KO JE NIKOLA JOVIĆ? Prednosti i mane srpskog košarkaša zbog koga će naša zemlja biti budna večeras

Novosti online

23. 06. 2022. u 15:51

BLIŽI se novi NBA draft na kome će i Srbija imati jakog aduta u noći između četvrtka i petka. Reč je o Nikoli Joviću, talentovanom košarkašu Mege, koji se već duži period nalazi u Americi, gde se razni skauti upoznaju sa njegovim mogućnostima.

КО ЈЕ НИКОЛА ЈОВИЋ? Предности и мане српског кошаркаша због кога ће наша земља бити будна вечерас

FOTO: KSS

Jović je sezonu 2021/2022. proveo igrajući za tim Mega Basketa u ABA ligi. Na 25 utakmica prosečno je postizao 11,7 poena, 4,4 skoka i 3,4 asistencije.

On je proglašen za najboljeg mladog igrača Jadranske lige na kraju sezone. Dosadašnji dobitnici ove nagrade bili su Dario Šarić, Ante Žižić, Goga Bitadze i Nikola Jokić.


Krilni košarkaš Mege je rođen 2003. godine, visok je 208 centimetara, a krase ga vrhunske plejmejkerske sposobnosti.

Jović poseduje i odlučan šut i može da pogađa sa velike udaljenosti od koša, a prednost mu je i što sam može da izgradi dobru poziciju za šut. Takođe, ima i dobar dribling za svoju visinu. Ne smatra se elitnim atletom za NBA standarde, ali dobro istrčava kontre i sposoban je da završava na obruču.

Ipak, da bi igrao na poziciji krilnog centra u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu, stručnjaci smatraju da bi morao da poradi na mišićnoj masi.


Jović takođe ima prostora da se poboljša kao finišer oko koša i ponekad može da bude sklon padu koncentracije, što je uzrokovalo da u protekloj sezoni ima 2,7 izgubljenih lopti po utakmici.

Njega često porede po stilu igre sa evropskim krilima kao što su Hido Turkoglu, Danilo Galinari i Deni Avdija.


Ipak, ono što analitičari smatraju najvećom manom 19-godišnjeg košarkaša je odbrana. I dalje njegovo telo nije dovoljno razvijeno za dobru odbranu 1 na 1 u NBA ligi. Navodi se da mu za poziciju "trojke" nedostaje eksplozivnost, a za poziciju "četvorke" snaga. Međutim, u Americi će raditi sa najboljim stručnjacima za fizičku spremu, pa bi uz njegove radne navike mogao vrlo brzo da poboljša i taj segment igre.

Nagoveštava se da će Srbin biti biran krajem prve runde, a kao glavni kandidat se ističu Denver Nagetsi koji raspolažu 21. i 30. pikom.

BONUS VIDEO: Nemanja Bjelica slavi NBA titulu
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade