"HTELI SMO ODMAH DA DOBIJEMO MEČ"! Pešić: Nije bilo strpljenja i discipline u napadu

Novosti online

30. 06. 2022. u 21:55

NIJE mogao da bude zadovoljan Svetislav Pešić onim što su njegovi izabranici prikazali na utakmici protiv Letonije u Rigi.

ХТЕЛИ СМО ОДМАХ ДА ДОБИЈЕМО МЕЧ! Пешић: Није било стрпљења и дисциплине у нападу

FOTO: FIBA.Basketball

Srbija je poražena u pretposlednjem kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, a iskusni stručnjak je analizirao meč.

- Čestitke Letoniji, posebno na drugom poluvremenu. U prvih 20 minuta smo kontrolisali igru, radili šta smo želeli na oba kraja terena. Mučili smo se samo sa ofanzivnim skokom rivala. U drugom smo počeli da igramo drugu košarku. Hteli smo da odmah da dobijemo utakmicu, nismo imali strpljenja i discipline u napadu. Nismo igrali kako smo želeli. To je razlog zbog kojeg smo izgubili ritam i na kraju utakmicu. Znamo da Letonija ima dosta talenta, posebno sa spoljnih pozicija, ali naši spoljni igrači su u odbrani radili dobar posao protiv Lomaša i Bertansa. U drugom poluvremenu nismo kontrolisali unutrašnju igru rivala, imali problema i sa fizičkim aspektom. Kada to nije dobro i nedostaje koncentracije na potrebnom nivou... Trudili smo se u odbrani u prvih 20 minuta i to je možda razlog zbog kojeg u nastavku nismo igrali u napadu kao u prvom poluvremenu - rekao je Pešić.

Davis Bertans i drugovi su "orlovima" pravili probleme u ofanzivnom skoku.

- Imao sam ista očekivanja kao i navijači Letonije. Nije velika razlika u skokovima, ali naša unutrašnja igra u trećoj četvrtini pre svega nije bila na potrebnom nivou da bi se kontrolisao skok. Znali smo da Letonija ima agresivne unutrašnje igrače, odlične skakače. To je tim čija igra zavisi od šuta sa distance. Morali smo da kontrolišemo šut za tri poena i da vidimo kako da gradimo u reketu i kontrolišemo skok. To nije od starta bilo na potrebnom nivou.

"Ne bih da pričam o Letoniji, ja sam trener Srbije"

Nije alibi, ali problem za Srbije je i neuigranost. Veliki broj igrača koji je danas bio na parketu dvorane "Arena Riga" nije bio u sastavu u prethodnim mečevima kvalifikacija.

- Ne bih da pričam puno o Letoniji, jer treniram Srbiju. Izgubili smo kontrolu, pre svega u napadu, jer su letonski igrači od prvog minuta bili veoma agresivni, vršili pritisak na loptu, ali to smo očekivali. Nisu nas iznenadili. Pokazali smo u prvih 20 minuta da možemo da kontrolišemo igru. Teško mi je jer je ovo novi tim, tek sedam dana smo zajedno. Neki igrači nisu igrali kvalifikacije dosad. Naravno, potrebno je vreme. Letonija je tim koji je na okupu već dugo i u svakom trenutku zna šta želi.

Novinare je zanimalo da li ga je rival iznenadio što je u prelomnoj trećoj četvrtini (Letonija je dobila 21:7) igrao sa nešto nižom petorkom.

- Imamo veliki respekt za igrače iz Letonije, to je veoma talentovana ekipa. Da budem iskren, nije mi trenerski stil da reagujem u odnosu na odluke protivničkog tima. Imali smo plan utakmice, adaptirali smo se povremeno, analizirali igru, ali imamo način na koji igramo. Nije izgovor, ali problem je što da bi igrali protiv ovakve Letonije, morate da igrate kao tim. Za to je potrebno vreme, da bi igrači razumeli šta želimo. Iz tog razloga smo izgubili u trećoj četvrtini koncept, pre svega u napadu.

Pešić je otrkio da je od početka priprema za ovu utakmicu znao da neće moći da računa na Miloša Teodosića.

- Znali smo od starta priprema da Teodosić ne može da igra. To nije nikakva novost za nas. Da li je za vas, ne znam. Nije bio planiran za ovu utakmicu - zaključio je 72-godišnji stručnjak.

Podsetimo, Srbija naredni meč igra protiv Belgije, 3. jula u niškom "Čairu".

BONUS VIDEO: PEŠIĆ OKUPIO "ORLOVE": Trening reprezentacije Srbije

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a