VLADALI SU NBA LIGOM, ALI BEZ TROFEJA: Ovo su legende koje se nikada nisu okitile titulom (FOTO/VIDEO)

A. Ilić

11. 06. 2022. u 14:32

NBA liga je kroz istoriju dala mnoga istinska i velika košarkaška imena, a brojna nikada nisu iskusila čar osvajanja šampionskog prstena. Reč je o nekim od najvećih igrača koji su nastupali u najjačoj košarkaškoj ligi, a za pojedine ćete ostati zapanjeni kada saznate da se nikada nisu okitili šampionskim trofejom tokom igračke karijere.

ВЛАДАЛИ СУ НБА ЛИГОМ, АЛИ БЕЗ ТРОФЕЈА: Ово су легенде које се никада нису окитиле титулом (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: EPA

Biti fantastičan igrač ne znači garantovano osvajanje trofeja, a posebno u NBA ligi koja zrači talentom na svakom koraku. Od Čarlsa Barklija do Dominika Vilkinsa, ovo je lista igrača bez šampionskog pehara, koji su ujedno obeležili NBA ligu.

VINS KARTER

Karter je imao neverovatnu karijeru koja je trajala pune 22 godine. Osvajao je brojna priznanja, a ono što mu je izmaklo jeste šampionski pehar.

U poznim godinama nastupao je za Kingse i Hokse, nije želeo da po svaku cenu juri trofej i potpiše za nekog od favorita za titulu, što mu je donelo simpatije javnosti.

Karter je imao priliku da 2010. godine u dresu Medžiksa dođe do finala Istočne konferencije, dalje od toga nije išao.

FOTO: EPA

DžON STOKTON

Stokton važi za jednog od najboljih plejmekera svih vremena, odličan u odbrani, organizaciji napada, a ubojit je bio i pri šutu.

Ostao je sinonim za vrhunskog plejmejkera, ali ni on nije uspeo da se okiti titulom, a igrao je uz velikog  Karla Melouna u Juti. Doduše, budimo iskreni, na tome može da zahvali Majklu Džordanu koji je 90-ih godina vedrio i oblačio ligom.

Stokton je igrač sa najviše ukradenih lopti u ligi (3.265). Čak 600 više od Džejsona Kida na drugoj poziciji.

FOTO: EPA

KARL MELOUN

Legendrni Poštar, bio je jedan od najboljih igrača na poziciji krilnog centra. Ostvario je u karijeri brojne individualne uspehe.

Čak 13 puta bio je Ol-star igrač u dresu Džeza i Los Anđeles Lejkersa. Dok je 14 puta biran u najbolji tim sezone,četiri puta bio je u najboljem defanzivnom timu lige.

Ipak, trofej u NBA ligi nije uspeo da osvoji. Ostaju dva olimpijska zlata kao uteha.

FOTO: EPA

ČARLS BARKLI

Šta tek reći o Barkliju. Igrač koji je 11 puta igrao na Ol-star meču, osvajao MVP trofej, važio za prototip modernog krilnog centra... Beležio je 25.6 poena, Finiks vodio do fantastičnog skora od 62 pobede i 20 poraza u sezoni.

I njemu se na putu do trofeja isprečio Majkl Džordan. Nakon Finiksa nastupao je za Hjuston sa kojim je došao do finala Zapada 1994. i godinu dana kasnije.

Pokušao je Barkli da napravi "super-tim" sa Hakimom Olažuvonom i Klajdom Dreklserom, ni to nije dalo rezultata. Izgubili su od Jute u velikom finalu 1997. godine.

FOTO: EPA

ALEN AJVERSON

Pravi dokaz da se najopasniji otrov čuva u malim bočicama. Ajverson je bio MVP lige u sezoni 2000/01. Nosio je sam Filadelfija Seventisikserse do finala. Ipak, nije mogao protiv moćnih Los Anđeles Lejkersa.

Ajverson je u finalu beležio prosek od 35.6 poena po meču, a u jedinoj pobedi File ubacio je 48 poena.

Jedanaest puta bio je deo Ol-star okupljanja, a uprkos tome što nema osvojen prsten smatra se za jednog od najuticajnijih košarkaša i plejmejkera koji je ostavio dubok trag u NBA ligi.

FOTO: EPA

STIV NEŠ

Kada u NBA ligi kažete Kanada, prva asocijacija je Stiv Neš, a tek posle Toronto Reptorsi. Plej koji je u Finiksu ostavio dubok trag tri puta bio je u najboljem prvom timu lige, dva puta osvajao je MVP trofej, a nijednom nije došao do finala NBA lige, a kamo li do prilike da osvoji trofej.

Najdalje što je uspeo da stigne jesu finala konferencije u nekoliko navrata, a tu prepreku nije uspevao da preskoči.  

U smiraj karijere pokušao je odlaskom u Los Anđeles Lejkerse da dođe u priliku da uz sva dostignuća doda i šampionat, ali so to neslavno završilo.

FOTO: EPA

REDžI MILER

Jedino finale koje je u karijeri igrao, Miler je izgubio 2000. godine protiv Lejkersa.

Indijana Pejsersi sa njim u timu pokazali su se kao težak protivnik, a to su na svojoj koži osetili i Čikago Bulsi 1998. godine, ipak, Pejsersi su izgubili sedmi meč u neizvesnoj završnici.

Miler je celu karijeru koja je trajala 18 godina proveo u Indijani.

FOTO: EPA

PIT "PISTOL " MARAVIČ

Igrač koji je bio ispred svog vremena, nesumnjivo jedan od najboljih šutera u istoriji NBA lige.

Kakav je trojkaš bio nikada neće biti potvrđeno jer je linija za tri poena uvedena 1979, godinu dana pre penzionisanja igrača sa srpskim korenima.

U desetogodišnjoj NBA karijeri četiri puta došao je do plej-ofa, samo jednom prošao je prvu rundu.

Povukao se zbog povrede kolena, a na 658 odigranih mečeva imao je prosek od 24.2 poena.

PATRIK JUING

Juing je jedan od najboljih centara koji je ikada igrao u NBA ligi. Prosečno je beležio 21 poen uz 9.8 skokova i 2.4 blokade po meču.

Legendarni igrač Niksa jednom je došao do finala tokom svoje karijere, a titulu je odneo Hakim Olažuvon i Roketsi 1994. godine.

Najveći krivac za poraz u sedmom meču bio je Džon Starks koji je te večeri šutirao 2 od 18, promašivši svih 11 pokušaja za tri.

FOTO: EPA

DOMINIK VILKINS

Još jedan igrač bez finala NBA lige. Zapravo, Dominik Vilkins nikada nije prošao dalje od polufinala konferencije.

Devetostruki učesnik Ol-star mečeva beležio je u proseku 25 poena po meču, i važio je za igrača kojeg publika obožava, a tome su doprinela neverovatna zakucavanja koja je iz večeri u veče priređivao.

Član je kuće slavnih, nastupao je za Kliperse, Seltikse, San Antonio Sparse i Orlando Medžiks, a pre svega toga 12 godina nosio je dres Hoksa.

FOTO: EPA

BONUS VIDEO: Srbija je ponosna: Fotografija MVP Jokića na Geneks kuli

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)