MAJKL DŽORDAN IGRAO U "PIONIRU": Srbi su na ovo zaboravili (FOTO/VIDEO)

Novosti online

01. 08. 2022. u 13:31 >> 13:33

MAJKL Džordan, košarkaš koji je sinonim za igru pod obručima i jedan od najboljih igrača svih vremena, na početku svoje karijere igrao je u beogradskoj hali "Pionir"

МАЈКЛ ЏОРДАН ИГРАО У ПИОНИРУ: Срби су на ово заборавили (ФОТО/ВИДЕО)

foto: EPA

Zanimljivo je što je ta utakmica pala u zaborav i ako danas neko pita navijače da li je Majkl Džordan ikada igrao u Srbiji, većina će reći - nije.

Niko tada nije znao da će devetnaestogodišnji Majkl Džordan postati najbolji košarkaš svih vremena, a takođe, odigrana je nezvanična utakmica. U to doba nisu postojale društvene mreže, te je malo onih koji ovaj događaj pamte.

Dvorana "Aleksandar Nikolić" svedočila je neverovatnom meču davnog 27. juna 1982. godine. Sastali su se kombinovana selekcija SAD i reprezentacija Jugoslavije.

Zvanični sajt američke reprezentacije navodi da je reprezentacija SAD u periodu od 18. do 28. juna nastupala na turneji u sastavu sačinjenom od igrača studenata pod vođstvom trenera Si-Ema Njutna, a povod je bila proslava 50 godina od osnivanja FIBA.

FOTO: Arhiva/Novosti

Prva dva duela odigrana su protiv evropskog Ol-star tima koji su činile legende poput Dalipagića, Berkovica, Miškina, San Epifanija, Jerkova, Marcoratija, Tkačenka… Dueli su igrani u Ženevi i Budimpešti, a mladi Amerikanci nisu imali šansu protiv daleko iskusnijih asova.

Nakon toga usledio je duel sa reprezentacijom Jugoslavije koja je dve godine ranije pod Rankom Žeravicom postala olimpijski šampion.

Pre spomenutog duela u Beogradu SAD i „plavi“ su igrali u Zagrebu i Zadru, ali jugoslovenski mediji iz tog doba su izveštavali i o utakmici u Novom Sadu.

Selektor je u leto 1982. bio Bogdan Tanjević, koji je na tu poziciju došao nakon OI, ali se nije dugo zadržao, preuzeo je italijanski Juvekazerte.

Navijači su zbog toga bili veoma ljuti, skandirali su u Novom Sadu mladom stručnjaku „Kazerta, Kazerta“ i zviždali mu. „Plave“ je ponovo trebalo da preuzme legendarni Žeravica i „izvadi kestenje iz vatre“ – Svetsko prvenstvo u Kolumbiji se bližilo, a situacija je bila haotična.

FOTO: Arhiva/Sport/Novosti

Ispostavilo se da je Džordanova utakmica u Beogradu bila poslednja u kojoj je nacionalni tim vodio „Boša“. Gospodin Žeravica je meč posmatrao sa tribina.

SFRJ je protiv američkih klinaca mogla da računa na jak sastav – Dalipagić, Vilfan, Delibašić, Avdija, Žižić, Aleksandar Petrović, Boban Petrović, Radovanović, Radović, Vučurović, Đurišić. Dragan Kićanović je meč posmatrao sa tribina.

Konačan rezultat meča bio je 88:83 (48:48) za Amerikance, a najefikasniji u pobedničkom timu bio je upravo Majkl Džordan. On je utakmicu završio sa 20 poena, a ključnu prednost gosti su ostvarili u drugom poluvremenu kada su Dalipagić, Delibašić, Vilfan i Žižić bili na klupi.

BONUS VIDEO: Luka Mitrović dobio udarac u lice 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna