajmaut, sačekala bi ih blokada Jokićevog saigrača iz Denvera, Vlatka Čančara, ili bi Dončićev nos "pomogao" Sloveniji.

I to stvarno, jer se savršeno postavio da ga baš u nos nehotično udari Domantas Sabonis, dok je sin slavnog litvanskog asa (a i sam NBA zvezda) probao da se izbori za poziciju za šut.

Kako su zbog tog prekršaja sudije oduzuele loptu Litvaniji 110 sekundi pre kraja, kada se ona nadala da će prići na dva ili tri poena zaostatka, razlika je uvećana na nedostižnih "+7" Dončićevim slobodnim bacanjima, čime je ova drama i rešena.

Luka Dončić je na kraju "dogurao" do deobe trećeg mesta po košgeterskom učinku u pobedničkoj ekipi - postigao je 14 poena (šut 4/14, od toga trojke 1/8), ali je imao i 10 asistencija, te šest skokova, tri osvojene lopte i blokadu. Isto toliko, 14 poena, ubacio je i Jaka Blažič, a efikasniji su bili njihovi saigrači Goran Dragić (19) i Majk Tobi (24). U litvanskoj ekipi istakli su se Kuzminskas (19 poena), Grigonis (18) i Lekavičijus (14).

Pored pomenutih ekipa, u B grupi su još Bosna i Hercegovina, Mađarska, Francuska i Nemačka.

Evropsko prvenstvo u košarci - Evrobasket 2022

Raspored mečeva Srbije


Evropsko prvenstvo se održava od 1. do 18. septembra, a naš nacionalni tim se nalazi u grupi D sa reprezentacijama Češke, Poljske, Finske, Izraela i Holandije.

Pešićevi "orlovi" prvo igraju u petak, 2. septembra, od 21 sat protiv Holandije, a onda odmah u subotu, od 17.30, protiv Češke. Uslediće dan odmora, pa nova dva meča u kratkom razmaku - najpre u ponedeljak, 5. septembra, od 21 sat protiv Finske, a zatim dan kasnije u istom terminu protiv Izraela.

Nakon kraće pauze, u poslednjem kolu prve faze Srbija igra protiv Poljske, u četvrtak 8. septembra od 21 čas.

Sistem takmičenja

Po četiri najbolje ekipe iz svake od četiri grupe nastaviće takmičenje u nokaut fazi Evropskog prvenstva, a "orlovi" će se, ako opravdaju očekivanja i prođu dalje, "ukrstiti" u osmini finala s jednom od ekipa iz grupe C koju čine Grčka, Italija, Hrvatska, Ukrajina, Velika Britanija i Estonija.

BONUS VIDEO: Ovako se Pešićevi "orlovi" spremaju za Mundobasket

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!