NOVA BURA U SRPSKOJ KOŠARCI - KLS zahteva od KSS: Odlučite u kom takmičenju će Partizan igrati!

Novosti online

23. 08. 2022. u 17:27

SEZONA u srpskoj košarci još nije počela, a drama koja je započela prethodne još se ne stišava.

НОВА БУРА У СРПСКОЈ КОШАРЦИ - КЛС захтева од КСС: Одлучите у ком такмичењу ће Партизан играти!

Foto: Novosti

Veliku je buru izazvao Partizan istupanjem iz Košarkaške lige Srbije. Disciplinski sud KLS kaznio je novčano Partizan, nakon što su odbili da igraju meč protiv FMP Meridian bet, a čak 1.200.000 zbog narušavanja ugleda KLS.

Treneru Željku Obradoviću i službenom predstavniku kluba Duletu Karavesoviću izrečena je zabrana vršenja dužnosti na četri utakmice KLS, a odgovornom licu Partizana Dejanu Kijanović zabrana od šest meseci (u okviru takmičenja KLS).

Neće se stvari tu završiti. Upravni odbor KLS Košarkaškom savezuSrbije upućen je zahtev da donese odluku o statusu Partizana u takmičenjima koja organizuje KSS, i UK KLS.

– Imajući u vidu činjenicu da je Partizan odustao od takmičenja u KLS, tačnije u plej-ofu Superlige i to pred utakmicu sa FMP Meridianom, zvanično obavestivši o tome celokupnu sportsku javnost, ukazala se potreba za postupanje u ovakvoj situaciji.

Disciplinski organ UK KLS (Udruženje klubova KLS, prim. aut.) doneo je odluku o kažnjavanju Partizana, ali je potrebno da KSS, kao krovna košarkaška organizacija u Srbiji donese adekvatne odluke, u skladu sa važećim propisima.

UO KSS je ovlašćen i dužan da prema članu 55 Statuta KSS obezbedi uslove i organizuje košarkaška prvenstva Republike Srbije za sve kategorije i stara se o regularnosti takmičenja.

Takođe, UO KSS je dužan da preduzima konkretene mere u slučajevima kršenja interesa i narušavanja ugleda košarkaškog sporta u Republici Srbiji, a KSS, je prema članu 16 Statuta ovlašćen da daje saglasnost za učešće klubova u međunarodnim sportskim takmičenjima.

Ovom prilikom podsećamo UO KSS da je prema članu 21 Statuta UK KLS članstvo u UK KLS daje klubu prava da učestvuje u zvaničnim košarkaškim takmičenjima, na državnom, regionalnom i ostalim međunarodnim nivoima, u skladu sa sportskim rezultatima. Imajući ovo u vidu, UO KSS je dužan da donese adekvatne odluke i imajući u vidu Pravilnik o takmičenju KSS u odnosu na Partizan i njegovo neučestvovanje bez opravdanog razloga i isključivo samovoljno odlučujući, u plej ofu KLS u sezoni 2021/2022 godine.

Članom 36 stav 2 Pravilnika o takmičenju KSS utvrđeno je da klub koji se u roku za podnošenje prijave za učešće u takmičenju, odnosno zahteva za izdavanje dozvole za sezonu izjasni da ne želi učestvovati u sledećoj takmičarskoj sezoni ili nije u propisanom roku podneo prijavu za učešće u takmičenju, odnosno zahtev za izdavanje dozvole za sezonu ili mu je odbijena prijeva za učešće u takmičenju, odnosno zahtev za izdavanje dozvole za sezonu, u sledećoj takmičarskoj sezoni može učestvovati u dva stepena nižem takmičenju od onog od koje je odustao, odnosno od onog od kojeg mu nije odobreno učešće.

Dalje, članom 36 stav 3 Pravilnika o takmičenju KSS utvrđeno je da klub koji istupi, odnosno odustane od već započetog takmičenja (posle žrebanja takmičarskih brojeva za sezonu) ili bude isključen iz takmičenja tokom sezone (pre završetka takmičenja) u skladu sa ovim Pravilnikom i propozicijama takmičenja, u sledećoj takmičarskoj sezoni može učestvovati u dva stepena nižem takmičenju od onog iz kojeg je istupio, odnosno isključen.

S obzirom na gore navedeno, potrebno je doneti adekvatne odluke od nadležnog organa KSS od kojih zavisi da li će i u kojoj nacionalnoj ligi, odnosno međunarodnom takmičenju, učestvovati Partizan u sezoni 2022-2023.

Odgovornost KSS za odluku po ovom pitanju je višestruka, jer ona nije samo zakonska obaveza KSS i to i u pogledu donešenja odluke i u pogledu poštovanja zakona i akata KSS, već je i od izuzetnog značaja za dalji ugled naše najznačajnije nacionalne muške košarkaške lige, njeno poštovanje i integritet, koji ako KSS ne sačuva onda se postavlja pitanje šta svi mi koji smo u košarci na dalje tražimo u njoj i sa kojim autoritetom ćemo na dalje funkcionisati i to kako pred nacionalnom, tako i pred međunarodnom javnošću – navodi se u pismu Udruženja klubova KLS upućenom UO KSS.

BONUS VIDEO: TOP 10 NAJPLAĆENIJIH FUDBALERA: Koliko zarađuje Ronaldo a koliko Mesi...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)