OVO NIJE VIĐENO GODINAMA! Partizan uzvratio udarac, Zvezda pala u neverovatnom večitom derbiju

D. N.

06. 03. 2022. u 20:37 >> 20:37

KOŠARKAŠI Partizana su, posle pet uzastopnih poraza od Crvene zvezde, u 21. kolu ABA lige savadali crveno-bele sa 98:84, i to posle neverovatnog duela odigranog u hali "Aleksandar Nikolić", krcatoj "grobarima", koje je najviše oduševljavao nestvarni Aleksa Avramović, strelac 33 poena, od toga 31 u drugom poluvremenu, kada je i dao svojih osam trojki iz deset pokušaja.

ОВО НИЈЕ ВИЂЕНО ГОДИНАМА! Партизан узвратио ударац, Звезда пала у невероватном вечитом дербију

FOTO: M. Vukadinović

Sve ono što su bili najveći problemi crno-belih u nedavnom porazu od "večitog rivala" u finalu Kupa Radivoja Koraća, "nestalo" je već u uvodnoj deonici ovog okršaja naših najpopularnijih klubova. 

Kad god bi Partizan kretao u kontru, nije više bilo soliranja koje je Zvezda na prethodna dva ovosezonska duela zaustavljala brzim prekršajima, već je brzo dodavanje tranziciju činilo hitrijom, a donosilo i poene. Uz to, Željko Obradović je napad "naštimovao" tako da Kevin Panter više ne muči muku da dođe do lopte, pa i pozicije za šut, već je najbolji poenter Partizana, uz dobru kretnju i još bolje blokove saigrača često zadavao glavobolje rivalima, čiji su prekršaji bili i "krivi" što je iz minuta u minut narastao njegov košgeterski učinak, a i prednost ekipe za koju sada nastupa.


Zvezda je, sa druge strane, uspevala da nešto boljom skok-igrom parira, ali se čekalo da neko od njenih igrača "proradi" dok je +7 za domaćine naraslo na maksimalnih 12 razlike početkom druge četvrtine. I, tada se "uključio" u utakmicu Davidovac, koji je sa nekoliko dobrih poteza povezao redove crveno-belih. Nedugo zatim Zvezdina serija od 8:0 primakla ju je na 36:34, i to posle "trominutnog očaja" kada su se obojica trenera, i Obradović i Dejan Radonjić, nervirali. I ne čudi, toliko je bilo promašaja, da je šut iz prve deonice (oba tima su tada bila prilično uspešna, 52%) spao na 45, odnosno 37 odsto. Drugo poluvreme počelo je daleko burnije nego što se prvo privelo kraju, jer je Partizan za tili čas otišao opet na 12 razlike, za šta se i pored nekih Zvezdinih atrakcija poput Holinsovog zakucavanja, pobrinuo najviše raspoloženi Avramović. Da Holins nije uzvraćao u trim trenucima, verovatno bi se desio crno-beli nokaut najvećeg rivala, ali ni 16 poena za sedam i po minuta Alekse Avramovića u trećoj četvrtini, ni vođstvo od 61:48 za Partizan, nisu uzdrmali Radonjićevu ekipu.


Malo sa linije penala, malo više ofanzivnim skokovima, Kalinića, pa Davidovca, koji je pogodio i trojku, tek - Crvena zvezda se serijom 14:2 i pre poslednje deonice potpuno vratila u život.


A ta poslednja je bila priča za sebe. Zvezda je košem Ivanovića prvi put povela od uvodne deonice, ali je onda doživela veliki juriš crno-belih, koji su sa devet poena u nizu ponovo uzeli konce igre u svoje ruke. Treneri su se i dalje nervirali (pa i dobijali obostrane tehničke greške kada je junak ovog meča posegao za jednom manjom provokacijom "klupe" rivala; Avramović je prošao bez kazne, koja bi mu bila peta lična, a Dejan Radonjić je morao da napusti mesto tik uz teren jer je isključen zbog druge tehničke), a glavni akter derbija nije odustajao od onoga što je radio Zvezdi od velikog predaha.


Kada je ubacio sedmu trojku iz devetog pokušaja, "grobari" su već bili u transu,  a osmom je digao celu halu na noge. Partizan je od tada samo uvećavao svoju prednost, nije ga u tome omela ni tehnička Lesoru, ni poneki dalekometni pogodak rivala. Na kraju - sasvim zaslužena, a zbog Alekse Avramovića i onih preokreta, čudesnih serija (pa i tehničkih greški, a i atmosfere), prilično impresivna pobeda crno-belih.

Statistika

ABA liga, 21. kolo

Partizan - Crvena zvezda 98:84 (28:21, 12:13, 24:29, 34:21)

Beograd - Hala: "Aleksandar Nikolić"; Gledalaca: 6.884; Sudije: Boltauzer, Radojković, Nedović

Partizan: Kurucs 2, Panter 22p (šut za dva 4/5, za tri 1/2, sl. bacanja 11/12), 5sk, 2as, Ledej 9p, 5as, 4sk, Zagorac nije igrao, Avramović 33p (šut za dva 4/7, za tri 8/10, 6as, 1os), Koprivica, Smailagić 4, Mur 10, Glas 3, Lesor 15p, 7sk, 3bl, Trifunović, Madar

Crvena zvezda: Lazarević nije igrao, Volter 10, Davidovac 17p (šut za dva 5/7 za tri 2/6), 10sk, 2as, 2os, 2bl, Mitrović 4, Lazić 3, Kalinić 6p, 6sk, Dobrić 8, Holins 17p (šut za dva 4/7, za tri 3/7), Simović nije igrao, Ivanović 6p, 4as, Vajt 7, Kuzmić 6p, 3sk

KRAJ! Partizan - Crvena zvezda 98:84

40' - Željko Obradović, posle primljenog koša, kojim je Zvezda prišla na 98:82, počeo da se nervira kao da je izgubio finale Evrolige. A kako je Partizan opet potom pogrešio na svojom polovini, a crveno-beli smanjili zaostatak na 98:84, iznervirani Žoc traži tajmaut. U prvom meču ove ABA sezone, bilo je 15 razlike za Zvezdu, 71:56.

39' - Više nema dileme kome će pripasti ova pobeda, 94:78 pokazuje semafor posle trojke Mura.

38' - Tehniča greška Ledeju, Partizan je u seriji 13:3, a Crvena zvezda ima loptu i ... pogađa trojku preko Davidovca. Crveno-beli prilaze na 91:78,  još dva minuta do kraja, traži tajmaut Željko Obradović, čiji je najbolji igrač na ovom meču, bez premca, Aleksa Avramović, strelac 33 poena, uz osam trojki iz 10 pokušaja (samo dva poena dao je u prvom poluvremenu). Nestvarna partija ovog momka, nestvarna...

38' - Sudije gledaju snimak da li je došlo do nesportskog prekršaja u jednoj borbi za loptu pod Zvezdinim košem, kada je Davidovac uhvatio loptu, a preko njega "pali" Lesor i Ledej.

38' - Lesor zakucava pod faulom, Partizanova prednost raste li raste - 91:74.

37' - Neverovatno, osma trojka Avramovića! Sve u drugom poluvremenu. Cela hala je u transu, Partizan vodi sa 87:74 sada, još tri minuta i 13 sekundi do kraja.

37' - Auuu... Sedam trojki iz devet pokušaja Alekse Avramovića, 29 poena ukupno, a 27 u drugom poluvremenu. Partizan je na 84:72, a podsetimo, Zvezda je na početku ove deonice čak povela, i to nakon što je gubila sa 13 razlkike u trećoj četvrtini!

36' - Avramović sjajno diriguje igrom, a i atmosferom u nekadašnjim "Pionirom". Navikao je na sebe odbranu Zvzede, proigrao Mura, koji trojkom izaziva oduševljenje "grobara" - 81:72.

Partizan NIS / Dragana Stjepanović

35' - Avramović opet pogađa trojku! Stigao je do 24 poena, od toga 22 u drugom poluvremenu, a donekle odmah Zvezda uzvraća, Vajt zakucava posle asistencije Kalinića - 78:72 za Partizan.

35' - Rasplamsala se borba, Željko Obradović baca tablu posle zakucavanja Vajta, a odmah ga je obradovao Avramović svojim košem - Partizan ima 75:50 uz 5:41 do kraja.

33' - Nastavlja se serija Partizana, Mur je uvećava na 9:0, pa crno-beli sada vode sa 73:66. Davidovac je uspeo da svojim 12 poenom zaustavi taj nalet rivala.

33' - Od trojke Nikole Ivanovića, Partizan je napravio seriju 7:0! Neverovatan meč, šta se ovo dešava... Lesor je prvo pogodio za dva poena posle pomenutih tehničkih grešaka, potom je Vajt promašio na kraju Zvezdinog napada, da bi Lesor novim pogotkom doneo 71:66 crno-belima. Trener crveno-belih, Radonjić, traži tajmaut.

32' - Posle ovog koša, Avramović je provokativno gestikulirao ka klupi Crvene zvezde. Pobunio se trener Dejan Radonjić, dobacio nešto njemu, usledila je slična reakcija sa klupe Partizana, pa su oba stručna štaba dobila po tehničiku grešku.

31' - Prvo vođstvo Zvezde od uvodne deonice, Nikola Ivanović je na kratko doneo prednost crveno-belima, jer je Aleksa Avramović svojim 21. poenom vratio vođstvo Partizanu 67:66.

30' - Lesor pogađa jedno bacanje, a isto i Kalinić. Pred poslednji napad Partizana 64:63 pokazuje semafor, a toliko i ostaje na kraju treće četvrtine, jer je Avramović promašio sa polu-distance. Sledi završnih deset minuta. Kakav večiti derbi...

Partizan NIS / Dragana Stjepanović

30' - Nije iskoristio Partizan vreme za ofanzivnu akciju, a to rival kažnjava. Zvezda se potpuno vratila u život, Davidovac trojkom smanjuje zaostatak crveno-belih na samo 63:62. Željko Obradović mora da traži tajmaut. Podsetimo, bilo je nedavno 61:48 za crno-bele, a od tada (i izlaska Avramovića, koji je dao 16 poena za sedam minuta treće deonice) Zvezda je napravila seriju 14:2. Još 59 sekundi do kraja treće četvrtine.

29' - Lesor je prokocao napad Partizana, a promašaj Lazića potom "ispravlja" Davidovac, Zvezda je prišla na 63:59.

28' - Luka Mitrović je sada u centru pažnje. Dvaput je promašio drugo slobodno bacanje, ali je posle tog drugog promašaja pritrčao Kalinić i iz "odbojke" poentirao - Zvezda je prišla na 63:57.

28' - Aleksa Avramović pravi prekršaj u napadu, pa odlazi na klupu. U ovoj deonici je ubacio 16 od svojih 18 poena, imao i jednu asistenciju, te samo jedan promašaj (s distance). Nestvarnih sedam i po minuta Partizanovog košarkaša, najzaslužnijeg za aktuelni rezultat.

Partizan NIS / Dragana Stjepanović

27' - Dobrić pogađa trojku, a nakon greške crno-belih, Vajt nije uspeo da postigne novu, pa je u kontri Kurucs doneo 63:51 Partizanu.

26' - Aleksa Avramović nema milosti prema crveno-belima, 16 njegovih poena u trećoj deonici, trojkom donosi maksimalnih 13 razlike za Partizan, 61:48.

26' - Šta radi Aleksa Avramović u trećoj deonici... nova trojka (treća), 12 poena u ovoj deonici, a 15 ukupno. Tom trojkom je "anulirao" novu Holinsovu (takođe ubacio 15 poena), a Volters sa linije penala potom primiče Zezdu na 56:48.

24' - Holins primiče trojkom Zvezdu na 51:44, ali Avramović nastavlja da odlično igra na početku drugog poluvremena - 53:44.

Partizan NIS / Dragana Stjepanović

23' - Avramović je trojkom uzvratio na pogodak Voltersa, a nakon što je taj Zvezdin igrač izgubio loptu, Glas je, pod faulom (i možda tri napravljena koraka) pogodio koš crveno-belih, pa sa linije penala vratio +12 Partizanu (51:39).

22' - Dobra odbrana Zvezde u narednoj dve akcije rivala, pa crno-beli nisu uspeli da poentiraju. Vajt je u međuvremenu pogodio samo jedno bacanje - 43:35, da bi sad Holins atraktivno zakucao loptu prodorom kroz sredinu reketa, a Avramović iz prodora uzvratio - 45:37.

21' - Počelo je drugo poluvreme, a Aleksa Avramović donosi trojkom 43:34 novu dozu velike buke u hali "Aleksandar Nikolić", krcatoj "grobarima".

Kraj poluvremena, na koje posle slobodnih bacanja Ledeja Partizan odlazi sa prednošću od 40:34. A vodili su crno-beli i sa +12 u drugoj deonici, prilazili gosti na samo dva poena zaostatka... Partizan je izveo 20 slobodnih bacanja (16 je pogodio), a Zvezda 12 (od toga sedam uspešnih šuteva). Iz igre, šut crno-belih je malo bolji, 42,3% naspram 36,4%, mada su sa distance oba tima na po "svaka četvrta trojka ulazi" (Partizan je šutirao 2/8, a Zvezda 3/12). U skokovima za nijansu bolji crveno-beli (18:6), Partizan ima više asistencija (9:8), a Zvezda više osvojenih lopti (4:2). U blokadama je 5-3 za crno-bele. 

Kevin Panter je sa 18 poena najefikasniji igrač utakmice (ubacio je 9 od 10 slobodnih bacanja), u Partizanu ga prate Ledej sa devet poena i Lesor sa sedam, a u Zvezdi su najefikasniji Holins (8), Kuzmić (6) i Davidovac (5).

Partizan NIS / Dragana Stjepanović

20' - Lesor pogađa koš Zvezde, prekida njenu seriju, a Davidovac koji nije pogodio na drugoj strani, atraktivnom blokadom sprečava koš Mura.

18' - Davidovac je primakao Zvezdu na 36:31, a kako je Panter izgubio loptu, BRanko Lazić trojkom produžava seriju Zvezde na 8:0, pa sada crveno-beli gube sa samo 36:34

17' - Serija promašaja se nastavila. Rezultat se maltene ne menja dva puta minuta, ali kako su upravo oba tima izašla iz bonusa, bar će sa penala moći lakše da pogode koš i jedni i drugi. Trenutno semafor pokazuje 36:27 za Partizan, koji ima loptu. A Ledej je promašio ceo obruč, baš kao što je to na drugoj strani terena bio slučaj sa Lazićem u kontri, a dok se on bunio da je fauliran, Davidovac je iz ofanzivnog skoka pogodio koš. Zvezda je prišla na 36:29, a vidno nezadovoljni Željko Obradović traži tajmaut. Spao je šut njegove ekipe iz igre na 45%, dok je Zvezdin svega 37%.

16' - Gree sad crno-beli, pa crveno-beli, pa crno-beli, a onda - crveno-beli. Kakav minut, treneri se taman ponadaju da su im ekipe zaigrale kako žele, a onda serija loših poteza. Što promašaji, što izgubljene lopte, što blokade...

15' - Kevin Panter pogađa trojku, Partizan odlazi na 36:26, a onda Ostin Holins promašuje sa distance i loptu će imati crno-beli koji kao da su se konsolidovali malo posle "Žocovog" tajmauta.

14' - Kakav meč... Malopre je Radonjić morao da traži tajmaut zbog očajne igre njegovih izabranika, sada tajmaut traži prilično besni, i u licu crveni Obradović, jer je Partizan za manje od minut od +12 spao na samo sedam poena prednosti (Mitrović je sa oko tri metra ubacio loptu u koš crno-belih i smanjio zaostatak Zvezde na 33:26).

14' - Holins prekida  nalet Partizana, i to trojkom. A na drugoj strani Balša Koprivica greši u koracima, pa loptu opet ima Zvezda koja gubi sa 33:24.

13' - Zvezda ima mnogo problema u odbrani, a i sa defanzivnim skokom. Posle "napadčkog", Zek Ledej donosi Partizanu 33:21, dosad najveću prednost domaćih.

13' - "Grobari" su oduševljeni odbranom crno-belih, koji su Mitrovića naterali na grešku u koracima. To je peta izgubljena lopta Zvezde, dok je Partizan to doživeo dvaput. 

12' - Posle promašaja Dobrića, Lesor donosi dvocifrenu prednost Partizanu - 31:21, pa Dejan Radonjić, koji se na tren uhvatio za glavu, traži tajmaut. Uključujući i kraj prve deonice, u poslednja četiri minuta serija crno-belih iznosi 14:4.

12'- Minut i po je prošlo u drugoj deonici, Zvezda bez poena, Partizan vodi sa 29:21 i imaće dva slobodna bacanja jer je Kuzmić pomeranjm u bloku faulirao Lesora. A dok se čekaju ti penali (i dok Mitrović ulazi u igru kod crveno-belih), evo i one Smailagićeve atrakcije o kojoj smo vam pisali...

 

11' - Samo što je počela druga deonica, Dejan Radonjić je dobio tehničku grešku jer se bunio zbog jedne odluke sudija. Ipak, crno-beli to ne koriste da uvećaju prednost, Avramović je promašio trojku, i dalje je 28:21.

Kraj prve četvrtine, 28:21 za Partizan. Timovi su šutirali identično i za dva (6/9) i za tri (1/3) poena, a crno-beli su prednost stekli preko penala, izveli su ih 15 i pogodili 13, a Zvezda je šutirala slobodna bacanja 6/8. U skokovima takođe nerešeno, 5-5, kao i u osvojenim loptama (2-2). Kevin Panter je sa 14 poena u prvoj deonici već izjednačio svoj učinak iz finala Kupa Koraća. Najefikasniji u Zvezdi Kuznić sa šest poena, dok je Holins ubacio 5.

Partizan NIS / Dragana Stjepanović

Tekst potpisa

10' - Branko Lazić je prekinuo napad crno-belih, dosuđen je faul nad Panterom, a sudije su otišle da pogledaju snimak kako bi utvrdile da li je imalo osnova za nesportsku ličnu grešku. Kažu da nije bilo, pa se meč nastavlja Panterovim slobodnim bacanjima. On je pogodio oba, Partizan je poveo sa 25:19.

9' - Kevin Panter briljira. Tri od tri mu je šut, stigao je do devet poena sjajnim skok-šutem s leve strane, a ne samo da Zvezda gubi sa 23:19, već je Ivanović izgubio loptu kada ga je Avramović dobrom odbranom naterao na grešku. Partizan u novoj prilici da uveća prednost.

9' - Ognjen Dobrić prodorom približava Zvezdu na 21:19, ali se požalio na to da je udaren u glavu, pa je meč privremeno prekinut dok se sudije konsultuju šta im je činiti. Ništa se neće promeniiti - utakmica se nastavlja, Partizan u napadu.

9' - Posle dva uzastopno prokockana napada, oba preko Ivanovića (promašio trojku, pa i nešto bliži šut), Partizan odlazi na +4, te Dejan Radonjić, trener Zvezde, posle kontre rivala i pogotka Avramovića za 21:17 traži tajmaut.

8' - Vodi tim Željka Obradovića sa 17:16 (uz, ukupno, 14 prekršaja za sedam i po minuta). Koliko se ovakav razvoj događaja razlikuje od nekih prethodnih derbija, u kojima su crveno-beli rano uspostavljali svoj ritam... Podsetimo, u minula dva okršaja s najvećim rivalom, Zvezda je ukupno trijumfovala sa 32 razlike, ali ovoga puta Partizan igra znatno čvršće i konkretnije. Mada, brojna slobodna bacanja "seckaju" igru koja bi, nesumnjivo, bila još lepša za gledanje nego što je sada, iako i trenutno ima atraktivnih poteza, poput skok-šut-pogotka-iza-glave Smailagića za 19:17 u korist crno-belih.

Partizan NIS / Dragana Stjepanović

7' - Ujednačena borba, takav i rezultat posle serije slobodnih bacanja na obe strane - 15:14 sada vodi Partizan. Vajt potom zakucava snažno, pa Zvezda vodi - 15:16. 

6' - Odličan minut i za jedne i za druge. Najpre je Holins ukrao loptu, vrlo požrtvovano se nje i domogao, pa poneitrao za 8:10, ali je Ledej odmah sa leve strane pogodio trojku i vratio prednost Partizanu 11:10.

5' - Panter pogađa koš Zvezde, koja potom ne uspeva da uzvrati, pa pošto je nadigrana pod svojim košem, faulira Lesora. Ovaj sa linije penala pogađa prvi put, ne i drugi - 8:8 je.

4' - Zaboravili su crveno-beli na Nikolu Kalinića, koji prodorom po čeonoj liniji donosi 5:8 Zvezdi.

4' - Davidovac je blokadom zaustavio Mura, a Lesor prekršajem zaustavio Kuzmića koji će, jer je Partizan izašao iz bonusa, imati dva slobodna bacanja. Pogodio je oba, Zvezda vodi sa 5:6.

Partizan NIS / Dragana Stjepanović

Tekst potpisa

3' - Ledej je u kontri zakucao, nakon što su crveno-beli promašili i drugi uzastopni put. A na drugoj strani terena Partizan izlazi iz bonusa, četiri timska faula ekipe Željka Obradovića. Kalinić je pogodio samo jedan penal - 5:4.

3' - Panter je pogodio samo jedan penal, a na drugoj strani terena Dalas Mur faulira Voltersa u prodoru. "Iseckana" je igra ovim prekršajima. Četiri za nepuna dva minuta, 3:3 je rezultat.

2' - Dva prekršaja crveno-belih za minut i po, a posle Holinsovog Panter će izvoditi slobodna bacanja.

2' - Holins trojkom donosi prednost Zvezdi - 2:3

1' - Davidovac je promašio trojku, pokušao Davidovac da zakuca iz ofanzivnog skoka, ali je Zvezda ostala bez postignutog poena.

1' - Meč je počeo, a Panter pogađa iz prvog napada Partizana - 2:0.

18.59 - Startne petorke su poznate. Za Partizan meč počinju: Mur, Trifunović, Panter, Ledej i Lesor, a za Zvezdu: Volters, Holins, Kalinić, Davidovac, Kuzmić.

18.22 - "Dobro pamtim sve...", pevaju brojni, baš brojni navijači Partizana dok traje zagrevanje. Približava se početka utakmice.

17.30 - Sada više nema dileme... ZVEZDA OSLABLjENA PROTIV PARTIZANA: Jedan od najboljih igrača finala Kupa Radivoja Koraća propušta večiti derbi

Zašto je ova utakmica bitna?

Crvena zvezda je dvaput ove sezone savladala Partizan, u isto toliko odigranih međusobnih duela, a i tri prethodna puta crno-beli su poklekli protiv "večitih" pa bi danas da izbegnu produžetak te serije na 0-6. Imaće u tome i veliku pomoć, jer će kao domaćini derbija moći da računaju na gromoglasnu podršku svojih navijača.

Ovaj duel 21. kola ABA lige igra se u hali "Aleksandar Nikolić", a dok Crvena zvezda priželjkuje nastavak trijumfalnog niza nad najvećim suparnikom, crno-beli bi ne samo da pobede onog kog najviše vole da pobeđuju, već i da naprave važan iskorak (bar) ka drugom mestu na tabeli, koje donosi važan predah (jer ekipe od treće do šeste ABA pozicije razigravaju za dve preostale ulaznice za plej-of).

Zvezda, koja je savladala Partizan i nedavno i finalu Kupa Radivoja Koraća i u osmom kolu regionalnog nadmetanja, ukupno je u ta dva meča "sakupila" 32 poena razlike. Ali, ovoga puta će naspram sebe imati punu halu "grobara", pred kojima je i poklekla u novembru 2019, kada je poslednji put izgubila od crno-belih u ABA ligi, istina ne u nekadašnjem "Pioniru", nego Areni.

Ko će danas pobediti, da li će tim Željka Obradovića prekinuti "petočlani" crni niz i doći do 22. "ABA-trijumfa" nad Zvezdom, ili će crveno-beli uvećati svoju prednost na 24:21, videće se večeras. Do sada, po deset puta su pred "grobarima" pobeđivali i jedni i drugi (dok je pred "delijama" odnosi 14:8 u korist ekipe čiji je trener sada Dejan Radonjić).

BONUS VIDEO: Navijanje "grobara" tokom finala Kupa Radivoja Koraća

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba