PEŠIĆ OTVORIO DUŠU: Napadali su me, vređali, ali to smo mi

Novosti online

11. 08. 2022. u 08:17

Selektor Srbije Svetislav Pešić našao se na udaru brojnih kritika kada je sa spiska nacionalnog tima odstranio Miloša Teodosića. Ipak, kao i ranije, na kritike se previše ne osvrće!

ПЕШИЋ ОТВОРИО ДУШУ: Нападали су ме, вређали, али то смо ми

Foto Tanjug

U intervjuu za "Nedeljnik" on se podsetio Indijanapolisa 2002. godine kada je sa nacionalnim timom osvojio zlato na Svetskom prvenstvu i kritika koje je tada dobijao sa svih strana zbog promene svog stila igre.

- Najviše smo se pripremali za Amerikance i morali smo da menjamo način igre, da više imamo loptu u rukama. Moralo je da se igra više sa pozicionim napadom, takozvani control basketball, jer oni postaju nervozni kad nemaju loptu. Problem je bio što to našim igračima nije odgovaralo, ta velika disciplina i traženje koncepta do kraja. I naravno da je usput bilo nesporazuma, govorili su: ne možemo mi to da igramo. I to uigravanje je trajalo i neke utakmice su se izgubile. A kod nas čim se izgubi utakmica, to je katastrofa", počeo je Svetislav Pešić. 

Upitan kako je tada reagovao na razne kritike odgovorio je da se ni tada nije previše uzbuđivao oko svega toga. 

- Sada iz ove perspektive nisam se previše uzbuđivao. Napadali su me kritikovali, vređali,. ali to smo mi. Bez respekta, Bez argumenata. Naravno ne svi, ali nekolicina koji su imali mikrofon u ruci. Nisam se previše uzbuđivao jer ne živim ovde. Nemam vremena, niti sam tada imao, da ga toršim na nekog samo da bi to bilo u finkciji ogovaranja. U tome da brinemo tuđu brigu, tu smo definitivno prvaci svet", jasan je bio Pešić. 

Onda se osvrnuo na predstojeći Eurobasket na kome ne vidi Srbiju u grupi prvih favorita za medalje. 

- Za početak mi tamo nismo favoriti ili ne pripadamo prvoj grupi favorita. Znam da bi zlatna medalja, ako bi se uoppšte osvojila bila doživljena kao normalna stvar, a da se ne osvoji slede kritikovanje, pljuvanje i vređanje. Znam da je tako. I previše me ne dotiče. Trudio sam se u prethodnom periodu da probam da objasnim ljudima koji vode košarku ovde kakvo je naše stanje. Očigledno da oni to veoma pažljivo slušaju, ali da me ne čuju. Oni imaju svoj pravac, ne misle da se menjaju, a ja lično smatram da ako ovako ostane, ne samo da nećemo da osvajamo medalje, nego na nekim prvenstvima nećemo ni učestvovati. Oni to ne veruju, zato oni brinu svoju brigu i reprezentacija noije više prioritet. Reprezentacija nema značaj koji je nekad imala. Sve je danas značajnije od reprezentacije i naravno da to utiče na igrače i atmosferu oko ekipe", objasnio je selektor Srbije. 

PEŠIĆ O JOKIĆU

- Kada je o košarci reč, pogledajte Jokića. Mi smo u prethodnim decenijama toliko vrhunskih centara proizveli od Kreše Ćosića, Divca, Rađe, pa nadalje. A to su sve vrhunski igrači na visokim pozicijama koji ne samo da su igrali na malom prostoru nego su morali da se snalaze u malom prostoru. Sada smo pod uticajem američke košarke pa se govori ko je najbolji MVP, MVP, što je zubog marketinga važno, ali je suđtinski važnije koliki broj tih vrhunskih košarkaša stvoren baš na toj poziciji. Ništa nije slučajno, odnekuda dolazi.

BONUS VIDEO: Ovako se Pešićevi "orlovi" spremaju za Mundobasket

(Mondo/Nedeljnik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

HITNE MERE ZBOG MOGUĆIH NESTANAKA STRUJE: U Austriji će deliti obroke ukoliko dođe do kolapsa