VLADE ĐUROVIĆ ZA "NOVOSTI" O SLUČAJU TEODOSIĆ: "Ili ga vodiš na Evrobasket ili ga ne pozoveš!"

V. PRERADOVIĆ

11. 08. 2022. u 09:30

JEDNOGA dana žaliće mnogi što ga više nema. Refren pesme na emotivnoj oproštajnoj žurci Miloša Teodosića sa reprezentativnim drugovima, nakon što je selektor Svetislav Pešić u ranoj fazi priprema odlučio da iz tima za Evropsko prvenstvo izostavi kapitena s velikim slovom "K".

ВЛАДЕ ЂУРОВИЋ ЗА НОВОСТИ О СЛУЧАЈУ ТЕОДОСИЋ: Или га водиш на Евробаскет или га не позовеш!

Foto: Tanjug

Verovatno i oproštaj od nacionalnog dresa igrača koji je već zagazio u 36. godinu života. U poslednjih 15 bio je možda i glavni restaurator ozbiljno oštećenog košarkaškog ponosa Srbije.

- Teško je pričati o tome kada ne znamo razloge, ne znam zašto se selektor ne oglašava zašto se selektor ne oglašava - kaže u uvodu razgovora za "Novosti" Vlade Đurović, trener iskustva uporedivog sa Pešićevim.

Nezvanično, selektor je saopštio Teodosiću da se ne uklapa u timsku koncepciju.

- Ako je to istina, nije u redu. Možeš da pozoveš Uskokovića ili nekog igrača Partizana i Zvezde, pa da mu posle deset dana priprema kažeš da ne računaš na njega. Sa Teodosićem ne može tako, takvi igrači moraju da se poštuju. On je jedan od najboljih plejmejkera u istoriji srpske košarke. Kad već nije planirao da bude u timu, trebalo je da obavi razgovor sa njim pre priprema, da mu kaže: "Majstore, ti si sjajan igrač, ali moja koncepcija je malo drugačija. Ti u odbrani malo škripiš, a ja tu zahtevam mnogo više". Ovako, izgubio je odmor, a nije u reprezentaciji. Kako sad da se vrati u Bolonju? Vraća se posramljen.

STAV Vlade Đurović/FOTO: N. Paraušić

Ipak, Pešićevo je neosporno pravo da koncipira reprezentaciju po sopstvenim kriterijumima.

- Odgovornost je na selektoru, možda on time pokazuje i hrabrost. Na Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu izbacio je Radmanovića zbog banane, Smiljanić je uzeo medalju, ali je tada pobedio i bio je heroj. Ja bih mnogim igračima to uradio, ali Teodosiću nikad. On to nipošto ne zaslužuje, ili ga ne pozivaš ili ga vodiš na prvenstvo. Teodosić ne sme da otpadne, za pet minuta može da uradi više nego bilo koji drugi igrač, bez obzira na to što igra bolje odbranu od njega. Osim toga, tu su i zasluge. Zamislite da Daniloviću ili Bodirogi dođe trener i kaže da ne računa na njega, da Divcu saopšti da mu se ne uklapa u koncepciju. Može nekim drugim igračima, ali ne takvim asovima. Ako zoveš 20 kandidata i znaš unapred da će da otpadne, to nije u redu. Zna se zbog čega može da bude eliminisan: zakasnio na trening, opsovao nekoga, pobio se s nekim. To je nešto drugo.

Teov odnos prema nacionalnom timu uvek je bio besprekoran, za primer mnogima koji su posezali za neubedljivim izgovorima.

- Odazvao se pozivu, a mogao je da bude na odmoru. Odazivao se i u ovim kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, kada mnogi nisu. I samPešić je pričao da mu je Miloš rekao kada ga je posetio u Bolonji: "Kouč, tu sam ako sam ti potreban". Čovek je došao na pripreme, otpisan je prerano, bar da je još malo bio tu. Šta ćemo sad kad se Avramović povredio? Micić sam ne može da izdrži devet utakmica u 18 dana na Evropskom prvenstvu, plus još dve izuzetno teške u kvalifikacijama za SP protiv Grčke i Turske. Teodosić je mogao da igra i samo pet do deset minuta, što mu verovatno ne bi prijalo, ali i to je dovoljno da pokaže svoju klasu. Da podeli dva dobra pasa, ubaci jednu trojku i reši utakmicu - konstatuje Đurović.

Kao Moka i Sale

KADA se govori o igračima koji su obeležili pojedine epohe naše reprezentacije, Đurović stavlja znak jednakosti između Teodosića i nekih proslavljenih imena srpske košarke.

- Teodosić je u jednom razdoblju bio ono što je ranije bio Moka Slavnić, ili kasnije Sale Đorđević. On je simbol jednog perioda, davao je odlučujuće trojke, donosio medalje reprezentaciji Srbije.


BONUS VIDEO: Ovako se Pešićevi "orlovi" spremaju za Mundobasket

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a predstojeće Olimpijske igre - Pariz 2024, posebno su zanimljive ovih dana, zbog "ruske situacije".

24. 04. 2024. u 13:44

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a