"OVDE SUDIMO PO NAŠIM ZAKONIMA": Marija Zaharova jasno stavila do znanja da Rusija neće slediti put Amerike

Novosti online

21. 07. 2022. u 14:48

PORTPAROLKA ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kaže da će se uhapšenoj američkoj košarkašici Britni Griner suditi u skladu sa zakonima Rusije.

ОВДЕ СУДИМО ПО НАШИМ ЗАКОНИМА: Марија Захарова јасно ставила до знања да Русија неће следити пут Америке

Foto: Profimedia

Podsetimo, Grinerova, koja je igrala za Jekaterinburg u ruskoj ligi, privedena je nakon što su policajci carinske službe rekli da su u njenom prtljagu na aerodromu u Moskvi u februaru pronašli punjenja za eliktričnu cigaretu koja sadrže ulje marihuane, što je u Rusiji strogo kažnjivo.

Njoj preti kazna do 10 godina zatvora ako bude osuđena po optužbama za "transport droge velikih razmera", prema zakonima Ruske Federacije.


Stejt department je u maju označio Grinerovu kao nezakonito pritvorenu, premestivši njen slučaj pod nadzor svog specijalnog predsedničkog izaslanika za talačke poslove – zapravo glavnog vladinog pregovarača o taocima.

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kaže da košarkašici treba da se sudi prema zakonima Ruske Federacije.

- Ako je državljanka SAD pritvorena u vezi sa činjenicom da je švercovala drogu u Rusiji, a ona to ne poriče, onda bi trebalo da joj se sudi po našim ruskim, lokalnim zakonima, a ne onima koji su usvojeni u San Francisku, Njujorku i Vašingtonu - rekla je Zaharova.


Portparolka ruskog ministarstva je potom "prozvala" Sjedinjene Države i jasno stavila do znanja da Rusija neće slediti njihov primer što se tiče legalizacije marihuane u rekreativne svrhe.

- Ako je droga legalizovana u određenom broju saveznih država SAD, onda će cela Amerika postati zavisna od droge. Ali to ne znači da sve druge zemlje treba da idu tim putem - dodala je ona.

FOTO: EPA

 

Ruski mediji već duže vreme spekulišu da bi Grinerova mogla da bude razmenjena za ruskog trgovca oružjem Viktora Buta, koji je zatvoren u Sjedinjenim Državama.


Američki zvaničnici nisu komentarisali šanse za tu razmenu, dok su ruski predstavnici poručili da se ne može razgovarati na tu temu pre nego što se okonča sudski postupak protiv Grinerove.

BONUS VIDEO: Partizanovih 68 poena u prvom poluvremenu
 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a