DŽORDAN JE "KRIVAC" ZAŠTO JE PARKER POSTAO KOŠARKAŠ: Nesvakidašnja životna priča jednog od najboljih evropskih plejmejkera svih vremena

V. F.

18. 06. 2022. u 21:00

VILIJAM TONI PARKER rođen je 17. maja 1982. godine, u Brižu, u Belgiji. On je većinu svog ranog života proveo u pokretu jer je njegov otac bio košarkaš, on je igrao profesionalno 15 godina u Evropi, a većinu karijere proveo je u Francuskoj.

ЏОРДАН ЈЕ КРИВАЦ ЗАШТО ЈЕ ПАРКЕР ПОСТАО КОШАРКАШ: Несвакидашња животна прича једног од најбољих европских плејмејкера свих времена

FOTO: EPA

Tonijev otac košarku je naučio da igra na ulicama Čikaga, a njegovu igru krasio je dobar šut. Igrao je za  Lojola koledž, sredinom sedamdesetih. Nakon diplomiranja znao je

da ne može igrati u NBA, pa je rešio da karijeru pokuša nastaviti u Evropi. Njegova prva
destinacija bio je Amsterdam, tu je upoznao Pamelu Fajerston, njegovu sadašnju ženu sa kojom ima troje dece.

Najstariji sin, za kog se može reći da je rođen sa loptom u rukama, Toni se još kao dvogodišnjak igrao sa košarkaškom loptom. Nešto kasnije, Parkera je više zanimao fudbal, imao je sve predispozicije da postane dobar fudbaler. To se počelo menjati na leto 1991. jer je tada porodica kao i svake godine išla u Čikago u posetu Tonijevoj babi i dedi. To leto je bio košarkaški haos u "vetrovitom gradu" jer su "bulsi" tad osvojil
svoju prvu titulu. Svuda po gradu su se mogle videti slike Majkla Džordana. Parker je bio
najblaže rečeno oduševljen "Letećim Majkom". Po povratku u Francusku Parker je imao samo jedan cilj, a to je igranje u NBA ligi.

Od tad on započinje svoju košarkašku priču, a devet godina kasnije kreće i njegov uspon. U leto 2000. godine njegov ugled raste, Parker je bio pozvan na "Najk Hups Samit" u Indijanapolisu.  U meču između najboljih mladih igrača starog kontinenta i najboljih mladih košarkaša Sjedinjenih Američkih Država on je postigao 20 poena, zabeležio sedam asistencija i četiri skoka, uz dve ukradene lopte. Tada se pričalo da bi Parker mogao da bude jedna od “krađa drafta” a tako je i bilo.

Kako se bliži NBA izbor 2001. intresi za Parkera samo rastu. Na
čelu San Antonija i tad je bio legendarni Greg Popovič. U klubu iz Teksasa nisu bili za dovođenje plejmejkera iz Evrope. Sve je promenio jedan čovek. Pomoćnik Popoviča , Bjuford,  je prisustvovao pomenutom "Najk Samitu" i dao je snimk treneru "sparsa".


Vrlo skeptičan pre gledanja videa, Popovič je nakom gledanja snimka i razgovora sa Bjufordom postao uveren da je Toni bio vredan kockanja, a Parker je bio srećan što je izabran od strane San Antonija. Ne gubeći vreme, on je potpisao ugovor i odleteo u Kolorado da bi nastupao u letnjoj ligi za "mamuze".

U četiri utakmice, on je u proseku beležio 18 poena , devet asistencija , četiri skoka i
dve ukradene lopte . Impresivan je bio način kako se prilagodio svom novom okruženju , na terenu i van njega. Nije mu ni najmanje smetao tempo igre ili veličina njegovih protivnika. On se takođe lako uklopio u američku kulturu. Čelnici kluba su se počeli pitati jesu li odabrali potencijalnog superstara. Parker je bio tek treći Francuz u istoriji koji je zaigrao u NBA ligi, dok je danas liga puna njihovih igrača.

Prva “ruki” sezona bila je dobra za Parkera. Beležio je 9,2 poena i 4,3 asistencije po meču. Sa njegovim dolaskom San Antonio je počeo da igra znatno bržu košarku.
Naredne sezone Parker je drastično poboljšao brojke. Beležio je 15,5 poena i 5,3 asistencije po utakmici. Te godine, u ligaškom delu odigrao je svih 82 utakmice i u svakoj bio starter, u nekim trenucima delovao je kao vođa na terenu. I već te sezne Parker osvaja svoj prvi NBA prsten.


Bez obzira što su osvojili titulu, San Antonio nije želeo da zadrži Parkera. U tom trenutku hteli su da se reše Francuza a da na njegovo mesto dovedu Džejsona Kida. Njihov pokušaj za dovođenje Kida je propao, pa je Toni morao da osigura svoje mesto u timu.

Pričao je puno sa Popovičem, ubedio ga da je on pravi plej i kasnije opravdao poverenje.
Sezona 2008-2009. bila je najbolja za Parkera što se tiče njegovog individualnog učinka. Tada je beležio 22 poena uz skoro 7 asistencija po meču. U plej-ofu imao je još bolju statistiku od 28,6 poena i 6,8 asistencija, ali "sparsi" te sezone ispadaju
već u prvoj rundi doigravanja. Bila bi to verovatno mnogo bolja sezona za njih ali u plej-of su ušli bez povređenog Manua Đinobilija. Tih sezona Parker je uvek imao prosek od preko 20 poena, te je jednom i sam Greg Popovič rekao nešto povodom toga. Trener je izjavio da Parker igra u nekoj drugoj ekipi gde se ne igra timska košarka kao u Teksasu da bi njegov organizator igre bio gotovo sigurno MVP lige.

Parkerova vitrina puna je individualnih i timskih dostignuća. Sa San Antonijom osvojio je 4 NBA šampionata, 6 puta je bio "Ol star", MVP finala lige 2007,
Najkorisniji igrač Evrobasketa 2013, i sa reprezentacijom Francuske uzeo je 4 medalje na EP.

Toni je kao igrač bio neustrašiv. Usprkos naizgled slabom telu, on je izazivao "velike" protivnike svojim prodorom. On je bio svestran napadač i solidan obrambeni igrač. Majstor donošenja pravih odluka na terenu, a s’ obzirom na to da mu je bivša supruga Eva Longorija, njegove odluke i van parketa su bile dobre.

BONUS VIDEO: Bjelica slavi NBA titulu, Barbosa "komiran" na podu
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)