ZAPAD POPUŠTA? Povučen potez koji čak ni Rusija nije očekivala

Novosti online

15. 08. 2022. u 18:59

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija", kako to Rusija zove, i dalje spada u najvažnije vesti na svetu. Dok se s jedne strane planeta pita kakav epilog čeka Donbas, Krim i ostatak ukrajinske teritorije i, sa druge strane, šta će sledeće uraditi NATO, u sportu su se stvari naizgled utišale: sve zamislive i nezamislive sankcije već su izrečene ruskim i beloruskim sportistima (Belorusima, jer je njihova država uz Rusku Federaciju u pomenutom sukobu). Ali, desio se jedan potez koji je čak i same Ruse zbunio.

ЗАПАД ПОПУШТА? Повучен потез који чак ни Русија није очекивала

FIBA

Mesecima već, Ruse ili izbacuju sa takmičenja, kako individualno, tako i kolektivno, ili im postavljaju neki neljudski uslovi, poput "možete da se takmičite pod uslovom da se odreknete imena zemlje, himne, zastave", ali...

FIBA je, maltene kao u inat svim tim neverovatnim pritiscima, rešila da "pokuca na ruska vrata" i zamoli da Košarkaški savez Rusije dozvoli da dugogodišnji generalni sekretar te organizacije, Natalija Galkina, pređe u svetsku kuću košarke.

KS Rusije nije baš ni morao da daje "zeleno svetlo": posao je bio ponuđen i Galkina je i bez odobravanja svoje matične kuće mogla da, prosto, da otkaz i pređe u FIBA.

Zato i ne čudi što su i Andrej Kirilenko, koji je na čelu pomenutog Košarkaškog saveza, i njegovi saradnici, prijatno iznenađeni ovom predusretljivošću, ali i činjenicom da će jedna Ruskinja biti na vrlo odgovornoj funkciji u svetskoj košarci. Galkina će, naime, u Švajcarskoj biti deo centralne uprave FIBA.

"Ovo je neverovatna novost za sve nas. Ne mogu da setim da je u poslednje vreme bilo koji od naših funkcionera napustio ovu zemlju zbog poziva da radi u međunarodnoj instituciji. I to ne samo da, prosto, 'radi', već da bude direktno u upravljačkoj strukturi", nije krio oduševljenje Kirilenko ovim "popuštanjem" sa Zapada.

Nekadašnji as ruske i NBA košarke, tome je, gotovo u dahu, dodao:

"Ovo vam je kao kada bi neki igrač direktno iz ruske lige prešao u NBA. Morate priznati da se to dešava vrlo retko. Poziv koji je FIBA uputila Nataliji Galkinoj ozbiljan je pokazatelj da se radi ne samo o osobi koja je, kao izuzetno ljudsko biće, pokazala da vredi u ruskoj košarci, već i celom svetu", zaključio je predsednik Košarkaškog saveza Ruske Federacije.

Andrej Kirilenko, predsednik Košarkaškog saveza Rusije / Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Natalija Galkina je na poziciji generalnog sekretara ruskog Saveza bila više od deset godina, a 2015. je izabrana i za predsednicu Asocijacije uličnog basketa.

Podsetimo, do daljnjeg, ni u FIBA takmičenjima, ni u onim pod okriljem Evrolige, ruski i beloruski timovi ne mogu da se nadmeću. 

BONUS VIDEO: Ovako se Pešićevi "orlovi" spremaju za Mundobasket

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)