ĐORDI BERTOMEU: "Dva srpska tima u Evroligi? Možda u budućnosti..."

Novosti online

20. 05. 2022. u 18:26

UOČI finala Evrolige, prvi čovek takmičenja, Đordi Bartomeu na konferenciji za medije odgovorio je na pitanje novinara o učešću dva srpska predstavnika u elitnom takmičenju.

ЂОРДИ БЕРТОМЕУ: Два српска тима у Евролиги? Можда у будућности...

Foto: EPA-EFE/David Aguilar

Bartomeu je rekao da je postoji mogućnost za to u budućnosti, ali da trenutno ne očekuje da se dva srpska tima nađu u Evroligi.


- To je moguće ako jedan klub osvoji ABA ligu, a drugi Evrokup. Ovaj region je veoma važan, to ne moram da objašnjavam. Posebno je Beograd za nas sjajno tržište, zato smo i sada tu. Ovde imamo tim koji je godinama konkurentan – Crvenu zvezdu, Partizan je takođe odličan tim. U budućnosti je moguće da oba tima igraju, ali u zavisnosti od broja klubova koji će učestovovati u Evroligi. Ne očekujem dva tima iz Beograda u Evroligi uskoro, ali je to budućnosti moguće - rekao je prvi čovek Evrolige.

Nakon toga, Bartomeu je govorio da li postoji mogućnost da ABA liga dobije dve specijalne pozivnice, ako ruski klubovi i dalje budu suspendovani.

- Svakako da postoji mogućnost. Jadran je za nas važan, produkcija talenata ovde je jedinstvena u Evropi i zato je važno biti fokusiran na ovaj region. Činjenica da želimo da svi klubovi moraju da imaju isti status je naš prioritet, što znači da želimo pet ili sedam klubova koji će imati isti status kao sadašnji deoničari. Moramo da implementiramo tu ideju time što ćemo otkriti prava tržišta koja mogu da pomognu rast košarke i lige. U tome Beograd ima svoje mesto, kada dođemo ovde znamo da imamo dva kandidata, to nije nešto nemoguće, ne kažem da je lako. Nemamo tržišta sa dva tima u istom gradu osim Atine. Sva tržišta su drugačija, u Nemačkoj imamo dva mesta – Minhen i Berlin, pitanje je koliko nam odgovara to tržište, Beograd jeste u fokusu, ali videćemo - izjavio je predsednik najelitnijeg klupskog takmičenja u Evropi.


Katalonac je na konferenciji govorio i o budžetima timova iz Evrolige. O planovima da se na "starom kontinentu" uvede neki vid "seleri kepa" koji postoji u NBA.

- Problem je kada neko troši više nego što može da zaradi. Mi pokušavamo da izbalansiramo troškove i prihode, to je svrha. Nebalansirani budžeti između klubova postoje svuda. Ne želimo da utičemo na pojedinačne ugovore, već da povežemo prihode i troškove. Nema limita za plaćanje igrača, samo morate da imate novac za to. Morate da uzmete u obzir da to ne može da se desi preko noći, moramo da radimo na tome, već imamo predlog, videćemo šta klubovi kaže, čeka nas onda tranzicija pre uvođenja. Ovo nije ništa novo, i pre nekoliko godina smo imali sličan period tranzicije - rekao je Bartomeu.


 

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024