TUGA U ITALIJI: Iznenada preminuo legendarni košarkaški trener, osvajač Evrolige

Novosti online

29. 07. 2022. u 08:10

ITALIJANSKU košarkašku zajednicu u četvrtak je rastužila tragična vest.

ТУГА У ИТАЛИЈИ: Изненада преминуо легендарни кошаркашки тренер, освајач Евролиге

Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Iznenada sinoć u 70. godini preminuo je legendarni trener milanske Olimpije Franko Kazalini. Uzrok smrti trenutno nije poznat.

Karijeru je započeo kao trener mlade ekipe Olimpije, a kasnije se pridružio prvom timu 1987. kao pomoćnik glavnog trenera Dena Pitersona. Zajedno su uspeli da vrate italijanski klub na čelo evropske košarke.

 

U Pitersonovoj poslednjoj godini na čelu kluba, trenerski dvojac je osvojio skoro sve – FIBA klupsko prvenstvo, Kup Italije, Evroligu - u finalu koje se i dan-danas pamti protiv Makabija iz Tel Aviva. A nakon te sezone, Kazalini je unapređen u glavnog trenera.


- Bio je zaljubljen u Olimpiju i ono što je predstavljala, bio je odan prijatelj. A ako pogledamo rezultate, koliko trenera se može pohvaliti da su ostvarili veći uspeh od njega?-  rekao je trener Piterson posle vesti o smrti bivšeg kolege.

Kao glavni trener, Kazalini je osvojio još jedno prvenstvo Italije i dva Kupa Švajcarske. Nakon povlačenja iz trenerske karijere, on je bio komentator na "Tele+", a kasnije i na "Skaj sportu" i "Eurosportu", da bi postao jedan od najprepoznatljivijih glasova na italijanskoj sceni.

- Ličnost retke inteligencije i osećajnosti. Sa njim sam proživeo neponovljive trenutke - izjavio je legendarni NBAA trener Majk D'Antoni.


BONUS VIDEO: Pešić okupio "orlove"
 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati