SVETISLAV PEŠIĆ SE OBRATIO NACIJI: Selektor odagnao sve dileme - poznato zašto je Miloš Teodosić precrtan

Novosti online

15. 08. 2022. u 13:30

SELEKTOR košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić danas je održao dugo očekivanu konferenciju za medije pred predstojeće košarkaško prvenstvo Evrope.

СВЕТИСЛАВ ПЕШИЋ СЕ ОБРАТИО НАЦИЈИ: Селектор одагнао све дилеме - познато зашто је Милош Теодосић прецртан

Foto: Petar Milosevic

Popularni "Kari" tako je prvi put izašao pred novinare nakon što je podigao nezapamćenu buru time što je sa reprezentativnog spiska "precrtan" dugogodišnji kapiten Miloš Teodosić. 

Ali daleko od toga da je to bilo jedino goruće pitanje koje je okruživalo orlovsko jato pred početak šampionata Starog kontinenta.

- Dobar dan svima, završili smo važnu prvu fazu priprema za prvenstvo Evrope. Pozvali smo 22 kandidata. Marjanović se povredio na utakmici protiv Latvije i još je u oporavku. Bogdanović je operisan, dolazi i posećuje ekipu, bio je i u Pazovi. Ta prva faza je prošla dosta dobro. Ono što smo planirali je ostvareno. Većina od 22 kandidata nije igrala, neki su otkazivali zbog povreda i premorenosti, a neki zbog privatnih razloga. Pokuševski je otkazao zbog NBA kluba, a Smailagić je imao operaciju i u dogovoru sa Partizanom, imali smo dogovor da nastavi da radi na svom oporavku. To važi i za Avramovića, koji je nažalost obnovio povredu, pa je i dalje u fazi mirovanja. On je krasan momak, desna ruka je u pitanju i sa povredom je igrao i protiv Belgije. Na njega i dalje računamo.

 

Selektor je tako ostavio mogućnost da Avramovića ipak vidimo na Evrobasketu zahvalio se na fantastičnim uslovima koje je naša košarkaška selekcija imala u kompleks centru u Pazovi, pa potom nastavio:

- Vrhunski sport je konkurencija. Dosta od ovih igrača nisam trenirao. Nedovića i Bjelicu dugo nisam video. Svi koji se bave ovim sportom znaju da se moraju donositi teške odluke. Ima razlike u odlukama koje se donose po pitanju kluba i selekcije. Vidim da se dosta priča o odluci koju sam doneo po pitanju Teodosića.

- Po prvi put mi se dešava u karijeri da nisam stigao ni da informišem ekipu, a svi portali su već objavili da je Teodosić odstranjen i precrtan sa spiska. Moram da vam kažem da ste pogrešno informisani. Moj prvi posao je da obezbedim mir, odluka je bila zajednička, predsednika i direktora da nemamo potrebe da se javljamo. i evo sada konačno možemo da popričamo.

Foto: Petar Milosevic

A onda je Svetislav Pešić otkrio ono što je Srbija željno iščekivala da čuje.

- Obavili smo razgovor, nije bilo lako. To je sastavni deo života i sporta. Rekao sam mu da ne mogu nakon svega što sam video... da mu jednostavno ne mogu ponudititi status i mesto u reprezentaciji i da se okrećem igračima koji mogu više da daju. Bilo je mnogo razgovora na tu temu, pa smo rekli, da je on kapiten i da je mnogo uradio za ekipu, da ostane eventualno kao "bekap" igrač. Međutim on nikada nije bio igrač sa klupe, a imam i boljih igrača za te uloge. Ekipa se ne sastavlja samo od najboljih pojedinaca, već od onih koji najbolje funkcionišu. Sastavlja se i od iskusnih, i onih neiskusnih. Odluka je napravljena i on se zahvalio, a i ja na načinu na koji je to on prihvatio. To je sada završeno. 

A onda je progovorio i o eventualnom nastupu Nemanja Bjelice, koji je doživeo povredu nedavno, za koju se smatralo da bi mogla da ga odstrani sa Evrobasketa.

- Bjelica je loše stao, ne zna kako se povredio. U pitanju je list, stavljen je u mirovanje. Neće putovati sa ekipom, ostaje ovde, u subotu ili nedelju će profesor uraditi snimak. Danas se bolje oseća, videćemo kako će se odvijati. Ne igramo samo kvalifikacije za Svetsko, nakon toga se igra Evropsko prvenstvo. Žao nam je što se igrači povređuju, ali i drugi se povređuju.

Foto: Petar Milosevic

Potom je podvukao da niko nije precrtan i niko nije odstranjen iz reprezentacije i nastavio da odgovara na pitanja novinara, a naravno akcenat je ponovo bio na nekadašnjem kapitenu i ikoni orlova. 

- Ne bih se vraćao na Teodosića. Bio sam jasan. Siguran sam da igrače koje imam, u koje verujem, da će odgovoriti. Miran sam, rade svoj posao na najbolji mogući način. Siguran sam da će uneti novu energiju. Verujem u njih, to su prezentovali na treninzima. To su sve krasni momci, vredni, željni uspeha, svega... Tu nema nikakvih dilema.

- Razmišljamo pozitivno, biće tu nekih odluka, ne možemo da igramo od 15-16 igrača, ekipa je sastavljena od 12. Mi ćemo sutra da idemo sa 15 ili 16 za Sloveniju, videćemo... Svi su u konkurenciji. Svi treniraju, svi imaju šansu, ja ih podržavam koliko god mogu. Pokušavamo da napravimo dobru komunikaciju, da odredimo uloge i zadatke koje svako treba da izvršava. Ne postoji automatizam.

Postavlja se pitanje, ko će zauzeti poziciju vođe na terenu i lidera u svlačionici, koja je pripadala upravo Milošu Teodosiću. 

- Lider se ne stvara, ne određuje trener, najgore je kada trener odredi. Lider zavisi od njegovih igračkih sposobnosti i od podrške koje mu daje okolina. Ne bih nikoga proglašavao liderom. Niko se do kraja ne može zameniti, kao što se ne može zameniti Bodiroga, Saša Đorđević, svaki nosi neku specifičnost, ali to će vreme pokazati. Imamo igrače koji su afirmisani, koji su igrali velike utakmice, koji znaju da iznesu teret. Nadam se da polako, korak po korak, da će i toga biti.

- Kapiteni su određeni, to su Lučić i Bjelica.

Potom je ponovo dobio pitanje o pleju Virtusa.

To šta sam rekao Teodosiću, to bih ostavio između mene i njega. Kod nas postoji pravilo da je najvažnije šta se dešava na terenu. Svaki igrač može da radi šta god hoće, ako ispuni od trenera šta hoće. Ja nisam policajac, ja sam selektor, to je to - a potom nastavio: 

- Svi vole da pobeđuju, ja volim da pobeđujem... Emotivan smo narod, nekada se bez argumenata pravimo važni. Ako se u vrhunskom sportu ne praviš važan, samopouzdanje koje poseduju naši sportisti, to je kod nas izraženo. Zato smo verovatno i pobeđivali. To verovanje u sopstvene mogućnosti, to samopouzdanje se širi među publikom. Onda se to malo doživi malo teže, ali koliko sam video, brzo se oporavljamo.

- Ne lažem nikoga, poštujem što ste došli u velikom broju. Rekao sam da su ovakve odluke uvek teške, teške za sve. Ovde nema laži, čak naprotiv, sve što je rečeno ekipi, rečeno je igraču, a rečeno je i vama. Baš onako od reči do reči. Što se tiče utakmice sa Crnom Gorom, bila je korisna utakmica, dobra utakmica, prvi put zvanična. Neki su prvi put igrali zajedno. Bila je dobra, igrači su pohvatali to što se od njih traži. Naravno fali nam lopta u ruci, treba nam kontakt, igra...

Reprezentativna selekcija Srbije, nažalost nikako da stvori kompaktnost i u nekom uigranom sastavu zaigra bar u nekoliko mečeva, pa je osećaj da je sve manje vremena da se kockice slože.

- Nikada dovoljno vremena. U ovom periodu, naravno, fali vremena, od svega po malo. Ali rekao sam igračima da su to hendikepi sa kojima se suočavano. Da bismo našli taj balans, moramo da slušamo i da pravimo dobru reakciju. Taj "feedback" mi je mnogo važan, jer sam ja tu zbog njih, da im pomognem da budu bolji. Naravno da treniramo, ima dobrih predloga, povratnih informacija.

Za kraj, nezaobilazno pitanje je bilo i kojih 12 orlova će poleteti na prvenstvo Starog kontinena.

- Do poslednjeg momenta neću odlučiti. Na kraju krajeva, rokovi postoje i moraćemo da ih ispoštujemo.

Srbiju očekuju najvažniji mečevi. Prvo sa Grčkom (25. avgust u Areni) i Turskom (28. avgust u Istanbulu) u kvalifikacijama za Mundobasket, pa onda od 1. septembra sledi prvenstvo Starog kontinenta.

Na turniru smo u grupi sa Češkom, Poljskom, Finskom, Izraelom i Holandijom.

BONUS VIDEO: Ovako se Pešićevi "orlovi" spremaju za Mundobasket

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)