STO DANA NA ROBIJI: Rusija neće pustiti američku košarkašicu, ako zauzvrat ne dobije trgovca oružjem

Novosti online

28. 05. 2022. u 19:15

U SUBOTU se navršava 100 dana otkako je košarkašica Britni Griner privedena u Rusiji. Griner je uhapšena zbog optužbi za drogu, nakon što su joj carinski službenici na moskovskom aerodromu pronašli elektronsku cigaretu sa uljem od marihuane.

СТО ДАНА НА РОБИЈИ: Русија неће пустити америчку кошаркашицу, ако заузврат не добије трговца оружјем

FOTO: EPA

Komesarka VNBA, Keti Engelbert, razgovarala je sa medijima u Indijani, pre početka utakmice Feversa protiv Sparksa. Engelbertova je primila poruke od Grinerovog ruskog advokata, jedne od retkih osoba koje mogu da razgovaraju sa košarkašicom i u njima se navodi a je ona dobro, s obzirom na okolnosti.


- Kao što sam već rekla, situacija je vrlo složena. Nastavljamo da radimo. Ne prođe dan da nismo u nekom pozivu ni sa vladom SAD, sa Stejt departmentom, ili sa nekim za pregovore o taocima. Talački stručnjaci svakodnevno pregovaraju kako bi je vratili kući što je pre moguće. Ali najvažnije je da je bezbedna, ne želimo da ugrozimo tajming - izjavila je žena na čelu najjače ženske košarkaške lige na svetu.

Od 3. maja, vlada Sjedinjenih Američkih Država klasifikovala je hapšenje Grinerove kao "nepropisno pritvaranje“ i ona se od tada u svojoj domovini zvanično smatra nezakonitim pritvorenikom.

Međutim, Rusi su jednoj od najboljih košarkašica svih vremena produžili pritvor. Sud u Himkiju je objavio da se istraga protiv nje nastavlja i da će ona preventivno biti zadržana u pritvoru do 18 juna.

Šerel Griner, supruga košrkašice, izjavila je da veruje da je predsednik Džo Bajden jedina osoba koja može nešto da uradi u vezi sa pritvorom njene žene. Šerel je takođe zatražila sastanak sa predsednikom.

Nepotvrđeni izveštaji u Rusiji u petak su tvrdili da bi Grinerova mogla biti razmenjena za ruskog biznismena Viktora Buta. But je pritvoren 2008. na Tajlandu na zahtev Vašingtona i potom prebačen u SAD, gde je 2012. osuđen na 25 godina zatvora zbog navodne umešanosti u zaveru za šverc oružja. TASS tvrdi da su već u toku preliminarni razgovori o potencijalnoj razmeni u kojoj bi učestvovali Griner i But.

BONUS VIDEO: Radonjić se raduje sa navijačima nakon meča

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EVROLIGA NAJGLEDANIJA U ISTORIJI: Partizan i Crvena zvezda neprikosnoveni, nema im ravnih