SRBIN IZAZVAO NBA PAKAO: Ne, nije Nikola Jokić - Osvetnik je tema dana u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu

D. N.

16. 05. 2022. u 18:48

NBA liga ulazi u završnicu, i to na vrlo, vrlo zanimljiv način.

СРБИН ИЗАЗВАО НБА ПАКАО: Не, није Никола Јокић - Осветник је тема дана у најјачој кошаркашкој лиги на свету

FOTO: Tanjug/AP

Minule noći desila se velika senzacija u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu: 

Najbolji tim NBA, Feniks Sansi, iako domaćini majstorice u polufinalu Zapadne konferencije, deklasirani su sa čak 33 razlike od gostujućih Dalas Maveriksa. Konačan rezultat, uz bravure Luke Dončića u pobedničkoj ekipi, ali i sama činjenica da je Feniks ispao iz plej-ofa, doveli su do toga da se priča ne samo o akterima na terenu, već i onima koji su tik uz njega.

Jedan Srbin je tu vrlo bitan faktor...

Luka Dončić je, kao član košarkaške reprezentacije Slovenije, osvojio Evropsko prvenstvo 2017. godine (pobedom nad Srbijom u finalu), a tadašnje bravure "supertalentovanog klinca", kako su ga nazivali, bile su vrlo mudro vođene s klupe od strane našeg stručnjaka, Igora Kokoškova.

Igor Kokoškov / Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Kokoškov je potom bio i selektor Srbije, s kojom nije izborio plasman na Olimpijske igre u Tokiju, ali njegova i te kako bogata karijera, tokom koje je bio i prvi Srbin na kormilu jednog NBA kluba (pomenutog Feniksa), sada je ponovo "oživljena" u američkim medijima.

Sa razlogom.

Ovaj 50-godišnjak je svojevremeno radio u stručnim štabovima Klipersa, Detroita, Klivlenda, Orlanda i Jute pre nego što je 2018. preuzeo Sanse (u kojima je dobio otkaz, jer je s vrlo mladim timom ostvario rezultate ispod očekivanja uprave). Posle kratkog zadržavanja u stručnom štabu Sakramenta, preselio se privremeno u Evropu (vodio je Fenerbahče), a 31. avgusta 2021. predstavljen je kao pomoćni trener Džejsona Kida u Dalas Maveriksima. Stigao je, dakle, u kluba u kome igra Luka Dončić, momak s kojim je pokorio Evropu 2017.

Ta obnovljena saradnja, Kokoškov - Dončić, dovela je do toga da mladi vođa Dalasa gospodari terenom protiv favorita iz Feniksa, i to na maestralan način. Samo u majstorici, dešavalo se da je Dončić do velikog vođstva Maveriksa od 29:65 dao više poena (30) nego ceo tim Sansa (pomentih 20).

Uključujući ovosezonske, čudesne partije u doigravanju, Luka Dončić trenutno ima najbolji košgeterski prosek u eliminacionim utakmicama (majstoricama) - i to čak 38,3 poena.

Pre sinoćne utakmice u Feniksu, prosek mu je čak bio i malo veći, 39 poena u odlučujućim mečevima plej-ofa za opstanak ekipe u njemu. Ali i ovaj sadašnji, malo manji učinak (38,3), i dalje je veći od ostvarenja Lebrona Džejmsa (33,5 poena u takvim nastupima), Majkla Džordana (31,3) i svih ostalih koji su u NBA ikada igrali.

Saradnja sa srpskim stručnjakom, koji se vratio u NBA, tome je sigurno doprinela, o čemu svedoči sve više mišljenja poznavalaca američke košarke.

Evo samo jednog od njih. 

U pitanju su reči Toma Haberstroha, koji vodi jedan od popularnijih NBA podkastova, a kog na Tviteru prati skoro 200.000 ljubitelja te lige:

- Potcenjena priča: Feniks Sansi su zaposlili selektora Luke Dončića iz reprezentacije Slovenije, Igora Kokoškova, kao glavnog trenera 2018. godine, a onda su samo mesec dana kasnije odbili da na draftu odaberu Dončića. Kokoškov je sada u stručnom štabu Maveriksa i gleda ovaj pakao - poručio je Haberstroh, opsiujući srpskog trenera dok je "njegov" Dalas mleo pred sobom velikog favorita, klub iz Feniksa koji se Kokoškova olako odrekao posle samo jedne sezone.

Podsetimo, Dalas će u finalu Zapadne konferencije igrati protiv Golden Stejt Voriorsa, a u finalu "istoka" sastaju se Majami Hit i Boston Seltiks.

Bonus video: Kada je na Kup Koraća ušao vojni orkestar, "delije" i "grobari" su zagrmeli zajedno

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna